Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
1087
View
18
Reply

CELL MANAKAH YANG MELAWAN CANCER DALAM BADAN KITA?

[Copy link]

Author: ipes2       Show all posts   Read mode

Author
Post time 14-3-2017 08:11 PM | Show all posts |Read mode
Cell ini ialah Macrophage. (Macro = Big, Phage = Eater). Ianya agak besar dan mempunyai banyak kelengkapan immunology juga senjata senjata kimia yang lain. Ia juga mampu mengeluarkan extension untuk menjerat bacteria, cells cancer etc etc sebelum memusnahkan nya. Ia juga mempunyai banyak ''radar'' yang dapat cam mana cells elok, mana tak elok, mana beacteria etc. Antara usaha usaha utama Macrophage dalam badan ialah ''Anti-Tumor Surveillance''.

Setiap saat ada sahaja cells kita yang bertrillion-trillion itu yg rosak DNA nya, lalu mula bertindak seolah ianya akan menjadi cancer, dan marker-marker dipermukaan cells itu mula berubah. Ini dapat dikesan oleh Macrophage kita, yang lalu menelan cells tadi, maka selamat lah kita. Di tempat lain pulak, ada cells dalam organ lain pulak yg melalui pocess yg sama; dan Macrophage dalam organ itu akan kenal cells ini lalu memakannya.


Macrophage (biru) memakan bacteria.jpg
Macrophage (purple) menjala dan memakan cancer cell.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2017 10:31 PM | Show all posts
doctor ada lah jiran sy ckp kalau chemotherapi selamat kenapa kena pakai sarung topeng?

betul ke theory jiran sy yang chemotherapi tak membunuh kanser 100%, malah ia akan mutasi  dan berkembang biak?

betul ke theory dengan jaga pemakanan dan self cure boleh rawat kanser? setiap penyakit ada ubat kecuali mati, cuma ayat tersebut tak cakap mesti kena chemoterapi untuk cure cancer?

jiran sy ada phD tp bukan dalam bidang medic mahupun university of life.. insya allah apa dia cakap dia ada buat study sendiri.. andai apa dia cakap itu betul moga ada kebaikan untuk self cure..

Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2017 09:00 AM | Show all posts
saya pun pernah baca testimoni sorang doktor
tapi kejadian ni kat oversea la
dia merawat pesakit cancer dgn chemo
tp bila dia sendiri kena cancer
dia taknak buat chemo
sbb katanya chemo memusnahkan sel cancer dan sel yg baik dalam badan

so apa yg dia buat:-
1. Tukar diet pemakanan - Tinggalkan makanan yg boleh mengaktifkan sel cancer i.e. daging merah, susu, banyakkan sayur-sayuran and buah-buahan
2. Jalani gaya hidup sihat - Bersenam, beriadah
3. Control emosi - Make sure diri dalam keadaan yg happy, emosi yg stabil, jangan terlalu berduka sbb penyakit dan jalani hidup seperti biasa sbb katanya emosi negatif juga boleh menyebabkan sel cancer menjadi aktif

betul ke doktor??  
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2017 10:50 AM | Show all posts
Tak sabar nak dengan jawapan... sbb walau aku ni kerani cabuk je tapi aku minat akan kes medical ni...
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2017 11:08 AM From the mobile phone | Show all posts
sabar_sabariah replied at 15-3-2017 09:00 AM
saya pun pernah baca testimoni sorang doktor
tapi kejadian ni kat oversea la
dia merawat pesakit c ...

mmg xdinafikan ada yg mcmni.contohnya doctor aku. dia dulu sakit darah tinggi tp dia xamik ubat darah tinggi, dia cakap kawal sendiri. bila amik ubat akan bergantung terus nanti.tp dgn org lain dia bagi. hihi...

sama macam anak dia kanser otak, tp selamat, dan dia kanser prostate..ada lah dlm 10tahun dia bertahan dr penyakit dia. anak dia Alhamdulillah hingga skrg ok.. tp prinsip dia tu banyak ketepikan setengah perubatan moden.aku pun xfaham kenapa. xsempat tanya.. hal ni bukan kat sini je.banyak je doctor ovc pun mcmni.

