Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
123Next
Return to list New
1500
View
56
Reply

Pointer rendah

[Copy link]

Author: momo816       Show all posts   Read mode

Author
Post time 12-3-2017 10:01 AM | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum uolls. Actually iolls dalam dilema sangat. Almaklumlah pointer iolls nie rendah sangat cgpa 2.65 je. iolls amik kursus diploma elektrikal dan elektronik di sebuah ipts. Tapi tu la, ipts nie mahal sangat tak terkata, iolls bercadang nak sambung degree dekat ipta, tapi bila fikir balik, dengan pointer macamtu, mne la ipta terkemuka nak terima. Iolls bukan la memilih sangat tapi kalau sambung degree 4 tahun kot, lama tu , jadi iolls perlu pilih ipta yang bagus sebab diploma dekat ipts iolls nie sangat la bagus. final year project dekat diploma pun kos hampir 15 k. Iolls bukan la nak bangga dengan kos mahal macamtu, tapi nak kata yang kalau nak tengok universiti tu bagus, kne tengok final year project dia dulu, baru tau macam mne tempat tu. Tu perinsip iolls la. Tapi tu la, menyesal pun dah tak guna, pointer yang rendah tu tetap rendah tapi iolls ingat nak cuba bangkit balik masa degree.  Actually hasrat iolls nak sambung degree kat ipta nie sebab nak kurangkan kos, almaklumlah zaman gawat macam nie. Uolls ade idea tak atau cadangan, kalau nak kne buat rayuan ke ape ke tak kesahla, asalkan dapat and universiti yang sesuai? Ke lebih baik iolls masuk ipts? Bile fikir balik ipts nie memang bagus, tapi iolls yang kne bayar kalau buat pinjaman, in the future lepas habis belajar mesti melambung2 hutang, sekarang ekonomi pun dah gawat, lagilah masa ke depan, nnti nak bayar rumah lagi, sara mak ayah lagi, adik-adik lagi, pening bila fikir kalau iolls masuk ipts untuk degree. Iolls harap uolls dapat bagi nasihat and cadangan bernas ye. Terima kasih uolls.
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2017 01:04 PM | Show all posts
Tak tau la tt
I pun hadapi benda sama
I matriks, dpt 3.00++ keatas tp bwh 3.5
Skang ni mohon upu mmg meraung je rasa
Byk bnde xleh mohon
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-3-2017 01:52 PM From the mobile phone | Show all posts
WajibulGhunah replied at 12-3-2017 01:04 PM
Tak tau la tt
I pun hadapi benda sama
I matriks, dpt 3.00++ keatas tp bwh 3.5

Ouh sme kite   tapi kira okay la tu kalau 3++ anyways gud luck. Mohon kos ape tu?
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2017 02:31 PM From the mobile phone | Show all posts
momo816 replied at 12-3-2017 01:52 PM
Ouh sme kite   tapi kira okay la tu kalau 3++ anyways gud luck. Mohon kos ape tu?

I x minat engineering
So selain engineering dan maths
More to bio and chemist

Physics tu pun sehabis baik yg i dpt buat dpt B
Bersyukur ya amat lolol

Tp tu la nk amek berkaitan medic x lepas mana
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2017 03:13 PM | Show all posts
Nak bangga dengan U je bagus buat pe klu result sendiri tak bagus....


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-3-2017 06:21 PM | Show all posts
WajibulGhunah replied at 12-3-2017 02:31 PM
I x minat engineering
So selain engineering dan maths
More to bio and chemist

ouh hang minat medic eh? saingan sengit tu, lagi2 hang tu pompuan, lagi la banyak saingan. Tapi rezeki orang kite x tau, maybe ade rezeki hang amik medic. anyways kalau ikutkan , mohon ipts lagi senang dari ipta. Tepi, tu ler, banyak duit nak kne pakai. cube try amik dentist, best ape jadi dentist, best oo tengok orang jadi dentist. Anyways try your best ye..kalau minat medic amik la medic tapi kalau dentist pun okay ape..huhu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-3-2017 06:30 PM | Show all posts
jazaa100 replied at 12-3-2017 03:13 PM
Nak bangga dengan U je bagus buat pe klu result sendiri tak bagus....

