Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
1234
Return to list New
3815
View
91
Reply

Aduh Peritnya Bila Anak Meninggal Dunia

[Copy link]

Author: espri6006       Show all posts   Read mode

Post time 10-4-2017 09:18 PM From the mobile phone | Show all posts
espri6006 replied at 22-3-2017 09:23 AM
Denggi berdarah...sepanjang demam 4 hari 2 kali pergi klinik. kali pertama check biasa doktor kata ...

kalau sakit pendekatan aku,aku tak kan ke klinik. aku sanggup luang masa berjam.. aku akan ke hospital.. bila ada report doctor, kalau perlu admit aku akan guna medical card masuk hospital lain.

aku ada pengalaman mcm TT.. aku demam, keluar bintik merah mata mcm nak terjegil, sakit tulang2,klinik penawar ni boleh cakap aku demam virus.. dua kali aku pergi klinik tu. aku amik pendekatan sendiri aku minum air banyak2 sampai xsampai 5 min nak kencing berkali.

bila aku dah xtahan.. aku pergi hospital periksa darah.. doctor cakap awk tau x awak ni denggi tapi nak baik dah. nasib baik xpape..sejak dr ni aku mmg xpercaya bulat2 pg klinik. anak aku kalau demam dah 3 hari g hospital mmg terus dia amik darah.. kalau klinik bg ubat je lah dlu.
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2017 12:17 PM | Show all posts
Super-M replied at 10-4-2017 09:18 PM
kalau sakit pendekatan aku,aku tak kan ke klinik. aku sanggup luang masa berjam.. aku akan ke hosp ...

semoga tt terus tabah dalam menghadapi ujian Allah ini.Hanya masa yang dapat mengubati kesedihan itu.


Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2017 12:35 PM | Show all posts
aduhh...
anak 1st sy pon bru 4 thun...perangai die buat sy happy..pandai amik hati org..kdg2 asik nak marah je sbb nakal sgt...tkut plak dgr bile awk ckp org2 cmtu la selalu pegi awal...
mmg penah terdetik pon dlm hati cmtu..tp tkut sgt nak percayaa...sbb kita plg rapat dgn die...berbanding adik die...
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 01:03 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by GigaMom at 20-4-2017 01:09 AM

Tak dapat nak baca sampai habis.. Cerita ttg anak kecil ni baca pun mmg akan meninggalkan kesan yg mendalam bagi ibu baps..

Salam Tt
Takziah... Dugaan ini sgt berat. Semoga Tt dapat mengatasi dugaan ini. Dalam tt melalui saat2 duka spt ini, jangan lupa memberi sokongan emosi pada anak-anak dan isteri. Mereka juga pasti mengalami tekanan emosi yang sangat berat.

Saya ada anak seorang sahaja setakat ini. Dialah segalanya bagi saya. Baru berumur 5 tahun. Semoga dia dipanjangkan usia. Buat anak syurga tt, semoga ada hikmahnya kerana dia beruntung x melalui pengalaman perit didunia. Semoga dia tenang dan lebih bahagia di sana.

Walaupun kata2 dari kami ini tidak dapat merubah keadaan tt dan keluarga tapi semoga doa kami sampai dan tt serta keluarga akan menemui ketenangan juga. Ambilah masa untuk bersedih dan berkabung dengan pemergian arwah, semoga dapat meredakan keperitan yg ada.
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 05:03 PM | Show all posts
espri6006 replied at 22-3-2017 10:34 AM
ini pun sambil menitis airmata. Selalu juga orang kata kalau anak2 yang comel2 nakal2 dan selalu h ...

Allahu menitik baca thread TT ni

umur arwah sebaya ank sulung sy... ye saya faham umur mcm arwah tgh seronok utk bergurau senda..ada je akal dia..teletah dia yg lucu tu...sy sendiri pn kalau lmbt balik dr opis sllu rindu kt anak..apatah lg TT yg anak dh dijemput ilahi

sabar ye TT..mak sy smpai skg, ms adik sy meninggal 4 thn lps n smpai skg mak sy masih ulang alik ke kubur adik setiap hari..kecuali kalau dia xde kt rumah..arwah adik meinggal usia dia 26 thn....

hati mak ayah mana tak remuk bila kehilangan anak kan...

sabar ye TT, sememangnye arwah dh selamat di syurga... moga Allah gantikan yg lebih baik utk TT sekeluarga... aminn


Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2017 10:46 PM | Show all posts
GigaMom replied at 20-4-2017 01:03 AM
Tak dapat nak baca sampai habis.. Cerita ttg anak kecil ni baca pun mmg akan meninggalkan kesan yg m ...

Nak berkabung apa nya lagik Dah masuk lebih 6 bulan pung....agama sebelah Nek moyang mana Yang memberi kelonggaran utk ber kabung sampai lama camnee????

Kan?????
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2017 10:51 PM | Show all posts
idakamaruddin replied at 20-4-2017 05:03 PM
Allahu menitik baca thread TT ni

umur arwah sebaya ank sulung sy... ye saya faham umur mcm arwa ...

nasib baik kubur I presume dekat...kalau dikebumikan di switszerland.....takkan seminggu sekali Nak pi ziarah...Kan???



Nabi berpesan menziarahi kubur itu baik kerana ia mengingatkan kita akan kematian...tapi kalau  Kita menziarah kubur kerana kita masih tak dapat nak merawat kesedihan hati diatas pemergian orang yang disayangi...then I think niat tuh Dah Tak betul...


Hang paham Kan Nee????


