JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
37898
View
639
Reply

All About Bandung Indonesia - Part 24

[Copy link]

Author: cakur       Show all posts   Read mode

Post time 16-5-2018 11:17 AM | Show all posts
ziara replied at 4-5-2018 05:27 PM
I baru balik dari bandung 2 hari lepas.
Plan nak tulis review ttg shopping, makan, tempat lawatan.
...

Ini pun satu masalah,,,,saya selalu minta balik passport, tanak hotel simpan, banyak kejadian terlupa ambil passport masa balik.
ok ,,,boleh jadi peringatan supaya lain kali kita simpan sendiri passport. kalau flight balik lewat bandung ok lagi, kalau jakarta memang la supir potpet2 ....
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2018 01:23 PM From the mobile phone | Show all posts
ainunaina replied at 16-5-2018 11:17 AM
Ini pun satu masalah,,,,saya selalu minta balik passport, tanak hotel simpan, banyak kejadian terl ...

Kami mmg simpan sendiri Kak. Simpan dalam safe di dalam bilik, bersama duit.
Alhamdulillah selamat semuanya
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2018 01:42 PM | Show all posts
ziara replied at 16-5-2018 01:23 PM
Kami mmg simpan sendiri Kak. Simpan dalam safe di dalam bilik, bersama duit.
Alhamdulillah selama ...

Owhhh...simpan dalam save box ye...lupa nak ambik......ooo tu kiranya sendiri mau ingat le...
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2018 10:15 PM | Show all posts
ainunaina replied at 16-5-2018 11:15 AM
Ok je...utk hari jumaat...yang masalah sikit kalau sabtu, ahad dah hari2 cuti lainnya,,,kalau naik ...

tenkiu sis... sbb takut kalo2 hri jumaat ade tmpt yg tutup ker...

Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2018 12:54 PM | Show all posts
tengah riki riki hotel kat bandung utk nov nnt.  anak anak nak hotel ada pool, so ternampak hotel nih - house sangkuriang - rating review pun tinggi tapi tak berapa sure lokasi dia camne sbb dah berzaman tak jejak bandung nih...
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2018 09:32 AM | Show all posts
Baru balik dari bandung last tuesday. Overall Bandung dah x sebest 7 tahun lepas.. Tapi still ok lagi la. Factory uotlet pun dah x meriah sgt. Tak banyak membeli pun dkt FO. Kambing Bakar dekat Cairo is the best. Next time kalo pergi nak duk area Chihampelas je la..tiap hari nak makan dkt Cairo Kambing Bakar

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2018 10:12 AM | Show all posts
Saya nak ke Bandung dari Jakarta bulan nov ni. Nak tanya kalau kita beli tiket train dekat Stasiun Gambir Walk in ja ok tak? or kena booking online?

Lagi satu klu nak book hotel, dekat mana yg strategik , kira bole jalan kaki ja ke tempat2 yg jd tumpuan ramai.
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2018 11:25 AM | Show all posts
asrul82 replied at 24-5-2018 10:12 AM
Saya nak ke Bandung dari Jakarta bulan nov ni. Nak tanya kalau kita beli tiket train dekat Stasiun G ...

Pasal tiket train sy tak berani nak cakpa sbb hr tu sy beli online lps tu burn je mcm tu sbb x sempat nak catch time tu walaupun jarak dah amik dlm 3 jam..sbb kita tak tau flight mayb delay or nak cop dkt imi queue panjang. Mcm saya hr tu flight delay kejap dlm 10 minits pastu queue panjang gila sampai sy suh asben je beratir..saya duduk tepi

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2018 11:27 AM | Show all posts
asrul82 replied at 24-5-2018 10:12 AM
Saya nak ke Bandung dari Jakarta bulan nov ni. Nak tanya kalau kita beli tiket train dekat Stasiun G ...

Hari tu saya duduk progo hotel dkt dgn FO jalan Riau.. So far ok..bilik family besar..tepi lobby dia..cumanya aor panas x de..pastu kalo pegi weekend pegi la ke pasar gasibu mmg x kan menyesal

Tapi next trip sy nak tido area chihampelas kot


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2018 12:46 PM | Show all posts
tempat makan best yang saya boleh suggest di bandung

1. Parit 9
2. Sapu Lidi
3. Kedai Belacan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2018 03:43 PM | Show all posts
Edited by asrul82 at 25-5-2018 03:45 PM
kzamam replied at 24-5-2018 11:25 AM
Pasal tiket train sy tak berani nak cakpa sbb hr tu sy beli online lps tu burn je mcm tu sbb x sem ...

oh ok, pastu kak beli walk in je la? klu beli tiket kereta api walk in ari bekerja rasa ada masalah tak? org ramai ka, tiket habis ka.
ingat hari nak balik (ari khamis) pun nak beli walk in ja waktu pagi2. sbb flight balik dri jakarta ke klia pukul 6 ptg.
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2018 01:30 PM From the mobile phone | Show all posts
kzamam replied at 24-5-2018 11:25 AM
Pasal tiket train sy tak berani nak cakpa sbb hr tu sy beli online lps tu burn je mcm tu sbb x sem ...

