Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
1181
View
15
Reply

Anak Kerap Demam

[Copy link]

Author: asyanina       Show all posts   Read mode

Author
Post time 14-3-2017 10:09 AM | Show all posts |Read mode
Salam,
Saya nak tanya la mommy2 dekat sini, anak saya girl umur 2yo.. dia kerap sgt demam, saya rasa tahun ni saja setiap 2mnggu sekali mst dia demam, hari tu demam sampai smnggu. temp paling tinggi 39'c.. bila buat blood test doc kata semua okay. saya sampai tak tahu nak buat apa dah, sebab teacher dekat school dia pun selalu cakap yg anak sy ni kerap demam. n selalu anak sy yg akan demam dulu, baru berjangkit pada yg lain, bukan dia demam sebab berjangkit dekat kanak2 lain.

Harap mommy2 ada la petua / cadangan/ apa2 yg boleh sy buat utk anak sy.. tq ye semua.
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2017 07:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Bila dia dah baik.. bagi half teaspoon madu.. madu arab
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2017 11:41 AM | Show all posts
demam selsema ker demam biasa?...kurangkan tidor dlm aircond, jgn bg makan jajan( sbb mengurangkan daya tahan badan)...jangan banyak mkn ice - cream....(sekali sekal jerlaa).....
anak akak 6 orang, Alhamdulillah jarang demam...kalau demam selsema pun sehari dua jerr...buat rawatan wap sendiri je kat rumah...even baby 3 bulan pun......Alhamdulillah dgn cara tu..demam cepat baik...batuk berkahak pun kurang.....

Cara wap: utk baby( bakar bwg putih..letak dlm air panas)-wap mcm kita wap muka..selubunglaa dgn towel...tapi umur setahun ke atas....kitaorng letak ....myk cap kapak dlm air panas....mmg panas dan berangin..bagi mulut terbukaa..bila wap tu naik ke atas mukaaa)....mmh yg kecik kecik akan menangis..tp dgn menangis..bagi muntah tu laa cepat kahak keluar dr dalam....tujuanya sama jer..mencairkan kahak...

machine wap tu kitaorg beli kt kedai Mr. DiY je....
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2017 10:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Apa kata get a 2nd opinon and buat a thorough  medical checkup ?

Macam kerap sangat demam tu..
Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2017 07:39 AM | Show all posts
Anything diluar kebiasaan...Pi ler jumpa pakar( doctor) buat thorough examinations...jangan nanti sepanjang hidup menyesal macam Mak Jenin....


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-3-2017 08:40 AM | Show all posts
maaaanakautau replied at 24-3-2017 07:39 AM
Anything diluar kebiasaan...Pi ler jumpa pakar( doctor) buat thorough examinations...jangan nanti se ...

i dah bwk jumpa pakar last week, antibodi dia rendah n ade tonsil. sebab tu kerap demam.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-3-2017 08:42 AM | Show all posts
d7007 replied at 23-3-2017 10:13 PM
Apa kata get a 2nd opinon and buat a thorough  medical checkup ?

Macam kerap sangat demam tu..

dah buat dah last week specialist cakap dia antibodi rendah n ada tonsil, so mmg kerap demam. n kena minum air byk. nasib anak i mmg sng minum air msak.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-3-2017 08:46 AM | Show all posts
dzaraa replied at 23-3-2017 11:41 AM
demam selsema ker demam biasa?...kurangkan tidor dlm aircond, jgn bg makan jajan( sbb mengurangkan d ...

demam biasa yg kerap, mmg xbg dia mkn jajan pun. kalau dia flu pun mmg trus wap muka dia bg kahak2 tu keluar. so bru taw la yg dia ada tonsil. sebab kbtulan masa pegi jumpa pakar tu dia demam n doc check tonsil dia bengkak sbb tu la dia selalu demam.. penyakir lain semua xde. nak buang tonsil tu dia kecik lagi baru 2y, so kena tunggu besar sikit baru boleh, kena kerap bg dia minum air byk la nasib dia pun mmg sng n kuat mnum air msak. thx ye
Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2017 08:55 AM | Show all posts
asyanina replied at 24-3-2017 08:46 AM
demam biasa yg kerap, mmg xbg dia mkn jajan pun. kalau dia flu pun mmg trus wap muka dia bg kahak2 ...

