Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
12Next
Return to list New
1841
View
27
Reply

Kenapa perempuan suka tidur?

[Copy link]

Author: Borak_Ola       Show all posts   Read mode

Author
Post time 3-3-2017 12:38 PM | Show all posts |Read mode
Sebenarnya perempuan bukan suka tidur tapi memang secara fisiologi mereka memerlukan rehat dan tidur yang lebih panjang daripada orang lelaki.
Mengikut kajian para saintis, perempuan perlu tidur 20 minit lebih lama daripada lelaki. Sebab otak wanita ni bekerja lebih kuat dan lebih kompleks daripada otak lelaki. Perempuan ni kalau korang perasan la, mereka lebih multi-tasking kan. Seorang ibu boleh jadi seorang pengasuh, chef, interior designer rumah, kerani, akauntan dan dalam masa yang sama menjaga suami. Perasan tak?
Good-night-sleep-well-woman-wallpapers.jpg
Menurut bekas Pengarah di Sleep Research Centre di Loughborough University salah satu fungsi utama tidur adalah membaiki dan memulihkan kembali fungsi otak yang kepenatan. Sebab tu la perempuan yang tidur tak cukup ni emosinya mudah terganggu. Boleh jadi muka tiba-tiba masam mencuka. Boleh jadi tiba-tiba rasa nak marah tak tentu hala.

Selain daripada belikan para isteri kita pinggan mangkuk ataupun mop ajaib di Wow Shop, para suami juga boleh guna tips yang ajar kat bawah ni bila tengah bergaduh nanti :

" Sayang, pergi tidur dulu ye. Dah segar nanti kita bincang balik. "
P/ S : Sedangkan lidah lagi tergigit apatah lagi suami isteri.hehe. Cuba la share kat pasangan masing-masing. Mana tahu berguna untuk masa hadapan


Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2017 01:25 PM | Show all posts
Sesetengah tu bukan sebab alasan diatas pun tapi memang jenis kuat tidur sampai ada yang over tidur
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2017 02:36 PM From the mobile phone | Show all posts
i memang suka tido ni kdang kadang sampai 9-10 jam hahhahah
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2017 03:27 PM | Show all posts
best ape tido.. tmbh skrg musim ujan.. cuaca pon sjuk jer.. sdap la tdo..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-3-2017 03:29 PM | Show all posts
Mari kita tidur sama-sama
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2017 04:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Hehehe.. kdg2 jadi kuat tido bila badan lemah n letih teramat sgt...
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2017 10:16 PM | Show all posts
iol usia semakin senja ni  tdo bila rs letih dan ngantuk sesangat..sbb nk menikmati momen yg ada.gittew..padehal zaman muda dodulu tido x hengat, pantang baring tdo ler hobi nye.
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2017 12:51 AM From the mobile phone | Show all posts
sebab perempuan yang banyak buat kerja. kerja pejabat, kerja rumah :zz
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2017 05:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Sbb wanita penat bekerja..
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2017 11:45 AM | Show all posts
bellxx replied at 3-3-2017 02:36 PM
i memang suka tido ni    kdang kadang sampai 9-10 jam hahhahah

camana ko tahan tu?
dah sedar, lepas tu ko tido balik ke apa?
masa aku study dulu, ada member satu dorm aku cam ni...
sampai kitaorg ingat dia ni dah pengsan
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2017 01:24 PM | Show all posts
Iols bukan kaki tidur... tp if hr bekerja mmg penat ler. Pukul 9pm lps isyak terus selubung tidur. Sampai pg pukul 5-6am... huhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2017 09:45 AM | Show all posts
best ape tido lama2
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2017 06:57 PM From the mobile phone | Show all posts
iznanaziz replied at 6-3-2017 11:45 AM
camana ko tahan tu?
dah sedar, lepas tu ko tido balik ke apa?
masa aku study dulu, ada member sa ...

hahahahhahahahah entahlahh haaah macam mamai mamai tgk jam pastu tidur balik gitulah ... aku memang kaki tidur  
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2017 01:01 AM | Show all posts
sebab kita orang perempuan suka think too much..lol...thinking is tiring you know....so kenalah tido utk rehatkan minda kekdahnya...

dan juga kerana ambience bilik tido yg sangat la inviting utk tido..tilam yg empuk, fresh and clean bedsheet....  aduhai..dangerous dangerous...tak jadi kerja dibuatnya...hehe
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-3-2017 09:53 AM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 8-3-2017 01:01 AM
sebab kita orang perempuan suka think too much..lol...thinking is tiring you know....so kenalah tido ...

Awhh...banyak alasan
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2017 07:59 PM | Show all posts
Dalam class pon iols sempat membuta.
Diulik pula dengan suara serak serak basah cikgu
memang best
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2017 04:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Mestila kena tido beb.badan seharian kt ofis time nak rehat badan bila kat umah.tido je la jawabnya.tu belom jadi bini orang lagi.lg
banyak keje nak pikir
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2017 12:43 AM | Show all posts
aku kena tido at least 6 jam. kalau tak otak aku rasa weng semacam n takleh berfungsi dengan cemerlang. paling lama 10 jam la. lebih dari tu pening overslept.
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2017 12:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Dh tua ni dh kurang dh tidur
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-4-2017 08:25 PM | Show all posts
mesmerize replied at 17-3-2017 12:43 AM
aku kena tido at least 6 jam. kalau tak otak aku rasa weng semacam n takleh berfungsi dengan cemerla ...

rasa weng weng weng weng..
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2017 06:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau bujang perlulah menikmati waktu tidur
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2017 10:17 PM | Show all posts
stress sgt.. tu je la caranya  nak buat
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2017 02:20 AM | Show all posts
mcm x betul je... yg kaki tidur tu yg bujang je... x kira lelaki atau perempuan, kalau dh kawin, yg kaki tidur tu ttp x berubah ialah lelaki... x percaya? alami sendiri... pantang letak kepala terus zzzzz....
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2017 03:30 PM | Show all posts
Balik kerja penat so tidurlah ubat paling mujarab.
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2017 08:34 AM | Show all posts
tido sebab stress.. hahahha
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.065787s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list