Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
12Next
Return to list New
2804
View
31
Reply

masalah kakak

[Copy link]

Author: MINNIElove    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 28-3-2017 02:05 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
mcmana nk tolong kakak iols ni.. umur sheols dh masuk 30, tp xde keje lagi... sheols mcm dh putus asa nk cari keje, dulu pernah jgk sheols keje dkt 3 tahun.. geram pulak tgk akak iols ada diploma acc tp x nk kerja buat akaun, sheols mcm fobia bila sebut acc...habis tu sheols nk keje apa    mcmana iols nk nasihatkan akak iols ni?
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2017 03:10 PM | Show all posts
Assalammu'alaikum TT,

Adalah tu yg buat dia tak nak buat akaun.  Kita tak tau kan.  Kot2 ex-superior(s) pernah minta dia twist the company account secretly ke, manalah tau (Speculation101).

Ajak dia kerja cashier je la, dari tak kerja langsung.  Buat online business ke.
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2017 03:12 PM From the mobile phone | Show all posts
erm dia ada komitmen x?

xpelik pun kalau puan tak keje

lelaki xkeje pun xpelik walo ada anak berderet
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2017 03:13 PM From the mobile phone | Show all posts
keje yg mudah dapat tele marketer, service center bhgn angkat call kat bank, telco pun mudah dapat

cashier, salesman proton, coway pun satu bentuk perkerjaan
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2017 03:30 PM | Show all posts
kalau x kije, mcm mne la teruskan kelangsungan hidup d zaman serba pakai duit ni melainkan mak ayah bantu atau suami....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-3-2017 04:35 PM From the mobile phone | Show all posts
onexox97 replied at 28-3-2017 03:12 PM
erm dia ada komitmen x?

xpelik pun kalau puan tak keje

xde, iols rasa akak iols xnk kawin... rupa boleh tahan tp sheols mcm anti lelaki asyik terperuk dlm bilik je  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-3-2017 04:37 PM From the mobile phone | Show all posts
chinta89 replied at 28-3-2017 03:30 PM
kalau x kije, mcm mne la teruskan kelangsungan hidup d zaman serba pakai duit ni melainkan mak ayah  ...

dia reti buat kek, tp tulah bukan selalu org nk beli..
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2017 04:38 PM | Show all posts
MINNIElove replied at 28-3-2017 04:37 PM
dia reti buat kek, tp tulah bukan selalu org nk beli..

ye.. btl tu. kek bukan selalu org beli..


hmmmm...


ntah la uols iols pun xde saranan yg bernas ni..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-3-2017 04:40 PM From the mobile phone | Show all posts
onexox97 replied at 28-3-2017 03:13 PM
keje yg mudah dapat tele marketer, service center bhgn angkat call kat bank, telco pun mudah dapat
...

Oh keje yg uols sebut senang nk dpt ye? jenuh iols suruh dia cari keje, bila suruh cari byk alasan dia bagi, x suka stress la etc
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-3-2017 04:43 PM From the mobile phone | Show all posts
chinta89 replied at 28-3-2017 04:38 PM
ye.. btl tu. kek bukan selalu org beli..



kan time kenduri ke raya baru la ada org beli... iols risau pulak, x kan nk bergantung dgn mak ayah je
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-3-2017 04:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Genkidesuka replied at 28-3-2017 03:10 PM
Assalammu'alaikum TT,

Adalah tu yg buat dia tak nak buat akaun.  Kita tak tau kan.  Kot2 ex-super ...

Ntah la... akak iols mmg x suka acc kot, masa belajar dulu pn mcm terpaksa... sheols asyik ckp menyesal salah ambk course
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2017 04:56 PM | Show all posts
MINNIElove replied at 28-3-2017 04:43 PM
kan time kenduri ke raya baru la ada org beli... iols risau pulak, x kan nk bergantung dgn mak aya ...

uols ade tanya dia, ape sbnrnya yg dia minat utk bkerja?

kita ni kalau minat kerja, mesti kte akan usaha utk tingkatkan prestasi atau kerjaya.. ni mcm xde ape2 yg dia minat je.

satu lagi, iols ade bc komen psl kakak u nyesal salah ambik kos mse bljr. kos akaun kan. jadi dia terpaksa lah belajar even x minat pun akaun tuh..

dia sbnrnya nk bljr kos ape dlu ek? kenapa x rekemenkah dia kije  jawatan yg ala2 sama ngn 'course' yg dia minat dlu?

sbnrnya d zmn yg mencabar ni, xsemua org akan dpt kije sama spt yg kite belajar.

