Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
5529
View
108
Reply

Aduh Peritnya Bila Anak Meninggal Dunia

[Copy link]

Author: espri6006       Show all posts   Read mode

Author
Post time 22-3-2017 08:43 AM | Show all posts |Read mode
Bila melihat anak orang lain meninggal semasa kanak2 kita juga merasa sedih apa lagi bila anak sendiri. Anak lelaki berusia 5  tahun dan meninggal dunia pada okt 2016. Bila kita sudah sebati dengan kehidupan anak kita maka kita merasa ia adalah satu kehilangan yang amat sukar apatah lagi ketika anak masih bermanja dan segala2 dengan kita, makan, minum, tidur, jalan2 malahan mandi juga. Kadang2 saya cuba untuk berfikir positif bahawa anak yang belum baligh akan terus ke syurga dan menunggu kita disana namun emosi lebih menguasai segalanya. Melihatkan mainan, pakaian, beg sekolah dan juga segala kenangan dengan arwah, ia akan membuatkan kita sedih setiap masa. Bila hendak menyuap makanan ke mulut maka kita juga akan teringat makanan kegemaran arwah.
Ada masa2 tertentu saya akan mengharapkan anak saya akan keluar dari pintu bilik menerkam ke arah saya seperti biasa...namun ia hanya harapan sahaja. Entah bila boleh berjumpa lagi dengan anak syurga ku.

Luahan Ayah untuk Adik.

Apakah saudara disana ada yang berpengalaman seperti saya?. semoga boleh kita kongsi dan semuga saya juga boleh guna cara sudara semua untuk hilangkan kerinduan pada arwah anak saya.
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2017 09:09 AM | Show all posts
Al-Fatihah untuk anak tt..


boleh tau punca anak tt meninggal?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-3-2017 09:23 AM | Show all posts

Denggi berdarah...sepanjang demam 4 hari 2 kali pergi klinik. kali pertama check biasa doktor kata demam biasa tiada tanda denggi, kali ke dua pegi check darah doktor cakap bende yang sama...hari ke 5 hantar terus hospital kat wad kecemasan dan doktor kata tekanan darah dah takleh baca tapi anak say masih boleh bercakap cuma lemah sikit sebab dah berapa hari takde selera makan. terus masuk wad kecemasan dan doktor bagitahu anak say dalam keadaan kritikal. Masuk air semua dan doktor scan..saluran darah dah pecah dan darah dan masuk perut dan pergi ke paru. Bila masuk wad keadaan anak saya semakin lemah...malammnya hantar masuk icu dan dalam 3 hari anak saya habis umur dalam keadaan koma ( dibius kerana diberi bantuan pernafasan).

Macamana tak sedih..kita dah hantar awal2 ke klinik tapi doktor cakap demam biasa, hantar ke hospital dalam keadaan anak masih segar dan boleh bercakap tapi bawak balik rumah dalam bentuk jenazah. Sepanjang 3-4 hari menghadap anak di hospital..boleh lihat dari segar ke lemah dan meninggal..
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2017 09:34 AM From the mobile phone | Show all posts
wuhuu...sedihnya...
kawan aku ada gini...anaknya mati kanser otak....dia kata...hilang anak..xsama dengan.hilang.mak atau suami....dia cuba terima tapi asik teringat macam ko.la...mana mungkin kita boleh tipu diri sendiri...tiap.detik.pasti teringay walau kita bz skalipun
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2017 09:35 AM From the mobile phone | Show all posts
tt ni laki.ke?
selama ni igt pompuan..huhu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-3-2017 09:39 AM | Show all posts
shernazz replied at 22-3-2017 09:34 AM
wuhuu...sedihnya...
kawan aku ada gini...anaknya mati kanser otak....dia kata...hilang anak..xsama  ...

ye dik!!..hilang anak kecil tak sama hilang orang dewasa(mak,ayah atau adik beradik) kerana orang dah dewasa sudah tidak bermanja dengan kita atau kita tidak bermanja dengan mereka. hilang anak ibarat ada lubang besar didalam hati yang tiada apa yang boleh ditutup. Pagi petang siang malam terbayang wajah mereka, tengok TV teringat kat rancangan kegemaran arwah, naik moto ambik angin teringat pusing2 dengan arwah, balik kerja ...perhatikan sekitar kot2 arwah ada keluar pintu terkam kat ayah...Ya Allah perit sangat.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-3-2017 09:41 AM | Show all posts
shernazz replied at 22-3-2017 09:35 AM
tt ni laki.ke?
selama ni igt pompuan..huhu

Saya seorang ayah dan telah Berforum sejak 2006..sejak arwah belum lahir...
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2017 09:54 AM | Show all posts
Allahu...

