Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
12Next
Return to list New
1248
View
38
Reply

ASB loan CIMB yg mcm taik lg

[Copy link]

Author: tengku_anggun00       Show all posts   Read mode

Author
Post time 15-3-2017 10:57 AM | Show all posts |Read mode
Morning....
Ntah btoi ker idak aku letak kat thread nie. Stori nya aku da buat asb loan dgn bank cimb. Dh msuk taun ke-5 kot.
Bulan 1/2017 aku da call dgn operator cimb tanya cara2 nk juai saham asb. Dia bgtau aku kena settel d kaunter bank. (Ikut pd pgalaman juai saham aku sblum nie, aku penah tjuai sdiri saham sebab tlewat bayar-cimb gak). Back to the stori tuu,slpas aku ckp dgn operator tuu, aku g bank cimb gak nk settel hal juai saham tuuu,(mikir kalo g kaunter mayb lg cepat & x payah tunggu lwt bayar bru kena juai saham)...yg handle tuu mmg incas asb laaa....ntah laa pa d taip nya d komp tuu, dia ckp ok siap dah...Ingt mslah aku dh settel dh....

Tut...tut..awai bulan 2/2017, bank call ckp aku x settel payment utk bulan 2 lg....aku cite laa pasal aku call operator & dh settel di bank tuu....dia ckp nie dh msuk bulan 2/2017, mcm mn pon aku kena byar gak, kalo x byar nanty nm aku blist. (dh mcm kena ugut plak)....aku nak settel ckp baik, so aku p bayar gak laa & operator tu da konfem dgn aku nie last payment yg aku kena settel...

Msuk awai bulan 3/2017 dpt msg yg aku x byar lg payment utk bulan 3. Mangkuk hayun btoi korang nie.....aku call bank tnya isu nie, alasan yg diorg kasi aku kena byar juga sampai org atasan dh lulus aku pnya juai saham tuuu...bila aku tnya "sy nak byar sampai bila nie?6 bulan?1 tahun?".....idak nya dia bg jawapan...paksa aku byar gak, kalo x nm aku kena blist...dlm hati aku...korang bleh pergi mampus laaa, mmg aku x akn byar pon. nk blist ker, bluelist ker, redblist ker.....ADA AKU KESAH??????

nota kaki : aku da sorang mmber keja cimb, sblum nie x penah dok cnct aku pon...tiba2 jaa wasap kes nk sruh aku apply kad kredit dgn dia....tp aku x apply pon sbab yg dok ada nie pon tercekik leher aku........kes asb nie, aku da tnya laa dia..soalan aku simple jaaa..mcm mn proses nk juai saham guna loan asb....dia bls msg...tgh sbuk, nanty dia bls msg...smpai skrang x bls2 dh msg aku.....siot toi...
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2017 11:31 AM | Show all posts
Ang tak p kaunter bank ? Ckp terus dgn bos dia la..aku dh lama stop benda ni..kena penalti lg masa tu..dpt balik pun ciput..tak untung la masa tu..tp lega dh stop
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-3-2017 11:46 AM | Show all posts
alieyrina replied at 15-3-2017 11:31 AM
Ang tak p kaunter bank ? Ckp terus dgn bos dia la..aku dh lama stop benda ni..kena penalti lg masa t ...

bulan 1/2017,lpas call dgn operator, aku trus p kaunter bank dh...yg incas d kaunter bank tu ckp dh settel dh....Btoi, msa bulan 3 tuu diorg ckp, kalo aku still x byar gak, diorg akn tolak duit dr saving aku....sampai skrang aku tnggu refund saving x dpt2 pon lg...last2 karang jd telur ayam jaaa....
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2017 11:46 AM | Show all posts
aku pulak kena kencing dengan agent cimb asb tu.. celaka betul... cakap mulut aku dengan dia, xde bukti nak drag dia naik mahkamah sebab penaya aku.. so xleh la g report dekat org atasan dia sebab xde bukti just dia dok gebang menipu depan aku..
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2017 11:48 AM | Show all posts
Edited by irlene_hana at 15-3-2017 11:51 AM

pengalaman aku dengan bank bab nak duit cepat gila kerja... kalau depa salah laju sungguh buat kerja..