BIL aku doctor gak, kawan2 dia doctor.. tp aku tengok ada amik ubat homeopathy. aku nak teringin tahu lebih mendalam sgt psal ni. sbb apa aku perasan ada doctor yg jenis..owh xda kajian saintifik maksudnya xok, xbgus.100% kepercayaan pada tu sahaja. tp ada doctor dia gabungkan.
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2017 11:32 AM | Show all posts
Ok Doc, soalan saya macam mana kita nak pastikan sel macrophage ni mampu melawan sel2 yg rosak dalam badan kita... ada tak jenis2 pemakanan yang perlu kita ambil atau elak utk pastikan sel macrophage berfungsi dengan baik...

Yang sakit lupus tu ade kaitan tak dgn cell macrophage?
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2017 11:48 AM | Show all posts
Edited by kaspar0v at 15-3-2017 11:49 AM

macrophage ni boleh lemah atau makin mengecik ke ipes2? kalau orang yg kena cancer ni sbb macrophage dia tak mampu makan cell cancer ke? sorry aku memang zero bab medic
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2017 01:53 PM | Show all posts
NAK TAU JUGAK
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-3-2017 04:39 PM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 14-3-2017 10:31 PM
doctor ada lah jiran sy ckp kalau chemotherapi selamat kenapa kena pakai sarung topeng?

bet ...

Chemotherapy ni selamat aje (wife saya Oncologist dan kerja nya prescribed chemo kat org setiap hari). Semasa melalui regime chemo, kenalah hati hati sebab masa tu cells darah putih kita lemah, maka mudahlah kita dapat jangkitan..tapi kejap je..bila dah habis regime nye, pulih lah jumlah sel darah putih tu. Di sini, bila chemo jer, kita isolate pt tu, tak bg org masuk..jika masuk pon pakai disposable gowns, masks, gloves..ada infection je kita treat dgn aggressive dgn kombinasi antibiotics yg kuat. Overall nyer, sgt mahal. kata kawan sy yg keje doctor kat sini, bapak dia kena chemo tetapi org lalulalang je kat bilik bapak dia. Last last mati sebab infection. Di negara maju, chemo memanjang kan umur..tu byk cancer survivors kat West and USA.

Jika ade kaedah pemakanan yg effektif, tentulah ianya kami gunakan. Kesian mereka yg kena cancer. pegi lah visit mereka di Pusat Palliative, dimana mereka menunggu masa utk meninggal. Jika ada kaedah pemakanan yg berkesan, tentulah semua org tak ada cancer atau survive cancer nya.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-3-2017 04:44 PM | Show all posts
sabar_sabariah replied at 15-3-2017 09:00 AM
saya pun pernah baca testimoni sorang doktor
tapi kejadian ni kat oversea la
dia merawat pesakit c ...

Byk yg tak tepat. Contoh org ostolia yg kata dia ada lung cancer dan sembuh..padahal diagnosis dia salah. Lungs dia penuh TB..so bila dia kena chest infection dan org bagi antibiotics, ''cancers'' dia pon improve lah . lepas tu dia tulis buku dan bersyarah merata. Jikalah cancer itu hanya boleh disembuhkan dgn kaedah makanan, kawal emosi etc, tentulah ianya dilakukan dgn serta merta oleh semua org, pesakit atau doktor, di negara mana sekali pon. tetapi ternyata ianya tak berjaya. kena treat cnacer tu jugak. Tgk jawapan saya di #9.

