Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
3091
View
91
Reply

Aduh Peritnya Bila Anak Meninggal Dunia

[Copy link]

Author: espri6006    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 22-3-2017 03:52 PM From the mobile phone | Show all posts
umur sama dgn anakkku...yang kini pandai minta mainan pizza bagai...pandai utk tiru kawan kawan pakai baju apa..jam apa...basikal apa...
aku.slalu terfikir andai anakku dipinjam hanya seketika....aku xmampu...hatta nak balik.rumah pon.blom tentu aku mampu .... terlalu banyak baramg dia dalam rumah ni...
tt memang ayah yang bagus...sekurangnya tt sempat tunaikan apa yang anak mintak sebelum dia pergi...
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2017 03:56 PM | Show all posts
sedihnya... my daughter pun 5 tahun. banyak karenah, banyak cakap, peramah, lucu, dan macam-macamlah... kadang-kadang bila dia tidur, i doa minta Allah ambil nyawa i dulu sebelum dia. i tak sanggup hilang anak i....

kepada tt... i tak tau nak cakap apa.. i tau u dan wife kuat, sebab tu Allah swt uji. menangis lah bila sedih... itu luahan hati u. dan semoga anak-anak yang lain membesar dengan baik dan berbakti serta menjaga tt dan wife sampai bila-bila. insyaAllah ada sesuatu yang Allah nak bagi tu...
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2017 11:05 AM | Show all posts
salam tt, perit baca luahan tt ni.. tp yg memikul lebih perit.. sy belum ada anak mungkin tak tahu macam mana rasanya.. tapi kakak sy ada yg macam ni.. semoga tt tabah dan tenang menghadapi hari hari yang mendatang..
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2017 11:28 AM | Show all posts
sedih baca ni meols pn xdapat bayangkan kalau jadi kt diri meols sbb meols pn bukan baik sgt layan anak.. kadang balik kerja penat mmg marah2 juga
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2017 02:27 PM | Show all posts
berat sgt dugaan tt..
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2017 02:54 PM | Show all posts
espri6006 replied at 22-3-2017 09:39 AM
ye dik!!..hilang anak kecil tak sama hilang orang dewasa(mak,ayah atau adik beradik) kerana orang  ...

Al-fatihah. Bertabahlah TT. Sy yg membaca ni terus terbayang2 anak di rumah. Masih baby lg 3y & 10m. Rasa tak sanggup kehilangan dorg.
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2017 03:49 PM | Show all posts
takziah tt...berat dugaan tu.Mendengar cerita tt pun sy dh mengalir air mata. Terima kasih kerana mengingatkan. Anak itu pinjaman drpNYA.  Sy ade seorg anak yg meninggal dlm kandungan.  Dah 10 tahun berlalu. Tp masih segar dlm ingatan. ..alfatihah utk arwah.
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2017 04:42 PM | Show all posts
sedihnye kaknab.......meleleh2 air mata kaknab kat office ni....Allahu...kaknab tak leh bayangkan kalau kaknab kehilangan anak....anak kaknab sorg je kat umah tu umur dah 3 tahun, sedangkan kalau g office pun rindu sgt ngan dia...keletah dia buat kita tersenyum je bila terbayang2....

TT, kuatlah, kuatlah untuk anak, kalau TT rasa sedih, perit, sakit...bayangkan ape yg isteri TT rasa...dia lagi yg kandungkan, lahirkan.....mesti dia masih ingt lagi mcmana rasa anak tendang2 dlm perut, saat melahirkan, Allah lebih tau TT.....anak syurga menantimu
Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2017 07:34 AM | Show all posts
Ini tred luahan serta perkongsian setinggi mana atau tidaknya tahap keredhoaan kita atas pemergian zuriat kita kah TT?????

The longer you take to move on, the closer you get to KETIDAKREDHOAAN kamu pada ketentuanNYA.....

Be very wary......


Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2017 04:58 PM | Show all posts
sebaknya baca... anak aku pun sebaya anak TT.. bila ingat kerenah budak umur sebaya diorg ni..kekadang geram...aku ni dah la garang ngn anak...sedih nye TT...semoga TT dan wife kuat ...aku xtau...aku kuat ke kalo aku ade kat tmpt TT...
Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2017 10:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Sedihnya tt..suami sy nk gilir bela anak utk 2x sbulan pon sy dh meroyan xleh berpisah apetah lg berpisah mati..mgkin boleh mereng.

