JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
1234
Return to list New
11840
View
96
Reply

♡ My Sewing Journal ♡

[Copy link]

Author: Elle_mujigae       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 27-4-2018 11:56 PM | Show all posts


Awal pagi tadi...siapkan baju kurung... masa tengah jahit silang pangkah sambil dengar & rap lagu Jay Chou, tiba2 dapat email..

Warm greetings from Education Division, Taipei Economic and Cultural Office in Malaysia.

We are glad to inform you that your application for Huayu Enrichment Scholarship has passed the preliminary documents review.

As part of the second stage selection process, we would like to invite you to attend an interview with details as below:

Date: May16 2018( Wednesday)
Time: 14:20pm
Venue:Taipei Economic and Cultural office in Malaysia
      Level 8, Menara Yayasan Tun Razak
      200, Jalan Bukit Bintang, 55100 Kuala Lumpur

Kindly confirm your attendance as soon as possible for further arrangement. Please feel free to contact us should you have any question.

Thank you.




I was like....aaaaaaaaaaaaaaaaaaa! (screaming) haha baru je few days ago rasa macam my application kena reject sbb dah sebulan apply takde news..dah la apply last minute so terfikir juga my application rejected pasal tu..huhu..but no..they have received my application.. yeayyy! now enter second stage...interview! *nervous*
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-4-2018 12:24 AM | Show all posts
Latest baju-baju siap jahit.. 2 pasang baju kurung pesak buluh dan kain lipat batik...









Semua baju ni dah siap gunting dan jahit dari tahun lepas lagi tapi tiga tiga helai kita stop kat part pinggang...lemah betul bila nak jahit sambung band pinggang..huhu..tu yg tahun ni baru siap..  


bila buat post mortem kat diri sendiri kenapa lemah kat part nak jahit band pinggang ni, kita dapati sebab kita takde nota yg tersusun dan lengkap utk part ni..huhuhu...setiap kali nak jahit part ni mesti kena fikir dulu, kena ingat balik kesilapan yg lepas,part mana nak pastikan jangan buat silap lagi..pastu kena refer video utk setiap step nak jahit band pinggang sebab jarang buat so tak ingat exact step..... kat youtube takde video yg kita perlukan..lucky last year ada join group kelas online free jahit kain lipat batik, Cikgu Zam tu ada tunjuk cara nak jahit band pinggang step by step..kita ikut video2 tu, baru siap kain2 kita...


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-4-2018 12:29 AM | Show all posts
Edited by Elle_mujigae at 28-4-2018 12:33 AM

ni link group fb kelas online free jahit kain lipat batik by Cikgu Zam..  

https://web.facebook.com/groups/byzamyusof.on9free/

boleh klik kat Photos dan Videos utk tengok gambar dan video cara jahit kain lipat batik.. kalau siapa2 yg mcm my case;  dah pernah belajar pastu lupa ...hehe..boleh refresh balik especially part jahit band pinggang tu..
bayangkan ,setiap kali nak jahit band pinggang kita akan refer video.. so tiga helai kain, tiga kali la kita rewind setiap kali nak mula jahit..haha..  maybe kena jahit 20 kain/band pinggang baru ingat,takyah refer vid lagi agaknya...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-4-2018 12:58 AM | Show all posts
my rumah butang,jahit ulat ulat still not perfect..senget senget..haha..





tapi lapik leher perfect! flat! yeayyy...  takde gelembung gelembung like last project...



bahagian lengan pun okay,ada banyak basi lebih utk dilipat.. maybe sbb kat nota dah ada amaran,utk lebihkan basi kat bhgn hujung lengan..jgn senteng lagi mcm last project....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-4-2018 01:06 AM | Show all posts
kita suka guna zip jenama YKK utk kain baju kurung...





quite hard to find zip saiz 8 inci jenama ni...warna pun limited..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-4-2018 01:12 AM | Show all posts
botol_purple replied at 28-12-2017 10:46 PM
Salam elle..  Waaa..  Kite suke menjahit tp xpenah pegi kelas..  Blaja pola2 free otai2 share dekat  ...

itulah..hujung lengan kalau terlebih takpe ,boleh gunting potong, ni kalau senteng aduhhh pening pening...pastu kain takde lebih kalau nak buat balik..bertambah pening..haha..

benda2 delicate mcm ni belajar dari pengalaman kan..takde ditulis dlm buku2 nota jahit mainstream di luar sana..huhu...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-4-2018 01:14 AM | Show all posts

jom jahit sama..hehe..
sharlene suka jahit baju tak? ke lebih suka mengait...
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2018 11:12 AM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 27-4-2018 11:56 PM
Awal pagi tadi...siapkan baju kurung... masa tengah jahit silang pangkah sambil dengar & rap   ...

