Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
672
View
20
Reply

[Dunia] Agama mengakibatkan pencapaian lemah dalam sains & matematik

[Copy link]

Author: all-dajal       Show all posts   Read mode

Author
Post time 21-3-2017 04:14 AM | Show all posts |Read mode
Mon, Mar 20, 2017
Religious countries likely to perform worse in science and maths
Time spent on religious education seems to affect student attainment in some areas

Carl O'Brien

Of the 76 countries analysed, Ireland came 36th for religiosity. Photograph: Getty Images

Religious countries are more likely to perform worse in science and maths, according to new research. The study, published in the academic journal Intelligence, also indicates time spent on religious education played a role in students attainment. Out of the 76 countries analysed by researchers in the study, the five least religious countries were shown to be Czech Republic, Japan, Estonia, Sweden and Norway.
The five most religious countries were Qatar, Indonesia, Egypt, Jordan and Tunisia. In terms of religiosity, Ireland ranked 36th on the list.

While Irish students have been performing among the worlds best at reading, they have lagged a little further behind in maths and science, according to international research.

The findings come at a time when the issue of religion in the classroom is a hotly-contested matter of debate. At present, primary schools in Ireland spend up to two and a half hours a week on religious studies.

However, it could be dropped from the core curriculum under proposals being considered by the National Council for Curriculum and Assessment. This would allow schools to decide on how much time they wish to spend on teaching religion or other subjects.

Gijsbert Stoet, professor of psychology at Leeds Beckett University, said the research indicated that education could benefit from a more secular approach.

Given the strong negative link between religiosity and educational performance, governments might be able to raise educational standards and so standards of living by keeping religion out of schools and out of educational policy-making, he said.


Researchers combined data from the Programme of International Student Assessment (Pisa), OECDs Education at a Glance, the Trends in International Mathematics and Science Study (Timss ), the World Values Survey, the European Social Survey, and the United Nations Human Development Report.

Researchers said analysis of the data sets allowed conclusions to be drawn about international levels of religiosity, schooling and educational performance.

Although relatively few countries had data on the time spent on religious education, it appears the time spent on religion has a negative correlation with educational performance in maths and science.

Prof Stoet said the findings supported the idea of a displacement hypothesis, namely that when children spent more of their time on religion, they will spend less time on other things.

The findings also showed in the large majority of countries, women reported a higher level of religiosity than men, but this was not at all related to their educational performance.

Lower performance


Describing the implications of the findings, Prof Stoet said religiosity was directly associated with lower performance. Even though the exact mechanisms need to be studied further, my advice for policy-makers is to keep education and religion separate and take a secular approach to education and educational policy, he said.

The role of religion in education has been ignored in many large educational surveys C given the clearly strong role of religion in national education levels, a better understanding of the role of religiosity in children, families, and schools will likely help to give researchers and policy-makers the needed tools to determine what is best for children.

Prof Stoet is a psychologist with experience in experimental psychology, cognitive neuroscience, developmental and educational psychology. He studied in the Netherlands at the University of Groningen and in Germany at the University of Munich. Before joining Leeds Beckett University, he carried out research at a variety of world-leading institutions, including the Max Planck Institute for Psychological Research in Germany and the Washington University Medical School in St Louis in the United States.

http://www.irishtimes.com/news/education/religious-countries-likely-to-perform-worse-in-science-and-maths-1.3017884

patut pun lavafailmaths  

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2017 04:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Acong u cuba ask mbhcsf apa pendapat beliau belajar di uk or di padang paserr lebih baik?

@mbhcsf
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-3-2017 04:50 AM | Show all posts
Dwdrum replied at 20-3-2017 08:21 PM
Acong u cuba ask mbhcsf apa pendapat beliau belajar di uk or di padang paserr lebih baik?

@mbhcs ...

dalam gua lebih baik.........   
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2017 04:55 AM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 21-3-2017 05:01 AM
Dwdrum replied at 21-3-2017 04:21 AM
Acong u cuba ask mbhcsf apa pendapat beliau belajar di uk or di padang paserr lebih baik?

@mbhcs ...

jawapan saya ?
daripada perspektif islam

1001  Inventions : The enduring legacy of Muslim Civilisation ( 3rd Edition) , Salim T.S. Al Hassani, Chief editor
National geographic.

sila rujuk.