baca thread ni terus teringat anak kat rumah...

semoga TT diberi kekuatan...
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2017 09:58 AM | Show all posts
takziah tt. alfatihah utk arwah. selalu gak terfikir mcm mana kalo anak pg dulu. moga2 tt setiasa tabah
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-3-2017 10:08 AM | Show all posts
delsmomm replied at 22-3-2017 09:54 AM
Allahu...

baca thread ni terus teringat anak kat rumah...

ye dik!!, sayangilah anak2 sepuasnya semasa mereka kecil. kalau mereka menangis nak mainanyang berharga rm10-20 belikan aje lah. Duit boleh cari tapi anak kalau dah takde...tak akan kembali selamanya dan masa itu lah kita terfikir ..kalau dia ada..macam2 mainan nak sediakan untuk mereka.
sehari sebelum anak saya kritikal anak saya ajak saya pusing2 walaupun demam saya bawak juga sebab masa perasaan saya seperti dapat menduga..saya bawa pusing2 seperti biasa dan dia nak makan aiskrim saya belikan. balik rumah arwah cakap nak makan KFC...menjelang maghrib anak saya tidur dan terdetik dalam hati saya kalau saya tak beli dan kalau terjadi apa2 mesti menyesal. so lepas solat maghrib saya pergi beli KFC kejap dalam 30-40minit pergi balik macam tu. sampai rumah saya kejutkan dia untuk makan KFC tapi sayang dia menangis kerana tak boleh makan kerana bibirnya berkuping kering. tapi dia sempat rasa sedikit.
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2017 10:20 AM | Show all posts
Alfatihah........
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2017 10:22 AM | Show all posts
salam takziah tt
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2017 10:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Mata masuk habuk baca thread ni..
Selalu dengar, Allah xkan uji seorang hamba di luar kemampuan org trsebut.. Allah ambik semula anak TT..sbb Dia tau TT kuat. Mungkin akan dtg diberi rezeki dpt anak yg lain pulak walau mmg xkan sama dgn yg dh pergi ni..
Aku selalu berdoa, jnganlah Dia uji aku dgn hal2 yg mcm ni..(hilang anak diusia yg masih kecil) mmg aku x kuat..silap2 boleh gila sbb terlalu memikir
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-3-2017 10:34 AM | Show all posts
kuzaime replied at 22-3-2017 10:29 AM
Mata masuk habuk baca thread ni..
Selalu dengar, Allah xkan uji seorang hamba di luar kemampuan  ...

ini pun sambil menitis airmata. Selalu juga orang kata kalau anak2 yang comel2 nakal2 dan selalu hiburkan hati orang mesti cepat pergi...ye itulah hakikatnya, saya ada 3 anak lelaki perempuan lelaki. Dan yang meninggal ini anak ketiga antara dia dengan abang dan kakaknya..dialah yang suka menghibur, suka tegur pakcik2 dan makcik dia. Seorang yang peramah. Sudah hampir 5 bulan arwah pergi namun hati saya belum sembuh sepenuhnya. Kadang2 ketika solat saya menangis ..terbayang rupa arwah yang renung mata saya semasa dihospital...setiap saat panggil ayah bila dia celik mata. Saya cuba untuk kuat dan positif tapi setiap kali itu hati sedih dan pedih.
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2017 10:39 AM | Show all posts
espri6006 replied at 22-3-2017 10:08 AM
ye dik!!, sayangilah anak2 sepuasnya semasa mereka kecil. kalau mereka menangis nak mainanyang ber ...

ya allah sedih membaca nya

apa lg yg melaluinya

masyallah moga allah dpt hilang kan kesedihan anda suami isteri



Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2017 10:40 AM | Show all posts
Allah..mata masuk habuk..semoga TT tabah.. redha dan jgn risau, anak syurga TT sedang tunggu mak ayah di Sana..
klu aku ntah mcm manalah keadaan bila anak kesayangan pergi dulu dari aku..   
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2017 10:44 AM | Show all posts
espri6006 replied at 22-3-2017 10:08 AM
ye dik!!, sayangilah anak2 sepuasnya semasa mereka kecil. kalau mereka menangis nak mainanyang ber ...

sedih pulak baca nukilan nie...

sebab anak kita sebaya...5 tahun... 5 thn tu byk dah karenah nya....ada yang mencuit hati, ada yang blh buat kita rasa nak marah...ada yang buat kita rasa nak peluk cium dia...

sabar TT, Allah takkan menduga kita kala kita tak kuat...bergembiralah, kerana ada malaikat comel yang tengah menunggu di alam lain...

hidup di dunia nie sementara je.. di sana nanti kita ditemukan jua

p/s mode tgh sedih juga sbb semalam kehilangan kawan yg sangat best. Mati itu pasti..hanya amal saja jadi jaminan akhirat
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2017 10:48 AM From the mobile phone | Show all posts
espri6006 replied at 22-3-2017 10:34 AM
ini pun sambil menitis airmata. Selalu juga orang kata kalau anak2 yang comel2 nakal2 dan selalu h ...

