Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
7614
View
118
Reply

Bukan mahram tinggal sama

[Copy link]

Author: uda       Show all posts   Read mode

Post time 1-4-2017 10:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Kejap2..anak buah suami bukan mahram ke dengan kita?saya rase x lah...boleh bukak tudung kan?
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2017 10:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Ops silap.muhrim.bukan mahram
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2017 10:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Eh aku ppn pening..mahram ke muhrim ke?confius aku
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2017 10:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Alaa kak..budak tu tak kenal dunia lagi..silap2 nanti dia yang tawar diri nak pindah..ko rileks dulu kak..kalo tak jalan gak ko tukar je jadi monster..asal dia balik lambat ko call banyak2 kali..biar budak tu rimas..lambat laun keluar ler tu..
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2017 06:31 AM From the mobile phone | Show all posts
missDollie replied at 1-4-2017 10:40 PM
Alaa kak..budak tu tak kenal dunia lagi..silap2 nanti dia yang tawar diri nak pindah..ko rileks dulu ...

ok gak ni
alang2 ada org nak menumpang bagi dia tasks banyak2
buang sampah
kemas rumah
cat rumah
kutip tikus
basuh kereta


banyak dh jimat tu
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2017 11:46 AM From the mobile phone | Show all posts
onexox97 replied at 1-4-2017 10:31 PM
ok gak ni
alang2 ada org nak menumpang bagi dia tasks banyak2
buang sampah

Ha'ahh..buat jadi babu pun takpe..dah alang2 menumpangkan..dah mak bapak nak jimat sangat babukan jer budak tu..

Kekadang kena buat cara halus dah cakap dengan laki ko tak jalan..lama2 dengan rela hati budak tu keluar sendiri..tapi ko jangan garang2 tau kak..ko senyummm jerr..kalo dia balik jer ko suruh dia inform dulu..takot kang acik berkemban ke camno..kena sarung baju, tudung, stokin, hand socks dulu..  

Pastu kan kak ko suruh laki ko tambah ekon satu rumah..dah berkelubung dok rumah sendiri mana tahan..mesti kepam..
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2017 12:18 PM | Show all posts
uda replied at 30-3-2017 10:48 PM
Salam,

Terima kasih dengan yang telah memberi pendapat.

bila anak saudara tu nak datang...

cuba dari sekarang you bertudung labuh
pakai baju labuh jubah bagai..
kalau husband tanya napa, jawablah tengah praktik
mana tau dia rimas tenguk you berjubah 24 jam..
so dia sendiri kanselkan nak kasi anak saudara tu menumpang..

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-4-2017 10:04 PM | Show all posts
IbuAulia replied at 1-4-2017 10:27 PM
Kejap2..anak buah suami bukan mahram ke dengan kita?saya rase x lah...boleh bukak tudung kan?

Anak buah/saudara suami (lelaki) adalah bukan mahram, batal air sembahyang kalau bersentuham, boleh kahwin dengan kita.
Kalau anak saudara itu dari sebelah isteri ie anak kepada adik beradik isteri - itu adalah mahram isteri, tak batal air sembahyang.

Muhrim[size=19.305px] ialah orang yang sedang berihram ketika haji atau umrah.
[size=19.305px]2. Mahram[size=19.305px] ialah orang yang berlainan jantina dengan kita tetapi haram kita bernikah dengannya.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-4-2017 10:06 PM | Show all posts
missDollie replied at 2-4-2017 11:46 AM
Ha'ahh..buat jadi babu pun takpe..dah alang2 menumpangkan..dah mak bapak nak jimat sangat babukan  ...

Bagus juga idea tu.
Kalau tak jalan cara cakap terus terang. Kita jalankan perang saikologi.
Beleter ke...suruh kemas rumah ke..

tapi...nanti imej I akan tercalar. Tapi bak kata sorang forumer tu 'dah bukan menantu favorit, so let it be'
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-4-2017 10:09 PM | Show all posts
faraway1 replied at 2-4-2017 12:18 PM
bila anak saudara tu nak datang...

cuba dari sekarang you bertudung labuh

Bulan mei or Jun nanti.

Isy...boleh pengsan I pakai jubah and tudung labuh dalam rumah.
Yang menyebabkan tak selesanya ialah selama ini kat rumah I pakai sleveless and short or capri.

Farah,
Anak dah pandai apa? Comel sungguh
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2017 09:02 AM | Show all posts
uda replied at 2-4-2017 09:09 AM
Bulan mei or Jun nanti.

Isy...boleh pengsan I pakai jubah and tudung labuh dalam rumah.

dari short nak ke jubah, faham betul tak happy
sebab tak pasal pasal kena ubah keselesaan kita untuk
kesenangan orang lain...

aklau pompuan mungkin boleh dipertimbangkan..
ni lelaki.. patut belajar berdikari..

anak, lusa dia genap setahun...
kira semua milestones untuk baby dah lulus..
little monkey tu sebab memanjat handal...