grab la kije ape pun yg halal n kije yg dpt pendapatan at least sara diri. berniaga online ke, runner ke, kan ramai yg buat. kalau mengharapkan sijil tu x kemanalah
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2017 05:11 PM | Show all posts
ala nak kisah apa... bukannya lelaki yang nak paksa kerja.. biarkanlah..apa yang ko nak kusut sangat kepala tu.. haih x faham lah..
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2017 06:03 PM | Show all posts
akak ko ni duk dgn famili ke? kalau duk sendiri da kelam kabut cari keje kot. mcm kate forumer kt atas tu call center la keje paling senang dapat dan gaji bole tahan juge. tp keje nye stress yg amat lerr. since akak ko dip dlm account mmg da ok sgt la, bleh mintak keje finance.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-3-2017 06:58 PM From the mobile phone | Show all posts
netto_ replied at 28-3-2017 06:03 PM
akak ko ni duk dgn famili ke? kalau duk sendiri da kelam kabut cari keje kot. mcm kate forumer kt at ...


Aah... dulu masa keje akak iols ddk sewa rumah, ni dh x keje blk kmpg ddk dgn mak ayah. Nk suruh mntk call centre tp takut x tahan pulak.. kalo keje berkaitan acc mmg sheols reject awal2    lgpn umur 30 ada ke org nk ambik keje lagi?
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2017 07:47 PM | Show all posts
MINNIElove replied at 28-3-2017 06:58 PM
Aah... dulu masa keje akak iols ddk sewa rumah, ni dh x keje blk kmpg ddk dgn mak ayah. Nk suruh ...

eh ko ni.. org 40 pun ade je org nk amik keje. statement apa ko bg nih.
pndai2 akak ko lah klu dia rasa nk duit, dia keje. klu xde duit jgn bising2, jgn  mintak duit.
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2017 01:56 PM | Show all posts
ada bad experience ke masa kerja dulu? i pun dulu buat finance and account tapi bila dah 30an ni tak mau dah kerja account sebab kena stay back dan tak boleh cuti sebab closing.. dah 4 tahun tinggalkan dunia accounting n financial pun i dah terikut peel tak boleh cuti end of the month... padahal bos i ok je...

kalau umur 30an nak buat kerja marketing, customer service, etc ni kena jenis yang sabar banyak... lepas tu kerja shift akak u nak ke? kalau bank, diorang prefer muda. kalau dia ok, try astro. kawan i dah 34 baruuu masuk astro jadi customer service executive.. basic RM2500 ke atas rasanya

jawatan sesuai untuk akak u ialah kerja-kerja admin. suruh dia buka kat jobstreet lah tt... sebab experience dia in accounting, dia boleh je senang dapat kerja admin. tapi kalau nak start balik, basic rendah sikitlah...

Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2017 09:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Suruh kawen ke chuolls...biar laki die tanggung..jaga rumah tangga laki anak2 nanti pun keje jugakk kan...
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2017 01:59 PM | Show all posts
ada orang mmg tak minat nak bekerja. tambahan pulak ayah korang pun tak paksa kakak ko.
takat taraf ko as adik, aku tak rasa lah kakak ko dengar unless dia ada bf. bila ada bf, baru nampak kepentingan DUIT tu. nak kawen.

kakak ko tanak jadi babysitter ke? part time maid ke.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-3-2017 05:36 PM From the mobile phone | Show all posts
izabellemylia replied at 30-3-2017 09:55 AM
Suruh kawen ke chuolls...biar laki die tanggung..jaga rumah tangga laki anak2 nanti pun keje jugakk  ...

mcmne nk kawen bf xde, dh la memilih sgt bkn xde org nak     
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-3-2017 05:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Hana replied at 30-3-2017 01:59 PM
ada orang mmg tak minat nak bekerja. tambahan pulak ayah korang pun tak paksa kakak ko.
takat taraf ...

Ayah iols bkn x nk bising takut nnti akak iols merajuk... dulu akak iols merajuk sampai ckp, makan semua x nk  
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2017 10:28 AM | Show all posts
Dia ada perangai yg pelik2 tak.
Mungkin ur sis ada pengalaman pelik dr kerja lama dan jadi trauma
Mungkin juga ada psychological issue
You need to observe carefully & decide how to intervene
Nih nasihat dr pengalaman family sendiri
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2017 02:58 PM | Show all posts
akak kau nak jaga mak ayah kau kot..

ehehehehe
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2017 03:24 PM | Show all posts
suroh kakak ko buat bisnes online ke
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2017 07:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Jual nasi lemak.
"Nasi Lemak Pemegang Diploma Akaun"
NALPEDA
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.054094s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list