ok..semoga dipermudahkan segalanya adik....
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2017 11:04 PM | Show all posts
ank sedara lil mcm ni la..thn ni br g taska..dh 2x msk wad..kuman dlm darah..pastu demam blk..p kinik mkn ubt ok blk..pastu jd blk..btukar kinik..p gh..chck darah..ok je.demam selsema je.. Then g kinik yg len..doctor cina tua..dia tnya p taska ka..ktorg ye kn..sejak g taska jd gini..doc x bg anta taska dh..doc kata bdk2 ni ada yg mcm lembu..letak mna pn dia bole survive..ada yg x kuat lg. Sjk tu..dh x p taska..dok umh je..sihatttt pulakkk.syukur.tp akak lil nk anta jugak g taska..mebi bln dpn..slps cuti sbln. Skrg dok mkn scott emulsion.
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2017 07:48 AM | Show all posts
asyanina replied at 24-3-2017 08:40 AM
i dah bwk jumpa pakar last week, antibodi dia rendah n ade tonsil. sebab tu kerap demam.

So kalau masih tak kurang, pi ler lagik...so doktor boleh buat tests susulan dan kalau perlu buat referral to specialists......
Apa Susah dan harbam sangat nee?????


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-3-2017 10:33 AM | Show all posts
maaaanakautau replied at 28-3-2017 07:48 AM
So kalau masih tak kurang, pi ler lagik...so doktor boleh buat tests susulan dan kalau perlu buat  ...

tak susah pun, semua benda dah buat segala specialist semua dah pegi n memang tak da pape penyakit yg merbahaya, antibodi rendah je. alhamdulillah anak i pun dah sihat..so chill la. xpayah nak harbam2 sgt lah!
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2017 01:09 PM | Show all posts
asyanina replied at 28-3-2017 10:33 AM
tak susah pun, semua benda dah buat segala specialist semua dah pegi n memang tak da pape penyakit ...

Dah boleh tutup benang ler??


Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2017 03:37 PM | Show all posts
asyanina replied at 24-3-2017 08:42 AM
dah buat dah last week specialist cakap dia antibodi rendah n ada tonsil, so mmg kerap demam. n ke ...

anak saya 3 tahun 1 bulan baru ja operation buang tonsil sabtu lepas.
selama 3 tahun mmg tetiap tahun masuk ward, dmm 2 minggu skali, suhu sampai 40 pon ada.
refer ke pakar doc check decide buang, tonsil tu 2cm besar 2 2 belah. doc kata dah besar tonsil org dewasa.


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-4-2017 08:36 AM | Show all posts
malutapimahu replied at 30-3-2017 03:37 PM
anak saya 3 tahun 1 bulan baru ja operation buang tonsil sabtu lepas.
selama 3 tahun mmg tetiap t ...

ye betul, anak saya mcm tu la. demam 2 minggu sekali. doc cakap tunggu dia besar sikit baru boleh buang, kene tunggu next appoinmet tgk mcm mana nanti, kesian kadang2. berapa lama opration dia ye?
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2017 01:08 PM | Show all posts
asyanina replied at 3-4-2017 08:36 AM
ye betul, anak saya mcm tu la. demam 2 minggu sekali. doc cakap tunggu dia besar sikit baru boleh  ...

operation less then 2hour, ank saya hari tu sekali dengar operation telinga sebab ada luka n bleeding sikit.
kalau tonsil ja kejap lagi la tu. Esk kena checkup kesan operate tonsil dia. n Alhamdulillah minggu ni dia dah start makan n mintak makan mcm2 tekak dah ok la tu. nasi 3 kali tambah sekali makan.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.058173s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list