JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
11841
View
96
Reply

♡ My Sewing Journal ♡

[Copy link]

Author: Elle_mujigae    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 27-4-2017 04:41 PM From the mobile phone | Show all posts
krustykrab replied at 27-4-2017 09:01 AM
ooo...ye ke...so u potong straight mcm biasa je la ye?

ye .potong cam biasa je
Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2017 08:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Assalammualaikum....selama ni sr je..wow cantik n kemas jahitannya..
Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2017 08:11 PM From the mobile phone | Show all posts
hi elle..ada tak cara simple nak jahit kain susun utk baju kurung terutama jenis zip. i pun belajar melalui pembacaan internet..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-8-2017 05:23 PM | Show all posts
Darajelita replied at 6-5-2017 08:11 PM
hi elle..ada tak cara simple nak jahit kain susun utk baju kurung terutama jenis zip. i pun belajar  ...

hi...omg.....sorry hari tu dah baca dah post dara tapi lupa nak reply...huhu...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-8-2017 05:28 PM | Show all posts
Darajelita replied at 6-5-2017 08:11 PM
hi elle..ada tak cara simple nak jahit kain susun utk baju kurung terutama jenis zip. i pun belajar  ...

untuk kain susun tepi bahagian depan kita selalunya ambil sehabis kain kalau kain bidang 45....
untuk bahagian belakang, ukuran punggung bahagi dua tambah setengah inci untuk kelonggaran...



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-8-2017 06:05 PM | Show all posts
kita tgh berpeluh  buat cloth pad....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-8-2017 02:11 PM | Show all posts
aura77 replied at 20-4-2017 01:00 PM
elle_mujigae...lepas ni belajar wat blouse plk..blouse yg susah part nk sambung tgn ke bahu tu la

macam jahit baju kurung moden kan yg quite mencabar adalah part nak jahit lengan ke bahu...huhu..

dah lama tak jahit baju kurung moden, dont know skill nak sambungkan dgn baik tu ada lagi ke tak...   kita  pernah tengok video kak Awie Manik, beliau macam sengetkan sikit tulang kain sambungan bawah lengan,maknanya tak sambung tepat..katanya lebih selesa pakai begitu...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-8-2017 02:22 PM | Show all posts
cloth pad pertama yg dijahit...woot woot...kita buat night time heavy flow pad...pola dia,kita just follow pad yg sedia ada..cuma tambah basi jahitan 1cm keliling...






material yg diguna untuk serapan , 2 lapis heavy  bamboo fleece 400gm.. fabric atas yg kena dgn kulit,  kita guna fabric minky....  ada lapisan PUL di dalam..kain PUL ni waterproof tapi breathable... last sekali kain cotton bercorak untuk bahagian luar...

nak jahit cloth pad ni kita beli walking foot..  finally I have a walking foot...yeay!....beli masa LSN sale bulan lepas...RM40 satu....   actually nak guna presser foot biasa pun boleh..hehe walking foot ni cuma memudahkan proses bila jahit banyak lapisan kain...





a bit blur masa nak pasang walking foot ni so kena refer youtube..


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-8-2017 02:38 PM | Show all posts
Edited by Elle_mujigae at 28-8-2017 02:39 PM
untuk  lapisan kain bamboo fleece dan minky, kita guna jarum peniti nak tetapkan lapisan kain....



bila dah masuk step yg ada lapisan PUL, kita guna klip..tak guna jarum peniti...takut create lubang2 kat kain PUL tu yg memungkinkan pad kita bocor ...tapi ada kita tengok tutorial kat youtube, sis tu kata okay je nak guna jarum bila ada lapisan pul cuma pastikan jarum tu kat area basi jahitan gituuu...


first time guna klip kecik warna warni ni...beli kat online seller,Min Min DIY..ada beli dari fabric fanatics juga.. harga range RM6 ke RM7 utk 10 pieces..




step jahitan terakhir, terbalikkan cloth pad dan jait topstitch..



senget senget my topstitch hehehe...confident pula tu pakai benang kaler cerah..haha..



step last patutnya pasang snap button kat wings tapi tak sampai la...  tak cukup panjang wing pad kita...salah ukuran masa buat pola..huhu...






Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-8-2017 03:02 PM | Show all posts
Edited by Elle_mujigae at 28-8-2017 03:10 PM
so kita buat lagi satu...


kali ni kita tak guna kain minky untuk lapisan paling atas, kita  eksperimen dgn kain Bamboo Jersey cotton... sbb ada baca online sis ni kata selesa guna jersey cotton utk top fabric so kita try la guna.. kain Bamboo Jersey ni beli kat kedai Tiny Tapir..

http://www.tinytapir.com/store/Bamboo-Jersey-Red-p62682048

RM55 semeter tak masuk GST..agak mahal...huhuhu...tapi kain bamboo jersey ni sgt lembut dan sejukkkk...weee...selesa sgt bila pakai.......alternative lain boleh guna kain cotton lycra sbb bila kita pegang macam sama je teksturnya..dan cotton lycra lagi murah harganya...






agak disaster my sewing..senget benget....hehe...sebab kain bamboo jersey ni kain memeri so dia lari2.. >.<

walaupun  senget benget tapi kali ni boleh pasang snap button..yeay!   wing cukup panjang  utk overlap...






mula2 salah pasang snap button...so kena cungkil2 snap button tu nak keluarkan dia...kalau tak hati2 boleh rosak kain...huhu... bila google macam mana nak remove snap button ni baru tahu ada plier khas untuk remove snap button...so cool! I want..  




tapi harga multi functional plier ni lepas convert around RM240++ juga la...mahalnya...


https://kamsnaps.com/collections ... ts/kx6a-pliers-only
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-8-2017 03:15 PM | Show all posts
Edited by Elle_mujigae at 28-8-2017 03:17 PM
next  cloth pad nak eksperimen dgn kain Bamboo Velour pula...

beli dari tiny tapir juga... kain bamboo velour ni antara kain yg femes utk top fabric cloth pad sbb cepat menyerap dan tahan lasak..tak mudah pudar...

http://www.tinytapir.com/store/Bamboo-Velour-Pink-p62682037

tapi stop jap jahit cloth pad, nak menyulam nama kucing dulu...  nak buat tag nama utk kolar kucen2 my sis...









Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2017 07:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Elle_mujigae replied at 28-8-2017 02:11 PM
macam jahit baju kurung moden kan yg quite mencabar adalah part nak jahit lengan ke bahu...huhu..
...

sy jait cam Awei Manik tu tunjuk...nmpk cam senang je dia jait...kemas elok..bila jait sendiri..tk semudah yg disangkakn
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-8-2017 01:43 PM | Show all posts
aura77 replied at 28-8-2017 07:04 PM
sy jait cam Awei Manik tu tunjuk...nmpk cam senang je dia jait...kemas elok..bila jait sendiri..tk ...

a;ah nampak senang je kan beliau jahit..bila buat sendiri mengagau nak handle kain..
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2017 03:34 PM | Show all posts
saya struggle part adjusting thread tension. masa first beli mesin brother GS2700 ingatkan bolehlah jahit kain tebal. tup tup bergumpal gumpal benang. jahit few times then jual mesin.


pastu beli survey mesin jahit yang boleh jahit tebal. bila test mesin juki yang paling best model F600. tapi kedai kata support tak ok. jadi saya beli innovis 955. Tapi masih struggle thread tension.

saya suka jahitan kemas. bila borak ngan expert master tailor (Tailor lelaki kedai kain). saya tanya stitch length. dia kata stitch length dia guna 1.1. mesin ada 1.2 kalau saya tak silap. jadi saya try guna 1.2. tengok ok. tapi thread tension menjadikan proses menjahit lambat. sebab nak adjust bila ketebalan kain lain lain. very time consuming.

saya ada tengok mesin jahit singer model 9960. Harga agak ok. tapi sudah obsolete. next mesin jahit yang ok yang ada ciri ciri yang saya idamkan is brother quilting & sewing machine NV1800Q atau NV800E. both ni ada feature ICAP and auto thread tension and auto pivot. tak perlu nak adjust tension benang etc.

macam mana kawan kawan adjust thread tension utk jadi perfect ye.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-11-2017 11:06 AM | Show all posts
munchkin replied at 30-10-2017 03:34 PM
saya struggle part adjusting thread tension. masa first beli mesin brother GS2700 ingatkan bolehlah  ...

kita tak pernah adjust tension kat mesin jahit lurus sbb mostly jahit kain cotton...kita set kat nombor 4...sebelum ni ada problem benang bawah nampak kat bhgn atas..kita tukar benang atas dan benang bobbin pastu jadi okay...


yg benang bergumpal kalau masa mula2 jahit (reinforced stitch) tu normal kan..ke maksud Munchkin bergumpal masa halfway jahit tu?
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2017 12:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by munchkin at 4-11-2017 12:27 PM
Elle_mujigae replied at 4-11-2017 11:06 AM
kita tak pernah adjust tension kat mesin jahit lurus sbb mostly jahit kain cotton...kita set kat n ...


Masa beli mesin depa set at 4. Pastu bila jahit dia jadi cam keretaapi or bergumpal. Jadi munchkin tukar tension. Masa service depa set balik at 4. Baru ni munchkin jahit kain sama mula ok. Pastu next kain jadi kereta api. Maksudnya, kaki kanan ok, kaki kiri seluar jadi kereta api.

