Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
12Next
Return to list New
1391
View
30
Reply

Emosi Ayah di Hujung Usia

[Copy link]

Author: inangsari    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 17-3-2017 09:29 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Taktahu sesuai ke tak kat sini masalah ni tapi melibatkan peribadi lah . Involve my dad . Ayah dah umur 80 thn , tgh uzur sbb paru2 dia dah tak function sgt and oksigen dia ada problem , so dia mmg guna oksigen jer kat rumah , almost 24 hours .

Masalah lani nak tanya pendapat ttg nak menstabilkan emosi dia . Dia mudah sedih dan sayu kalau anak2 buat salah sikit . Ada juga anak2 buat salah banyak tapi yang tu i malas dah nak fikir . I pun bukannya perfect sangat nak kritik abang kakak adik i . Lagipun i duk jauh , ayah kat kampung . Bila dia sedih , dia akan call dan bercerita .

Nak tanya pendapat abang kakak adik pakcik makcik kat sini how to deal dengan ayah yang sakit macam ni , i mean dari segi emosi . Kasian kat dia hujung2 waktu macam ni banyak lak dugaan untuk dia .
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2017 09:47 AM | Show all posts
jangan tunggu dia call, cuba awak yang call dia hari2. Orang tua2 mmg macam nie. sensitive..
Bila nk balik jumpa dia tu call Tanya, nak makan apa2 tak? nak beli...
Bawa dia pegi jalan2 ke...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2017 10:07 AM | Show all posts
layan mcm budak kecik.. kena bykkan bsabar  
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2017 10:08 AM | Show all posts
dia rindu barangkali...jengah la selalu
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2017 10:08 AM From the mobile phone | Show all posts
Org tua nak2 yg dh umonya mcm ni, mmg sensitip..kdg hal yg kita anggap remeh pun boleh buat dia kecik hati..
Paling pnting kena ikhlaskan aje hati layan peel dia..apa2 dia Ckp jgn kita pulak yg kecik hati..sbb kdg org yg dah umo mcm ni mula masuk peringkat nyanyuk..(sama mcm nenek aku)
Mereka2 ni kdg suka org ambik berat pasal dia..tnya kot teringin nk makan apa2, ajak jln2 etc.. Bawak jumpa kenalan/jiran lama/saudara bagai..nk sembang2..
Mcm TT yg duduk jauh dr ayah, trylah sekerap yg dpt call tnya khabar..hari2 call pun x salah..ada masa/cuti balik jenguk tunjuk muka pulak..masa tu tnya kot ada apa2 yg dia nak..mmg dia suka dilayan mcm tu.. Sbb prnah dngar org Ckp..org yg makin tua, prangai makin mcm budak..
Syukur masih ada ayah, panjang umonya..senangkanlah hati dia selagi dia masih ada..
Sensitip pulak citer bab bapak2 ni sbb dah berbelas tahun bapak aku x ada...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2017 10:56 AM | Show all posts
Orang tua memang macam ni TT. Hati dorang mudah terasa dan sensitip. Tak dinafikan mak ayah aku yang baru umur 50 pun dah mula sensitip. Tambah sebab aku berkeje dan mengikut suami jauh dari family. Kadang aku tak call dua tiga hari dorang dah terasa dan cakap aku lupa dorang. Padahal dalam hati tak pernah lupa.

Untuk TT kerap2 la balik kampung jenguk ayah TT tu..Tapi takyah bagitau atau berjanji bila nak balik kampung tu. Kang tak jadi balik mungkin sebab ada kerja urgent ke ape terasa hati pulak ayah TT. Buat suprise nak balik lagi ok mesti ayah TT happy. Tapi kalau jauh dan tak boleh balik selalu kerap2 la call ayah TT. Video call ke kan atleast ayah TT leh la lepas rindu..

Kalau balik kampung luangkan la masa dengan mak ayah..henpon2 atau keje2 letak tepi..habiskan masa dengan dorang..Insyallah kalau kita selalu jaga kebajikan orang tua kita rezeki kita insyallah dibuka luas dan dipermudahkan..

