Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
12Next
Return to list New
1134
View
33
Reply

berhenti kerja @ tak?

[Copy link]

Author: hontee       Show all posts   Read mode

Author
Post time 10-3-2017 04:07 PM | Show all posts |Read mode
selamat petang..
sebenarnya aku ni dari tahun lepas lagi nak berhenti kerja tapi tak jugak berhentinye memandangkan bagi chance pada compny sekarang utk offer aku apa.

Tapi tahun 2015 aku tak ada increament & bonus tak sampai setengah bulan gaji aku. Ok la fine memandangkan aku masuk kerja pada bulan 5. So, just kerja je la buat apa yg boss aku suruh & mintak try the best utk fulfill demands dia. Tapi malangnya bila aku tunggu selama setahun lebih, kenaikan yg diberi hanya sekupang & bonus masih sama seperti tahun sebelumnya aku rasa frust.

Dgn keadaan di ofis skrg yg berpuak2 di sana sini, perli memerli antara satu sama lain & kemuncaknya kawan aku sendiri bole mengata aku bukan2 kat belakang aku. Tu membuatkan aku rasa nak blah cepat2 dari sini.

Betul ke tindakan aku untuk tender resign (1bulan notis) ?? Buat bisnes kecil2an aku skrg ?? Cuba selama sebulan jika masih tak mencukupi aku kena mencarik kerja lain?

Pening mak mikir kan..

Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2017 04:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Do whatever makes you happy. Cari je kerja sementara tunggu tarikh notis setel. Susah2 banyak FnB outlets tgh carik org skrg
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2017 04:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Keje dulu,sambil2 tu bleh cari keje lain.. Dalam masa yg sama buat jgk bisness awk tu..sbb bisnesskn ade Turun naik.. Stabilkn dulu bisness,DLM masa yg sama, ade keje tetap gaji pun tetap..
Selainnye, berdoa,tawakal,berserah.. Semoga dipermudahkn..
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2017 05:39 PM | Show all posts
1000 masalah kau dalam kerja, dalam bisnes kau akan hadapi 1 juta masalah.. serius tak tipu..

dalam kerja kau kena kuasai 1 skill dan skill tambahan skill bodek bos..

dalam bisnes kau kena kuasai  marketing, management, akauntan, networking, dan macam2 lagi..

kerja tidur awal, bisnes kau kena fokus dan tidur jam 2 pagi.. kalau sanggup baguslah..  kalau tak sanggup makan gaji dan bina skill dulu baru terjun bisnes..

nasihat paling bagus jangan bisnes kerana benci kerja yang ada.. bisnes bukan untuk orang lari pada masalah sebab bisnes itu sendiri banyak masalah sebelum keuntungan berjaya di generate..
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2017 10:00 PM | Show all posts
cari kerja lain dulu dah dapat interview dan dipangil baru hantar surat resign, masa ini company mungkin akan offer naik gaji atau tak terpulang. jgn berhenti kerja tanpa dapat kerja lain.
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2017 10:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by harisanis at 10-3-2017 10:10 PM

nasihat aku, buat plan dulu..kalo nk wat fully bisnes lps bhenti, baik skrg ko dah mula slow2 gn bisnes...jgn lps ko dah berhenti, baru ko nk mula bisnes dr zero..

amik masa dulu, kurang3 6 bulan b4 ko bhenti keje, ko dah ade bisnes n ade customer..n yg penting ko taw bisnes ape ko nk buat
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2017 10:14 PM | Show all posts
Assalammu'alaikum TT,

Dlm keadaan ekonomi sekarang, bersyukurlah masih ada kerja TT.  Suasana office yg stress tu kita tak boleh control.   Tp kalau bersungguh, kita boleh control our own stress.  Agak2 tension time nak pergi kerja tu, ingatlah, kerja pun satu ibadah kpd Allah.  Mulakan dgn baca doa:

بِسْمِ اللهِ تَوَكَّلْتُ عَلَى اللهِ، لَا حَوْلَ وَلَا قُوَّةَ إِلَّا بِاللهِ
BISMILLAHI, TAWAKKALTU ALA ALLAH, LAA HAULA WA LAA QUWWATA ILLAA BILLAAH


Dalam hadis dari Anas bin Malik radhiyallahu anhu, Rasulullah shallallahu alaihi wa sallam menjelaskan keutamaan doa ini,