Ya, daging merah eg beef, elok dimakan 2 portions je seminngu ( sy dah write about this everywhere before).
Amalkan penghidupan sihat eg sayur, air byk byk; exercise, elakkan obesity etc (obesity boleh menggalakkan pertumbuhan pelbagai cancers berpuluh kali ganda; bila kita jumpa mereka, mereka tidak lagi gemuk )
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-3-2017 04:50 PM | Show all posts
Super-M replied at 15-3-2017 11:08 AM
mmg xdinafikan ada yg mcmni.contohnya doctor aku. dia dulu sakit darah tinggi tp dia xamik ubat da ...

ianya bergantung pada diagnosis nya; katalah tumour anak dia tu meningioma, maka boleh je di operate; katalah ianya low grade astrocytoma, maka teratment byk je. tetapi kalau brain tumor nya ialah glioblastoma multiforme (GBM), maka beberapa minggu atau bulan, akan matilah. Cancer prostate memang la begitu, most of it tidak membunuh (lihat jawapan Kuiz perubatan; see also my answer to #9, #10).

penyakit lain eg darah tinggi, jika doctor yg kena, alah kawal jelah sendiri. kurangkan garam, bykkkan exrecise, kurangkan berat badan, tidur dgn cukup, kurangkan gula..semua semua ni boleh menuurnkan BP. Jika tk berjaya, ambil lah low dose medications..kami tahulah bagaimana utk halangi isu ini. U akan jarang jumpa doctor yg tidak sihat. pernah jumpakan rumah architect yang tak cantik?


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-3-2017 04:54 PM | Show all posts
Minami2013 replied at 15-3-2017 11:32 AM
Ok Doc, soalan saya macam mana kita nak pastikan sel macrophage ni mampu melawan sel2 yg rosak dalam ...

Minami tgk jawapan saya kat #9, 10, 11 atas tu.
Lupus (Systemic Lupus Erythromatosus, SLE) ialah autoimmune disease. SLE ni problem jugak; di mesia kita lambat kawal kerosakan buah pinggang kerana SLE ini. Tu ramai wanita muda di mesia mati pasal SLE. PAdahal, ada ubat ubat kombinasi je. tetapi ianya terlalu mahal sebenarnya. Dan ye, macrophage ada terlibat..sebab dlm SLE ni, antibody yg dibuat adalah melawan diri sendiri, maka macrophage pon tertipu utk menyerang diri sendiri jugak.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-3-2017 04:57 PM | Show all posts
kaspar0v replied at 15-3-2017 11:48 AM
macrophage ni boleh lemah atau makin mengecik ke ipes2? kalau orang yg kena cancer ni sbb macrophage ...

dalam kes ini biasanya cells yg mutate tu dah overwhelming dah; cells tadi membiak dgn ganas sampai tak sempat nak di bunuh. juga, kekadang, ada abnormal functions jugak pada macrophages dalam org yg kena cancers tu. contoh, org yg obese mempunyai risiko cancers yg sgt tinggi..anatar sebab nya ialah kerana obesity menyebabkan macrophage jadi lemah dalam tugas anti-tumoral surveillance nye.

tgk jugak jawapan saya pada #9,10,11
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2017 04:58 PM | Show all posts
ipes2 replied at 15-3-2017 04:39 PM
Chemotherapy ni selamat aje (wife saya Oncologist dan kerja nya prescribed chemo kat org setiap ha ...

ada teori illuminati semua itu. tp yg menarik perhatian sy farmasi dan big corporate buat duit dengan jual kimoterapi?

antara sebab kenapa ubat banyak dijual dalam bentuk dadah? sebab profit. cuba ubat di jual dalam bentuk sayur bayam, halia , tentu mudah di tiru dan tidak nama value money untuk menjadi bisnes..

jiran sy tu follower homeopati. kalau mengikut modern medicine homeopati ni placebo effect. ada sekali sy makan , curable.. sejak daripada itu sy fishy kenyataan modern medicine mengenai homeopati..

semua penyakit ada ubat kecuali mati. tp semua ubat tersebut mungkin adalah hasil eksperiment dan intention make profit.. tak salah buat profit, cuma benda yang boleh menyembuhkan tanpa ada side effect patut jadi prority daripada menyembuh ada side effect..

sy kurang faham istilah medicine lebih banyak  membaca artikel pesakit kanser yang dah sembuh self cure.. ada yang guna electric low voltage dan reason boleh bunuh kanser..  ada yang guna senaman.. ada yang guna pemakanan.. ada yang guna homeopati.. terlalu banyak fakta yang boleh mengelirukan pengamal gaya hidup sihat.

