Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
48033
View
684
Reply

All About Bandung Indonesia - Part 24

[Copy link]

Author: cakur       Show all posts   Read mode

Post time 7-8-2019 10:05 AM | Show all posts
Untuk yang nak ke bandung.....sy bagi cadangan, yang ada budget lebih sikit duduk lah di Hay Hotel, hotel baru memang best, ada terrace, malam2 boleh dinner ambil angin dingin. menu pun best2. untuk yang budget kecil sikit pastikan hotel agak baru atau hotel lama tapi dah diubahsuai baru. cek juga kalau ada lif. Jangan ambil guesthouse yang jarang dikunjungi, ada risiko juga. Di daerah riau banyak hotel2 harga sederhana yang bagus2.....
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2019 10:06 AM | Show all posts
Kepada yang nak sewa kereta boleh watsup 0172262458...
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2019 10:21 AM | Show all posts
sitisenyum replied at 2-8-2019 05:01 PM
Baru balik dari Bandung satu pengalaman yg menakjubkan bg kaki shopping cam saya dgn y cintakan kete ...

I say man....seriau lak baca review you fsl Green Batara!

I will be staying there on 21 Aug ni, sampai 26 Aug!!  Dah bayar sbb book lalu Agoda! Pengsan lah kalo teruk.....

Problem is I nak bilik for 3 ppl and it is quite difficult nak dpt room for 3...Fave takda room for 3!

Oh well....tawakkal ajelah....semoga it wont be so bad!!

Thanks for the review tho!
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2019 02:50 PM | Show all posts
last ke bandung sebelum 2019 tak silap 2013
Bandung sangat sesak dan jammed.
tapi kelebihan sekarang ada grab, murah, tiap kali nak ke mana-mana macam Pasar Baru
15000 je dgn grab.

Tapikan Jalan Dago kenapa banyak FO macam dah tak wujud dan lengang sunyi sepi. Amanda Brownies takde orang langsung, barang pun sikit2 je.
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2019 08:16 PM From the mobile phone | Show all posts
newrule5 replied at 8-8-2019 10:21 AM
I say man....seriau lak baca review you fsl Green Batara!

I will be staying there on 21 Aug ni, ...

Maybe I xada luck kot....mana tahu u pergi diorg ok je kan jgn samakan tau pengalaman kita
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2019 04:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Ok i sambung sikit pengalaman dkt Bandung
Lepas chk in rehat2 dlm bilik n mengurangkan stress kan so husband nk smoke turun beli "BATAGOR" (sorry klu salah) cam kulit popia dlm ada isi tp sedap giler n pedas...satu plastick rm3 murah isi banyak...oh tv dkt hotel xberapa cantik tp bolehlah utk ilangkan sunyi kan TV3 ada dpt TAPI suara dgn gerak mulut xsekatalah yer

Lepas Maghrib kami keluar...seronoknya suasana bandung ni adalah bila azan lepas satu masjid satu masjid bergema rasa tenang n aman.Nak cari makan dkt bandung nie tersangat lah mudah n senang hanya jalan kaki dh blh jumpa tempat2 makan n jualan..jd kami berjalan2 n survey2 je dulu harga2 kain lace ole2 semua
Klu fastfood cm kfc, burger king semua ada dkt Mall yg penting MR DIY pun ada....tp mmg pujilah org2 bandung dr cleaner, gruad semuanya berbudi bahasa. Kami masuk kedai ODJOLALI dia ada 2/3 buah kedai nk cari pisang sale yg glamer tu mmg sedap.

Berdepan dgn Green Betara tu ada kedai2 utk T-shirt , sweater semu just p tgk harga sama je tp susah nk cr size besar ada size beza tp ukuran bukan standrd jd mana badan size XL ker atas mmg mahal sikit lah...

Hari ke 2 kami break fast di hotel...makanan ok sedap kena selera layanan dr staff bahagian buffet n ketchen mmg bagus xsama dgn layanan reception.kami turun jam 7 mmg dh ramailah yg breakfast sbb diorg start jam 6. Nk stanby awal sbb dh janji dgn driver...oh lupa kami dh order kereta dgn syarikat KIKI Travel mmg dh deal dr malaysia lg sgt berbaloi2 sbb plan ikut kita bukan diorg yg tetapkan utk 2hari Avanza Rm300 xada limited masa nk pakai tp mereka recemnd keluar bandung kul 8 sbb nk elak jem. Atas pengalaman ini maka I xrecemend rakyat malaysia bwk kereta di Indonesia sbb mmg1000x kena hati kering yg kuat dgn jem nya n dgn byk sgt kereta dgn byk sgt motor dan sebagainya

Tempat pertama lawatan kami ke Kawah Putih sbb nk pergi ke Tangkuban Perahu masih ada takut2 lg dr Bandar bandung ke kawah putih ambik masa lebih kurang 1 1/2 tp sbb skrg diorg buat semua jalan sehala jd ambik masa lebih sikit.Mana2 yg tak tahan sejuk mmg direcemend bwk baju sejuk atau pakai lengan panjang...bila sampai sana terpulang pd kita nk parking dibawah atau nk bwk kereta terus ke atas. Tp klu bwk kereta ke atas bayaran mmg akan lebih mahal .Mana2 yg park di bawah utk naik ke atas kena naik Ontang anting so mmg kena bayar yer (dkt sini semua tpt berbayar tau masuk bayar, parking bayar n ada tips jg kena bg). Ontang anting ni sekali jln 12org utk naik keatas mmg jln kecik n berbukit n selekoh byk.

