Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
4393
View
101
Reply

Bukan mahram tinggal sama

[Copy link]

Author: uda       Show all posts   Read mode

Author
Post time 29-3-2017 12:25 PM | Show all posts |Read mode
Salam,

Saya ada masalah ni iaitu:

Anak saudara suami , lelaki hendak menumpang tinggal di rumah selama pengajian dia di Univesiti (dalam 4 tahun).
Saya tidak kisah kalau dia perempuan tetapi lelaki so bukan mahram saya. So saya mestilah jaga aurat, bertudung sepanjang masa di rumah. Ini agak merimaslah, takkanlah saya nak bertudung sepanjang masa diluar bilik selama 4 tahun!.

Lagi satu, saya ada anak perempuan, dengan adanya budak lelaki ini, saya terpaksa membawa anak perempuan saya sekali setiap kali jika kami nak keluar rumah sebab tidak bolehlah tinggalkan dia dengan bukan mahram ni.

Persoalannya:
Macamana saya nak cakap dengan ipar saya yang saya tidak bersetuju untuk anak dia menumpang di rumah saya. (Suami saya tidak berani nak cakap sebab nanti akan jadi kecil hati pulak)
Kalau ikutkan kemampuan - ipar saya ni memang tersangat mampu untuk bayar sewa anak dia sebab dia berjawatan tinggi iaitu JUSA C.

Minta pendapat forumer - macamana ye?

Terima kasih.
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2017 12:43 PM | Show all posts
untuk penyelesaian elokla puan cakap terus terang permasalahan yg akan dihadapi kat dia, tak perlu nk berdalih dalih, bagitahu je terus masalah utamanya, aurat puan & anak perlu dijaga. semoga dia memahami..insyaallah
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2017 12:47 PM | Show all posts
celaka nya perangai anak dh besar panjang duk menumpang rumah sedara
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2017 12:51 PM | Show all posts
bgtau direct jelah, takkan tak faham.. kita nak selesa duduk rumah sendiri..
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2017 12:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau TT pun duduk menumpang umah mak mertua etc bolehlah makan hati diamkan sbb nk jaga hati org lain..tp situasi skrg TT duduk umah sndiri, dh namapun umah sndiri sah2 kita nk selesa. Bgtau ajelah terang2..x yah nk pikir Sgt jaga hati org lain kalau org lain x pikirpun apa kita tanggung apa kita rasa..
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2017 12:58 PM | Show all posts
universiti takde asrama ke sampai nak kena tumpang rumah sedara?
sy cadangkan terus terang je la dengan ipar tu..
jangan nak fikir senang dia je tapi menyusahkan orang lain..
cadangkan supaya anak dia tinggal di asrama..
if nak datang weekend je, boleh terima..
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2017 01:04 PM | Show all posts
ipar tu perangai camne?
boleh terima tak orang bagitau gitu gini
kalau open minded takde nya dia nak kecik hati
tapi kalau sebaliknya
ada tak ipar2 lain yg awak rapat
mungkin boleh sampaikan masalah ni kat dorang
dan mintak ipar lain suarakan

mungkin ipar tu tak terfikir pasal hal ni
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2017 01:15 PM | Show all posts
boleh juga puan berbincang dengan suami puan dan kemudian slow talk dgn anak saudara suami puan tu. better terus terang dari simpan je dalam hati.
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2017 01:23 PM | Show all posts
JUSA nak duk menumpang?
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2017 01:40 PM | Show all posts
Kalau puan mengamalkan cara hidup Islamik...dorang pun dapat menilai. Terus terang je.
Kalau puan dilihat cincai dalam hal ibadat, pergaulan, percakapan, etc...tiba2 nak beri alasan aurat lupakan je.

Sebenarnya dorang tu nak puan suami-isteri tengok2kan anak dorang. Yalah jauh dari mak bapak. Ada tadi yang suruh duduk dorm tapi itu bergantung pada availability.
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2017 02:57 PM | Show all posts
slow talk la baik2 dgn ipau tu, suami tu mainkan peranan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-3-2017 03:03 PM | Show all posts
boogeese replied at 29-3-2017 01:40 PM
Kalau puan mengamalkan cara hidup Islamik...dorang pun dapat menilai. Terus terang je.
Kalau puan d ...

Setakat ni cara hidup kami mengikut islam lah. Saya dan anak pompuan bertudung.

Memang kena terus terang lah dengan mereka ni.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-3-2017 03:04 PM | Show all posts

Anak JUSA .Pastu bapanya ada buat biz sewa apt dan kereta,
Sajelah orang ni...dah kaya, nak kaya lagi and nak jimat
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-3-2017 03:07 PM | Show all posts
sabar_sabariah replied at 29-3-2017 01:04 PM
ipar tu perangai camne?
boleh terima tak orang bagitau gitu gini
kalau open minded takde nya dia n ...

Kalau dia open minded - masalah kat mertua pulak. Ni cucu kesayangan dia, sure dia akan marah and kata kami kedekut.

Susah betul. Nak duduk rumah sendiri and nak selesa pun susah.
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2017 03:08 PM | Show all posts
uda replied at 29-3-2017 03:04 PM
Anak JUSA .Pastu bapanya ada buat biz sewa apt dan kereta,
Sajelah orang ni...dah kaya, nak kay ...

cakap directje lah senang
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-3-2017 03:15 PM | Show all posts

Ini yang susah.
Ditakuti lepas ni orang akan benci I lagi. Selama ni I ni bukan menantu favorite
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2017 03:26 PM From the mobile phone | Show all posts
pejam mata je la.. minta sewa RM2000 sebulan..
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2017 03:32 PM | Show all posts
Ini pun nk tanya kt forum ke? Aduyaiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

Masalah ceni boleh selesai dgn BERCAKAP, BERKOMUNIKASI

Apa masalah smpi nk ckp pun x reti ke?
Sikit2 nk tanya forum, sikit2 nk tanya forum
Jd la masyarakat forum smpi common sense x de & x tahu mcm mana nk selesai masalah ceni.
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2017 03:34 PM | Show all posts
Istilah menumpang tu macam pelik je.
Anak saudara suami, bkan ke anak saudara TT jgk?

