JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
35062
View
623
Reply

All About Bandung Indonesia - Part 24

[Copy link]

Author: cakur       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 24-1-2019 09:55 PM | Show all posts
MariaClara replied at 24-1-2019 01:45 PM
oh bagus sekali...

plan nye gini...sampai jakarta naik terus train ke bandung...(1 feb) esoknye ...

di cihampelas bagus. kalau mau tukar hotel juga boleh. jadi 6 hari duduk di 2 hotel. satu lagi boleh di daerah sukajadi atau setiabudi.
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2019 10:14 AM | Show all posts
cakur replied at 24-1-2019 09:55 PM
di cihampelas bagus. kalau mau tukar hotel juga boleh. jadi 6 hari duduk di 2 hotel. satu lagi bol ...



ok thanks yer
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2019 12:54 PM From the mobile phone | Show all posts
MariaClara replied at 24-1-2019 02:45 PM
oh bagus sekali...

plan nye gini...sampai jakarta naik terus train ke bandung...(1 feb) esoknye ...

Berapa harga flight ticket u dapat 1 Feb tu? I check banyak kali mahal sungguh sebab Hari Wilayah sambung ke CNY kan
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2019 01:37 PM | Show all posts
moonbug replied at 25-1-2019 12:54 PM
Berapa harga flight ticket u dapat 1 Feb tu? I check banyak kali mahal sungguh sebab Hari Wilayah  ...

hi..i pegi jakarta dulu..sbb teringin nak naik train ke bandung..ke jakarta agak murah...
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2019 12:49 PM From the mobile phone | Show all posts
MariaClara replied at 25-1-2019 01:37 PM
hi..i pegi jakarta dulu..sbb teringin nak naik train ke bandung..ke jakarta agak murah...

Good idea. AA ke Bandung return 900++ 1 Feb tu
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2019 12:02 AM | Show all posts
Di bandung paling best bila pergi Toko buku, macam nak borong satu kedai rasanya.
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2019 05:07 PM | Show all posts
Edited by MariaClara at 28-1-2019 05:08 PM
moonbug replied at 27-1-2019 12:49 PM
Good idea. AA ke Bandung return 900++ 1 Feb tu

yerr sy dapat return 2 pax 7++ harga promo...ni siap beli luggage 25kg + meal 2 pax
ok la kot...tp tadi check utk kwn utk date yg same kl-jkt rege da naik sikit...
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2019 12:46 PM | Show all posts
Baru balik dari Bandung trip 20/1 - 23/1. Family holiday seramai 5 orang. Duduk di Mine Home Kebun Kawung. Overall percutian yang enjoy untuk shopping dan jalan2. Supir kami Pak Dani, dia sangat punctual dan berbudi bahasa. First day sampai terus shopping di rumah sulam, bandung textile, pasar baru, toko tiga dan FO setiabudi.

Hari kedua ke Ciwidey. Kebun teh dan strawberry, situ pattengang dan kawah putih dan Cibaduyut. Di kawah putih ambil gambar guna photographer yang ada di sana memang sangat cantik.

Hari ketiga ke Lembang. Lodge Maribaya, kopi luwak cikole, Farm house, floating market kemudian ke Rumah Mode dan beli perfume di Win perfume.

Hari keempat pukul 10 checkout dan terus ke Kartika Sari dan Makuta utk beli brownies dan Pai. Paris Van Java dan FO Dago.

Cuman nya di sana sangat macet dan supir kami Pak Dani ikut jalan short cut yang banyak belok sana sini sampai pening kepala kami. But it was fun and happy.
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2019 10:31 AM | Show all posts
norzmr replied at 29-1-2019 12:46 PM
Baru balik dari Bandung trip 20/1 - 23/1. Family holiday seramai 5 orang. Duduk di Mine Home Kebun K ...

Pendapat u lembang or ciwidey berbaloi pegi?
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2019 11:08 AM | Show all posts
kalu naik grab dari airport bandung ke area braga sapa tahu berapa charge?
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2019 02:27 PM | Show all posts
mohon sharing mcm mn perjalanan train dr jkt ke bdo ye? pening tak faham2 sy. hotel mn disyorkan dkt dgn epot jkt? thanks semua
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2019 10:19 AM | Show all posts
lilyflower replied at 30-1-2019 10:31 AM
Pendapat u lembang or ciwidey berbaloi pegi?