Wah.. tahniah

Sambung study ke Elle?
Course apa? Kat Taipei ke?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-5-2018 06:45 PM | Show all posts
smurfetz replied at 2-5-2018 11:12 AM
Wah.. tahniah

Sambung study ke Elle?
a'ah kat Taipei..National Taiwan University...biasiswa kita apply tu utk belajar bahasa Mandarin selama setahun kat sana..hehe tapi itulah, tak tahu dapat ke tak...huhu.. tolong doakan ye..

Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2018 08:17 AM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 2-5-2018 06:45 PM
a'ah kat Taipei..National Taiwan University...biasiswa kita apply tu utk belajar bahasa Mandarin se ...

Insya Allah.. seronoknya
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2018 12:22 PM | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 1-4-2017 12:06 AM
Wah ..
best la ada tapak tu ..
nanti-nanti kalau ke bandar .. nak try cari

tapak ape tu sis?sesuai utk mesin high speed ke?
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2018 08:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Saya sedang survey nak beli mesin jahit utk jahit2 pakaian koyak, alter baju, or may b jahit langsir. Antara brand brother dan global mana lebih baik?

Aim yg harga antara rm200 ke rm400...any suggestion? And kalau beli online ok tak.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-5-2018 01:32 PM | Show all posts
noonebutme replied at 14-5-2018 08:11 PM
Saya sedang survey nak beli mesin jahit utk jahit2 pakaian koyak, alter baju, or may b jahit langsir ...

antara jenama Global dengan Brother tu, better beli mesin jahit brand Brother..establish dah brand ni..  

tapi budget RM400 susah juga nak cari mesin jahit baru jenama Brother unless beli second hand... sbb harga utk entry level mesin jahit Brother RM600 mcm tu....

I think, kalau just nak jahit pakaian koyak macam tu boleh je try beli yg Global tu...


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-5-2018 01:40 PM | Show all posts
norasmin replied at 3-5-2018 12:22 PM
tapak ape tu sis?sesuai utk mesin high speed ke?

tapak FC tunjuk tu tapak gulung(hemming foot/rolled hem)..selalu guna jahitan gulung ni untuk jahit kemasan tepi tudung..

tapak gulung ni untuk mesin high speed ada tapi bentuk dia lain sikit kat tempat nak pasang tu...



https://www.krafezee.com/aksesori-mesin-jahit-sewing-machine/Industrial-Sewing-Machine-Footer/industrial-sewing-foot-narrow-hemmer-1-6-mm-tapak-kelim-3-2-mm
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2018 04:32 PM | Show all posts
norasmin replied at 3-5-2018 12:22 PM
tapak ape tu sis?sesuai utk mesin high speed ke?
sis @Elle_mujigae  dah reply dan dia lebih arif tang jahit menjahit ni

suka tapak tu sebab boleh ganti jahit sisi .. kita takde mesin jahit sisi

Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2018 04:33 PM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 18-5-2018 01:40 PM
tapak FC tunjuk tu tapak gulung(hemming foot/rolled hem)..selalu guna jahitan gulung ni untuk jahi ...
Selamat Berpuasa sis
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-5-2018 05:55 PM | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 18-5-2018 04:32 PM
sis @Elle_mujigae  dah reply dan dia lebih arif tang jahit menjahit ni

suka tapak tu s ...

hehe kita tolong jawab sbb dah lama tak nampak FC berforom....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-5-2018 05:56 PM | Show all posts
Selamat Berpuasa juga untuk FC dan keluarga...
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2018 06:02 PM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 18-5-2018 05:55 PM
hehe kita tolong jawab sbb dah lama tak nampak FC berforom....
suka sangat kalo sis boleh tolong reply sebab sis lebih paham tang jahit menjahit ni ..  lagipun la ni FC memang jarang dah nak berporum .. bz kat realiti untuk sementara waktu ni..
ni pun tunggu waktu berbuka jer lagi ni
ada 40 minit lagi




Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2018 06:03 PM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 18-5-2018 05:56 PM
Selamat Berpuasa juga untuk FC dan keluarga...
Terimakasih
dah jahit baju untuk raya dak?
FC masih ngah pilih2 kain.. tak tau lagi bila la ada mood nak menjahit

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-5-2018 03:53 AM | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 18-5-2018 06:03 PM
Terimakasih
dah jahit baju untuk raya dak?
FC masih ngah pilih2 kain.. tak tau lagi bil ...

belum jahit lagi..hehe..last year ada beli 3 helai kain batik dari booth Karyaneka di Midvalley..


so plan nak jahit kain lipat batik...untuk baju akan beli kain cotton polos dan jahit sama ada baju kurung kedah/kurung moden/kebaya/kurung pahang....tak tahu lagi nak baju fesyen apa...

FC selalu beli kain online ke atau beli kat kedai di sana je?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2018 01:22 PM | Show all posts
seronokkkan menjahit..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.048424s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list