JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
12948
View
96
Reply

♡ My Sewing Journal ♡

[Copy link]

Author: Elle_mujigae       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 28-8-2017 03:15 PM | Show all posts
Edited by Elle_mujigae at 28-8-2017 03:17 PM
next  cloth pad nak eksperimen dgn kain Bamboo Velour pula...

beli dari tiny tapir juga... kain bamboo velour ni antara kain yg femes utk top fabric cloth pad sbb cepat menyerap dan tahan lasak..tak mudah pudar...

http://www.tinytapir.com/store/Bamboo-Velour-Pink-p62682037

tapi stop jap jahit cloth pad, nak menyulam nama kucing dulu...  nak buat tag nama utk kolar kucen2 my sis...









Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2017 07:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Elle_mujigae replied at 28-8-2017 02:11 PM
macam jahit baju kurung moden kan yg quite mencabar adalah part nak jahit lengan ke bahu...huhu..
...

sy jait cam Awei Manik tu tunjuk...nmpk cam senang je dia jait...kemas elok..bila jait sendiri..tk semudah yg disangkakn
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-8-2017 01:43 PM | Show all posts
aura77 replied at 28-8-2017 07:04 PM
sy jait cam Awei Manik tu tunjuk...nmpk cam senang je dia jait...kemas elok..bila jait sendiri..tk ...

a;ah nampak senang je kan beliau jahit..bila buat sendiri mengagau nak handle kain..
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2017 03:34 PM | Show all posts
saya struggle part adjusting thread tension. masa first beli mesin brother GS2700 ingatkan bolehlah jahit kain tebal. tup tup bergumpal gumpal benang. jahit few times then jual mesin.


pastu beli survey mesin jahit yang boleh jahit tebal. bila test mesin juki yang paling best model F600. tapi kedai kata support tak ok. jadi saya beli innovis 955. Tapi masih struggle thread tension.

saya suka jahitan kemas. bila borak ngan expert master tailor (Tailor lelaki kedai kain). saya tanya stitch length. dia kata stitch length dia guna 1.1. mesin ada 1.2 kalau saya tak silap. jadi saya try guna 1.2. tengok ok. tapi thread tension menjadikan proses menjahit lambat. sebab nak adjust bila ketebalan kain lain lain. very time consuming.

saya ada tengok mesin jahit singer model 9960. Harga agak ok. tapi sudah obsolete. next mesin jahit yang ok yang ada ciri ciri yang saya idamkan is brother quilting & sewing machine NV1800Q atau NV800E. both ni ada feature ICAP and auto thread tension and auto pivot. tak perlu nak adjust tension benang etc.

macam mana kawan kawan adjust thread tension utk jadi perfect ye.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-11-2017 11:06 AM | Show all posts
munchkin replied at 30-10-2017 03:34 PM
saya struggle part adjusting thread tension. masa first beli mesin brother GS2700 ingatkan bolehlah  ...

kita tak pernah adjust tension kat mesin jahit lurus sbb mostly jahit kain cotton...kita set kat nombor 4...sebelum ni ada problem benang bawah nampak kat bhgn atas..kita tukar benang atas dan benang bobbin pastu jadi okay...


yg benang bergumpal kalau masa mula2 jahit (reinforced stitch) tu normal kan..ke maksud Munchkin bergumpal masa halfway jahit tu?
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2017 12:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by munchkin at 4-11-2017 12:27 PM
Elle_mujigae replied at 4-11-2017 11:06 AM
kita tak pernah adjust tension kat mesin jahit lurus sbb mostly jahit kain cotton...kita set kat n ...


Masa beli mesin depa set at 4. Pastu bila jahit dia jadi cam keretaapi or bergumpal. Jadi munchkin tukar tension. Masa service depa set balik at 4. Baru ni munchkin jahit kain sama mula ok. Pastu next kain jadi kereta api. Maksudnya, kaki kanan ok, kaki kiri seluar jadi kereta api.

Geram betul. Nak jahit seluar tak kemas langsung. Dekat 5 kali bukak seam balik.

Munch guna jarum 13. Pastu munch tukar jarum 11. Baru ok.

