Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
11866
View
231
Reply

Edisi seram malam keliwon: Kisah di office ku

[Copy link]

Author: d_dalia       Show all posts   Read mode

Author
Post time 16-3-2017 09:13 PM | Show all posts |Read mode
Edited by d_dalia at 17-3-2017 08:17 AM

Actually dah lama nak buka thread pasal office iols ni..Tapi tak berapa nak confident sebab sering saja diganggu dan terganggu..Tapi oleh kerana colleague2 pun support, kita kasi redah lah...

Malam ni malam Jumaat, iols masih lagi sorang2 kat office..Nasib baik abam server masih ada kat bawah, tapi dah membuta kot..whatever lah, iols takde niat apa2 just nak berkongsi..semoga "insan2" itu memahami..mudah mudahan..

Kisah bermula masa kitorang pindah ke building masa tahun 2013..Actually building ni building lama, mmg serius lama..tapi di upgradekan menjadi secantik cantik bangunan..Then, sebelum pindah2 bekas2 staff kat sini pernah cerita kisah legend 3 beranak..tapi kitorang ignore je lah..apa ada hal, sama2 makhluk tuhan paling seksi.. Then lepas pindah, takde lah buat apa2 ritual atau bacaan yasin ke apa..Maybe terlepas pandang atau belum kena lagi kot..
Then kejadian pertama bermula, bila iols dah mula perangai lama suka mengular dan melelapkan mata kat surau..Satu hari tu, waktu rehat hari Jumaat, iols dah tak mampu nak menampung pensel kat bawah mata, iols pegi menidurkan diri kat surau..Then masa terlelap tu, iols macam ternampak bayang2 tapi buat tak tau, maybe ada staff lain nak join kot iols membuta..Tak lama lepas tu iols terlelap dan rasa kena himpit..Masa tu rasa nak bukak mata dan iols nampak samar2 bayangan tapi iols nak jerit tapi tak sampai..Then iols sekuat kuatnya bangun tapi tak dapat..then terus lah terlelap sampai colleague masuk kejutkan iols dah pukul 3petang..

Kejadian kedua pulak, masa iols lepak surau lepas office hour..Fyi, iols ni dah kira tahap menyewa harian office iols ni..Kalau HR nak mintak duit sewa, mmg dah boleh mintak dah tapi diorang kesian je..haha..sebab office ni mcm rumah pertama iols..masuk pukul 7am, hah sampai skang tak balik lagi..mandi pun kat sini..Nak dijadikan cerita, iols terlelap lagi (sah2 iols ni kaki membuta..), then bila iols terjaga iols nampak susuk tubuh 3 beranak kat hujung surau sedang memandang iols..tapi iols buat tak tau sebab iols teringat cerita otai2 dulu, 3beranak ni mmg orang baik2 dan suka lepak surau..Ahakzz.. Okay lah ngam lah kan, boleh jadi member..Tapi masa tu diorang perati je iols, maybe baru nak scan iols dan nak tgk tahap kebranian iols di skala mana..Iols nak senyum tapi rasa macam kelat2 je bibir mengukir senyuman..so, iols sambung tido sampai Maghrib.

Keesokan harinya, iols lepak pantry buat kedai kopi bercerita pasal 2 kejadian ni..Maka bermula sisi lempar belakang dari bapak saya punya kakak punya kawan punya jiran punya cerita.. Tapi iols percaya sebab salah sorang ayah kepada colleague ni mmg otai sini dulu..Dia cerita dulu ada kejadian staf bunuh diri sini..Tak sure nyaris nak kena bunuh atau membunuhkan diri..Tapi yg pasti mmg angker..Then kisah legend 3 beranak ni..

Sebelum tu iols nak cerita anti klimaks lah..Ada satu hari, dalam beberapa bulan lepas, iols balik lewat then masuk kereta dah lock semua..Tapi bila jalan tetiba lock tu on sendiri dan off sendiri..Iols drive lagi, then sepanjang jalan on off macam ada orang main kat belakang..Iols on diorang off..Then iols cakap pelan2, "aku nak balik ni, travel jauh lak..esok2 lah kita main ye..penat sgt dah malam ni"..Then, iols terus bawak pegi workshop..Mujur ada yg masih bukak dan sebenarnya dah separuh pintu tapi oleh kerana iols buat muka kesian gila abam Cina  tu pun kasi chance kat iols..Dia tanya apa masalah kereta, iols jawab lock iols on off sejak tadi..Then dia nak test drive, so dia bawak pusing2 beberapa round then bila sampai dia kata mana ada apa2 pun problem..elok je lock kereta, abam Cina hensem kata, sy boleh je tipu kata ada problem tapi mmg takde problem..Then iols cakap, maybe diorang nak main2 kot..So iols pun balik dan mujur takde dah main2 lock..Iols anggap anak2 dia nak main2 kot..Husnuzon je lah..