Akidah dan Pemikiran Islam: Isu dan cabaran  Mohd Farid Mohd Shahran: ITBN 2013 : dalam bab : 6 - akal dan kedudukannya dalam islam : pp 79 - 90; bab 7: logik dalam ilmu Islam : pp: 91 - 99.


bab 8 : satu pemerhatian terhadap  beberapa ciri intelektualisme islam 101 - 111.

so - ada otak pakai, ada akal fikir dan jadilah manusia yg bermanfaat , tak guna kalau menganggap forum setaraf tapak kaki untuk tujuan provokasi. lekehan picisan dan lewahan - terutamanya seperti extremist liberal atheist seperti anda. maaf kekasaran bahasa yg disengajakan untuk extrremist seperti anda.





Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2017 04:59 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Dwdrum at 20-3-2017 01:01 PM
mbhcsf replied at 20-3-2017 12:55 PM
jawapan saya ?
daripada perspektif islam



Jadi owsem nampak  
Kenapa perlu rujukan tiada personal opinion kah?
Last note saja i nampak buah fikiran u
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2017 05:12 AM | Show all posts
Bodoh. Pencapaian akademik ditentukan oleh bangsa.
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2017 07:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Di meleisia, jawapan yes.
Sebab ugama sini suruh ikut je ckap, jgn tanya, jgn fikir, jgn bantah
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2017 07:50 AM | Show all posts
buat apa mahu belajar semua .    semunya  ada dalam satu buku sudah...
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2017 08:05 AM | Show all posts
puak yahudi, israel lagi kuat agama.. diaorang mana ada makan babi, semua makanan diaorang ada tulis perkataan kosher.. facebook ke google ke whatsapp ke semua pun diaorang yang buat.. dalam industri aeronautic lagi la macam tak boleh nak lari guna benda yang diaorang buat, sekarang chip intel yang terbaru memang buat di Israel, puak yahudi yang buat.
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2017 08:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Yahudi bukan takat kuat agama,  bab mistik dan superstitious pun kuat.
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2017 08:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Ngarot...sekolah agama perform dlm SPM terutama maths
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2017 08:50 AM | Show all posts
Kembalilah kepada ajaran SUNNI insyaalah selesai semua masyallah
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2017 03:50 AM | Show all posts
Dianggap susah, punca pelajar kurang minat
Wartawan Sinar Harian
11 Oktober 2016


Dianggap susah, punca pelajar kurang minat

SAINS merupakan ilmu pengetahuan yang teratur dan dapat dibuktikan kebenarannya, melibatkan proses pengumpulan ilmu atau maklumat dan penyusunannya. Perkataan sains datang daripada bahasa Latin, scinetia, bermakna mendapatkan ilmu atau maklumat.

Seperti proses bagi memperoleh maklumat lain, sains bermula dengan pengalaman, diikuti mendapatkan fakta dan peraturan daripadanya.

Kedengaran rigid, mungkin itu faktor ramai pelajar beranggapan subjek Sains itu sesuatu yang sukar. Hingga sampai tahap ada kalangan mereka mengelakkan diri masuk ke kelas aliran sains kerana menganggap diri akan terbeban dek subjek terbabit yang dikatakan sukar dikuasai.

Kenyataan Ketua Setiausaha Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (Mosti), Datuk Dr Mohd Azhar Yahaya kepada Bernama sempena Majlis Penutup Karnival Creativity and Science4u 2016, baru-baru ini antara perlu diberi perhatian.

Memetik katanya, kaji selidik dijalankan Akademi Sains Malaysia, hanya 20 peratus pelajar di negara ini yang mengambil jurusan sains.

Menurutnya, rata-rata ramai beranggapan sains adalah ilmu atau bidang yang sukar dan ia menjadi alasan utama tidak memilih jurusan sains.

Difahamkan, negara menyasarkan satu juta tenaga kerja dalam bidang sains, teknologi dan inovasi (STI) menjelang 2020. Bagi memastikan sasaran satu juta tenaga kerja dengan asas STI dicapai, nisbah bilangan pelajar sains perlu berada tahap 60 peratus.

Namun bagaimana jika sasaran masih belum tercapai? Persoalannya sukarkah subjek Sains ini? Apakah punca utama kurangnya minat pelajar? Adakah disebabkan oleh pengajaran Sains di sekolah bersifat terlalu abstrak, pembelajaran terlalu sukar atau kaedah digunakan pada masa ini tidak mampu menarik kecenderungan pelajar?

Bila bercakap mengenai sains, ia memerlukan kerja mengkaji melalui pendekatan melihatnya dengan teliti, mengukurnya, membuat uji kaji, dan cuba menerangkan mengapa sesuatu perkara terjadi, kebiasaan dilakukan ahli sains. Sudah pastinya ia berkait rapat dengan matematik dan fizik pula.