Tapi bila jahit tengah tengah getah pinggang mula jahitan ok. Pastu bila munch terbalikkan bergumpal kat tengah. Ni guna jarum 13.

Pastu jahit blind hem kat hujung kaki seluar mula ok. Pastu habis jahit senget berkedut pulak. Dah pin dan kepit dengan sepit rambut pun sama.

Munch potong kain cotton hantar jahit tepi baru basuh. Ni silap besar sebab kain mengecut. Nasib seam allowance buat extra. Bila letak balik di pola, jadi kecik dari pola. Walhal dah potong lebih dari pola (pola termasuk seam allowance)

Manual suruh tukar rethread benang atas.  tak paham. just masukkan balik benang dalam jarum. Mcm mana tukar benang tu? Beli benang baru ke? Bobbin tu kena buat semula benang tu ke?

Lepas ni nak jahit blouse harap ok lah.  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-11-2017 09:14 AM | Show all posts
munchkin replied at 4-11-2017 12:21 PM
Masa beli mesin depa set at 4. Pastu bila jahit dia jadi cam keretaapi or bergumpal. Jadi munchk ...
Manual suruh tukar rethread benang atas.  tak paham. just masukkan balik benang dalam jarum. Mcm mana tukar benang tu? Beli benang baru ke? Bobbin tu kena buat semula benang tu ke?



ya..keluarkan balik benang..pastu rethread balik ikut manual betul2.....kalau benang problem dibawah, ada masalah kat benang atas...kalau problem atas kain means ada masalah kat benang bobbin...

masa threading tu takut benang ada yg tak masuk tempat sepatutnya..cara letak benang utama tu pun lain2 ikut mesin..pastu check jarum,arah kedudukannya betul ke tak..


kalau berkedut tu, maksudnya tension ketat, boleh longgarkan sikittt je.. kena check manual ke arah kanan atau kiri nak longgarkan tension...

takpun try gosok/pressed dgn iron...selalu masa jahit berkedut..lepas dah pressed dgn iron hilang kedut2... sedikit suggestion dari kita..




Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2017 11:24 AM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 7-11-2017 09:14 AM
ya..keluarkan balik benang..pastu rethread balik ikut manual betul2.....kalau benang problem ...

tq elle for the tips.

tapi munch tak paham rethread. contoh kalau bobbin kita boleh ambil bobbin baru lepas tu wind benang baru. kalau benang atas, nak bukak balik gulung benang ke? maksudnya unwind , wind balik benang (buka gulung benang, gulung balik)

atau

just simple lalukan benang ikut laluan 1,2,3 machine ?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-11-2017 08:57 PM | Show all posts
munchkin replied at 7-11-2017 11:24 AM
tq elle for the tips.

tapi munch tak paham rethread. contoh kalau bobbin kita boleh ambil bobb ...

maksudnya yang kedua tu...lalukan balik benang kat laluan 1,2,3....  
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2017 01:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Elle_mujigae replied at 7-11-2017 08:57 PM
maksudnya yang kedua tu...lalukan balik benang kat laluan 1,2,3....

Ahhh. Tq elle. Ingatkan kena buka balik benang.

Tq elle for the tips. Murah rezeki elle dan keluarga. Aminnnn
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-11-2017 08:27 AM | Show all posts
munchkin replied at 8-11-2017 01:48 AM
Ahhh. Tq elle. Ingatkan kena buka balik benang.

Tq elle for the tips. Murah rezeki elle dan ke ...

thank you for the doa munchkin..so sweet... Aaminnn...
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2017 11:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Elle_mujigae replied at 8-11-2017 08:27 AM
thank you for the doa munchkin..so sweet... Aaminnn...

No problem elle. Munch sangat terima kasih sangat sebab elle kongsi ilmu ngan munch
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2017 10:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Salam elle..  Waaa..  Kite suke menjahit tp xpenah pegi kelas..  Blaja pola2 free otai2 share dekat fb je..  

Dah lama sangat botol xd baju kurung tradisonal..  Punyela cr tuto,  tp blom jumpa yg bkenan..  Ha skali jumpa thread elle ni..  Waaa..  Tq elle,  part ketiak n lengan tu.. Hahha,  dulu mmg short kat basi lengan tu.. Puas la dok mikir nape la.  Rupanya sbb potong serong  kene tambah kat hujung lengan.. Haaaa.. Dh tau dh.  

