Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
3470
View
59
Reply

Pointer rendah

[Copy link]

Author: momo816       Show all posts   Read mode

Post time 13-3-2017 05:24 PM | Show all posts
knnk replied at 13-3-2017 04:08 PM
Tak lah you, utk degree ipta pun terima juga kemasukan dari diploma lain selain uitm dan juga poli ...

ipta terima diploma ipts mana lagi? for case adik TT ni dia science based kalau tak silap aku ipta terima diploma uitm, politeknik. sebab aku ada involve dalam kemasukan student ke ipta. kalau diploma ipts mcm dari unisel semua tu skrg dah tak terima dah kalau nak masuk ipta. mcm kes adik TT dia ada diploma electrical so mesti kena masuk science based degree.

Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2017 05:45 PM From the mobile phone | Show all posts
cepheid replied at 13-3-2017 05:24 PM
ipta terima diploma ipts mana lagi? for case adik TT ni dia science based kalau tak silap aku ipta ...

I see.Oh tak, maksud I kan you kata ipta for degree intake hanya terima kemasukan diploma dari uitm dan politeknik sahaja kan. Tu yang I betulkan tu.
Sebab I lepasan diploma dari ipta dan dapat masuk ipta.
Ooh maksudnya sekarang ni ipts dah tak terima la ya kemasukan dari ipta.
Sebab my batch ni, ada sorang akak ni pun dari unikl.
Baru tahun ni ke dikuatkuasakan syarat utk kemasukan degree?
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2017 06:04 PM | Show all posts
knnk replied at 13-3-2017 05:45 PM
I see.Oh tak, maksud I kan you kata ipta for degree intake hanya terima kemasukan diploma dari uit ...

Dari tahun lepas dah implement. Kalau nak buat degree di uitm guna diploma ipts  tak sure pulak boleh terima ke tak. Macam uitm dan unikl (contohnya) kedua-dua ni dibawah MARA jadi kalau nak masuk rasanya kedua-dua institusi ni ada agreement asing dari ipta biasa.

Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2017 06:04 PM From the mobile phone | Show all posts
cepheid replied at 13-3-2017 03:59 PM
Mesti sis jarang baca suratkhabar kan   . Dekat CI pun ada je discuss benda ni

Lain orang lain cara menambah ilmu sis.. tak bermakna i tak tau apa itu RU i seorang perempuan useless yang uneducated tak mengikuti perkembangan semasa   . I mungkin tak bagus dalam bidang RU pepelandotdot ni tapi mungkin bagus dalam bidang lain sis...

Peace~
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2017 07:05 PM From the mobile phone | Show all posts
knnk replied at 13-3-2017 04:06 PM
Sekarang ni kalau nak amik medic, pharmacy or dentistry.
UPU atau pihak U akan tgk dulu result sp ...

Thank you for the info
Spm ok cuma pointer pspm1 (exam mtriks) je kureng
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2017 07:07 PM | Show all posts
kalau betoi minat electrical apa kata hang amik sijil yg berkaitan chargemen tu. BO/AO semua tu mmg laku, gaji pun boleh tahan & boleh juga kalau hg nk buat business sendiri.
degree electrical/electronic melambak kat market, belum tentu boleh jd engineer... slalu kalau fresh graduate kita akan hire those with 3.5 & above cgpa dia...
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2017 08:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Keja dulu... Atau ambik kemahiran.. Bidang2 elektrik nih kencang juga pendapatan kalau rajin cari lubang...
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2017 08:30 PM From the mobile phone | Show all posts
WajibulGhunah replied at 13-3-2017 07:05 PM
Thank you for the info
Spm ok cuma pointer pspm1 (exam mtriks) je kureng

No prob. Thats good then.
Cuma kalau hrmmm you mohon RU, usually 3.50++ ke atas adalah one of the requirement la for hot courses.
Tapi takpa, cuba ja mana tau kalau rezeki kamu.
Apapun, good luck anyway.
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2017 08:33 PM From the mobile phone | Show all posts
cepheid replied at 13-3-2017 06:04 PM
Dari tahun lepas dah implement. Kalau nak buat degree di uitm guna diploma ipts  tak sure pulak bo ...

I see. Oh maknanya sidang lepas la ya baru implement.
I see2. Ahhh betul jugakan sebab depa under MARA. Thank you for the explanation.
Tapi I nak tanya, kenapa ya kalau nak mohon degree intake for UM, USM dan UiTM asing- asing?
Dari dulu lagi I tertanya2. Btw, sorry OT tt.
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2017 08:42 PM From the mobile phone | Show all posts
knnk replied at 13-3-2017 08:33 PM
I see. Oh maknanya sidang lepas la ya baru implement.
I see2. Ahhh betul jugakan sebab depa under ...

UM dan USM saja asing sebab ada autonomi sendiri. Tapi mulai tahun ni dah tak de apply asing asing semua dan melalui UPU. Arahan dari kementerian. Cuma syarat kemasukan masih tertakluk kepada universiti masing masing. UiTM tak pasti pulak asing kemasukannya. UiTM under MARA dan bukan KPT sepenuhnya.
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2017 10:32 AM | Show all posts
keje jela.. study pun buat tambah ptptn jer unless family funded tak kesah. electrical ni byk short courses / license boleh ambik dik.. nanti blh guna license semua tu bikin duit jer.. kalau dpt keje ade company willing to pay utk ambik course or license tu
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2017 11:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Agree dengan most nasihat kat sini. Better kerja dulu and cari pengalaman.