Geram betul. Nak jahit seluar tak kemas langsung. Dekat 5 kali bukak seam balik.

Munch guna jarum 13. Pastu munch tukar jarum 11. Baru ok.

Tapi bila jahit tengah tengah getah pinggang mula jahitan ok. Pastu bila munch terbalikkan bergumpal kat tengah. Ni guna jarum 13.

Pastu jahit blind hem kat hujung kaki seluar mula ok. Pastu habis jahit senget berkedut pulak. Dah pin dan kepit dengan sepit rambut pun sama.

Munch potong kain cotton hantar jahit tepi baru basuh. Ni silap besar sebab kain mengecut. Nasib seam allowance buat extra. Bila letak balik di pola, jadi kecik dari pola. Walhal dah potong lebih dari pola (pola termasuk seam allowance)

Manual suruh tukar rethread benang atas.  tak paham. just masukkan balik benang dalam jarum. Mcm mana tukar benang tu? Beli benang baru ke? Bobbin tu kena buat semula benang tu ke?

Lepas ni nak jahit blouse harap ok lah.  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-11-2017 09:14 AM | Show all posts
munchkin replied at 4-11-2017 12:21 PM
Masa beli mesin depa set at 4. Pastu bila jahit dia jadi cam keretaapi or bergumpal. Jadi munchk ...
Manual suruh tukar rethread benang atas.  tak paham. just masukkan balik benang dalam jarum. Mcm mana tukar benang tu? Beli benang baru ke? Bobbin tu kena buat semula benang tu ke?



ya..keluarkan balik benang..pastu rethread balik ikut manual betul2.....kalau benang problem dibawah, ada masalah kat benang atas...kalau problem atas kain means ada masalah kat benang bobbin...

masa threading tu takut benang ada yg tak masuk tempat sepatutnya..cara letak benang utama tu pun lain2 ikut mesin..pastu check jarum,arah kedudukannya betul ke tak..


kalau berkedut tu, maksudnya tension ketat, boleh longgarkan sikittt je.. kena check manual ke arah kanan atau kiri nak longgarkan tension...

takpun try gosok/pressed dgn iron...selalu masa jahit berkedut..lepas dah pressed dgn iron hilang kedut2... sedikit suggestion dari kita..




Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2017 11:24 AM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 7-11-2017 09:14 AM
ya..keluarkan balik benang..pastu rethread balik ikut manual betul2.....kalau benang problem ...

tq elle for the tips.

tapi munch tak paham rethread. contoh kalau bobbin kita boleh ambil bobbin baru lepas tu wind benang baru. kalau benang atas, nak bukak balik gulung benang ke? maksudnya unwind , wind balik benang (buka gulung benang, gulung balik)

atau

just simple lalukan benang ikut laluan 1,2,3 machine ?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-11-2017 08:57 PM | Show all posts
munchkin replied at 7-11-2017 11:24 AM
tq elle for the tips.

tapi munch tak paham rethread. contoh kalau bobbin kita boleh ambil bobb ...

maksudnya yang kedua tu...lalukan balik benang kat laluan 1,2,3....  
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2017 01:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Elle_mujigae replied at 7-11-2017 08:57 PM
maksudnya yang kedua tu...lalukan balik benang kat laluan 1,2,3....

Ahhh. Tq elle. Ingatkan kena buka balik benang.

Tq elle for the tips. Murah rezeki elle dan keluarga. Aminnnn
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-11-2017 08:27 AM | Show all posts
munchkin replied at 8-11-2017 01:48 AM
Ahhh. Tq elle. Ingatkan kena buka balik benang.

Tq elle for the tips. Murah rezeki elle dan ke ...

thank you for the doa munchkin..so sweet... Aaminnn...
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2017 11:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Elle_mujigae replied at 8-11-2017 08:27 AM
thank you for the doa munchkin..so sweet... Aaminnn...

No problem elle. Munch sangat terima kasih sangat sebab elle kongsi ilmu ngan munch
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2017 10:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Salam elle..  Waaa..  Kite suke menjahit tp xpenah pegi kelas..  Blaja pola2 free otai2 share dekat fb je..  

Dah lama sangat botol xd baju kurung tradisonal..  Punyela cr tuto,  tp blom jumpa yg bkenan..  Ha skali jumpa thread elle ni..  Waaa..  Tq elle,  part ketiak n lengan tu.. Hahha,  dulu mmg short kat basi lengan tu.. Puas la dok mikir nape la.  Rupanya sbb potong serong  kene tambah kat hujung lengan.. Haaaa.. Dh tau dh.  

Ha kite nk buat satu la..  
Maceh...  Nah munge
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2017 05:18 PM | Show all posts
Seronok tgk Elle menjahit

Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2018 07:52 PM From the mobile phone | Show all posts
bestnya topik ni
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.049725s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list