Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
759
View
7
Reply

Tips Tambahkan Minat Anak untuk Membaca

[Copy link]

Author: syidarohim       Show all posts   Read mode

Author
Post time 9-3-2017 03:56 PM | Show all posts |Read mode
Edited by syidarohim at 9-3-2017 03:58 PM

Macam yang kita biasa dengar, MEMBACA ITU JAMBATAN ILMU.



Tapi, dengan adanya pelbagai gadget sekarang ni, buku dah semakin jauh daripada anak-anak. Diajak baca buku pun dibuat tak endah.

Apa nak buat?

Saya nak sharekan tips-tips daripada observation saya  terhadap Dr. Anayasmin.

1) Sejak baby lagi, jangan terlalu kerap bermain gadget di depan anak-anak. Ingat! Anak mengikut ibu bapa sebagai acuan.

2) Tabiat suka membaca perlu bermula daripada ibu-bapa sendiri. Dan apabila ibu bapa membaca buku, bacalah di hadapan anak-anak.

3) Pernah tengok cerita hollywood macam mana ibu bapa bacakan buku pada anaknya sebelum tidur? Ya, ini adalah salah satu amalan yang sangat bagus diikuti. Bacakan buku pada mereka sebelum masuk tidur. Bedtime stories. Dan semasa membaca dan bercerita, tunjukkan gambar-gambar dalam buku tu pada mereka.

4) Jika anak-anak dah besar sikit, boleh ajak anak-anak sendiri memilih bahan bacaan mereka yang mereka minati. Of course, ibu bapa mesti pantau bahan bacaan yang dipilih oleh anak tu.


Jika nak tambah, boleh tambah ye... Semoga bermanfaat
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2017 10:00 PM | Show all posts
my baby love book, dia siap ada library sendiri....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-3-2017 10:20 AM | Show all posts
faraway1 replied at 9-3-2017 10:00 PM
my baby love book, dia siap ada library sendiri....

waaa... sangat bagus... good job...
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2017 11:01 AM | Show all posts
Normally I'll bring my daughter to MPH (Subang Parade or One Utama) or Kinokuniya and spend 1-2 hours there to read books from the children section
Sometimes I bring her to library  in Pusat Kejiranan Putrajaya (different Presint everytime) to read story books.
Else, we buy story books and go to Starbucks to lepak2.. minum2 and baca buku.
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2017 11:12 AM | Show all posts
syidarohim replied at 9-3-2017 09:20 PM
waaa... sangat bagus... good job...

library kad pun, my baby ada juga,sign up under program 1 kelahiran satu buku... plus
sebab kami ada library 5 minit jalan kaki dari rumah.



Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2017 08:14 AM | Show all posts
faraway1 replied at 9-3-2017 10:00 PM
my baby love book, dia siap ada library sendiri....

Wowwwwwwwww....impressive........



























Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2017 05:25 PM | Show all posts
Edited by ameeradiana at 13-3-2017 05:28 PM

Give your kids a grace when your kids scored good grade in examination, this will increase your kids' minat utk m'baca
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-3-2017 02:19 PM | Show all posts
ameeradiana replied at 13-3-2017 05:25 PM
Give your kids a grace when your kids scored good grade in examination, this will increase your kids ...

Thanks for the tips....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.097286s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list