Ha kite nk buat satu la..  
Maceh...  Nah munge
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2017 05:18 PM | Show all posts
Seronok tgk Elle menjahit

Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2018 07:52 PM From the mobile phone | Show all posts
bestnya topik ni
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-4-2018 11:56 PM | Show all posts


Awal pagi tadi...siapkan baju kurung... masa tengah jahit silang pangkah sambil dengar & rap lagu Jay Chou, tiba2 dapat email..

Warm greetings from Education Division, Taipei Economic and Cultural Office in Malaysia.

We are glad to inform you that your application for Huayu Enrichment Scholarship has passed the preliminary documents review.

As part of the second stage selection process, we would like to invite you to attend an interview with details as below:

Date: May16 2018( Wednesday)
Time: 14:20pm
Venue:Taipei Economic and Cultural office in Malaysia
      Level 8, Menara Yayasan Tun Razak
      200, Jalan Bukit Bintang, 55100 Kuala Lumpur

Kindly confirm your attendance as soon as possible for further arrangement. Please feel free to contact us should you have any question.

Thank you.




I was like....aaaaaaaaaaaaaaaaaaa! (screaming) haha baru je few days ago rasa macam my application kena reject sbb dah sebulan apply takde news..dah la apply last minute so terfikir juga my application rejected pasal tu..huhu..but no..they have received my application.. yeayyy! now enter second stage...interview! *nervous*
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-4-2018 12:24 AM | Show all posts
Latest baju-baju siap jahit.. 2 pasang baju kurung pesak buluh dan kain lipat batik...









Semua baju ni dah siap gunting dan jahit dari tahun lepas lagi tapi tiga tiga helai kita stop kat part pinggang...lemah betul bila nak jahit sambung band pinggang..huhu..tu yg tahun ni baru siap..  


bila buat post mortem kat diri sendiri kenapa lemah kat part nak jahit band pinggang ni, kita dapati sebab kita takde nota yg tersusun dan lengkap utk part ni..huhuhu...setiap kali nak jahit part ni mesti kena fikir dulu, kena ingat balik kesilapan yg lepas,part mana nak pastikan jangan buat silap lagi..pastu kena refer video utk setiap step nak jahit band pinggang sebab jarang buat so tak ingat exact step..... kat youtube takde video yg kita perlukan..lucky last year ada join group kelas online free jahit kain lipat batik, Cikgu Zam tu ada tunjuk cara nak jahit band pinggang step by step..kita ikut video2 tu, baru siap kain2 kita...


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-4-2018 12:29 AM | Show all posts
Edited by Elle_mujigae at 28-4-2018 12:33 AM

ni link group fb kelas online free jahit kain lipat batik by Cikgu Zam..  

https://web.facebook.com/groups/byzamyusof.on9free/

boleh klik kat Photos dan Videos utk tengok gambar dan video cara jahit kain lipat batik.. kalau siapa2 yg mcm my case;  dah pernah belajar pastu lupa ...hehe..boleh refresh balik especially part jahit band pinggang tu..
bayangkan ,setiap kali nak jahit band pinggang kita akan refer video.. so tiga helai kain, tiga kali la kita rewind setiap kali nak mula jahit..haha..  maybe kena jahit 20 kain/band pinggang baru ingat,takyah refer vid lagi agaknya...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-4-2018 12:58 AM | Show all posts
my rumah butang,jahit ulat ulat still not perfect..senget senget..haha..





tapi lapik leher perfect! flat! yeayyy...  takde gelembung gelembung like last project...



bahagian lengan pun okay,ada banyak basi lebih utk dilipat.. maybe sbb kat nota dah ada amaran,utk lebihkan basi kat bhgn hujung lengan..jgn senteng lagi mcm last project....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-4-2018 01:06 AM | Show all posts
kita suka guna zip jenama YKK utk kain baju kurung...





quite hard to find zip saiz 8 inci jenama ni...warna pun limited..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.046063s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list