Sampai sana jgn lupa memakai mask yer sbb ada xtahan bau belerang dn jgn lupa ambik gambar tau sbb pandangan yg cantik ok...klu xbwk kamera xper dkt sana ada org yg boleh ambik gambar just bayar je (time ni sbb silap n salah faham harga kami by hampir rm100 utk gambar) tp gambar mmg cantik tp tulah salah faham kan.

Hampir sejam dkt situ kami terus pergi Glambing LakeSide dn seperti biasa parking&masuk kena bayar... N pergi ke ladang teh...fuuhhh mmg cantik n besar terjaga maaf sy ckp ladang teh bandung lg cantik dr cameron. Dkt sini mmg kena ada kamera sbb pemandangan yg sgt cantik n blh pose. Dkt Glambing ni ada kedai makan tp harga tpt pelangcongan tapi xsemahal malaysia. Driver pun ada recemend makan di kedai Rumah Nenek tp kami kenyang giler. So hari pertama yg memuaskan bila lepas zohor kami turun ke bandar n driver nk bwk jejalan ke kedai lace.

Di Favehotel juga ada kedai lace namanya Bandung Textile so malam pertama kami dh survey3 sbb just jln kaki je dr hotel.so driver bwk kami ke D'Fashion Bandung... So kepada semua reader silalah ke D'Fashion sbb harga yg Terlalu Murah sgt1000x payment by rupiah, RM n credit card. Jika di Bandung Textile harga mmg mahal tp design mmg cantik2 n berbaloi tp tetap lebih murah dr Malaysia. D'Fashion mmg rasa nk giler sbb lace sini semeter Rm40 dkt sana blh dpt Rm11 sapa xgiler kan so i mmg shopping disini n bandung textile utk baju pengantin dua2 ada kelebihan sendiri...

Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 04:53 PM | Show all posts
Betullah @sitisenyum ....memang tak sama pengalaman kita at Green Batara. Alhamdulillah mine was ok. Sorry yours was bad though!

We arrived quite late, around 8 pm. Mmg welcome drink was served masa we all sampai. Reception was very nice and helpful. They placed us at room 902. I took family room sebab ada 3 adults and taking standard room and add a bed macam tak baper comfy. So pay abit lah so sumer dapat rehat for the holiday. Paid RM840++ for 5 nights through Agoda. Not too bad in terms of room, size and amenities lah. Breakfast pun ok. I liked the pengat pisang they served!  We ordered room service for our 2 of the nights there and the food was nice, ayam taliwang was good!

Bandung is nice. Weather sangat to our liking, breezy and cool wind. Traffic jam takyah cakaplah! We left hotel early each day, by 8 am dah keluar. We hired a firend who is also a tour operator so we all relax ajelah...janji kuar duit!! Hahahaha.... First day we went Lembang and its vicinity. Next day ke Kawah Putih, Orchid Farm in Cikole and the tea farm to go to Glamping Lakeside. Best kalo put a night there!

Last 2 days shopping sampai rabak!

All in all good holiday in Bandung. Duit pun habis!! Hahahaha. Paling suka airport dia. Kecik and tak payah jalan jauh2. Hope they don't move to the new airport which is said to be very far!

Thanks so much all for the tips. Off to plan next holiday!
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2019 01:07 PM | Show all posts
adnil replied at 1-7-2019 03:31 PM
mak nak pegi bandung.. minta saya tgkkan hotel mana yg okay .. so nak tanya geng sini
a) travello h ...

Fave cihampelas pun bagus, ramai customer saya duduk sini.
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2019 01:16 PM | Show all posts
rainini replied at 8-8-2019 02:50 PM
last ke bandung sebelum 2019 tak silap 2013
Bandung sangat sesak dan jammed.
tapi kelebihan sekara ...