إِذَا خَرَجَ الرَّجُلُ مِنْ بَيْتِهِ فَقَالَ بِسْمِ اللَّهِ تَوَكَّلْتُ عَلَى اللَّهِ، لَا حَوْلَ وَلَا قُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ، قَالَ: يُقَالُ حِينَئِذٍ: هُدِيتَ، وَكُفِيتَ، وَوُقِيتَ، فَتَتَنَحَّى لَهُ الشَّيَاطِينُ، فَيَقُولُ لَهُ شَيْطَانٌ آخَرُ: كَيْفَ لَكَ بِرَجُلٍ قَدْ هُدِيَ وَكُفِيَ وَوُقِيَ؟

Apabila seseorang keluar dari rumahnya kemduian dia membaca doa di atas, maka disampaikan kepadanya: Kamu diberi petunjuk, kamu dicukupi kebutuhannya, dan kamu dilindungi.

Seketika itu setan-setanpun menjauh darinya. Lalu salah satu setan berkata kepada temannya,

Bagaimana mungkin kalian bisa mengganggu orang yang telah diberi petunjuk, dicukupi, dan dilindungi. (HR. Abu Daud 5095, Turmudzi 3426, dan dishahihkan al-Albani)


Selain dari itu, harap2 artikel ni boleh membantu TT:    https://www.helpguide.org/articles/stress/stress-at-work.htm
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2017 08:37 AM | Show all posts
TT, list kan pros and cons kalau berhenti keje. Bincang dengan spouse (kalau ada). Make sure ada savings yang cukup, sekarang ni gawat, buat bisnes pun agak slow rata2 orang yang venture into business ni cerita. Try cari keje lain dulu but remember tempat keje baru pun TT akan face dengan problem tempat keje sekarang, nasib x baik silap2 lagi teruk. All the best, TT
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-3-2017 09:29 AM | Show all posts
aldilla_zahraa replied at 10-3-2017 04:19 PM
Do whatever makes you happy. Cari je kerja sementara tunggu tarikh notis setel. Susah2 banyak FnB ou ...

tq for ur advise..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-3-2017 09:30 AM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 10-3-2017 05:39 PM
1000 masalah kau dalam kerja, dalam bisnes kau akan hadapi 1 juta masalah.. serius tak tipu..

da ...

tq cilipadisedap....

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-3-2017 09:30 AM | Show all posts
ninja boy replied at 10-3-2017 10:00 PM
cari kerja lain dulu dah dapat interview dan dipangil baru hantar surat resign, masa ini company mun ...

tq for ur advise

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-3-2017 09:34 AM | Show all posts
harisanis replied at 10-3-2017 10:08 PM
nasihat aku, buat plan dulu..kalo nk wat fully bisnes lps bhenti, baik skrg ko dah mula slow2 gn bis ...

aku dh buat bisnes kecik2 ni dah 6bulan. ada pasang surutnye tu mmg aku akui. Tapi reason aku nak berhenti kerja ni bukanla kerana nak 100% kt bisnes. Bisnes ni just sampingan utk aku. Sebenarnye niat aku berhenti adalah sebab aku adalah sebab aku nak jaga anak2 aku. Since laki aku pon dh dpt kerja baru & bole dikatakan gaji dia dapat lebih daripada gaji kami berdua sekarang. Jadi, aku nk fokus kepada family pulak.. Bisnes hanya utk mengisi masa lapang.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-3-2017 09:36 AM | Show all posts
oak.balustrade replied at 11-3-2017 08:37 AM
TT, list kan pros and cons kalau berhenti keje. Bincang dengan spouse (kalau ada). Make sure ada sav ...

aku dah bincang ngn laki aku. Dia pon dah dpt kerja baru yg gaji dia dpt adalah lebih daripada gaji kami berdua sekarang. Utk bisnes hanya sekadar sampingan je. Aku pon tak de la nk beria sgt buat bisnes. Yg betulnye aku nak benti sbb aku nk jaga anak2 aku.
Mmg sekarang ekonomi gawat, tu mmg terasa sgt skrg. Part saving tu adela..tak de byk mana pon tp In Sha Allah lps benti kerja lifestyle pon xleh la cm dulu lagi. Brjimat-cermat..

Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2017 10:04 AM | Show all posts
cerita kt atas tiada suami alih2 kt bawah suami dpt gaji lebih.. kurang asam.. baik buat novel cmni
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2017 10:12 AM | Show all posts
hontee replied at 11-3-2017 01:36 AM
aku dah bincang ngn laki aku. Dia pon dah dpt kerja baru yg gaji dia dpt adalah lebih daripada gaj ...

baguslah kalau dah discuss thoroughly, best dapat besarkan anak fulltime ni uols, takde stress tang keje, takat stress hal uruskan rumahtangga no big deal pun. Welcome to SAHM club soon!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-3-2017 10:40 AM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 11-3-2017 10:04 AM
cerita kt atas tiada suami alih2 kt bawah suami dpt gaji lebih.. kurang asam.. baik buat novel ...

alamakkkk..ya ampunnn aku lupaaa nk gtau..hahahahahha..so ape pendapat ko selepas tahu cerita selebihnya cilipadi?

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-3-2017 10:40 AM | Show all posts
oak.balustrade replied at 11-3-2017 10:12 AM
baguslah kalau dah discuss thoroughly, best dapat besarkan anak fulltime ni uols, takde stress tan ...

SAHM tu apeeee??aduhhhh tak paham

Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2017 11:10 AM From the mobile phone | Show all posts
hontee replied at 11-3-2017 02:40 AM
SAHM tu apeeee??aduhhhh tak paham

Stay-at-home-mom  
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2017 11:21 AM | Show all posts
Andainya difikirkan pendapatan suami dpt menampung nafkah keluarga, niat puan nak berhenti kerja demi anak amat baik.  Maklum, hantar anak  ke tempat penjagaan pun bukan murah, blum lagi dgn kerenah masa dan masalah  yg sudah banyak terjadi di taska.  Puas hati jaga anak sendiri  dn kalau puan masih sanggup, ambik  seorang anak jiran/kawan  untuk dijaga.  Kalau nak bisnis pun, pilih yg tidak terlalu menyita  konsentrasi  terhadap anak dan rumahtangga.  Jgn nanti yg dikejar tak dapat yg dikendong keciciran.
Kalau puan pandai menjahit, boleh je ambil upah  menjahit (small scale tailoring baju dewasa atau kanak2).  Pndai kraftangan? buatlah  ribbon brooches untuk pin tudung ke or buat kuih2 sejuk beku  kerana itu pun boleh  menjana pendapatan dari rumah.  Apepun selamat maju jaya.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-3-2017 11:25 AM | Show all posts
nolya replied at 11-3-2017 11:21 AM
Andainya difikirkan pendapatan suami dpt menampung nafkah keluarga, niat puan nak berhenti kerja dem ...

tq sbb sudi bagi pandangan. Saya pon dah ade buat bisnes kecil2an iaitu makanan.. Simple sahaja n akan teruskan utk mengisi masa lapang di samping buat tambah2 duit jajan anak2..Kerja suami memerlukan dia travel ke overseas & kemungkinan dia turut kena bawak kami sekeluarga. itu yg lagi membuatkan saya kena membuat pilihan.

Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2017 11:29 AM | Show all posts
hontee replied at 11-3-2017 09:36 AM
aku dah bincang ngn laki aku. Dia pon dah dpt kerja baru yg gaji dia dpt adalah lebih daripada gaj ...

Kalau macam tu, auntie vote utk hontee berhenti bekerja buat sementara dan jaga anak2 sehingga mereka boleh dihantar ke taska.

Buat business di rumah secara part-time atau buat part-time studies. Sbb kalau berhenti selama 2/3 thn, nanti nak masuk balik ke dlm workforce, ada byk persaingan.

Kalau nak bekerja jugak, berhenti di syarikat skrg ni dan cari majikan yg baru. Pastikan hontee menepati kriteria sbg pekerja di syarikat yg baru.

Kalau rasa takut nak berhenti kerja jugak di syarikat skrg ni, muhasabah diri, mungkin ada ciri2 dlm segi kepakaran bekerja yg diragui oleh pihak majikan. Kalau boss/majikan masih sama, sukar dia hendak mengubah mindsetnya terhadap hontee.