Tp u mmg minat ke electrical engineering ni? Kalau diploma pointer rendah, takut degree nnt tak boleh bawa. Bukan nak discourage u, tp byk dah jd. Budak diploma grad 3 pointer, bila degree byk yg grad dgn 2.6-2.8 mcm tu.

So better u timba  ilmu melalui pengalaman. Maybe u akan lebih faham n membantu nak buat degree nnt. At the same time dpt Kumpul duit juga.
Good luck!!
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2017 02:08 PM | Show all posts
fynnkakiblock replied at 15-3-2017 10:32 AM
keje jela.. study pun buat tambah ptptn jer unless family funded tak kesah. electrical ni byk short  ...

yg ini lebih relevan dgn mcm2 fktor dlm negara skrg ni
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2017 07:00 PM From the mobile phone | Show all posts
cepheid replied at 13-3-2017 06:04 PM
Dari tahun lepas dah implement. Kalau nak buat degree di uitm guna diploma ipts  tak sure pulak bo ...

betul ka ipts xditerima sambung kat ipta?
baru je sembang dgn student uitm, sebelum ni dia dr MSU
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2017 07:18 PM | Show all posts
onexox97 replied at 16-3-2017 07:00 PM
betul ka ipts xditerima sambung kat ipta?
baru je sembang dgn student uitm, sebelum ni dia dr MS ...

UiTM ada saluran lain dan tak sama mcm IPTA lain sebab dia under MARA.

Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2017 07:22 PM From the mobile phone | Show all posts
cepheid replied at 16-3-2017 07:18 PM
UiTM ada saluran lain dan tak sama mcm IPTA lain sebab dia under MARA.

rasanya RU dia ambik pelajar sendiri, uitm dan lain2 guna UPU

tapi uitm pun dh susah nk masuk
ada choice tapi masuk fakulti xfavorite
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2017 07:51 PM From the mobile phone | Show all posts
bg akak kalau tt ada dana kewangan yg cukup elokla sambung degree terus
tapi kalau kna ambik ptptn better keje dulu timba pengalaman dulu
sedih tengok hutang student diploma plus degree 40k++
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2017 07:51 PM From the mobile phone | Show all posts
bg akak kalau tt ada dana kewangan yg cukup elokla sambung degree terus
tapi kalau kna ambik ptptn better keje dulu timba pengalaman dulu
sedih tengok hutang student diploma plus degree 40k++
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2017 07:56 PM From the mobile phone | Show all posts
onexox97 replied at 16-3-2017 07:22 PM
rasanya RU dia ambik pelajar sendiri, uitm dan lain2 guna UPU

tapi uitm pun dh susah nk masuk
...

Tahun ni RU pun melalui UPU dah bukan lagi ambil sendiri. Arahan dari kementerian.
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2017 08:25 PM From the mobile phone | Show all posts
cepheid replied at 16-3-2017 07:56 PM
Tahun ni RU pun melalui UPU dah bukan lagi ambil sendiri. Arahan dari kementerian.

yalah kalu sendiri ambik kos kat RUbada yg xdiminati
langsung xdipilih
kat uitm ada lebih 20 fakulti
kalau nak cuba boleh cuba mintak mana tahu dapat
yuran murah xperlu pinjam ptptn
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2017 08:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Pndangan aku lbh baik ko keje dulu.  Mana tau ko keje ko akan phm bab letrik better.. Expose kan diri dgn dunia luar.  Skrg ni majikan bukan tgk iq sgt tp tgk eq..majikan nk graduan yg mmpunyai sikap kepimpinan,  tanggungjwb,  integriti bla bla bla..lps tu ko smbung la degree..ko akan nmpk perbezaan org yg ada pengalaman keje ngn x....
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2017 09:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Sis,

Usaha sikit call uni2 tu tanya tntang your situation/pointer segala ni.. ko tanya sini semua orang bg info tapi tatau la tepat ke tak.. kalau aku jd ko aku akn call um, usm, utm, uitm segala.. cepat aku dpt info dari sumber yg confirm blh dipercayai lagiiii tenang hidup aku..

Betul juga idea forumer lain ko kerja dulu dapatkan pengalaman tu.. or amik teknikal nya sijil.. aku setuju
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2017 09:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Tapi now budak2 nak dapatkan kerja bukan mudah.. so tak dpt keje semua sambung study ke peringkat lbh tinggi..

Mcm kawan aku, dr degree dulu tak dapat kerja yang sesuai, so dia smbung master, pun still tak dapat, dia sambung phd..

Aku tatau la dh dpt phd nt senang tak dpt kerja.. nak keje biasa2 dah overqualified pulak. Nak jd lecturer pun susah nowadays..
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2017 11:56 AM | Show all posts
pd pendpt aku baik ko carik keje je dulu. keje skrang ni susah nk dpt. ramai je budak2 ade degree kuar uni je tak dpt keje tetap. yg ade degree pun sanggup keje gaji murah asalkan ade keje. tu blum lg, yg ade degree terus sambung master sbb takde keje. pastu pelan2 ko amek part time study ke.
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2017 04:05 PM | Show all posts
aku rasa baik kau carik keje dulu dik guna diploma yang kau ada.
sekarang sume company nak experience.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.048282s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list