bila kita slow nak mampus makan berbulan-bulan nak setel... sakit gila hati ni



Bulan Jan lepas aku keluarkan duit asb loan cimb dan rolling balik la 1 tahun, rm6720. then bulan Jan si agent bank bebal celaka ni pergi terminate asb loan aku. Bulan 3 awal bulan baru dapat balik duit tu... dpt balik dalam 5K lebih..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-3-2017 11:59 AM | Show all posts
irlene_hana replied at 15-3-2017 11:48 AM
pengalaman aku dengan bank bab nak duit cepat gila kerja... kalau depa salah laju sungguh buat kerja ...

tauuu x paaa...time nk duit kita, laju jaaaa sruh bayar. Bila kena kat diorang, boleh dok tangguh2 & seribu satu alasan plak....call operator sudah 3x, p bank pon sudah..apa benda lg diorg nk nie...x kan laa nk tnggu pegawai pengarah cimb yg lulus plak. Byk cntik korang, msa mula2 nk buat loan, pegawai cawangan bank jaaa, time nk juai saham, byk kerek plak...
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2017 12:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku dgn maybank setel sebulan ja. Sebab bank bila kita nak terminate loan asb, dia akan hantar form kita pada bank tmpt kita buat loan. Pastu bank akan hantar pada pnb untuk jual balik sijil asb kita. Yg ambik masa kat proses kat pnb selalunya. Selagi pnb tak beli balik saham kita, kena la kita bayar loan asb tu. Bila asb dah beli sijil kita, then baru bank boleh return balik balance yg kita dah bayar.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-3-2017 12:05 PM | Show all posts
zeed replied at 15-3-2017 12:00 PM
Aku dgn maybank setel sebulan ja. Sebab bank bila kita nak terminate loan asb, dia akan hantar form  ...

cpt nya sbulan...nie tt tnggu nk msuk bulan ke-4 dh...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-3-2017 12:06 PM | Show all posts
irlene_hana replied at 15-3-2017 11:48 AM
pengalaman aku dengan bank bab nak duit cepat gila kerja... kalau depa salah laju sungguh buat kerja ...

kluaq duit nk rolling tp knapa kena terminate plak???hahaha....kalo aku pon marah, kena pedajal gaya nya tuuu....
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2017 12:11 PM From the mobile phone | Show all posts
tengku_anggun00 replied at 15-3-2017 12:05 PM
cpt nya sbulan...nie tt tnggu nk msuk bulan ke-4 dh...

Salah satu cara buat complaint kat cimb.aku ada jugak buat complaint. Cepat je maybank rectify. Cuba gi kat contact us kat cimbclicks dan email kronologi.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-3-2017 12:13 PM | Show all posts
zeed replied at 15-3-2017 12:11 PM
Salah satu cara buat complaint kat cimb.aku ada jugak buat complaint. Cepat je maybank rectify. Cu ...

last choice mmg tu yg tt pikir kn....bg tempoh msa sampai ujung bulan 3 nie jaa...
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2017 12:16 PM | Show all posts
Tu pun ada ejen dia yg duk invest epf tu aku buat dgn dia..dia duk suruh buat asb loan ni..dia xtau aku dh pangkah benda2 mcm ni..duk kira nti aku tua umur gini2 duit simpanan ada byk ni..cukupka nk mkn bulan2...pencen pun xda bla bla bla..