Then banyak lagi citer akan menyusul yg semestinya sentiasa menjadi topik hangat weols kat sini setiap hari...Actually diorang panggil iols ni mata hantu..sbb bleh sesekali nampak..pernah gak nampak kat tangga dan kat pantry...kadang2 iols kena tegur jugak sebab diorang suka main2 komputer..bunyi menaip dan printer on sendiri...kesian gak kakak akaun nak buat OT...

Iols rasa mcm bertambah seram sejuk..Kejap lagi nak mandi lepas tu lepak surau..Lepas tu mmg banyak lagi cerita dari tahun 2013-2017..Iols akan cerita satu persatu..Sebab iols dah seram sejuk ni..Bilik iols ni jenis bilik berkaca..Iols macam perasan bayang2 lalu lalang lak..Alamakkk...Tiba tiba tadi bunyi macam2..Takkan diorang sentap kot iols bukak thread kat sini..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2017 09:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Ok..sila la sambung lagi...
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2017 09:31 PM From the mobile phone | Show all posts
sheramm... bertabah la u.. baca2 sikit dalia...
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2017 09:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Cekal tt snggup lg Keja Sana..kot aku yg kena cabutt dh kot ..bkn risau apa, takut2 ada yg tetiba brkenan kt kita udah diikutnya pulak smpai ke umah.. udah jadik Keja lain pulak nk halau kluar bagai..
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2017 09:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Check in
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2017 09:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku yakin mendealah tu tahu tt sedang bercerita tentang mereka. Berani betul tt ni amek risiko
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2017 09:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalo tak keberatan bagitau laa opis ape (in genaral jek)..n location in general..nak berimaginasi
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2017 10:03 PM From the mobile phone | Show all posts
TT ni beraninye lahaii..sebab tu ade yg munculkn diri kot.. Office aku pun selalu je printer n mesin fotosetat on sendiri.. Jenis mesin yg akn auto ON klu ade org lalu dekat mesin tu..tapi klu xde org time tu ON juga mcm mn tu?Sesuatu Sgt!
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2017 10:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Seram gak kalo pagi dtg office awal, dok sorang2. I sanggup lepak kedai mkn dulu
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2017 10:59 PM | Show all posts
x sabar tunggu TT ni sambung..

btw opis lama iols dulu kat area kl sentral (berhampiran hilton & meridien hotel) mmg angker jugak la..
iols finance team, keje belambak nak buat so balik lewat dalam pukul 9 lebey.
depan workstation iols mesin fotostat fuji xerox yg jenis ada sensor kalau ada org berdiri dekat
kalau biar lama2 xder org pakai dia akan jd standby mood.

nak jadikan cerita, tgh2 iols dok key in data... tiba2 mesin fotostat tu lampu menyala. mcm ada org sent something utk printing or sensor tu detect ada org berdiri sebelah mesin fotostat tu.

iols apa lg, meremang bulu roma, iols kemas barang iols terus cabut balik. brg atas meja dah xsempat nak kemas. esok pg tu baru la iols kemaskan.

2-3 hari sebelum tu kawan iols pernah nampak bayang2 dekat workstation  our colleague yg dah balik rumah..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-3-2017 11:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols nak sambung..byk giler kot cerita..sampai ada kes iols kena tolak kat tangga sampai jatuh..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-3-2017 11:23 PM From the mobile phone | Show all posts
ikinbest replied at 16-3-2017 01:31 PM
sheramm... bertabah la u.. baca2 sikit dalia...

Hari2 balik lewat kan u..betabah lah..nak baca lg tak?  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-3-2017 11:24 PM From the mobile phone | Show all posts
umbut replied at 16-3-2017 02:28 PM
Seram gak kalo pagi dtg office awal, dok sorang2. I sanggup lepak kedai mkn dulu

Pagi2 mengilai lah, main printer lah, ketuk2 lah..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-3-2017 11:25 PM From the mobile phone | Show all posts
gadiz replied at 16-3-2017 02:03 PM
TT ni beraninye lahaii..sebab tu ade yg munculkn diri kot.. Office aku pun selalu je printer n mesin ...

Kena berani kan diri jugak uols..nak buat mcm mana..hah, mesti sesuatu lalu kat printer tu..kat sini dh biasa dah
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-3-2017 11:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Deidra replied at 16-3-2017 01:57 PM
Aku yakin mendealah tu tahu tt sedang bercerita tentang mereka. Berani betul tt ni amek risiko :funk ...