Tt yg ayah pun sedih, apalagi kalau ibu yg mengandung, melahirkan, menjaga dr kecik smpai besar..anak tu masih belum akil baligh, tempatnya di syurga menanti mak ayahnya..
Try letak tmpt TT di tmpt aku sndiri, sbb tu dr td meleleh lg..
Isu anak mmg sensitip Sgt kt aku..sbb tu bila trbaca anak org lain meninggal sbb accident, sakit, lemas, kena bunuh etc, kdg smpai sakit dada sakit kepala memikir perasaan mak bapak dia..mcm mana nk mnghadapi hari2 yg mndatang tnpa anak tu..
Semoga TT, isteri n anak2 yg ada ni terus kuat, sabar & redha.. Anak yg dah prgi tu tgh menunggu di syurga..1 hari nnti tetap akan bertemu jugak..
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2017 11:11 AM | Show all posts
Sedihnya thread ni..terus teringat anak kt rumah..anak tu pinjaman Allah..cukup mase Allah nk ambik balik kite kena redha..tp yela dah nama pun anak..memang terasa sangat2 la kalau dah takde..Al-fatihah untuk anak tt..
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2017 11:33 AM | Show all posts
TT..i feel you..because i pernah rasa mcm you rasa..my baby sister died when she's 5 years old too.
memang sakit. sakit sangat. even mommy i pun, dh more than 10 years, masih struggle sampai sekarang. Baju arwah, mainan arwah semua masih tersimpan dalam kotak. Dia ada ckp nk sedekah. tapi dia tak mampu nak bukak pun kotak tu. dan dia tak mampu nak tgk kalau ada bdk pakai bju arwah depan dia pulak nnt. Walaupun mommy tak tunjuk, but i know deep inside hati dia masih pedih. Cuma masa berlalu, akan buat kita semakin kuat untuk hadapi kehilangan tu.

TT teruslah tabah dan kuat teruskan hidup. Tak da cara nk share dengan TT sbb kerinduan tu tak kan hilang.
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2017 12:35 PM | Show all posts
semoga Allah merahmati TT sekeluarga. Iols tak pernah la merasa kehilangan anak, tapi tersentuh jua bila tengok adik iols menangis bila sheols miscarriage 4 bulan..
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2017 12:47 PM | Show all posts
espri6006 replied at 22-3-2017 02:08 AM
ye dik!!, sayangilah anak2 sepuasnya semasa mereka kecil. kalau mereka menangis nak mainanyang ber ...

huuuhuuu... abam buat meol rase nak balik kerja skrg jgk..

dah la anak demam sket this morning ni..
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2017 02:32 PM | Show all posts
Edited by Vanilla_lette at 22-3-2017 02:37 PM

meleleh jgk air mata baca threat tt ni..  isu2 pasal anak mmg sensitip...sama dgn isu pasal ibu/emak kita.

kehilangan anak yg seusia dgn anak tt mmg terasa sedihnya sebab umur2 sebaya tu mmg manja dgn kita,, dah pandai bercakap..dah pandai baca doa2 lazim harian..dan pandai baca c b c ..pendek kata dah cerdik dah sikit...walaupun kdg2 agak nakal tapi suka tengok telatah diorg time2 umur sebegitu..

Terus teringat anak sya yg dihantar ke taska pg tadi .. dgn cium pipi kita..dgn melambai2 tanganya...oh..anak ..anak..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-3-2017 03:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Vanilla_lette replied at 22-3-2017 02:32 PM
meleleh jgk air mata baca threat tt ni..  isu2 pasal anak mmg sensitip...sama dgn isu pasal ibu/e ...

Sama lah mcm arwah anak saya...walaupun sekolah pasti 5 tahun ..bacaan doa dh banyak hafal. Kalau balik sekolah mesti buat keje sekolah dulu..tulisan pon cantik..tapi nak buat caner..Allah lebih tahu sebab arwah anak manja/cerdik jadi Allah simpan dia di syurga agar tidak terdedah pada noda noda duniawi. Tapi kita sebagai ibubapa perit untuk rasa kehilangan dia walaupun dia berada ditempat indah.
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2017 03:51 PM | Show all posts
ya Allah TT sayunya aku baca luahan tt. semoga hidup tt sekeluarga dipermudahkan. bacakan Al-Fatihah tiap kali teringat dia. insyaAllah anda semua berjumpa disyurga nanti.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.050898s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list