Tibe pulak rasa rindu kat mak ayah iols
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2017 10:57 AM | Show all posts
Dan barangsiapa yang Kami panjangkan umurnya niscaya Kami kembalikan dia kepada kejadian(nya) . Maka apakah mereka tidak memikirkan? (Yassin 68)


itulah sifat orang tua.....sebagaimana allah ceritakan....sifat sifat...tersebut dikembalikan kepada asalnya.
sebagaimana kanak kanak yang suka merenget, mendapatkan belaian, simpati, suka bercerita, suka mengadu, maka sifat ini yang ada pada usia tua.

so...sebagaimana anak.....banyaklah melayan kerenah mereka...bagi nasihat, bagi motivasi, bagi kata kata semangat....jadi pendengar yang baik....mudah mudahan...memberi ketenangan kepada mereka
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2017 11:54 AM | Show all posts
my only advice - balik lah jumpa dia sekerap yang mungkin....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-3-2017 02:50 PM From the mobile phone | Show all posts
zameyla replied at 17-3-2017 09:47 AM
jangan tunggu dia call, cuba awak yang call dia hari2. Orang tua2 mmg macam nie. sensitive..
Bila n ...

Memang selalu call dia tp tu lah ada masa busy terlupa , dia memang suka makan dari dulu lagi selera jer tp lately ni terpaksa memilih atas faktor umur dan sakit dia
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-3-2017 02:52 PM From the mobile phone | Show all posts
bob92 replied at 17-3-2017 10:08 AM
dia rindu barangkali...jengah la selalu

Faktor jarak dan masa
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-3-2017 02:54 PM From the mobile phone | Show all posts
harrypoter replied at 17-3-2017 10:07 AM
layan mcm budak kecik.. kena bykkan bsabar

Pernah stay dgn dia seminggu ambil cuti dan layan dia jer , memang bebetul menguji kesabaran jaga dia bukan sbb rasa menyusahkan tp banyaknya kesabaran nak dikumpul , lbh2 lagi i yg mudah baran ni
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-3-2017 02:57 PM From the mobile phone | Show all posts
kuzaime replied at 17-3-2017 10:08 AM
Org tua nak2 yg dh umonya mcm ni, mmg sensitip..kdg hal yg kita anggap remeh pun boleh buat dia keci ...

Ayah dari zaman muda memang tak pernah berjalan , dia jenis stay at home person , sblm dia sakit yg teruk ni banyak kali ajak dia shopping dan pi holiday , yg dekat2 dia nak lah pi , tp yang jauh mmg dia taknak , bila dah uzur camni , kat halaman rumah pun tak jejak
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-3-2017 02:58 PM From the mobile phone | Show all posts
pawie replied at 17-3-2017 10:57 AM
Dan barangsiapa yang Kami panjangkan umurnya niscaya Kami kembalikan dia kepada kejadian(nya) . Mak ...

Btullah pawie , kena banyak layan dia
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-3-2017 03:00 PM From the mobile phone | Show all posts
lululun replied at 17-3-2017 11:54 AM
my only advice - balik lah jumpa dia sekerap yang mungkin....

Minggu depan nak balik jumpa dia , td dia call tanya bila nak balik and bila bgtau , suara macam sedih jer tapi i buat taktau nanti kang i banjir kat sini  
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2017 03:13 PM | Show all posts
ayah sy pun sama usia dgn ayah TT, pun sama juga mcm2 penyakit ada..cuma badan dia masih kuat lg la, boleh jalan sini sana, tapi kerenah dia aduhhhai, mudah sgt merajuk, sy ok je layan, tapi adik sy memang tak boleh tahan.....sehari je duduk dgn ayah mesti begaduh....
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2017 04:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Sbr la..mcmana dia bsbar lyn karenah kita ms kecil2 dl.but in my case,arwah nenek yg jg sy but regardless of everything,she is still my mother. Ibu sy pun skrg dah sensitif tp br mid 50s,sy anggap pra menopause hehehe

Sy bg 1 contoh, kami br blk dari kg (rumah ibu)n otw x sampai umah lg ni..ttiba one of my sis call yg ibu bgtau yg dia jauh hati la,kena slalu blk la n mcm2 x puas hati. Mmg kena free preach..pdhal sy ddk 3 hari elok ja beliau main2 ngn cucu2nya. So,sy ignore n buat rotation ngn adik beradik lain. Lgpun,ibu ada kawen br. But entah la..bak kata forumer : sejenis biawak. Mgkn beliau ade sdkt kekesalan d situ. I was d last person yg d bgtau ms bliau nk kawen br about 2 weeks b4 d date.

So,call selalu klu ade kekangan nk blk tambahan lg bila anak perempuan yg dah bkahwin.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-3-2017 04:26 PM From the mobile phone | Show all posts
harrypoter replied at 17-3-2017 03:13 PM
ayah sy pun sama usia dgn ayah TT, pun sama juga mcm2 penyakit ada..cuma badan dia masih kuat lg la, ...

Macam mana u handle yang dgn adik ni ?  

Actually masalah emosi ayah tu first part of my masalah, ada masalah lebih besar yang berkait dengan adik , mcm sama jer situasi ni  
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2017 08:39 PM From the mobile phone | Show all posts
inangsari replied at 17-3-2017 03:00 PM
Minggu depan nak balik jumpa dia , td dia call tanya bila nak balik and bila bgtau , suara macam s ...

