Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
8674
View
119
Reply

Bukan mahram tinggal sama

[Copy link]

Author: uda    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 5-4-2017 11:26 AM | Show all posts
uda replied at 4-4-2017 09:32 PM
Cerita u ni oklah juga sebab last2 cousin tu nak pindah.
Masalah I ni my husband ni 'good boy' pu ...

Hahahahh. sy faham TT.
Husband TT jenis orang yang beradab siap ada pemanis mulut bagai kan.
Hahahah

Tapi buatnya orang tu cakap ya nak tinggal sekali, TT jugak yang susah kan.
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2017 11:31 AM | Show all posts
uda replied at 4-4-2017 09:35 PM
Hah..lagi satu tentang makan.

Kami ni pun jenis makan 1 kali aje sehari. Balik dari ofis memang ...

Betul tu TT macam rumah saya jugak lah.
Setakat duduk 3 orang memang malas nak masak.
Beli luar lagi cepat dan senang

Oh ya, lepas tu satu hal jugak ya, susah nya lah saya
nak bawak mak dengan abah nak keluar berjalan - jalan dulu.

Sebab nya, kalau kami keluar ataupun nak pergi holiday ke apa,
takkan nak bagi kunci rumah pada dia pulak.
Sebab cousin sy ni jenis budak lelaki yang lupa nak kunci grill lah,
lupa nak tutp lampu lah, lupa nak tutup seterika lah.
Macam2 tau. bahaya
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2017 12:49 PM | Show all posts
uda replied at 29-3-2017 03:15 PM
Ini yang susah.
Ditakuti lepas ni orang akan benci I lagi. Selama ni I ni bukan menantu favorite: ...

kalau bagi anak sedara tu tinggal bersama, status boleh up jadi menantu favourite ke?

kalau YA - ye..bagi la tinggal. byk kebaikannya utk masa hadapan. jadi menantu favourite. MIL sayang lebih. MIL bagi duit raya lebih kat anak. MIL akan masak bila kita balik kampung. MIL akan basuh baju kita + anak kita sementara kita balik kampung. dan lain2 lagi benefit.

kalau TAK - so, cakap aje la terus terang. TAK BOLEH TINGGAL SAMA SEBAB SAYA TAK SUKA ORANG LUAR. ADA PAHAM?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-4-2017 09:32 PM | Show all posts
sweet987 replied at 5-4-2017 11:31 AM
Betul tu TT macam rumah saya jugak lah.
Setakat duduk 3 orang memang malas nak masak.
Beli luar  ...

Ha.. betul tu. Security kena fikir juga.
Rumah I pulak ada alarm and tak safe lah if orang lain tau passwordnya.
Bimbang juga tinggalkan rumah dengan budak lelaki ni. Mereka selalunya cuai, macam hari tu keluar rumah and basuh baju. Buatnya short circuit mesin basuh.
Pastu kalau kita takda kat rumah, dia bawa balik kawan2 dia and manalah tau if kawan2 ada yang panjang tangan.
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2017 05:39 PM | Show all posts
uda replied at 5-4-2017 09:32 PM
Ha.. betul tu. Security kena fikir juga.
Rumah I pulak ada alarm and tak safe lah if orang lain t ...

Hah. betul. pasal kawan2 tu pun satu hal jugak.
Kang deorang buat party ke ape ke kan.

Eh TT makin gali makin banyak pulak isunye. Hahaha
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-4-2017 09:44 PM | Show all posts
sweet987 replied at 6-4-2017 05:39 PM
Hah. betul. pasal kawan2 tu pun satu hal jugak.
Kang deorang buat party ke ape ke kan.
...

Iyelah...sebab I pun suka gi bercuti or balik kg tenguk mak.
Nanti ditakuti mereka berpesta pulak kat rumah. Budak2 sekarang bukan boleh percaya sangat. Abang pun boleh 'makan' adik sendiri. isy.dijauhkan Allah.
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2017 06:14 PM | Show all posts
uda replied at 6-4-2017 09:44 PM
Iyelah...sebab I pun suka gi bercuti or balik kg tenguk mak.
Nanti ditakuti mereka berpesta pulak ...

