JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
12891
View
96
Reply

♡ My Sewing Journal ♡

[Copy link]

Author: Elle_mujigae       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 8-4-2017 10:20 AM | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 1-4-2017 12:52 AM
Nasib baik FC memang ada tool untuk lekat kan manik tu .. so kerja agak mudah ..
kalau tak .. jenu ...

faham faham....utk fesyen mermaid tu, kalau taknak potong, memang perlukan kain bidang besar dan banyak meter... huhu..   kalau kain sikit, nak curi kain susah, so tu yg mostly tailor potong dan sambung je kat bahagian bawah tu...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-4-2017 10:23 AM | Show all posts
raihaneem replied at 6-4-2017 05:03 PM
Cantik2 smua jahitan..
Kadang lama tak jahit baju kurung...leher senget benget..ni pun ada jubah 2  ...

betul2 kalau lama tak jahit, boleh hilang skill tu...banyak lupa small things dibuatnya...

yg kain sama dua belah tu kita belum jumpa lagi sbb mostly jahit kain cotton... kalau jumpa kain seakan sama dua belah, mesti pening nak tenung2 kain..>.<
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2017 08:15 AM | Show all posts
teringin nak jahit baju sendiri..baru2 ni terbeli mesin jahit portable..tp xpandai jahit...nak belajar pulak takde masa...cuti 2 hari susah pulak nak pi belajar...anak2 takde org mengasuh...nak letak rumah pengasuh cian pulak pengasuh pun nak rehat...
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2017 08:34 AM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 8-4-2017 10:16 AM
haha beli dulu, nanti2 ada la tu guna nya..hehe.. yg FC tunjuk tu tapak gulung kan...kita sampai l ...
untuk shawl FC selalu guna tapak hem tu la .. tapi memang kena hati-hati sebab kain tu senang "lari"
dan masih failed tang conner shawl .. tak cantik.. tak kemas .. walaupun dah gunting "segitiga" tepi tu supaya senang membelok. masih tak puashati

Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2017 08:37 AM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 8-4-2017 10:20 AM
faham faham....utk fesyen mermaid tu, kalau taknak potong, memang perlukan kain bidang besar dan b ...
ha`ah .. bidang kain dia tak cukup besar ..
kalau ambik menyerong baru best .. "jatuh" kain tu terletak dan cantik ja beralun

Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2017 08:39 AM | Show all posts
bagus thread ni
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2017 08:41 AM | Show all posts
merah_arjuna replied at 9-4-2017 08:15 AM
teringin nak jahit baju sendiri..baru2 ni terbeli mesin jahit portable..tp xpandai jahit...nak belaj ...
berapa umur anak2 akak?

kalau dah tak perlu berpampers .. kalau dekat sudi ja FC jaga ..
takat 2 hari tak ada masalah
tapi rasa nya kita sangat jauh ..

best kalau reti pandai jahit baju sendiri
walaupun tak seperti jahitan orang yang pro .. tapi kepuasan tu ..
best sangat

aritu FC tengok satu baju ni kat pesta di sini
nak cari kain macam tu nanti .. kot untuk raya
suka corak tu
tapi fesyen tak best
baju.jpg


Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2017 10:00 PM From the mobile phone | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 12-4-2017 08:41 AM
berapa umur anak2 akak?

kalau dah tak perlu berpampers .. kalau dekat sudi ja FC jaga ..

3y dgn 1y..yg 1y tu sgt susah nak jaga sebab dia suka nangis..akak duduk area penang ni..nun jauh ke utara..best kan pandai jahit baju sendiri..teringin nak jahit baju fesyen2 utk anak yg 3y tu...
IMG_0515.PNG
IMG_0514.PNG
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2017 11:34 AM | Show all posts
merah_arjuna replied at 12-4-2017 10:00 PM
3y dgn 1y..yg 1y tu sgt susah nak jaga sebab dia suka nangis..akak duduk area penang ni..nun jauh  ...
1yr memang
3thn best .. kalau kebetulan FC free .. cuti sekolah .. selalu nya adalah kawan-kawan atau akak-akak hantar baby kat FC sebab pengasuh pergi bercuti or balik kampung sebab cuti sekolah..
selalu nya bebudak ni dengan orang yang tak biasa .. akan dengar kata .. kot la kot sebab ada parent yang kata " aih? elok ja? kat rumah bukan main buas "

hat baju yang merah tu cantik

tadi surf untuk crafts .. terjumpa ni ..
cute gak untuk yang 3thn tu tapi tak jumpa tutorial


yang ni cute sungguh untuk yang setahun tu.. ada tutorial


Tutorial ada kat sini
http://houseofestrela.blogspot.my/2014/07/my-weekly-refashion-share-1-free.html



Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2017 08:58 PM | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 13-4-2017 11:34 AM
1yr memang  
3thn best .. kalau kebetulan FC free .. cuti sekolah .. selalu nya adala ...

alahai comelnya...insyaAllah akan cuba jgk belajar sampai boleh...sekurang2nya lepas buat baju sendiri dgn anak2 je...
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2017 10:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by krustykrab at 16-4-2017 10:18 AM
Elle_mujigae replied at 21-3-2017 02:56 PM
Edited by Elle_mujigae at 21-3-2017 03:02 PM
Lesson#2



Salam elle, minat la nk tau details part yg buang tambah ni...blh explain detail tak? Sb dulu masa belajar x de plak cikgu ajar yg ni...
"Buang part lorek" tu maksudnya gunting buang ke?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-4-2017 11:17 PM | Show all posts
merah_arjuna replied at 9-4-2017 08:15 AM
teringin nak jahit baju sendiri..baru2 ni terbeli mesin jahit portable..tp xpandai jahit...nak belaj ...

bestnya ada mesin jahit baru..
maybe boleh try belajar jahit secara online.. hari tu kat timeline fb  kita keluar iklan website Planet Jahit ni..bagus konsepya..
https://www.facebook.com/PlanetJahit/


kalau video online ni boleh pause2 bila busy, later dah free sambung balik belajar...  