Bagi pelajar menganggap diri lemah dengan nombor, tambah fobia dan gusarlah bila mengaitkan ia dengan sains.

Lebih membimbangkan mereka tidak mampu menghubungkan apa berlaku di sekeliling dengan sains hingga buka mata dan hati untuk menguasai bidang ini.

Apa pun kekangannya, usaha berterusan perlu diambil bagi memupuk minat pelajar terhadap subjek ini.  

Tambahan pula negara memerlukan tenaga kerja yang ramai di bidang ini kerana dijangkakan peluang pekerjaan berteraskan sains dan teknologi seperti dalam teknologi nano, sains angkasa dan penjagaan kesihatan akan bertambah dalam tempoh empat tahun lagi.

Beri sokongan, galakan

Jika seorang Islam, kita sendiri percaya kejadian alam semester ini dikaitkan dengan kekuasaan ILAHI. Semua ciptaannya ini memang berhubung rapat dengan sains. Sudah tentu wajiblah kita mendalaminya untuk mengagungkan kebesaran-Nya.

Menjadi tanggungjawab kita memupuk minat generasi muda terhadap bidang ini dan sudah pastinya bermula dari rumah.

Mungkin masa terbaik menerap minat terhadap sains kepada anak kita ketika mereka berasa ingin tahu mengenai persekitaran mereka.

Banyakkan komunikasi dan penerangan menggunakan deria rasa, sentuh, lihat, dengar dan hidu. Kanak-kanak biasanya belajar daripada pemerhatian dan rasa ingin tahu.

Pensyarah di Jabatan Kejuruteraan Bioperubatan, Fakulti Kejuruteraan, Universiti Malaya (UM), Dr Nur Azah Hamzaid juga berkongsi pendekatan boleh digunakan bagi memupuk minat generasi muda terhadap sains.

Menurutnya, semua pihak perlu menyokong dan menggalakkan pembelajaran sains ini daripada pelbagai sudut dan cara.

"Kalau kita tak tahu, kita sama-sama tunjukkan minat untuk find out (mencari) bersama-sama. Kalau kita tahu, kita cuba pendekatan yang pelbagai. Mungkin semasa lawatan ke rumah datuk di kampung kita ceritakan kepada anak-anak mengenai haiwan yang ada atau mengenai sistem perparitan misalnya. Atau kita bawa mereka ke pulau dan ceritakan bagaimana cuaca dan suhu berubah siang dan malam atau tentang air pasang dan surut.

"Sebab, lain anak lain minatnya, lain juga cara dia meminati sesuatu. Contohnya jika anak kita jenis hands on, mungkin dia kurang minat membaca dan menghafal tetapi lebih mudah memahami sesuatu konsep apabila dia membuatnya sendiri.

Bersambung di muka surat 4 & 5

http://www.sinarharian.com.my/gps-bestari/dianggap-susah-punca-pelajar-kurang-minat-1.571752
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2017 04:20 AM From the mobile phone | Show all posts
sains tak susah
agama lagi susah,  subjek agama
aku ambik satu part aje ye : tuhan
siapakah beliau?  di mana beliau tinggal?  
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2017 04:52 AM | Show all posts
sekngucing replied at 21-3-2017 08:20 PM
sains tak susah
agama lagi susah,  subjek agama
aku ambik satu part aje ye : tuhan

kang aku jawab, ada yg mati mengelupur   
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2017 07:41 AM | Show all posts
cerita/ fakta mengarut lagi...next
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2017 01:12 AM | Show all posts
https://www.facebook.com/groups/warong.atheist/permalink/650857938444649/