Sebenarnya bagi seorg boss adalah sgt sukar utk membuat keputusan utk menahan increment pekerja sbb mrk pasti pekerja tersebut akan mencari kerja lain selepas tu. Kalau setakat menahan pemberian bonus tu, mmg ada dengar walaupun peratusannya kecil. Adakah ini bermakna majikan hontee pun rasa hontee tak sesuai bekerja di syarikat skrg ni? Hontee jawab pd diri sendiri.

Kalau prestasi kerjaya kita tak memuaskan di syarikat skrg bukan bermakna kita lemah atau tak bagus. Mungkin kerjaya itu tidak sesuai dgn kepakaran seseorg. Jika hontee ada masalah penjagaan anak2 akan mengurangkan lagi konsentrasi hontee terhadap alam pekerjaan.

Itu jer....

Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2017 12:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by judicata at 11-3-2017 12:06 PM

1. Syukur ko ada kerja tetap zaman ekonomi tgh tak berapa elok

2. Apsal nak komplen bonus tak sampai stgh bulan gaji sedangkan ko kerja tak sampai setahun? Lps tu pun x dpt byk, kena tgk la bisnes kompeni ok ke tak, prestasi ko ok ke tak, maybe boss ko mmg jenis kedekut? Apa2 pun, bg aku.. bonus is a privilege. Tak semestinya ko mesti dpt. Mmg la sakit hati x dpt tp nak wat camno? Sykt tu bukan kita punya. Dorg pun kena jaga kompeni sendiri zaman ekonomi mcm ni.

3. Kalau ko yakin sgt dgn bisnes ko, silakan. Tp sblm tu pastikan cashflow ko sufficient utk tampung bisnes ko at least few months. Bisnes ada untung rugi. Ko kena siap sedia utk rugi. Kalau bisnes makanan boleh je stop bebila masa. Laki ko nak pi obersi, ikut je la. Apa nak pk kerja kat tmpt skrg lg? terikat dgn kontrak lagi la susah ko nak berhenti.
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2017 12:30 AM | Show all posts
hontee replied at 11-3-2017 09:36 AM
aku dah bincang ngn laki aku. Dia pon dah dpt kerja baru yg gaji dia dpt adalah lebih daripada gaj ...

maaf mencelah, boleh i tahu, laki u baru dapat kerja baru tu, still in probation atau sudah confirm? kalau masih probation, mohon akak jangan terburu2 resign, nanti kot2 laki akak tetiba tak confirm, nanti susah... kalau akak betul2 nak keluar dari organisasi yg akak kerja skrg, sy sarankan akak cari dulu kerja, in the same time kentalkan semangat dan hati di tempat kerja skrg ni, yg penting kerja siap.... bab bisnes tu, buat dlu strategi pemasaran bisnes yg akak nak buat tu...., adakah bisnes tu mmg confirm laku dan untung lepasni? sejauh mana bisnes tu leh berjaya? benda2 libatkan wang kita kena fikir dalam2.... this is just my advice la kak....
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2017 12:34 AM | Show all posts
satu lagi, bab bonus tu, i percaya dalam majoriti surat offer letter, mesti ada klausa tang bonus tu, dimana pemberiaan bonus tu bergantung pada situasi syarikat, senang je, untung company tu, merasa la bonus, kalau tak untung, takde la bonus.... bonus ni hak syarikat nak bagi atau tidak.... tp kita sbg pekerja pun kena cerdik juga, kalau syarikat pun memanjang rugi, its time for us untuk cari syarikat yg lebih berdaya saing, dalam masa yg sama juga, kita pun kena improve diri kita dari segi soft skills, communication, untuk yakinkan majikan2 time interview untuk ambik kita bekerja.... ni tips i selaku org dalam bidang HR.....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-3-2017 10:49 AM | Show all posts
oni313 replied at 12-3-2017 12:30 AM
maaf mencelah, boleh i tahu, laki u baru dapat kerja baru tu, still in probation atau sudah confir ...

tq for ur advise.. Dia baru dapat kerja..tp kerja dia memerlukan dia selalu outstation..dan mybe memerlukan dia bawak sekali family nye ke mana dia travel. Sy risau kalau dia travel sampai sebulan or lebih, sy sorang2 handle ank2 dlm masa yg sama sy still kena kerja..takot tak berapa nak larat pulakk. Pasal bonus tu tak pela, mybe bukan rezeki saya..

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.068156s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list