Nampaknya saya elok tak terus ke Bandung hari pertama sampai. Kena stay smlm di Jakarta. Ingat nak beli tiket train online juga tapi takut flight delay dan kat imigresen lambat. Dah lah nak ke Gambir stasiun pun jauhkan.
Ada siapa pernah ambik bus dari Airport Jakarta ke Bandung tak? Basnya selesa tak?
Kalau ke Bandung kami stay di Progo, best ke pasar Gasibu, kedai Kueh Sari, Jalan Riau. Nasi goreng depan Progo Hotel ada lagi tak? Aduh...rindunya makanan sana.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2018 10:56 AM | Show all posts
korang selit kan la 1 malam untuk berurut di zen spa. Power betul urutan dia siap tetido berdengkur hahahah tapi kena book dulu nama kalau walk in jah memang tak mendapat

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2018 08:41 PM From the mobile phone | Show all posts
beeeee replied at 31-5-2018 10:56 AM
korang selit kan la 1 malam untuk berurut di zen spa. Power betul urutan dia siap tetido berdengkur  ...

Kami anak beranak pernah ke Zen Spa ni, gigih naik angkotan dari Jalan Riau, kena tukar pulak tu, baru sampai ke spa. Memang puashati, rasanya separuh je harga daripada di KL ni.
Masa turun utk tukar angkutan,  stop dekat satu tempat ni, tak ingat nama pulak, ada kedai jual tempe goreng, gigih membeli yg kering macam kerepek. Kiranya kena rajin bertanya, takkan sesat. Tapi dalam angkutan tu memang hati hati juga sebab ada yang memandang kita semacam je. Boleh kenal kan orang luar macam kita dengan local.
Lama juga ni tak ke Bandung, last 2015. Rindu batagor.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2018 12:44 PM | Show all posts
olaklempit replied at 31-5-2018 08:41 PM
Kami anak beranak pernah ke Zen Spa ni, gigih naik angkotan dari Jalan Riau, kena tukar pulak tu,  ...

wahhh yeke kegigihan uolls memang berbaloi laa dia urut sedap betul haa harga dia pun murah dari malaysia ni. even zen spa ni byk branch tp semua kena booking dulu haha kalau tak gigit jari aje ler
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-6-2018 01:49 AM | Show all posts
meskipun namanya zen spa, di bandung ini, zen tak ada spa. hanya urut kaki dan badan saja.
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2018 02:25 PM | Show all posts
olaklempit replied at 29-5-2018 01:30 PM
Nampaknya saya elok tak terus ke Bandung hari pertama sampai. Kena stay smlm di Jakarta. Ingat nak ...

Sebab tiket train dahburn. Kami amik primajasa dari airport jakarta to batu Nunggal Bandung. Sampai Batu Nunggal amik grab pegi Hotel Progo. Bas selesa je..Pasir Gasibu best dan sangat murah..Sila pergi dan beli je sume barang...hahahah..Kalau bawak anak2 bole suh bapak2 tgu dkt tempat mainan ala2 funfair tapi oldskol skit...

Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2018 03:57 PM | Show all posts
kzamam replied at 4-6-2018 02:25 PM
Sebab tiket train dahburn. Kami amik primajasa dari airport jakarta to batu Nunggal Bandung. Sampa ...

brief sket pasal pasar gasibu nih please.. hari ahad pagi kan? apa yg best - contoh harga? tq eh..
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2018 06:02 PM From the mobile phone | Show all posts
kzamam replied at 4-6-2018 02:25 PM
Sebab tiket train dahburn. Kami amik primajasa dari airport jakarta to batu Nunggal Bandung. Sampa ...

Ok nanti I nak survey bas ni sebab kalau bolrh nak skip masuk jakarta. Last day baru nak berjalan di Jakarta ni. Kalau Sabtu walk in agak2 ada tak tiket bus atau better beli online? Berapa jam dari airport jakarta ke Bandung?
Pasar gasibu memang dah dua kali pernah pergi, yg last tu tak meriah/ gerai sikit tak mcm yang first pergi. Suka cari batagor di pasar gasibu. Dari progo kami jalan kaki je.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2018 04:16 PM | Show all posts
adnil replied at 4-6-2018 03:57 PM
brief sket pasal pasar gasibu nih please.. hari ahad pagi kan? apa yg best - contoh harga? tq eh.. ...

macam Pasar Tani la dekat Malaysia ni. Tapi besar dan bersesak2..sume ada jual..Baju,tudung, kasut,belon,air,mainan,jam,..ishk sume la sampai kelinci pun ada jual gak..Best sbb murah walaupun kena bersesak2..Bawak stroller mmg tak digalakkan unless bawak stroller tp suh asben duduk dkt lapangan gasibu dia mcm padang la tempat orang jogging2

Murahnya contoh hr tu ada beli abju jeans anak yg umur 2tahun RM12 je bersamaan 40k..Beli baju tidur anak sepasang tak sampai RM20..yang good quality dan sangat2 comel..selipar anak umur 7 tahun yg ada strap2 tu cuma RM8 je...adoiiii..rasa nak pegi lagi tapi x nak bawak anak


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.044998s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list