Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
46637
View
668
Reply

All About Bandung Indonesia - Part 24

[Copy link]

Author: cakur       Show all posts   Read mode

Post time 7-5-2017 10:47 AM | Show all posts
zura73 replied at 4-5-2017 05:38 PM
Bkn urusan keje, more to shopping. Penah before pi bandung xpakai supir, jln2 tahan teksi....cheap ...

owh yeke..hehhe..dh penah pegi so oklah..kite prefer supir lgpn ade bwk anak so senang sikit. hehehe. enjoy bandung!

Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2017 03:23 PM | Show all posts
rindu nk mkn kek lapis kartika sari
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2017 09:42 AM | Show all posts
zura73 replied at 6-5-2017 08:33 AM
Bersiaran dr hotel serela riau bandung. Mcm cakur cakap mmg uber xleh masuk airport. Kena keluar air ...

Sis, sekarang ada sale tak kat pasar baru n sewaktu dengannya?
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2017 02:58 PM | Show all posts
marla69 replied at 6-5-2017 05:38 PM
Kawasan tmpt mkn bersih tak? Ai concern tu jer

Pasal tempat makan ni macam kat sini gak...nak yang bagus kena keluar duit lebih sikit....nak makan tepi2 jalan pun ada..murah...
nak kata highrisk pun susah sebab ada orang makan sakit perut ada yang ok je...
so..tepuk dada tanya pocket ....
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2017 03:48 PM | Show all posts
cakur replied at 4-5-2017 06:16 PM
hari raya nanti itu, biasanya kedai buka setengah hari di hari raya pertama. setelah itu buka sepe ...

eh boleh boleh....boleh pm mama, berapa harganya semua.
ambil di airport ke hotel, dan bawak kami ke tangkuban esok atau lusanya....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-5-2017 08:52 PM | Show all posts
mamaezah replied at 8-5-2017 02:48 PM
eh boleh boleh....boleh pm mama, berapa harganya semua.
ambil di airport ke hotel, dan bawak kami ...

cek pm bu.
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2017 07:59 AM | Show all posts
zura73 replied at 6-5-2017 08:33 AM
Bersiaran dr hotel serela riau bandung. Mcm cakur cakap mmg uber xleh masuk airport. Kena keluar air ...

saya pun nak try naik uber di bandung. jauh tak dari airport nak keluar untuk dapatkan uber?
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2017 02:24 PM | Show all posts

hang tak tulih apa pun kat dm mama Cakur, mama tanya pun hang tak jawab...paham ke idok ni....
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2017 04:20 PM | Show all posts
Edited by zura73 at 9-5-2017 04:29 PM

Bab makan ni saya akan mkn kat restoran. Selama pi bandung ni xpenah mkn kat gerai. Suami saya ni particular sikit bab2 saluran air. Bkn kat Bandung je kat Msia pun sama. Kalau gerai tu xde air paip, dia xkan pi mkn pasal dia rasa tahap kebersihan tu kurang. Maklumlah org tu kena jimat air so dia rasa mcm x berapa bersih. Maaf kalau ada terasa statement saya ni. Lain org lain perangai.

First day saya mkn kat kedai tepi Heritage yg ada band nyanyi tu. Sedap org tu nyanyi. Saya order nasik goreng seafood. Sotong dia potong 84 kot, hahaha kecik2 size kacang dal. And adalah dlm 5 mcm tu kot. Udand pun size sama, ada 2 or 3 camtu. Harga sepinggan dlm RM10.

Yg tanya soklan jauh ke nak tunggu Uber kat airport. Jauh jugaklah kot, kalau malas naik je teksi, tapi masa nak balik dr hotel ke airport boleh naik uber. Drop passenger kat airport OK cuma mengambilnya saja xleh. Kena tunggu luar airport.

Masa saya pi pasar baru xlak sale. Mcm biasa je. Nak kena tawar harga gaklah.

Saya ada beli anak tudung yg ada org post dlm previous thread tu. Balik saya cuba, agak ketat kat kepala saya. Maybe wife dia size kecik kot. Saya ni besar kepala....hahaha.