x de bangga pun dengan dengan U. cume i memilih U sebab nak dapatkan facility and tempat yang terbaik, tu je. result i x bagus tu sebab my mistake in the past. tapi tu cite lama la, panjang cite, tapi ape salahnya kalau kita cuba and i pun sekarang cube untuk berubah. I know my mistake and i realise it, past is past, mne boleh dah nak ubah bnde yang dah berlalu, tu yang i cube tanye pendapat kat sini. Thank you.
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2017 07:53 PM | Show all posts
Ko dari ipts mana dik? Skrg IPTA tak terima kemasukan dari IPTS kalau diploma. Entry IPTA untuk diterima hanyalah dari UiTM dan Politeknik saja. Itu pun minimum CGPA mestilah 3.00. Kalau tak ko sambung je lah kat UNIKL ke atau GMI

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2017 07:57 PM From the mobile phone | Show all posts
momo816 replied at 12-3-2017 06:21 PM
ouh hang minat medic eh? saingan sengit tu, lagi2 hang tu pompuan, lagi la banyak saingan. Tapi re ...

X minat jd doc pun sbb i cpt kesian tngk org cedera2 ni
Tkot kang i yg meraung pulak (walaupun bak kata kwn i, i paling hati kering tp bkn kering mana)

Btw untk u punya tu... rasanya boleh lg tu dgn pointer tu tp x untk kos kritikal
Lgpun kemasukan ke u bkn tngk pointer semata
Muet dgn interview (mana yg ada) pun dorg tngk gak
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2017 07:59 PM From the mobile phone | Show all posts
cepheid replied at 12-3-2017 07:53 PM
Ko dari ipts mana dik? Skrg IPTA tak terima kemasukan dari IPTS kalau diploma. Entry IPTA untuk dite ...

Ooo seriously?
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2017 08:29 PM From the mobile phone | Show all posts
WajibulGhunah replied at 12-3-2017 07:59 PM
Ooo seriously?

Ye dik. Boleh check kat website universiti/upu untuk entry requirements
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2017 11:40 PM | Show all posts
kalau tanya pendapat aku, keje lah dulu guna result diploma tu. gaji mmg la rendah tapi, pengalaman tu penting.pastu sabtu & ahad ko jadi freelance electrician. tapi, kena rajin join komuniti grup & promote servis la.
Byk pengalaman dah dapat, baru ko try mohon university. masa tu ikut la. nak buat part time ke or full time (behenti keje).

Dalam perjalanan hidup tu, (nak buat degree), jangan sebok nak kawen pulak.
Be focus. Guna duit yang ada, utk capai impian & cita2 dulu.
ko kan lelaki. kalau kawen umur 30an, pun takde hal lah.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2017 08:33 AM | Show all posts
saya cadang awak try apply degree ipta....walaupun cgpa rendah...sebabnya....kebangkalian utk dapat 50:50. ipta ada qouta..utk ini...kalau ada yang reject utk belajar..peluang utk awak pasti ada.
last sekali option ipts...
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2017 09:37 AM From the mobile phone | Show all posts
cepheid replied at 12-3-2017 07:53 PM
Ko dari ipts mana dik? Skrg IPTA tak terima kemasukan dari IPTS kalau diploma. Entry IPTA untuk dite ...

Terima je asalkan ipts tu ada LAN. Dan pointer kena min 3.3 ke atas..
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2017 09:39 AM From the mobile phone | Show all posts
pawie replied at 13-3-2017 08:33 AM
saya cadang awak try apply degree ipta....walaupun cgpa rendah...sebabnya....kebangkalian utk dapat  ...

Pointer dia tak cukup bang... Kena 3.3 ke atas
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2017 11:45 AM | Show all posts
kalau pointer tt 2.65, ipts je rasanya yg boleh mohon.. actually tt, byk je ipts yg ok mcm utp, uniten semua.. yg pnting course tu ada accreditation..

or mcm yg forumer cadang, study dulu pastu dah ada 3 years experience buat la degree, macam tu boleh kot ipta..

apa pun jgn putus semangat nak belajar ye tt..
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2017 11:48 AM From the mobile phone | Show all posts
MyNameIsIris replied at 13-3-2017 09:37 AM
Terima je asalkan ipts tu ada LAN. Dan pointer kena min 3.3 ke atas..