Saya doakan semuanya okay   tt anak yg baik, inshaAllaj
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2017 10:42 AM | Show all posts
sedih teringat arwah ayah...
2 mggu sakit, sgt manja sensitif & meninggal
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2017 11:09 AM From the mobile phone | Show all posts
I baca u tulis ni teringat beberapa hari sudah baca kat iium confession. Ni link

https://m.facebook.com/story.php ... ;id=729187373830747

I takde pengalaman jaga parents yg uzur sbb Alhamdulillah dedua masih sihat & kuat. Cuma pernah kadang2 tolong sikit2 jaga nenek i yg uzur (tapi on off sbb dia bergilir duk rumah mak cik pak cik i yg lelain). Awal2 dulu i stress. Masatu i awal2 20an. I sampai bandingkan (sorang2 jer ) time abg2 akak2 i umur2 i dulu, they only need to live for themselves. I jadik makin cepat marah. Huhuhuhu. But as time goes by, dgn hikmah yg diberi Tuhan, i belajar utk lebih rileks & terima keadaan seadanya. Betul ckp forummer lain. Makin sampai usia senja makin kembali ke zaman budak2. Cubalah bandingkan budak umur 2 3 4 5 thn dgn org tua. Sama tak perangai? Kekadang menangis merengek mengadu itu semua pokok pangkalnya, dua2 nakkan perhatian & kasih syg. U layan je lah. Masa u kecik2 dulu pun pernah mengadu merengek mcm tu jugak agaknye hihihi. Parenting role dah terbalik. U are now a parent to ur parent. Ayah u tinggal dgn siapa?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-3-2017 07:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Innrukia replied at 18-3-2017 10:42 AM
sedih teringat arwah ayah...
2 mggu sakit, sgt manja sensitif & meninggal

Condolence to you
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-3-2017 07:40 PM From the mobile phone | Show all posts
adheq replied at 18-3-2017 11:09 AM
I baca u tulis ni teringat beberapa hari sudah baca kat iium confession. Ni link

https://m.facebo ...

Tq share confession tu , confessor tu lagi besar ujian dia , ayah i blh jer uruskan diri sendiri cuma dia selalu tak larat and mudah penat

Ayah skrg ni tinggal dgn adik lelaki , ibu meninggal 10 thn lps masa tu adik masih bujang , now adik dah kawen dan dah ada anak . So 10 thn dah tinggal dgn adik .Respect dekat adik ipar sbb jaga ayah macam ayah sendiri . Time kerja or ada urusan , kami hire nurse utk jaga ayah , pastikan dia terurus dan ada teman. Krisis sikit lately ni dengan adik lelaki sbb sikap ayah ni , tak salahkan adik 100% sbb selama ni dia yang jaga . Nak salahkan ayah pulak tak proper . Duk tgh2 jadi pening pulak .  
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2017 08:36 PM From the mobile phone | Show all posts
inangsari replied at 18-3-2017 07:40 PM
Tq share confession tu , confessor tu lagi besar ujian dia , ayah i blh jer uruskan diri sendiri c ...

Sikap adik yg mcm mana? Cuba bagi contoh. U dah kahwin & beranak? Sorry tanya direct. Just curious.
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2017 12:12 AM | Show all posts
Bagi dia ipad & internet, suh dia layan ceramah agama kat youtube. eg: Ustaz Wadi



Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2017 09:35 AM | Show all posts
TT,
orang tua merupakan golongan yang sensitif. lebih2 lagi yang mempunyai penyakit. mereka merasakan yang mereka sudah tidak dipedulikan kerana sudah tua, ada penyakit dan menyusahkan orang lain terutama anak2.
mereka sering berpikir apabila duduk keseorangan. ini yang menambahkan lagi rasa sensitif mereka. i ada pengalaman macam TT. memang duduk serumah dengan mak tapi bila i kat opis, dia mula rasa sedih, boring. lalu dia akan menelefon i dan kami berbual seolah2 i ada di rumah.
bila i balik lambat atau maseh kat opis, dia akan telefon tanya bila nak balik, kekadang ada nada marah bila tau i maseh kat opis.
memandangkan TT duduk jauh dari ayah tu, TT kene la kerap menelefon. tanya khabar. amik berat. setiap ari pon xpe. xperlu la berbual sampai sejam tapi cukuplah sekerap yang boleh. jika ada masa, balik la jenguk.  memanglah kita terikat dengan kerja. tapi family adalah keutamaan.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.073735s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list