Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
8540
View
119
Reply

Bukan mahram tinggal sama

[Copy link]

Author: uda       Show all posts   Read mode

Post time 29-3-2017 05:01 PM | Show all posts
I rase better u discuss ngan husben... utk stay beberapa bulan ie first sem ok la... tp kalo 4 tahun mmg tak boleh la... rmh la tempat nk berehat... kalo dah bertudung je rimas kot...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-3-2017 10:05 PM | Show all posts
Ni dah kena marah dgn husband pulak.

Kawan dia kata dlm whatsapp grup - yang dia akan susah hati if dalam sebualan tu takda orang datang minta tolong dia. Ini bermakna Allah tak sayang kat dia sebab tak dapat pahala.
So husband kata - ni anak sedara dia nak tumpang bermaksud dapat tolong orang lah so akan dapat pahala.

Mereka ni tak tau ke yang banyak cara untuk dapat keredaan dan pahala daripada Allah.  Takkanlah hanya ada 1 cara aje.



BTw, En madstone72, saya minta maaflah sebab kebodohan saya untuk masuk dan minta pendapat dalam forum ni. Memanglah saya bodoh, so!!

Anyway, terima kasih semua yang beri feedback dan tolong beri pendapat. Ni termasuklah dalam pahala yang kawan my hubby cakap tu. Semoga Allah membalas jasa kalian. Jazakallah.
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2017 11:16 PM | Show all posts
Kalau sebulan dua boleh terima lagi, nie kalau sampai 4 tahun, melampau sangat. Tt dah la ada anak dara, suami tt takkan tak faham kowt? Patut nya sebagai suami/ayah kena la lebih tegas & faham especially bila melibatkan aurat/maruah.

BTw, En madstone72, saya minta maaflah sebab kebodohan saya untuk masuk dan minta pendapat dalam forum ni. Memanglah saya bodoh, so!!


Bagi saya, tak salah pun tt mintak pendapat kat cnie. Dah memang forum nie diciptakan untuk berkongsi masalah kan?

Lain la kalau tt mintak pendapat tak masuk akal mcm "saya suka susu kotak, tapi suami saya suka susu lembu fresh, apa yang perlu saya lakukan? "
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2017 11:58 PM From the mobile phone | Show all posts
erm kalau saya
benda yg saya nak
saya tak tunggu org buat, apatah lagi dah kenal lama suami tu mcmn jenis xsanggup menolak
jadi bercakaplah untuk diri sendiri
dan sayangilah diri sendiri
elok jadi menantu x favorite pun, bila cakap senang je depa nk terima, kalau tt menanti faborite lain pulak ceritanya nanti
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2017 07:59 AM | Show all posts
sabar_sabariah replied at 29-3-2017 03:34 PM
ni cadangan je lah yemungkin boleh bagi idea sikit kat tt
katalah, tt baik dgn adik ipar,
suh di ...

Assalammu'alaikum sabar_sabariah,

Masya Allah.  Bernas sungguh idea ni.  Semoga karekter2 yg terlibat ikut la mcm yg dah ditulis kat skrip tu.  Aman dunia.

PS:  Mcm tgk drama pendek FINAS la.
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2017 08:06 AM | Show all posts
Edited by Genkidesuka at 30-3-2017 08:07 AM

Assalammu'alaikum TT,

Sementara anak saudara tu nak dpt tempat tinggal lain, sabar je la.  Mcm kat dorm asrama sekolah dulu bila duduk sebilik dgn non-Muslim, ha mcm tu la.  Sabar je la.  Worst case scenario, kalau kena 4 tahun pun, SABAR je la.  Pandai2lah adjust.  Kita tak tahu situasi org lain.  Kdg nmpk mcm kaya, tapi rupa2nya hutang keliling pinggang.  Manalah tahu.  Anggaplah kita membantu mereka yg memerlukan.  Esok2 manalah tahu jadi kat anak kita pula kan.  
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2017 08:38 AM | Show all posts
onexox97 replied at 29-3-2017 11:58 PM
erm kalau saya
benda yg saya nak
saya tak tunggu org buat, apatah lagi dah kenal lama suami tu m ...

boleh pakai jgk opinion ni
kalau jadi menantu fav pape hal nak kena consider orang lain
cakap pun kena hati-hati
takut family jadi benci plak
kalau mmg dah bukan fav
hentam jelah cakap
dh memang orang tak suka pun
cakap ke tak cakap ke mmg takkan jd fav
so?

gitulah lebih kurang
betul ke camni?

Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2017 09:05 AM | Show all posts

alahai TT susahnya nk buat keputusan. rumah TT sendiri kot, bukan sedara tu letak pistol kt kepala TT & suami paksa tumpangkan anak dia.

macam forumer atas tu ckp, komunikasi, komunikasi, komunikasi.

good luck TT



Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2017 09:23 AM From the mobile phone | Show all posts
sabar_sabariah replied at 30-3-2017 08:38 AM
boleh pakai jgk opinion ni
kalau jadi menantu fav pape hal nak kena consider orang lain
cakap pu ...

you got my point sis


berani dengan tak je

kalau berani dapat la



        
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2017 09:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Ckp straight je...tp berlapik bagitau points chuolls tu...kalo die berjawatan tinggi and pro of coz heolls paham....good luck ye...
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2017 11:22 AM | Show all posts
tt ckp terus terang je dgn suami x selesa ada org luar.. menumpang  seminggu dua boleh lagi ni sampai 4 tahun lama tu.. mencegah lagi baik dari kemudian hari jadi yg bukan2
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2017 12:35 AM | Show all posts
tt..mita husband pakai tudung tt untuk 2 hari..dr pg smpi malam. Mita dia byg kn dia tu tt. Nk tau jgk komen dia..panas ke x..jgn lupa smbil dia pakai tudung..minta dia mop umh jgk..biar panas + peluh


Abg ipar lil blk umh fmly sehari dua pn lil dh rimas btudung..dgn cuaca panas..ada skali lil kata kt akk..xpyh la suh abg mai..panas nk btudung..akk gelak2 je sbb akk pn merasa jgk bila dia blk umh mertua
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2017 09:15 AM | Show all posts
berhusnudzon, mungkin si Jusa tu nak ade orang pantau anak dia kot
tapi masalah, anak dia tu lelaki. yg bahaya pada TT la sebab anak TT perempuan.

Ni kisah sepupu aku - pompuan - aku kasi nama dia mira la eyh.
Masa dia mula2 sambung belajar tu, negeri jiran dgn negeri asal dia
tapi jarak sejam lebih jugak la dari rumah.
Mira anak bongsu - mak memang sayang lebih.
mak dia takut dia buat pergaulan bebas kat luar, jadi mak suruh dia tinggal dengan sedara kat sana.
sedara bau bau bacang - acik wani nama dia.
acik wani ni memang baik - dia yang insist mira ni tinggal dengan dia.
acik wani tinggal dengan husband baru beliau - husband lama dah lama meninggal.
anak2 acik wani ramai belajar dan keje jauh.
tapi kalau anak jantan dia ade kat umah pun, anak dia tu kaki masjid.
jadi kalau mira ni ade kat rumah, anak dia akan keluar pegi masjid or pegi lepak mana2.

masalah sekarang is laki baru acik wani ni.
dia nak try budak mira ni.
laki dia bisnes sendiri - so flexi time. suka2 hati bila nak balik umah.

mira ni da nampak lama laki acik wani ni mcm usha2 dia tapi dia abaikan sbb pk tu perasaan dia je.
dia pun ada request dgn mak dia untuk menyewa sendiri dgn kawan2. mak dia still berkeras tak kasi.

sampai la one day ni.
semester baru habis. mira ni tunggu mak dia jemput pagi tu untuk balik habiskan cuti sem kat kampung.
tengah2 tunggu mak dia pagi tu, tetiba laki acik wani ni balik rumah.
pastu datang dekat2 borak2 tanya dah nak balik ke ape ke.
mira ni jawab gitu2 je la sebab tak selesa berdua kat rumah.
laki dia dah tak tahan Masa tu agaknye, panggil2 mira suruh duduk sebelah dia. Pastu suruh duduk atas riba dia.
Jadah ko nak suruh anak dara umur 20tahun do katas riba ko????
Pastu mira ni nak blah keluar, boleh pakcik ni Tarik peluk dia dari belakang.
Nasib baik la mira ni tak berlagak insan yang lemah time tu.
Dicarut maki segala kat pakcik tu sambil berlawan.
Terus pakcik tu cakap ala, pakcik main2 je pun. Nak gurau2 lagipun pakcik dah anggap mira mcm anak pakcik
Jadahhhhhh la weh. Pastu pesan jgn bagitau binik dia.
Sepupu aku masa tu trus lari keluar tunggu mak dia tepi jalan.

