View: 3503|Reply: 19
|
Buat Sendiri Jeruk Petai, Makan Dengan Nasi Tak Cukup Sepinggan!
[Copy link]
|
|
Orang Melayu memang sinonim dengan petai yang dijadikan ulam begitu sahaja. Begitu juga dengan petai yang dijerukkan, lebih enak dan bertahan lebih lama.
Boleh bertambah-tambah nasi putih dibuatnya. Nak-nak dimakan dengan ikan goreng mahupun gulai apa sahaja yang menaikkan lagi rasa jeruk petai itu.
Sebenarnya mudah sahaja penyediaan jeruk petai. Paling menarik ia boleh dimakan bila-bila dan juga tak risau dengan kualitinya. Jom cuba buat sendiri!
Foto: Diarihanie Blog
Bahan-bahan:
Petai
Garam kasar secukupnya
Air masak
Cili padi beberapa tangkai
Cara-caranya:
1. Celur petai seketika sekejap. Didihkan air terlebih dahulu baru masukkan petai. Nak tau dah cukup celur ke tak, biji petai mudah nak tanggal bila kita picit.
2. Seterusnya rendam petai-petai dalam air bersih. Kena rendam dulu semalaman dalam bekas bertutup. Tujuannya untuk tanggalkan selaput-selaput kuning.
3. Pindahkan petai ke dalam balang/botol. Guna air tapis atau air masak bersuhu bilik hingga cukup-cukup tenggelam semua petai tu dan masukkan garam secukup rasa.
4. Masukkan juga beberapa tangkai cili padi agar jeruk petai lebih ummph. Selamat mencuba! - CARI
Kredit resipi: Blog Janahazana |
|
|
|
|
|
|
|
sedaknyoo la ni cicoh budu |
|
|
|
|
|
|
|
Teringat masa kecik kecik dulu, curi makan petai jeruk walaupun org tua x bg makan. tapi bau.. |
|
|
|
|
|
|
|
Aku kalo mkn petai mesti belah tgh.. Biasa dlm tu ada ulat petai |
|
|
|
|
|
|
|
tapi bau jeruk petai astagaaaaaaaaa......
ada dalam peti sejuk tu haaa... |
|
|
|
|
|
|
|
umbut replied at 30-3-2017 12:32 PM
Aku kalo mkn petai mesti belah tgh.. Biasa dlm tu ada ulat petai
Ye I pun do the same.. tengok orang makan seketul gitu rasa ngeriiiiii... |
|
|
|
|
|
|
|
kecur air liur akak tgk esp yg kaler hijau tu... |
|
|
|
|
|
|
|
makan jer dgn ulat2 dia sekali sister..protein tambahan
|
|
|
|
|
|
|
|
Abam tak kasik wife makan kalau malam jumaat... |
|
|
|
|
|
|
|
sedap..... |
|
|
|
|
|
|
|
sedap betul petaiiiiiiiii |
|
|
|
|
|
|
|
Sedapnye jeruk petai.salu buat jeruk sendiri..peberet all the time lantak la busuk ke hape kan..bia mulut busuk jangan hati busuk..mcm la tak boleh gosok gigi lps mkn khuenn
Biase aku rebus petai tu kopek trus masuk balang xyah rendam semalam..hape buang selaput kuning tu hanya ada klu petai tu masak..xyh rendam pn boleh je cuci trus ms kopek tu..buh garam ngn asam keping.kruk krak esok trus mkn
|
|
|
|
|
|
|
|
Petal jeruk,ikan pekasam my pebret |
|
|
|
|
|
|
|
dapnyaaa.....petai ni sodapppp.....tapi nanti bau koncing pon 'sodap' gak....kehkehkeh |
|
|
|
|
|
|
|
bau petai x hilang walau pun gosok gigi sebab bau tu terhasil oleh kandungan sulfur dlm petai. Paling berkesan, kena sediakan sekali ulam timun...sambil makan petai, makan timun jugak macam makan ulam tu. Kencing pun xkan ada bau petai
|
|
|
|
|
|
|
|
rahsia nak bagi petai tak berbau sangat
adalah makan petai dengan terung
contohnya kalo ko makan sambal tumis petai ikan bilis
buatlah juga masak lemak terung ikan masin
so bila makan terung...dia mampu counter balik bau petai tu less odor konsepnya
|
|
|
|
|
|
|
| |
|