Malas aku nak layan .. dia xtau aku penah masuk asb loan dulu..
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2017 12:21 PM | Show all posts
aku buat pakai maybank... setia sampai la ni.... itu je cara aku nak menyimpan.... adik aku terminate loan asb kat maybank pun cepat je dapat duit balik... aku masa nak tuko kad maybank siap staff maybank tu tegur... setia ya u bayar loan asb ...
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2017 12:22 PM | Show all posts
kenapa korang apply loan asb pastu terminate?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-3-2017 12:28 PM | Show all posts
prettyuglybabe replied at 15-3-2017 12:22 PM
kenapa korang apply loan asb pastu terminate?

yg aku tau dr mmber2, da sbab kes bank len offer rate lg ok...
mcm aku nie kes nk kurang kn komitmen sbab tambah aset len...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-3-2017 12:30 PM | Show all posts
kikuri replied at 15-3-2017 12:21 PM
aku buat pakai maybank... setia sampai la ni.... itu je cara aku nak menyimpan.... adik aku terminat ...

cimb aku nk banned trus coz servis out....bg finance stabil sket, in future nk riki2 bank len plak...
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2017 12:32 PM | Show all posts
tahun ke lima jual balik agak agak dpt untung 20 ribu tak ? boleh buat downpayment rumah
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2017 12:33 PM | Show all posts
prettyuglybabe replied at 15-3-2017 12:22 PM
kenapa korang apply loan asb pastu terminate?

klu ikut otai hartanah kata certain amaount simpan sampai 5 tahun jual balik dpt untung 20k lebih kurang boleh dpt cash

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-3-2017 12:50 PM | Show all posts
AbukRokok replied at 15-3-2017 12:32 PM
tahun ke lima jual balik agak agak dpt untung 20 ribu tak ? boleh buat downpayment rumah

tgk gak kau nk buat loan brapa rm?
kalo buat rm100k & dividen jgn kaco..insyallah bleh dpt lebih dr rm20k...

cth:

buat loan rm100k, bulan2 kena byar rm597..
ckup 1 taun dividen akn dpt ikut kadar dividen yg brubah2, taun 2016 = 6.75%.
Jumlah dividen yg kau akn dpt rm6750 (anggaran kasar & x termasuk bonus 0.5 lg).

Katakan lah, dlm tempoh 5 taun duit dividen kau x usik @ mkn...bleh dpt dlm tangan rm6750 x 5 thn = rm33750...




*kalo da yg salah tegur2 kn laa tp yg aku paham mcmnie laaa....
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2017 12:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Me terminate ngn rhb pon x lama ngat. Dlm 1 bulan gitu. Kena follow up sntiasa. Sbbnya pas 5 taun monthly payment kena bayar double dari biasa .
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-3-2017 12:54 PM | Show all posts
AbukRokok replied at 15-3-2017 12:33 PM
klu ikut otai hartanah kata certain amaount simpan sampai 5 tahun jual balik dpt untung 20k lebih  ...

Yes, slalu nya akn juai blk saham asb tuuu...kmudian dr hasil dividen & saving selama 5 taun tu akn repeat benda yg sm. Buat loan len dgn nilai yg lg besar... sblum nie kau ambik 100k, slpas tuu ambik laa 200k. Ada yg ckup 5 taun, cri aset lain plak. ASB loan nie mcm platporm kau jaa utk kumpul duit dividen...
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2017 04:40 PM | Show all posts
ak buat dengan RHB pon ambil masa sekejap je tuk terminate loan ASB..dlm masa xsampai sebulan settle n dpt blk duit baki dr sijil tu..

xsangka la CIMB teruk macam ni..nasib baik xbuat new ASB loan ngn dorg.. baru berkira2 nk apply baru
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2017 10:54 AM | Show all posts
SIAN TT....
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2017 12:25 AM | Show all posts
penah kena asb loan cimb diterminate tetiba tak mintak pn. terus tak buat2 lg smpai skrg
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-3-2017 08:56 AM | Show all posts
ellekarma replied at 19-3-2017 12:25 AM
penah kena asb loan cimb diterminate tetiba tak mintak pn. terus tak buat2 lg smpai skrg

pulak...
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.079991s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list