Nak manak sambung lagik????




Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2017 10:58 PM | Show all posts
yarrowia replied at 14-4-2017 12:17 PM
semoga tt terus tabah dalam menghadapi ujian Allah ini.Hanya masa yang dapat mengubati kesedihan i ...

Kalau nak ikutkan masa memang Tak terubat ler....sebab setang tuh akan senantiasa goda manusia Antara lain utk tidak redho akan ketentuanNYA.....
Kan????


Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2017 09:10 AM From the mobile phone | Show all posts
mannnnakautauu replied at 24-4-2017 10:46 PM
Nak berkabung apa nya lagik Dah masuk lebih 6 bulan pung....agama sebelah Nek moyang mana Yang mem ...

Eleh abam manak ni,
Kelebihan anak buah yg 5 thn bleh nk pung pang btahun2,
Tk kn la kehilangan tu x bleh nk bduka lama sikit...

Abam manak dh sarapan?
Jgn biasa amlkn bfast sorang,
Nnti idea2 abam manak yg byk tu, habis utk forum shj.
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2017 09:33 AM | Show all posts
GigaMom replied at 25-4-2017 09:10 AM
Eleh abam manak ni,
Kelebihan anak buah yg 5 thn bleh nk pung pang btahun2,
Tk kn la kehilangan  ...

Malaikat atiq dan atid senantiasa mendampingi manak.....hang punya derang cuti Panjang Kah??





Dalam agama kata apa tang peruntukan berkabung Nee gigabyte.??
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2017 11:51 AM From the mobile phone | Show all posts
mannnnakautauu replied at 25-4-2017 09:33 AM
Malaikat atiq dan atid senantiasa mendampingi manak.....hang punya derang cuti Panjang Kah??

...

Entah lah bam manak.  
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2017 11:58 AM | Show all posts

Tidak ada apa2 Yang terdapat Antara langit dan bumi serta sekelian isinya, termasuk dalam perut bumi....kecuali milikNYA..semua nya hanya pinjaman buat kita..termasuk Mak hang, Ayah hang, Adik beradik, Anak Anak etc etc.....

Mustahil sayang Kita kepada Anak kita itu menjangkaui kasih TUHAN pada makhluk ciptaanNYA sendirik...yes????

INNALILLAHHOWAINNALILLAHHIRAJIOON?...sebaik baik lafaz ucap....bila Kita melafazkan kalimah ini harus jugak di serta dgn penuh keikhlasan serta keredhoaan...

Bukan sebut setakat dibibir Tapi Tak menghidupkan roh Penghaytan Yang sebenar akan kalimah ini....

Paham Tak Nee???


Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2017 11:35 PM From the mobile phone | Show all posts
mannnnakautauu replied at 25-4-2017 11:58 AM
Tidak ada apa2 Yang terdapat Antara langit dan bumi serta sekelian isinya, termasuk dalam perut bu ...

The old abam manak is here
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2017 11:28 AM | Show all posts
GigaMom replied at 25-4-2017 11:35 PM
The old abam manak is here

Bila agaknya TT nak buat kenduri tahlil makan makan eh gigabyte????

Nee Dah nak masuk bulan syaaban, bulan Yang lazimnya dibuat kenduri2 tahlil sempena nak masuk bulan posa kan????

hang sound ler TT, kalau Dia nak buat...manak boleh kasi Dia menu makan.....untuk tamu Yang datang baca doa.....

Pi ler Tanya giga....Setakat bersedih memanjang kat tred nee bukan boleh buat perut kenyang kan??? Layan emosi jerk...buang current




Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2017 11:51 AM From the mobile phone | Show all posts
mannnnakautauu replied at 26-4-2017 11:28 AM
Bila agaknya TT nak buat kenduri tahlil makan makan eh gigabyte????

Nee Dah nak masuk bulan sya ...

Bior lah bam manak.
Perkara2 bgini jika bukan sensitif bg bam manak
Tp sensitif bg org lain

Myb bam manak nk nasihatkan sesuatu tp dgn cara biasa bam manak, sindir n srcastik. Tp pada situasi2 bgini org yg terlibat dgn musibah pasti blm dapat mnerimany.

Bam manak x da anak ke ni.. Tuu org yg ada anak pasti x buat gurauan melibatkn musibah2 anak...
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2017 12:28 PM | Show all posts
GigaMom replied at 26-4-2017 11:51 AM
Bior lah bam manak.
Perkara2 bgini jika bukan sensitif bg bam manak
Tp sensitif bg org lain

Kita kaum masyarakat ada tanggunjawab untuk sailing ingat Meng ingatkan seperti Yang terkandung dalam surah al asry.....Demi masa sesungguhnya manusia itu senantiasa berada didalam kerugian..........hang sambung sendirik boleh????

Mati itu pasti...jika Yang mendahului kita pergi utk mengadapNYA itu happens to be someone we truly love...ianya hanya ler kerana DIA lebih tahu apa Yang terbaik buat Kita dan sesungguhnya DIA lah sebaik baik PERANCANG...


Yang pastinya..Kita semua bakal menyusul

Nak manak sambung lagik?????

TT?.udah ler tuh....jangan sampai manak penampor rimau kat hang kang ...bersedih yang macam takda penghujung lak....





Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2017 04:46 PM | Show all posts
saya pernah hadapi... terasa ibarat roh saya melayang2... saya boleh nampak sekeliling... dan melalui tempat yg sempit.. ibarat mimpi

jiwa kosong.. terawang2
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.059131s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list