Mak dia sampai tu mak dia pelik la pesal muka Mira ni merah lain macam.
Pastu nak taknak cakap.
Trus mira masuk rumah, amik kain baju ajak mak dengan kakak dia blah cepat2. Taknak tengok dah muka pervert tu.

Dalam kete mak dia soal siasat, dia cerita habis la.
Haaaa kau mak dia dengar anak dara dia nyaris dilaukkan C terus approve request nak menyewa sendiri dengan kengkawan.

Acik wani tanya2 jugak masa mak mira call cakap sem baru nanti mira dah tak duduk dengan dia.
Dia still ajak2 lagi duduk sama.
But lesson has been learned.
tapi sian acik wani la, knowing her and anak2 dia dengan arwah laki dia, semua sangat2 baik, soft spoken, beragama.
dapat laki pervert.
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2017 10:44 AM | Show all posts
cakap terang2 ngn suami. ckp pasal your concern nk kena pakai tudung bagai.
mmg kena hati2, pilih perkataan yg tak mengguris hati. bahaya jugak permainan ni, ibarat menarik rambut dlm tepung ni.

good luck TT!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-3-2017 11:48 AM | Show all posts
Salam,

Terima kasih dengan yang telah memberi pendapat.

Sekarang ni setiap hari I akan bercerita tentang tak selesa nak tinggal dengan bukan mahram dan nak bertudung, pakai baju labuh setiap masa. Harap2 lama2 my husband akan terpengaruh juga.

Cuma dia kata - nanti dia orang akan kata kita kedekut sebab rumah kita kosong and tinggal ber tiga aje. Besuk adik ipar akan datang.
I rasa macam nak jual rumah and beli apt yang 2 bilik aje.
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2017 12:01 PM | Show all posts
bagi aku lah....laki ko lah yg kena bersuara...
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2017 01:38 PM | Show all posts
nak sangat pahala, sampai menyakitkan hati orang...

nak senangkan sedara, sampai menyusahkan anak bini sendiri.

Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2017 03:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Kacang je masalh ko ni kak..
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2017 08:38 PM From the mobile phone | Show all posts
uda replied at 31-3-2017 11:48 AM
Salam,

Terima kasih dengan yang telah memberi pendapat.

Lg kuat u utk dpt sokongan..u ckp klu u nk ke mana2.. xkn nk tgl anak dara u sorg2 ngn cousin die..dh tentu blh kawin....
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2017 11:47 PM | Show all posts
uda replied at 29-3-2017 03:07 PM
Kalau dia open minded - masalah kat mertua pulak. Ni cucu kesayangan dia, sure dia akan marah and  ...

cakap jelah x selesa.
buan masalah kedekut
ko cakap terus terang, setakat sebulan sementara cari rumah sewa, kata je ko xde masalah.
tapi lebih dr sebulan, ko x selesa.
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2017 12:25 AM | Show all posts
tidak digalakkan
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2017 07:07 AM From the mobile phone | Show all posts
Nk jaga imej dpn sedara, dgn kawan. Bini ank susah ikut pndai la nk hidup cmne pn. Ckp kat dia klau ank sedara nk tumpang, ko pn nk bg ank sedara ppuan ko duk umah 4 taun gk. Biar fair
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-4-2017 06:03 PM | Show all posts
fezy replied at 31-3-2017 11:47 PM
cakap jelah x selesa.
buan masalah kedekut
ko cakap terus terang, setakat sebulan sementara cari ...

Betul tu, Tak selesa.

I akan cuba cakaplah. I berdoa semoga mereka faham tentang perkara bukan mahram ni.

I plan nak cakap: "Rasanya lagi eluk, si mat ni duduk dengan kawan2, nanti boleh discuss"
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2017 06:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Jadahnya masuk u duk rumah orang??
P la duk hostel atau sewa rumah ngan mmbr2
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-4-2017 06:25 PM | Show all posts
namr replied at 1-4-2017 06:16 PM
Jadahnya masuk u duk rumah orang??
P la duk hostel atau sewa rumah ngan mmbr2

Parents nak save duit lah.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.064553s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list