Uih Nauzubillah.

So gud luck TT. Nanti update lah, jadik ke tak anak sedara tu tinggal dengan TT ye.


Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2017 09:52 PM | Show all posts
seharusnya TT berterus terang saja kalau husband TT malu2 sangat
cakap tak boleh dan lebih baik budak tu duk hostel / sewa bilik berdekatan univ.. nak tanya budak tu dapat univ mana yea? susah sangat ke nak cari bilik kat area univ dia tu? soal nak berjimat tapi menyusahkan TT sekeluarga mmg tak masuk akal la.. segala perbelanjaan education anak ibu bapa harus tanggung bukan pakcik makcik.. apatah lagi ibu bapa tu berkemampuan..

so TT nak mana lagi senang? cakap sekali TAK BOLE n budak tu tak jadi duduk ngan TT atau biarkan je dia duduk ngan TT sefamily lepastu bermacam2 perkara menyusahkan terjadi?
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2017 10:14 AM | Show all posts
kalo jadi tumpang, mmg budak tu duduk free je ke?
mak bpk dia langsung tak byr ape2 ke?
eee..serabutnya la kalo nk fikir2.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-4-2017 09:42 PM | Show all posts
mesmerize replied at 9-4-2017 09:52 PM
seharusnya TT berterus terang saja kalau husband TT malu2 sangat
cakap tak boleh dan lebih baik bud ...

Akan cuba cakap TAK BOLEH tapi berkias kot
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-4-2017 09:42 PM | Show all posts
kekgebu replied at 10-4-2017 10:14 AM
kalo jadi tumpang, mmg budak tu duduk free je ke?
mak bpk dia langsung tak byr ape2 ke?
eee..serab ...

Memang nak duduk free lah.
Nama pun tumpang bukan nak sewa
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2017 04:40 PM | Show all posts
apa yg mampu taka kata adalah kesiannya kat TT
suami plk x brp nk membantu to say NO
tambah lg sikap husband TT yg type "good boy"
lg parah TT jdnya
kang semua sedara mara dipelawa tinggal
sbb beradab
camtu suh husband TT bina asrama utk sedara mara dia ajelah, senang sedara mara nk numpang
patut sebg suami dan bapa fikir keselesaan keluarga sendiri
bukannya menyenangkan keluarga org lain smp family sendiri diprejudiskan
apa pun TT taka hrp masaalah ni blh selesai
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2017 04:46 PM | Show all posts
dah alang2 bukan menantu pilihan pun, kenapa susah sgt nak ckp directly, its a No!

kias2 ni ada potensi org tu pun akan pikir u are not saying NO 100%, that they can still pujuk you.  buat sakit kepala je..
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2017 09:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Rasanya TT kena gunakan anak la sebagai alasan. Cakap la TT dan suami selalu keluar, so anak perempuan tinggal sorang2 kat rumah, takut pulak jiran2 report kang kena tangkap basah. Jangan cakap takut anak sedara tu buat tak baik dgn anak TT, sentap karang makpak dia.
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2017 09:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Saya faham masalah TT, sesetengah orang senang je suruh kita terus terang, tapi masalahnya orang tu saudara sendiri, kalau tersentap atau bergaduh nanti, kan dah susah nak mengadap seumur hidup. Jadi ada baiknya buat dgn hati2, seperti menarik rambut dlm tepung.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-4-2017 09:51 PM | Show all posts
virgo19 replied at 11-4-2017 09:30 PM
Saya faham masalah TT, sesetengah orang senang je suruh kita terus terang, tapi masalahnya orang tu  ...