Ye la Dago tu dulu popular sangat,,,,fo2 sesak. tapi awal2 sekitar 13-14 tahun dulu barang2 di FO memang bagus2,,,,lama kelamaan saya tengok barang2 banyak yang fake...kadang beli tshirt baru 2-3 kali pakai dah rosak, leher koyak,,,tak macam dulu2, makanya sekarang orang kurang belanja di fo. saya sendiri pun ke bandung sekedar untuk jalan2..makan2..jumpa kawan2 belanja sikit2 di Pasar baru jika ada yang berkenan. Kalau dulu2 datang 1 beg balik mesti kurang2 3 beg, sangat dah berubah...Itu saya la...orang lain mungkin lain semangat shoppingnya....
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2019 05:53 PM | Show all posts
hi..apa yg best skrg di bandung ni..last g thun 2013..anak pun dh darjah 1..g dulu baby baru 6 bulan..cdgn hotel yg best n supir yg terbaek..dh bca semua thread tp nk yg latest info..tq ualss
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 03:10 PM | Show all posts
Shopping bandung kt mane yg best2 2019 ni ye, rumah Mode masih function lg x
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2019 08:53 AM | Show all posts
zaziot replied at 22-11-2019 03:10 PM
Shopping bandung kt mane yg best2 2019 ni ye, rumah Mode masih function lg x

Shopping dah makin kurang menarik kat Bandung sekarang ramai tumpu ke Jakarta je utk shopping.  Rumah Mode tu masih ada je.  Sekarang mereka lebih bagi tumpuan utk sightseeing je ikut style macam kat Jogja.  Btw rasanya lately shopping lebih menarik kat Jogja.
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2019 08:17 AM | Show all posts
Artemesiaa replied at 23-11-2019 08:53 AM
Shopping dah makin kurang menarik kat Bandung sekarang ramai tumpu ke Jakarta je utk shopping.  Ru ...

xmahal ke shopping kt jakarta?

jogja shopping apa yg best?

kalau nk shop baju2 anak/jeans ke/baju mak2 ke...bandung still not the choice eh art


Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2019 02:13 PM | Show all posts
zaziot replied at 25-11-2019 08:17 AM
xmahal ke shopping kt jakarta?

jogja shopping apa yg best?


Banyak je yang murah2 dan pilihan pun lebih banyak kat Jakarta berbanding di Bandung.  Jojga shopping baju, batik dan craft murah2 makan pun murah.  Betul tu kalau nak soping baju2 anak dan mak elok ke Jakarta je lebih banyak pilihan berbanding Bandung.  Bandung elok untuk sightseeing je sekarang ni bukan soping macam dulu2.

Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2019 02:30 PM | Show all posts
Artemesiaa replied at 25-11-2019 02:13 PM
Banyak je yang murah2 dan pilihan pun lebih banyak kat Jakarta berbanding di Bandung.  Jojga sho ...

oooo okey2..tq for the info art
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2019 01:36 PM | Show all posts
Ni antara planning i utk Bandung...if ada sesape sudi nk komen pape sila komen ye, tq


What to do :
-        Tangkuban Perahu
-        Kawah putih
-        Floating Market Lembang (Must try Batagor)
-        Farmhouse Lembang(Hobbit house)
-        Lutung Kasarung Bird Cage,Dusun Bambu (lunch)
-        Kampung Daun for makan (open 10am-11pm)
-        Kartika Sari
-        Amanda Brownies
       
For shopping :
-        Jalan Setiabudhi : Rumah Mode, Fashion World, Grande Fashion Gallery, Mode Plus
-        Jalan Dago : Levis, Polo, Nike, Grande, Marc & Stuart, Uptown, Carla, Glow, Donatello
-        Jalan Riau : Summit, Heritage, Cascade, Secret
-        Pasar Baru Trade Centre
-        Cihampelas Walk
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-11-2019 12:32 AM | Show all posts
dusun bambu dan kampung daun itu berdekatan. jadi hanya bisa lunch di satu tempat saja. kecuali beda harinya.
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2019 11:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Tengah book flight ke BDO.. ni stuck dkt page riew detail and pay. Nak wat apa ek?
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2019 08:04 AM | Show all posts
bawaku_terbang replied at 27-11-2019 11:38 PM
Tengah book flight ke BDO.. ni stuck dkt page riew detail and pay. Nak wat apa ek?

trus pay la kan

i nk beli hrni



Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2019 03:29 PM | Show all posts
kalau nak dekat.. stay di Pasar baru Square Hotel .... jalan kaki untuk ke Pasar Baru, KFC ada kat tepi tu je..... dan beli makanan kat hotel pun ok...

maribaya is the best! suka sangat!  

cuma ada pengalaman tak best lepas balik dari kawah puteh, i was down with sulful dioxide poisoning.... ingat salah makan.. tapi bila cek semula, ialah SDP ... memula rasa macam nak muntah/ nausea, pastu macam nak demam, pastu berpeluh, pusing dan cirit birit..... effect ni berlaku after 24 hours!!!!  tapi lepas rehat, makan panadol.... kurang sikit mual... cuma after tu mmg tak lalu makan 1 hari! the same symptom bagi kami yg kene....

farmhouse pun best ..

trans studio pun ok.... ala ala kidzania, tapi dalam dia macam universal studio (yg dalam bangunan)

bandung is excellent for jalan jalan.... rare sgt gambar di sana..... puas hati!

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.075405s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list