Mak bapak bdk ni just nak ada org pantau kot.
First time nak berjauhan dengan family agaknya. Maybe tak reti berdikari lagi.
Anggapannya maybe duduk dengan someone consider "family" lebih selamat.
Aku dulu pun berkampung dekat rumah mak bapak saudara time study sebab diorg yg insist.
Maybe diorg anggap aku macam anak. Sedarah jugak pun. Anak saudara tu cuma title.
Tapi lain orang lain cara.

TT terus terang je tak selesa sebab ada anak perempuan. Tapi to counter back, maybe TT boleh bg idea untuk carikan rumah sewa dekat dengan rumah TT memandangkan TT kata bapak dia mampu. So walaupun tak serumah dengan TT, still bapak saudara dia boleh pantau. Ada masalah ke, tak sihat ke, bapak saudara dia still dekat nk tolong. Tak kecil hati sgt kot nenek dia tu kalau camtu.
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2017 03:34 PM | Show all posts
uda replied at 29-3-2017 03:15 PM
Ini yang susah.
Ditakuti lepas ni orang akan benci I lagi. Selama ni I ni bukan menantu favorite: ...

bukan u explain la pasal bukan mahram semua taknak masalah kemudian hari. cakap direct je tak perlu nak berkias bagai. unless u sanggup nak memendam rasa je sepanjang dia duk situ. so pilih lah nak cakap awal2 atau nak pendam rasa bawak binasa hati
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2017 03:34 PM | Show all posts
uda replied at 29-3-2017 03:07 PM
Kalau dia open minded - masalah kat mertua pulak. Ni cucu kesayangan dia, sure dia akan marah and  ...

ni cadangan je lah yemungkin boleh bagi idea sikit kat tt
katalah, tt baik dgn adik ipar,
suh dia ckp kat abang ipar tt tu

ok, kita namakan watak dalam cite ni
husben tt: Mat
anak buah husben tt: Ali
anak tt: Mira

adik ipar: abang, aku dengar Ali nak tinggal kat rumah Mat? Betul ke?
abang ipar: haah. nape?
adik ipar: takdelah. tak ke susah nanti bini Mat dgn si Mira tu nak jaga aurat dorang sepanjang masa.. Kalau Mat dgn bininya takde, mana boleh Mira dgn Ali tinggal berdua. Bahaya. Nanti apa pulak jiran2 cakap.

abang ipar: Betul jugak ek. Tak terfikir pulak aku. Yelah, nanti aku cakap kat Ali sewa rumah lain je

pas dah setel dgn abang, suh adik ipar ckp dgn mak dia plak

adik ipar: mak, ituhari kan saya dgr Ali nak tinggal dgn Mat sbb nak sambung belajar tu kan. Tak jadi dah mak.
emak: eh eh! nape plak tak jadi? kan ke dekat tempat belajarnya, lagipun senang ada orang jaga makan minum si Ali tu..
adik ipar: mana boleh mak. Ali tu kan sepupu dgn si Mira tu. Bahaya tingal sekali walaupun mak bapaknya ada. Tapi takkanlah sepanjang masa Mat dgn bininya ada kat rumah. Time dorang takde, mana nak dicampak anaknya?
emak: alah! Dorang kan budak2 lagi....Takkan la jadi camtu.
adik ipar: eh mak..zaman sekarang ni macam2 leh jadi. Saya baru baca kat Forum Cari, budak lelaki 12 tahun dah jadi bapak tau. Zaman sekarang ni macam2 boleh jadi! Sebelum jadi pape, baik kita elakkan. Saya ni taklah cakap Ali dgn Mira tu perangai tak senonoh, tapi lebih baik mencegah.
emak: Betul jugak..ke bini mat yang tak nak Ali tu duduk dgn dorang?
adik ipar: Taklah mak. Saya cuma berfikir bagi pihak dorang je. Abang pun dah setuju Ali dok rumah lain je. Nak diaajar berdikari katanya.
emak: ..... sukahatilah. anak dia..

camne?
boleh pakai?
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2017 03:38 PM | Show all posts
Slow talk ngn suami tt.Mintak suami tt berterus terang je dengan ipar tu..Kalau tak nak cakap face to face suruh je suami slow talk melalui wasap pun boleh..

Suami tt la kena bersuara dan main peranan dulu memandangkan tu adik bradik dia..TT nak bercakap serba salah pulakkan..Memahami perasaan ko tt..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-3-2017 03:49 PM | Show all posts
iusedtolikeyou replied at 29-3-2017 03:34 PM
Istilah menumpang tu macam pelik je.
Anak saudara suami, bkan ke anak saudara TT jgk?

Anak sedara suami, memanglah jadi anak sedara saya tetapi bukan mahram, batal air sembahyang. So aurat kena jaga.

Budak tu dah biasa duduk asrama iaitu budak sekolah sains. Buka suruh tenguk tapi more on nak save budget
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-3-2017 04:08 PM | Show all posts
sabar_sabariah replied at 29-3-2017 03:34 PM
ni cadangan je lah yemungkin boleh bagi idea sikit kat tt
katalah, tt baik dgn adik ipar,
suh di ...

memang boleh pakai if mereka tu open minded
Anyway, thanks for the idea
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2017 04:30 PM | Show all posts
ade jugak org cmni ye..

mampu tp nk menumpang org juga..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.068484s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list