Betul tu..
Thanks
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2017 09:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Pangkat dah Jusa C, tp benda simple mcm ni pon x boleh pikir menyusahkan saudara lain. Apahal anak bujang bg tumpang rmh org? Weh parent org kmpng pn tau jgk cari rmh sewa ke apa klu hostel kat U penuh... tau xnak nyusahkn org  

TT terus terang je la!
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2017 09:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Bgtau je terus terang tt. Biar bergaduh skrg jgn gaduh kemudian hari..tp kalau blh xnk la gaduh2 kan. Bgtau elok2 yg tt ada anak perempuan..x elok ada cousin lelaki tinggal sekali lebih2 lg tt n suami selalu xde rmh. Highlightkn psl aurat etc. Bgtau la..dtg sesekali xpe..tp bkn ddk sekali. Kalau hsbnd xnk bgtau tt yg kene bgtau dgn firm. Kt xnk ada mslh kmdn hari
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-4-2017 10:07 PM | Show all posts
iman_kasih replied at 13-4-2017 09:39 AM
Bgtau je terus terang tt. Biar bergaduh skrg jgn gaduh kemudian hari..tp kalau blh xnk la gaduh2 kan ...

Betul tu.
Thanks for the advise.

Kalau boleh, tak mau gaduh2. Kita nak hidup lama
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2017 10:48 AM | Show all posts
budak lelaki umur 24 tapi taknak hidup bersusah-payah. RUGI nye lah.
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2017 02:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Hehehehe Laki tt Kena bertindak.  Put pressure on him.  

Boleh nak tumpang ke nak menetap pon blh.  Tp Laki tt Kena bertudung litup berbaju labuh whenever anak buah Dia Ada.  At least utk sebulan.

Kalau dia than sebulan,  tt redha la. Kalo Laki tt xtahan nak bertutup lotus bagai,  anak buah Tu Kena Sewa lain.  
Laki tt Tu Xtau pasaan privacy n selesa. Ajar sket..  Susah senang bersama Kan.  
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2017 11:09 AM | Show all posts
zaman sekarang ade lagi tumpang menumpang
kan banyak bilik sewa utk bujang
lagi selesa kot dorg duk situ..

dulu ade jugak la sedara tak rapat duk tumpang rumah
mak sy nk g surau pun kene tunggu abg sy balik
sbb takut nak tinggal sy ngn sedare je kat rumah berdua

tp zaman dlu mmg zaman susah
skng kan suma dah senang
haihhhhh
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2017 12:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Cakqp ke trus teramg..mcm ayah sy dulu anak sedara dia lelaki iaitu my saudara lelaki nak tumpang duduk sekali...ayah sy trus cakap "NAK MAI SINGGAH BOLEH 3-4 HARI BOLEH, TAPI NK DOK SEKALI PAYAH L SIKIT SEBAB ADA(NAMA SAYA) DGN MAKCIK"
Biar la diorg nk kata apa pun asalkan dgn cara elok lah cakap....
Agak susah bg kita yg pentingkan aurat ni nak duduk dgn org bukan mahram...ckp terus tetang..peranan suami penting dlm ni
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2017 12:11 AM From the mobile phone | Show all posts
iusedtolikeyou replied at 29-3-2017 03:34 PM
Istilah menumpang tu macam pelik je.
Anak saudara suami, bkan ke anak saudara TT jgk?


Anak saudara suami maksudnya anak kepada kakak atau abang atau adik suami si isteri itu...si istri xboleh salam anak saudara si suami tu
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2017 10:01 PM From the mobile phone | Show all posts
uda replied at 10-4-2017 01:42 PM
Akan cuba cakap TAK BOLEH tapi berkias kot

aku nak off topik. aku ada member.baru kahwin.. aku dengan dia jumpa la makan makan.borak borak. tetiba ujan lebat. tepat pukul 6ptg. kebetulan dia nak ajak aku dok lepak kat rumah dia kejap leps hambik bini dia...kira macam nak tumpang berteduh la.padahl bagi aku bukan masalah pun. pasal situ ada kedai mamak.

aku cakap tak nak. dia kata xpe xpe. elok lepas dia ajak tu ujan berenti.....perangai kawan aku tu sejibik macam perangai laki akak. jenis baik tak bertempat
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.051695s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list