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-4-2017 11:20 PM | Show all posts
merah_arjuna replied at 14-4-2017 08:58 PM
alahai comelnya...insyaAllah akan cuba jgk belajar sampai boleh...sekurang2nya lepas buat baju sen ...

ada anak tengah membesar ni memang best jahit baju budak..boleh experiment macam2 gaya gown yg cute2..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-4-2017 11:44 PM | Show all posts
Edited by Elle_mujigae at 16-4-2017 11:53 PM
krustykrab replied at 16-4-2017 10:11 AM
Salam elle, minat la nk tau details part yg buang tambah ni...blh explain detail tak? Sb dulu ma ...

Wassalam..boleh2... jap kita lukis baru..



ukuran kat bawah tu ambil 1 inci....lorekan kat bahagian pangkal lengan tu yup utk di gunting di buang.....tapi jangan lupa tambah 1 inci kat bahagian hujung lengan..nanti senteng.. hehe..

buat macam ni supaya lepas baju kurung dah siap nanti takde gumpal2 kain kat bahagian lengan..nampak lebih kemas bila pakai....


nak lagi kemas, potong melengkung  sikit kat bahagian kita lorek warna merah dlm gambar ni..



ambil sikit je, part tengah lengkungan tu ambil dalam 1/4 atau 1/2 inci...

bila buat macam ni,baju kurung jadi terletak kat badan si pemakai..    kadang2 tu bila pakai baju kurung rasa geloboh kan...dah butangkan baju pun rasa tak selesa,asyik adjust2 part bahu.... kita lepas try teknik buang sikit kat bahagian tepi tu dah takyah pakai butang baju pun masih terletak baju kurung kita.. kemas je pakai..

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-4-2017 12:01 AM | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 12-4-2017 08:34 AM
untuk shawl FC selalu guna tapak hem tu la .. tapi memang kena hati-hati sebab kain tu senang "lari ...

dekat group menjahit dulu pernah nampak iklan orang buat kelas untuk jahit baby hem ni... siap ada kelas tu.. nampak sgt mencabar nak jahit baby hem ni..... tapi kita tak join sbb dah give up...>.<  atleast FC still jadi kan bila jahit cuma part corner je masalah sikit..okay la tu..

ada tapak lain utk jahit baby hem ni..namanya spring hemmer foot...




berdasarkan review, lagi mudah nak jadi lipatan jahit tepi bila guna tapak spring ni...cuma itulah, mahal..satu tapak utk satu saiz, harganya dalam RM30 ke RM40... huhu..  







Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2017 12:17 AM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 16-4-2017 11:17 PM
bestnya ada mesin jahit baru..
maybe boleh try belajar jahit secara online..:lovelin ...

tengah belajar menjahit online skrg ni...ada 1 blog ni http://idzyanismail.blogspot.my dia ada ajar cara2 nak lukis pola...dia ada jgk ch kat youtube...dok tgk video dia...dah terer lukis pola...cumanya nak potong kain tak yakin lg...
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2017 08:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Elle_mujigae replied at 16-4-2017 11:44 PM
Wassalam..boleh2... jap kita lukis baru..



Ooooo gitu tengkiu elle, i kalau buat baju x lukis pola, klu x lukis pola x blh la nk adjust mcm ni kan....ke blh jgk lukis atas kain? Kalau cotton senang la kut ye sb x licin ...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-4-2017 11:24 AM | Show all posts
merah_arjuna replied at 17-4-2017 12:17 AM
tengah belajar menjahit online skrg ni...ada 1 blog ni http://idzyanismail.blogspot.my dia ada aja ...

ohh Idzyan Ismail...kita ada follow beliau kat fb..suka tengok page beliau..informative..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-4-2017 11:28 AM | Show all posts
Edited by Elle_mujigae at 18-4-2017 11:36 AM
krustykrab replied at 17-4-2017 08:12 AM
Ooooo gitu tengkiu elle, i kalau buat baju x lukis pola, klu x lukis pola x blh la nk adjust mcm n ...

ya..boleh lukis atas kain...cikgu kita pun tak buat pola  kertas utk baju kurung sbb straight lines je kan.beliau lukis pola atas kain terus..kalau krusty krab nak try, sebelum potong tu, part lain buat mcm biasa cuma utk part lengan je lukis sikit atas kain... tanda satu inci mcm dlm gambar,garis ..pastu kat hujung lengan tambah  satu inci, buat garisan baru... dah garis dua part2, tambah basi then gunting...  
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2017 11:38 AM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 18-4-2017 11:28 AM
ya..boleh lukis atas kain...cikgu kita pun tak buat pola  kertas utk baju kurung sbb straight line ...

maksudnya, sblm ptong bhgn lengan, kat hujung lengan tu siap2 tambah 1 inci  pastu terus potong part lengan. pastu part kat ketiak tu pulak potong ke dlm (berlorek)...camtu ke?
kalau tak turunkan 1 inci kat bahu tu ok tak?

tak sabor dah ni nak try...kain dah ada



Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.048534s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list