Sebenar nya terpulang pada interest masing2. Kalau you suka pemandangan yang hijau2 ke Ciwidey di samping dapat pergi ke kawah putih yang amazing tempat dia mmg ada kelainan untuk bergambar.
Di Lembang lebih banyak attraction selain Lodge Maribaya ada floating market yang kupon bole ditukar dgn minuman panas juga farm house yang suasana nya seperti di Dutch juga kupon ditukar dengan susu.
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2019 02:15 PM | Show all posts
boleh recommend spa/massage yang best & berbaloi kat bandung tak? nak tau jugak cemana spa kat sana, campur laki perempuan ke seperate ke...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-2-2019 12:36 AM | Show all posts
spa ada beberapa tempat.

everyday spa juga bagus.

kalau biliknya biasanya terpisah. kecuali kalau mau couple room.
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2019 08:25 PM | Show all posts
Tips siapa berminat untuk pergi trans studio boleh beli online melalui traveloka.. Haritu beli dpt buy 3 free 1 ticket.. Jadi jatuh satu tiket dlm rm38..
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2019 08:35 PM | Show all posts
Edited by nurulda at 9-2-2019 08:38 PM

Itinerary Bandung 5 hari 4 mlm
Day 1

Pasar Baru
-shopping mmg abis berjuta2 rupiah 😬😬😬
Check in hotelAngklung Ujo (Seni tradisional Indonesia)
- optioanal xnak pergi pun xpe..
Alun Alun Bandung (Kota bandung)
Masjid Raya Bandung


Day 2

Farm House
- Rumah hobbit
-Fedding animal
-kupon boleh tukar dgn susu (susu coklat sedap)
Floating Market

Grafika Cikole
Orchid forest

Day 3
Kawah Putih
Glamping Lakeside
Bolehla singgah ladang teh dan ladang strawberry..

Day 4
Lodge Maribaya
Kupon tiket boleh ditukar kepada susu (susu coklat sedap😋)
Fairy Garden
Trans Studio Bandung

Day 5
Dusun Bambu
Kartika Sari
Win Perfume

Bg yg sukakan kwhijauan mmg recomend orchid forest dan dusun bambu.. Nak post gambar xreti..
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 04:30 PM | Show all posts
cakur replied at 8-2-2019 11:36 PM
spa ada beberapa tempat.

everyday spa juga bagus.

thanks pak... gempa hari ni kuat ke? nampak kat berita tadi tapi tak sure bandung area mana pulak...
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 05:30 PM | Show all posts
tumpang tanye.. batik2 corak songket byk kat jakarta or ade kat bndung ye
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-2-2019 10:49 PM | Show all posts
Telolet replied at 11-2-2019 03:30 PM
thanks pak... gempa hari ni kuat ke? nampak kat berita tadi tapi tak sure bandung area mana pulak. ...

tak ada gempa di bandung hari ini.
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2019 10:20 AM | Show all posts
tulipmia replied at 30-1-2019 02:27 PM
mohon sharing mcm mn perjalanan train dr jkt ke bdo ye? pening tak faham2 sy. hotel mn disyorkan dkt ...

apa yg tulip xpaham?  naik tren jkt-bdo nih mmg mudah dan punctual - dah 3x saya buat trip gitu - turun jkt stay 1/2 mlm naik tren ke bdg - ada yg balik ikut bdg ada yg balik ke jkt - mainly sbb nak collect bebarang yg dah tempah utk bawak balik.

beli tiket online je - sampai kat stesen awal sket lah - gie kat self check in kiosk scan eticket yg kita print ms booking online tu - nnt akan keluar boarding pass. sampai masa naik la ke terminal - kalau tak pasti ada jer staff yg comey comey tolong tunjukkan mana tren kita.

saya amik yg executive jer tapi amat selesa dan bersih. pd saya sangat berbaloi berbanding dari naik kereta sbb xmacet   last trip balik bdo-jkt naik kereta haa 8 jam + baru sampai jkt!! terpaksa skip ke safari sbb sampai situ pun dah jam 2+pm kecewa anak anak.. terpaksa la berjanji next trip akan tido kat bogor pulak.
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2019 09:13 AM | Show all posts
Salam Cakur,

Bole suggest tak kedai jual kain telekung cotton ala-ala seperti Siti Khadijah di Pasar Baru? Dengan harga yg  murah ? Pastu kedai jual baju2 batik yg ready to wear?

TQ
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2019 10:44 AM | Show all posts
naktaugosip replied at 14-2-2019 09:13 AM
Salam Cakur,

Bole suggest tak kedai jual kain telekung cotton ala-ala seperti Siti Khadijah di P ...

Dulu2dulu orang malaysia selalu beli telekung dr Toko Laris
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-2-2019 11:21 AM | Show all posts
naktaugosip replied at 14-2-2019 08:13 AM
Salam Cakur,

Bole suggest tak kedai jual kain telekung cotton ala-ala seperti Siti Khadijah di P ...

kalau telekung, datang saja ke pasar baru atau rumah kain. lihat langsung barangnya. kan senang.

kalau baju batik, di pasar baru ada juga. tapi biasanya yang murah. kalau mau high quality harus ke kedai batik macam danar hadi atau batik keris. ya tentu harganya juga lain.
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2019 10:59 AM | Show all posts
cakur replied at 12-2-2019 09:49 PM
tak ada gempa di bandung hari ini.

saya salah paham artikel rupanya, gempa tu last month. ampunnn
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.044162s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list