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-4-2017 11:07 AM | Show all posts
faraway1 replied at 3-4-2017 09:02 AM
dari short nak ke jubah, faham betul tak happy
sebab tak pasal pasal kena ubah keselesaan kita un ...

Tahniah Farah and Happy bday for baby. So happy for you.

Memang 360 degree changed (kat rumah lah)
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-4-2017 11:23 AM | Show all posts
missDollie replied at 2-4-2017 11:46 AM
Ha'ahh..buat jadi babu pun takpe..dah alang2 menumpangkan..dah mak bapak nak jimat sangat babukan  ...

Buka suruh budak tu jadi babu, infact I akan jadi babu dia pulak

Last week, 2 beradik ni datang . Seorang umur 24 tahun dan adik dia 18 tahun, dua dua lelaki. Tumpang 3 hari sebab yang adik tu datang untuk interview scholarship untuk masuk college.

Satu pagi tu, ada ke masa nak keluar rumah, budak2 ni basuh baju dalam wahing machine and tinggalkan gitu aje. Anak pompuan I btau my hubby masa hantar dia ke sekolah. So my hubby terpaksa balik rumah semula selepas hantar anak tadi. Dia kena tunggu habis basuh and sidai baju2 tersebut.
Budak2 ni memang tak guna akal kot. Takkan lah dia expect nak sidai baju dia setelah kami balik kul 6pm nanti or expect kucing kat rumah tu yang sidaikan. Hubby terpaksa sidai sebab nak akan kepamlah if tunggu hingga kami balik kul 6 pm .

Mereka ni nak balik the next morning so my hubby dah btau yang kami akan keluar rumah paling lewat 6.45am. Pagi tu dah kejutkan mereka jam 5.40am. Hubby turun jam 6.25am , mereka belum lagi bangun. Pastu boleh lengang-lenggang kangkung mandi and bfast. Geram betul I so kami lambat keluar rumah. Itu I dah bising and finally managed to keluar at 7am. Teruk tempuh jam jalan.

Tak dapat bayang kan macamana budak ni nak stay dengan kami lama. Yang 24 tahun tu takkan lah tidak boleh berfikir - sebab dia, orang lain susah and semua jadi lambat. Dia nak senang diri saja. Very bad time management.
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2017 12:08 PM From the mobile phone | Show all posts
uda replied at 3-4-2017 03:23 AM
Buka suruh budak tu jadi babu, infact I akan jadi babu dia pulak

Last week, 2 beradik ni data ...

Hhmm..budak laki gitu la..tambah yang dimanjakan tak buat keja rumah..memang tak reti la..memang amek mudah semua benda..kita yang serabut..tak kena ketuk tak jalan..

Suami akak tu tak nampak lagi..tunggu la nanti bebudak tu buat perangai..silap2 nanti dia yang pujuk parents bebudak tu suruh dok luar..

Tapi serius la kak somi ko tu baik tak kena tempat..menyusahkan anak bini jer demi nak dapat nama kot kat keluarga..memang la tetamu datang bawak rezeki tapi dah siap plan berumah tangga sampai bertahun tu bukan tetamu lagi dahh..akak plan2 la psiko budak tu nanti..sambil2 tu pujuk suami pelan2..

Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2017 12:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Kak, apedehal. Budak tu jantan kan. Pepandai lah hidup. Klu anak buah pempuan nak la jugak kesian.
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2017 02:27 PM | Show all posts
hhhmmm... anak saudara husband TT baru berura-ura nak duduk ngan TT sekeluarga..sempat la TT nak menolak. Saya dulu, tetiba je anak sedara husband saya (lelaki) dan mak bapaknya datang siap dengan beg pakaian dan baldi sekali, nak duduk dengan kami sekeluarga. Nak kata apa dah??!! Takkan nak tolak dan suruh balik. Maknya siap cakap, anaknya tak biasa basuh kain baju sendiri. Saya jawab, yang tu kena buat sendiri... sbb saya bekerja bukan surirumah sepenuh masa. Lagipun mesin basuh ada, pepandailah guna. dalam 3 bulan jugalah duduk dengan kami. Dah la rumah kami kecil je, 700sqf. Anak2 saya 5 orang. Nasib baik yang sulung masa tu duduk asrama. Time cuti je dia balik. Memang tak selesa la. Budak tu pulak jenis semua benda emaknya buatkan, bkn jenis berdikari. Nasib baik lepas tu  rayuan dia utk duduk di asrama diluluskan. Lega saya.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-4-2017 03:31 PM | Show all posts
diarimerah replied at 3-4-2017 02:27 PM
hhhmmm... anak saudara husband TT baru berura-ura nak duduk ngan TT sekeluarga..sempat la TT nak men ...

Kesian kat u. Nasib baik hanya 3 bulan.I ni sentiasa berdoa semoga mereka berubah fikiran.
I ni bukannya tidak mau orang menumpang. Pahala menolong mereka tetapi ni budak lelaki. Itu yang payahnya.
Nanti tiada privacy.



Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2017 03:44 PM | Show all posts
s kesimpulan nyer tt kena  ckp direct la terus terang n kalu tak mau terus trerang terima jer la saudara tue n jgn tulis kat porem kalu dah tau solution nyer ekekekekkeke..kata nyer tak berani nask bagtau kan
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2017 05:26 PM | Show all posts
uda replied at 3-4-2017 11:23 AM
Buka suruh budak tu jadi babu, infact I akan jadi babu dia pulak

Last week, 2 beradik ni data ...

so laki awak serik ke tak bila jadi macam tu?
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2017 09:29 PM | Show all posts
apa perkembangan terbaru ko TT?

tak kose betul kalo laki pepandai buat keputusan tanpa pikir perasaan bini

Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2017 02:38 PM | Show all posts
aku lebih concern pasal anak dara TT dengan sepupunya. lebih baik cakap pasal ini dari pasal TT sebab TT orang tua orang mak bapak budak tu tak perasan sangat. kalau pasal anak maybe diaorang boleh terima. dulu masa saya kecik-kecik ada jugak sepupu lelaki nak tumpang duduk di rumah tapi mak saya bertegas sebab ada anak-anak dara dan umur pun lebih kurang dengan sepupu lelaki. pak cik dan mak cik saya baru perasan bila sebut pasal hubungan sepupu ni.
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2017 02:53 PM | Show all posts
Hai TT.

Pendapat saya :

Takpe biarkan kalau anak saudara tu nak menumpang. Sy rasa  dalam 2-3 bulan dia menumpang,
husband TT sendiri pon akan rimas. Last2 dia sendiri yang akan bgtau abang ipar.

Yang keduanya,sy tak tahu anak TT mcm mana, tapi kalau anak TT pon rimas dan mengadu pada ayah dia,
tak kan lah ayah dia tak nak layan kan. hahaha

Btw TT, cerita pasal menumpang ni, sy pun ade cerita sendiri.

Mula-mula ada cousin lelaki duduk menumpang dekat rumah sebab dia nak praktikal. Rumah kami
pada masa tu ada 3 orang je. Saya, abah dan mak. Mak dah bagi alasan susah kalau nak bagi
tumpang yelah sy perempuan cousin sy lelaki. Mak ayah sy duduk dekat bilik kat bawah, sy punya
bilik tidur di atas. Kiranya kalau dia nak tinggal dengan kami, bilik dia dekat atas jugak lah.
Kan tak elok tu. Tapi pak cik sy berkeras jugak nak anak dia tinggal dengan kami, last2 mak sy
suruh dia tidur dekat bilik kecik dekat dengan dapur.

Tapi tak lama pun dia tinggal dengan kami, dalam 2,3 bulan kut. Sebabnya abah bising. Yelah
satu hal pulak mak sy kene basuhkan baju dia semua. Lepas tu kene sediakan makanan. Rumah
kami ni orang tak ramai, kadang2 kalau lauk tak habis, kami akan panaskan lauk tu dan bawak
ke hari esok, dia tak nak makan makanan tu, katanya tak biasa makan lauk yang dipanaskan.
So satu hal pulak kene beli kan nasi goreng ke tomyam ke kfc ke utk dia.

Jap bukan berkira soal makan tau, soalnya sekarang duduk rumah orang pandai2lah bawak diri,
jangan cerewet tak tentu hala. So masa dia ada tu, either abah keluar beli makanan ataupun
sy balik kerja tu sy belikan makanan untuk dia.

Gitewww. Sorry TT terOT pulak
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-4-2017 09:32 PM | Show all posts

Cerita u ni oklah juga sebab last2 cousin tu nak pindah.
Masalah I ni my husband ni 'good boy' punya type. Tak bersuara.
Last sunday, ada anak saudara dia dapat kerja kat KL ni. Nasib baik kerja di area Gombak tu so jauhlah dari my house.
Tapi ada ke my hubby kata dengan adik dia "Kalau tempat kerja dekat dengan rumah, boleh lah stay sama. Ni kat Gombak so kena merentas KL lah dulu "
Ada ke dia cakap mcm gitu. If budak ni kata ok, habislah I.
I cakap dengan hubby kenapa cakap macam gitu. Dia kata 'ala..tu kan adab kita, pemanis mulut". I..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-4-2017 09:35 PM | Show all posts

Hah..lagi satu tentang makan.

Kami ni pun jenis makan 1 kali aje sehari. Balik dari ofis memang dah tak makanlah.
Kalau weekend memang kami akan keluar shopping and makan kat luar. Pastu malam memang dah tak makan. Anak beranak memang macam gini. Kami ber3 aje, so malas nak masak.
Kalau ada orang lain, surelah kena masak.
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2017 11:26 AM | Show all posts
uda replied at 4-4-2017 09:32 PM
Cerita u ni oklah juga sebab last2 cousin tu nak pindah.
Masalah I ni my husband ni 'good boy' pu ...

Hahahahh. sy faham TT.
Husband TT jenis orang yang beradab siap ada pemanis mulut bagai kan.
Hahahah

Tapi buatnya orang tu cakap ya nak tinggal sekali, TT jugak yang susah kan.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.072225s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list