Kenneth V. Wang shared Muhammad Rushdi Mohamad's post.
10 hrs

Sekolah tahfiz are all garbage

Muhammad Rushdi Mohamad
13 hrs
Sebenarnya yang bunuh budak tahfiz itu bukan warden tapi kita sebagai masyarakat melayu Islam adalah pembunuh sebenar. Warden itu pun bagi aku adalah mangsa keadaan. Aku bukan nak kata kita masyarakat muslim umumnya tidak peka dengan isu sekeliling. Tapi ada benda yang jauh lebih besar daripada itu yang sudah lama aku pendam sebab takut digelar kapiaq.
Yang membunuh budak itu adalah tidak lain tidak bukan kerana ketaksuban dan kesalahfahaman agama dalam masyarakat. Aku nak tanya, sejak bila nabi-nabi diturunkan untuk suruh kau menghafal kitab-kitab suci? Sedangkan persamaan antara perjuangan mereka (nabi-nabi) adalah membaiki sistem pemerintahan yang rosak, membela nasib mereka yang ditindas, memperjuangkan keadilan dsbg. Kau jangan kata dengan aku sebab kelebihan utama hafal Quran adalah dapat menyelamatkan 10 ahli keluarga dari api neraka. Sebab tak ada hadis shahih pun yang sebut tentang ini.
Dan katakanlah hadis itu benar sekalipun, tapi bapak pemalas dan penting dirinya kau nak selamatkan diri dengan paksa anak kau berhempas-pulas menghafal Quran sambil kau duduk rumah goyang kaki layan dangdut.
Memang pada awal penyebaran Islam, penghafalan hadis diperlukan untuk memperluaskan Islam. Tapi kena ingat, zaman itu tiada teknologi canggih untuk buat semua itu. Konteks zaman sekarang berbeza. Apa yang diperlukan sekarang bukan setakat orang yang boleh hafal Quran, tetapi seseorang yang boleh membaca, menafsir, dan memahami ayat-ayat Quran dengan baik yang seterusnya boleh diamalkan dan memberi impak yang positif kepada diri dan masyarakat. Dan itu jauh lebih utama.
Mesti ada yang kata sekolah tahfiz ini sebenarnya adalah tuntutan Islam, itulah penyelamat kita di syurga dan di dunia bagai. Hakikatnya, Islam memang menuntut untuk kita belajar segala ilmu yang kini dikuasai negara barat (sebab orang Islam ramai sibuk hantar anak pergi sekolah tahfiz) dan kau jangan anggap budak tahfiz itu lebih mulia berbanding dengan orang lain sebab tak disebut di mana-mana ayat pun.
Aku tahu ramai je pelajar tahfiz ini teruk-teruk. Sebab kebanyakan ibu bapa yang hantar anak-anak dah 'give up' nak didik anak sendiri. Dengan pemikiran yang ceteknya, agama terus dipergunakan untuk membaiki masalah yang kita sendiri cipta. Jadi pusat tahfiz ni sebenarnya boleh dikatakan pusat pemulihan akhlak lah kot. Apa lagi, individu yang tak bertanggungjawab pun ambil lah kesempatan dengan menubuhkan pusat tahfiz. Lepas tubuh, biarkan je budak-budak ini hafal Quran. Kalau malas, pukul. Senang cerita.
Nak tubuh pun mintak sedekah orang ramai. Gunakan agama supaya dapat raih simpati. Sudahlah kebanyakan pusat tahfiz kotor dan tak teratur, lepas itu nak bawa nama Islam pulak?
Tak salah pun nak buat sekolah tahfiz, tapi bagi aku berpada-padalah. Apa yang aku kritik di atas mungkin tak berlaku pada semua tempat, tapi aku rasa kebanyakannya ya. Dan cukup-cukuplah sempitkan pemikiran yang Islam itu hanya pada perkara ritual semata. Kata Islam itu lengkap dan menyeluruh?
Kesian adik tu jadi mangsa keadaan. Nasib kita sama dik, aku dulu pun hampir jadi mangsa macam kau. Bezanya kematian kau menyedarkan ramai yang alpa.
Salam takziah

https://www.facebook.com/rush.sina/posts/10208795102572031

Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2017 01:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Lobai_Shalom replied at 27-4-2017 09:12 AM
https://www.facebook.com/groups/warong.atheist/permalink/650857938444649/

Kenneth V. Wang shared  ...

Acong ini i copy dari board kkk

Korang pulak percaya pada abiogenesis .... ko dah konfom Quran .... TQ

Lobai ini faham kah sebelum cakap TQ ?  
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2017 01:36 AM | Show all posts
Dwdrum replied at 27-4-2017 05:29 PM
Acong ini i copy dari board kkk

Korang pulak percaya pada abiogenesis .... ko dah konfom Quran  ...

amenda wahai labu   
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2017 01:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Dwdrum at 27-4-2017 09:40 AM
Lobai_Shalom replied at 27-4-2017 09:36 AM
amenda wahai labu


U tidak baca sam nag u di thread evolution kkk ?  
Looollllll.... so betul kah u skip saja reply beliau di those thread beliau hujah sorang diri ?  
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2017 01:45 AM | Show all posts
Dwdrum replied at 27-4-2017 05:38 PM
U tidak baca sam nag u di thread evolution kkk ?   
Looollllll.... so betul kah u skip saja r ...

buang masa layan tolol tu....  aku pi update thread tu saja   
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.061993s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list