Semoga tt dan pasangan kuat.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-3-2017 11:43 AM From the mobile phone | Show all posts
maaaanakautau replied at 24-3-2017 07:34 AM
Ini tred luahan serta perkongsian setinggi mana atau tidaknya tahap keredhoaan kita atas pemergian z ...

Ye..luahan dan juga sekadar mengingati sahabat2 yang lain agar sayangi anak sblm apa2 terjadi. Redha atau tidak Insya Allah ..Allah akan menilaikan. Allah telah mencipta hatiku utk gembira dan bersedih. Saat kita kehilangan sesuatu yang kita sayang, Allah akan kurniakan perasaan sedihnya pada kita hingga pada suatu saat tertentu. Dia tahu yang terbaik kerana bila tiba suatu saat...kita akan meredha segalanya.
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2017 06:15 AM | Show all posts
espri6006 replied at 25-3-2017 11:43 AM
Ye..luahan dan juga sekadar mengingati sahabat2 yang lain agar sayangi anak sblm apa2 terjadi. Red ...

Selagi hang belum nak redho, itu bukan kerana hang belum nak redho..Tapi DIA masih belum nak beri hati yang redho tuh???? Camtuh???

Agreed sedih tuh fitrah manusia ..Tapi kalau Dah sedih tuh meleret leret  sampai nak bukak thread tunjuk Yang Kita sedih, dengan alasan nak beri peringatan pada Yang lain...kohnon sayangi Anak sebelum Dia tiada...harlowwwwwwwwwwwwwwwww telenovela apa Kah ini????




Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-3-2017 09:29 AM | Show all posts
maaaanakautau replied at 26-3-2017 06:15 AM
Selagi hang belum nak redho, itu bukan kerana hang belum nak redho..Tapi DIA masih belum nak beri  ...

itu terserah kepada anda. Saya buka thread ni bukan untuk mencari gaduh. Kalau anda tidak selesa sila abaikan thread ini. Banyak lagi thread lain anda boleh layan. Kalau semua manusia dilahirkan dengan keinginan dan perasaan yang sama maka Allah tidak akan wujudkkan dosa/pahala dan syurga neraka.So terima kasih atas teguran dan saya harap anda boleh ke thread lain untuk tidak mengganggu perasaan saudara.
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2017 03:21 PM | Show all posts
sedihnya baca luahan TT...walaupun tak de pengalaman kehilangan anak tapi bole bayangkan perasaan sedih TT...semoga hari-hari mendatang akan membuatkan TT lbh tabah...



Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2017 03:49 PM | Show all posts
bertabah ka tt...sedih pulak baca.. sebaya pulak ngn anak aku....
sabar ye itu ajer yg boleh ku ucapkan..dia menanti di syurga....
insyaAllah masa akan merubat luka tu...sementara tu belajar la menerima hakikat ujian utk saudara ya
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2017 07:22 AM | Show all posts
espri6006 replied at 26-3-2017 09:29 AM
itu terserah kepada anda. Saya buka thread ni bukan untuk mencari gaduh. Kalau anda tidak selesa s ...

"Tidak halal bagi seorang wanita yang beriman pada ALLAH dan Hari akhirat, utk berkabung pada kematian seseorang lebih dari 3 hari kecuali atas kematian suami, yaitu 4 bulan 10hari"( HR Bukhari)

Now tell me, hang falls into which categori????.

dari sudut mana tang nilai agama itu sendirik yang   hang nak dustakan disini?????





Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2017 07:28 AM | Show all posts
ibuiqah replied at 27-3-2017 03:49 PM
bertabah ka tt...sedih pulak baca.. sebaya pulak ngn anak aku....
sabar ye itu ajer yg boleh ku uca ...

Kesedihan adalah fitrah manusia, tapi kalau Dah bersedih atas  kematian melangkaui batas Yang telah diberikan garispanduan oleh agama itu sendirik( dalam kes TT more than 6mths and still),  lebih dikhuatiri mendatangkan kemudaratan Yang lebih besar..yakni...KETIDAKREDHOAN Kita pada ketentuanNYA.....
Do you agree on this or you want to beg to differ????


Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2017 07:31 AM | Show all posts
teha86 replied at 24-3-2017 04:58 PM
sebaknya baca... anak aku pun sebaya anak TT.. bila ingat kerenah budak umur sebaya diorg ni..kekada ...

Kalau nak tahu kuat tak kuat...doa agar TUHAN kasi hang test ler...

Ada beran????


Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2017 07:37 AM | Show all posts
MyNameIsIris replied at 22-3-2017 03:56 PM
sedihnya... my daughter pun 5 tahun. banyak karenah, banyak cakap, peramah, lucu, dan macam-macamlah ...

Hang Tak sanggup hilang Anak hang dulu, Tapi kalau Dia Yang hilang hang terlebih dulu, pastuh hilang arah,Tak teratur hodupnya, jadik penagih dahdah...liability to the society, how...????

Apa punya doa macam orang takda agama hang Nee???? Kalau hang beriman atas dasar ajal maut jodoh rezeki itu semua telah ditentukan oleh TUHAN kerana sesungguhNya dia sebaik baik perancang, Yang sampai hang nak kena doa hang di matikan dahulu sebelum Anak hang...apa jadah???

Jangan nak OVER sangat boleh tak???


Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2017 07:42 AM | Show all posts
JeNaB_PopPop replied at 23-3-2017 04:42 PM
sedihnye kaknab.......meleleh2 air mata kaknab kat office ni....Allahu...kaknab tak leh bayangkan ka ...

Inilah orang melayu kita...extreme at both ends......dan dalam konteks thread ini....KESEDIHAN yang meleret leret berlarutan ....sedangkan hakikatnya, bumi ini  perlu terus dimakmurkan....

Kan?????

Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2017 07:45 AM | Show all posts
leylapple replied at 22-3-2017 10:44 AM
sedih pulak baca nukilan nie...

sebab anak kita sebaya...5 tahun... 5 thn tu byk dah karenah ny ...

Ada Malaikat bengis, ada malaikat comeiiii eh Apple???? Tak tahu pulak Malaikat pun beremosi macam manusia ???



Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2017 02:07 PM | Show all posts
aduh tak tertahan baca thread nie sebab saya pun seorg ibu. bertabahla @espri6006.. luahkan semua yg ko rasa kat sini kt sape2 je especially pada Sang Pencipta. jangan pendam. Ko sedang diuji, Dia dengar and tahu semua yg ko fikir dan rasa. Anak kesayangan tgh happy di syurga, dah takde kesakitan, apa yg dia nak semua diberi kat sana inshaaAllah.. time will heal your sadness, berserah padaNya agar ditemukan bila kat sana nanti..

Aku tau, cakap mmg senang sebab tak mengalami.. itu yg aku mampu buat nak tenangkan ko.. aku berdoa sama agar ko & family tabah and dapat harungi ujian ini sama2..

Aku ada 2 org anak pompuan.. yg 1st tu 3thn memang umur yg tgh menguji & lasak.. kadang bila aku marah dia lepas tu mesti aku terfikir kalau Allah amik dia satu hari nanti mesti sunyi dunia aku.. semua takkan sama lagi.. ko buat aku lebih bersyukur & menghargai apa yg aku ada. kat luar sana ada org yg lagi teruk diuji.. ingatla, dulu Nabi Ibrahim a.s. pun diperintah tuk korbankan anak dia sendiri, Nabi Ismail a.s.. besar ujian tu..tapi tgk apa yg Allah gantikan.. tabah la TT..ko seorg yg kuat
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2017 03:38 PM From the mobile phone | Show all posts
espri6006 replied at 26-3-2017 09:29 AM
itu terserah kepada anda. Saya buka thread ni bukan untuk mencari gaduh. Kalau anda tidak selesa s ...

Salam encik.jgn lyan manaaakauutauu itu. Saya phm your kesedihan. Dia tya jgn jwb ok.
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2017 03:49 PM From the mobile phone | Show all posts
maaaanakautau replied at 28-3-2017 07:22 AM
"Tidak halal bagi seorang wanita yang beriman pada ALLAH dan Hari akhirat, utk berkabung pada kema ...

Hello. tt adalah saudara. bukan saudari. sebelum nak hentam keromo baca line by lines correctly ya. buat malu je bahasa melayu pun susah nak faham.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.066026s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list