Yang aku tahu kat tempat aku ni tak terima. Tapi aku di RU skrg.
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2017 02:39 PM | Show all posts
cepheid replied at 13-3-2017 11:48 AM
Yang aku tahu kat tempat aku ni tak terima. Tapi aku di RU skrg.

RU tu apa?
sebab hari tu aku baca semua syarat nak apply degree kat IPTA semua mention nak 3 pointer ke atas tapi kalau IPTS syarat kena 3.3 ke atas dan kena ada LAN. aku masa tu ingat nak apply uitm tapi akhirnya aku ambil IPTS gak sebab masa
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2017 02:42 PM From the mobile phone | Show all posts
MyNameIsIris replied at 13-3-2017 02:39 PM
RU tu apa?
sebab hari tu aku baca semua syarat nak apply degree kat IPTA semua mention nak 3 poi ...

RU = research university la dik. Macam UM, USM, UKM, UPM. Skrg ni kalau ipts yang diterima masuk hanyalah dari utp dan uniten. Tu pun tak semestinya dapat. Baru baru ni ada request dari foundation uia nak masuk ipta tak diterima. Uitm ni special sikit sebab boleh terima banyak entry.
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2017 03:02 PM | Show all posts
jgn masuk U....kluar U nanti pun takder keje...

baik u ambik sijil kemahiran dalam bidang elektrikal kalau betul2 berminat dgn elektrikal...

kluar2 nanti atleast dah blh keje dgn sijil kemahiran....lagipun senang nak ambik sijil competency dlm bidang electrical kalau betul2 mahir..

budak U sekarang terer teori..tu pun selalu salah jawab bila interbiu...siap kata " owh, sy tak belajar tu puan" kepala hotak dia ingat aku nak ajar semua benda...

kalau nak sangat jadi engineer, jgn takut nak berpanas berhujan dan get ur hands dirty...

kalau nak duduk kat opis, duduk bawah ekon, i suggest ambik draughting jer la...or apa2 bidang dalam ms office..duduk jaga pintu opis
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2017 03:35 PM From the mobile phone | Show all posts
cepheid replied at 13-3-2017 02:42 PM
RU = research university la dik. Macam UM, USM, UKM, UPM. Skrg ni kalau ipts yang diterima masuk h ...

Yeke sis.. tak semua orang dalam dunia ni tau short form research university tu RU   
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2017 03:59 PM From the mobile phone | Show all posts
MyNameIsIris replied at 13-3-2017 03:35 PM
Yeke sis.. tak semua orang dalam dunia ni tau short form research university tu RU

Mesti sis jarang baca suratkhabar kan   . Dekat CI pun ada je discuss benda ni  
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2017 04:06 PM From the mobile phone | Show all posts
WajibulGhunah replied at 12-3-2017 02:31 PM
I x minat engineering
So selain engineering dan maths
More to bio and chemist

Sekarang ni kalau nak amik medic, pharmacy or dentistry.
UPU atau pihak U akan tgk dulu result spm kamu.
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2017 04:08 PM From the mobile phone | Show all posts
cepheid replied at 12-3-2017 07:53 PM
Ko dari ipts mana dik? Skrg IPTA tak terima kemasukan dari IPTS kalau diploma. Entry IPTA untuk dite ...

Tak lah you, utk degree ipta pun terima juga kemasukan dari diploma lain selain uitm dan juga politeknik.
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2017 04:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Btw utk TT, mcm forummer lain ada nasihat. Kerja dulu dapatkan pengalaman.Mantapkan kewangan you.Alang- alang boleh langsaikan sikit2 hutang pengajian kalau you ada pinjam:
Then after 2@3 years when you dah stable, then only kalau you nak sambung belajar. Sambung.
In the mean time, samada you belajar amik kemahiran atau kerja.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.367922s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list