Iols ni acah2 berani..tp alhmdllah setakat ni berani lah..iols pun rasa mcm diorang pun x syok kot iols cerita malam2 mcm ni
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-3-2017 11:28 PM From the mobile phone | Show all posts
moonela replied at 16-3-2017 01:52 PM
Check in

Uols nak sgt kan? .
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-3-2017 11:29 PM From the mobile phone | Show all posts
iwan007 replied at 16-3-2017 02:59 PM
x sabar tunggu TT ni sambung..

btw opis lama iols dulu kat area kl sentral (berhampiran hilton &  ...

Selalu ke benda tu kacau uols dan colleague?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-3-2017 11:31 PM From the mobile phone | Show all posts
kuzaime replied at 16-3-2017 01:50 PM
Cekal tt snggup lg Keja Sana..kot aku yg kena cabutt dh kot  ..bkn risau apa, takut2 ada yg tet ...

Carik rezeki uols..tapi actually risau gak.kot ada yg mengikut..tp setakat ni takde..cuma kdg2 dlm kereta je rasa mcm ada org menumpang..kdg2 bunyi mcm gerak2
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-3-2017 11:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by d_dalia at 16-3-2017 04:13 PM

Sambungan..

Kejadian ke 3, masa iols bermalam kat office..Sebab esoknya ada event so byk kerja x siap terpaksa tido office..iols tido berdua dgn colleague kat surau..then iols x perasan colleague takde keluar then iols terjaga mcm sayup2 org panggil nama iols..tapi bukan colleague sbb suara tu mendayu dayu dan merintih rintih..masa tu gelap gelita dan kesejukan melampau..iols dgr makin lama makin jauh bunyi..org kata kalau bunyi jauh maknanya dia dia dekat.

So iols pejamkan mata dan hadap dinding...errrr

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-3-2017 11:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Sambungan..

Kejadian ke4, kakak akaun pun selalu berumahtangga kat office..kejadian ni baru berlaku awal bulan 3 hari tu..kitorang kerja hari sabtu..dia dtg awal sebelum subuh..then dia masuk je office dah rasa semacam..then dia text dlm group WA office..dia kata benda ni mcm mengamuk je..mcm2 bunyi keluar..ketuk sana sini, tarik sana sini, tarik kertas, bunyi menaip,

Then kitorang just mampu wish her a very best of luck lah sampai subuh nanti..
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2017 12:42 AM From the mobile phone | Show all posts
d_dalia replied at 16-3-2017 11:19 PM
Iols nak sambung..byk giler kot cerita..sampai ada kes iols kena tolak kat tangga sampai jatuh..

Yg ni x gemar ngan bendalah ni kan..main kasar pulak..
Seb baiklah hijab aku x trbukak utk nmpk bnda2 mcm ni dulu2 prnah keja kt 1 bangunan yg mmg usia dh brpuluh tahun..siap ada citer prnah kt 1 tingkat tu kes bunuh diri prnah trjadik..
Patutlah asal kena stayback balik mlm2, sesapa nk ke tandas smua pakat brteman..
Bila aku pi aje tandas sorang2 waktu malam, smua pakat kagum..lpas tu br dorang bukak cerita dh slalu Sgt lmpu kdg trpadam sndiri, bunyi pintu/air tp x ada org lain dlm tandas blablabla....
Sudahnya tobat lah nk pi sorang2 lg ketandas lpas tu..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2017 08:14 AM | Show all posts
d_dalia replied at 16-3-2017 11:29 PM
Selalu ke benda tu kacau uols dan colleague?

Iols first time kena. Kawan iols tu amoi. Dia byk kali kena. Pastu dengar bunyi org main drawer lg.

Opis lama iols lagi satu kat sungai penchala. Bangunan bmw dealer tu. tepi ldp. Belakang building tu ada parking atas bukit.
Kawan iols hari tu balik agak lewat malam sebab buat board paper. Masa nak balik gi kat parking tu dia ternampak cik ponti duduk bertenggek atas pagar.

Kawan iols ni jenis berani. Redah jugak la ambik kete balik rumah. Dengar org citer area tu dulu kubur org asli bukit lanjan. Tapi kan diorang dah dipindahkan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2017 08:28 AM | Show all posts
bestnya tt
sambung lagi
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2017 09:13 AM | Show all posts




I follow ya
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2017 09:20 AM | Show all posts
Baca pepagi pun seram ni..
terus perati keliling

TT berani betul..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.062276s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list