ada pula theory medical journal telah di beli oleh syarikat2 korporat.. bukan based on real case study..

mohon doctor share knowledge..
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2017 09:25 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 15-3-2017 04:50 PM
ianya bergantung pada diagnosis nya; katalah tumour anak dia tu meningioma, maka boleh je di opera ...

jap eh ada ke tindakan tertentu kalau kat europe (mana saja) atau dari segi etika kedoktoran jika seorang doktor ada pandangan luar dr sisi bidang perubatan?

macam doctor yg mencari pendapatan tambahan melalui produk MLM, mcm kat malaysia ni banyak cellmax lah.mcm2 produk yg xtau hasil ciptaanya malah doctor2 ni boleh promote beritahu produk ni berkesan kat tv dll. katanya ubat kanser. banyak doktor2 hospital yg bila terjebak diaorg rekmen produk2 ni drpd buat chemo.. boleh rujuk fb pseudoscience watch..ni pun salah satu punca org terpengaruh dgn produk bukan2.
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2017 09:51 AM | Show all posts
ipes2 replied at 15-3-2017 04:57 PM
dalam kes ini biasanya cells yg mutate tu dah overwhelming dah; cells tadi membiak dgn ganas sampa ...

sayur apa yg baik utk mencegah cancer? ada dengar orang kata makanan panggang/ bakar yg hitam2 tu boleh meningkatkan risiko cancer, betul ke?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-3-2017 01:06 AM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 15-3-2017 04:58 PM
ada teori illuminati semua itu. tp yg menarik perhatian sy farmasi dan big corporate buat duit den ...

ya, chemotherapy amatlah mahal..kadang kadang satu injection eu20,000
dan syarikat yg membuatnya amatlah bagak

tetapi, tidak byk cancers yg dapat diubati selain dari dgn chemo therapy
jika kita tgk, survival rates of cancers amat baik di negara yg guna chemo..
mereka yg tak guna chemo takde good survival rates

di negara barat, breast cancers hanyalah ''a chronic disease'' sahaja..dapat dicure
tetapi di negara semacam malaysia, ianya masih menjadi punca kematian wanita yg dalam umur dimana mereka paling top dalam kerja / dalam tenaga utk diberi kepada family dan negara; sgt rugi kehilangan bijak pandai dan workforce dalam umur sebagaimana breast cancer selalu strike

sy sebagai doctor, selalu melihat dari sudut perubatan yg telah mendapat kajian terperinci
tetapi sy faham akan teori teori konspirasi diluar sana
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-3-2017 01:10 AM | Show all posts
Super-M replied at 15-3-2017 09:25 PM
jap eh ada ke tindakan tertentu kalau kat europe (mana saja) atau dari segi etika kedoktoran jika  ...

tindakan undang undang terhadap mereka adalah amat keras.
di sini, memnag tak boleh tampal iklan about your klinik
di klinik u, size plak yg boleh u letak eg ''Dr SM'' adalah satu size sahaja bagi semua klinik
tak boleh claim itu ini
di malaysia kekadang papan klinik tu sepanjang klinik nye
siap ada lampu bagai

dan jika u claim ubat itu better than ini etc, mmg kena amik tndakan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-3-2017 01:22 AM | Show all posts
kaspar0v replied at 16-3-2017 09:51 AM
sayur apa yg baik utk mencegah cancer? ada dengar orang kata makanan panggang/ bakar yg hitam2 tu  ...

sayur mana yg mencegah cancer: ni sy tak sure..tetapi yg pasti, hampir semua sayur tu mmg byk khasiat yg diketahui dan belum diketahui

yes, BBQ dan daging bakar semua tu eloklah dimakan sedikit sedikit sahaja, kerana risiko malignancy yg tinggi. mlah daging merah ie d meat eg beef patut sgt kita ambil sedikit sahaja dalam seminggu half kilo max di negara barat..di benarkan around 90g sehari jika fresh; 70g sehai jika di process eg sausages, serunding etc
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.060602s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list