Saya ada beli murtabak San Francisco, teringin nak try kata sedap. My opinion, oklah sedap gak. Saya xbeli yg murtabak manis, psl yg saya beli pun daging size paling kecik pun agak besar. Jenuh kami mkn berdua. Masa nak order Murtabak sapi tu ada lg satu jenis, Murtabak Sapi Pete. Saya ingat sebut mcm nama omputih Pete, dah nama kedai pun omputih. Saya tanya mcm mana Murtabak Sapi Pete ni. Org tu dok sebut pete (sebut ikut ejaan), rupa2nya petai. Tu dia!!!! nasib baik saya xorder, mau pengsan mkn murtabak ada petai.
Masa dia buat mutabak manis for other customers saya pun tgk, ya Allah dia buh chocolate, susu pekat and cheese. Takut saya nak mkn......boleh potong kaki ni.

Saya perasan kali ni saya mkn byk sungguh nampak depa guna susu pekat, depan serela Riau ada kedai mkn nama Pavillion. Masakan Sunda kot, kebanyakkannya digoreng. Kita pilih nak amik apa, ayam, ikan, paru, lidah. Mostly dia goreng and kita pilih sambal n ulam2 nak mkn. Hari saya pi tu ada siput sedut masak mcm masak lemak. Sedap kami makan siput sedut, ikan gurame bakar, paru and lidah bakar. Air saya order air masak je, suami order air kelapa. Ada susu pekat dlm air kelapa. Lepas tu kami order pisang goreng cheese pun ada susu pekat.

Breakfast kat hotel saya tgk ada mcm agar2 duk dlm cocktail glass tu, on top of agar2 tu ada susu pekat.

Saya beli brownies and bagelan kat Kartika Sari, depa tolong pack dlm kotak free (this free packing is for certain purchase price....maybe more than RP200K), bila kat airport saya masuk luggage je. Alhamdullilah semua selamat xhancur. Takut gak bagelan saya jadi badigol. Masa balik pun, kastam tgk muka kami suruh jalan je, xcheck bag pun. Both of us dah mentally prepared if they want to impose tax on us.

Kali ni pergi dapat beli Tshirt Hard Rock utk anak2 and suami and saya gak. Tshirt made in Indonesia. Last year saya pi Gold Coast beli Tshirt ori pun harga RM100. Made in Vietnam kot. Saya xbeli pun, suami and anak sulung sorang tu je beli. Psl saya rasa membazir beli Tshirt mahal2. Kali ni saya beli byk pasal harga dlm RM28. Tshirt ni beli kat FO yg dekat dgn hotel saya yg depan dia ada kedai perfume tu. Nama apa ntah saya lupa lak.

Jumpa gak seluar Zara for me. Warna dark blue, hrg dlm RM40 kot. Tanya kot2 ada kaler lain, dia kata kaler kuning. Apa ke jadah pi keje pakai seluar kaler kuning. Kalau muda xpelah, nia dah macik2...xsesuai sgt.

Saya jugak pi ke Cibaduyut, naik Uber dr pasar Baru kesitu dlm Rp40k kot. Kasut perempuan sama pesen mcm masa saya pegi dulu2 (ni kali ke 6 saya pi). Masa say pi dulu2 pun saya rasa pesen tu pesen dulu2 gak. Paham tak maksud saya. As if time stood still in here. X pesen langsung kasut pompuan dia, sapalah designer kat situ, mau saya hantuk kepala dia kat dinding. Xtgk tv ke or bukak internet. Pesen depa dok buat tu org xpakai dah. Saya cariklah kot2 ada kasut almost mcm clarks ke....mmg xdelah. Saya marah bukan pasal apa, dah kita pi jauh2 naklah beli kasut kat kita. Pak Cakur org Indon kan, please take note, suruh depa design cantik2 or pak cakur tlg tunjuk kat depa pesen kasut skrg ni. Hahaha......jgn marah pak cakur, gurau je.

Tp kalau sapa2 nak beli kasut moccasins lelaki and perempuan ok. Dulu saya beli moccasins tahun 2012, sampai skrg dok pakai lg elok lg. Suami saya beli jugak tp tapak dah haus, tapi kulit elok je. Kasut keje lelaki pun ok gak. Suami saya beli 3 psg kasut (moccasins, selipar kulit and kasut ofis) kat anak sulung saya beli kasut moccasins. selipar and kasut keja Rp160K, moccasins Rp200K. Kedai dia depa kedai Grutty.

Hope sapa2 nak pi Bandung, info saya diatas dpt membantu. Saya kalau nak jln2 mana2 mesti baca kat cari dulu. Membantu sgt. Lepas tu saya akan bgtau pengalaman saya and most probably xmasuk dah thread ni until saya nak pegi tmpt tu blk.

Anyway saya akn masuk kat sini lg dlm masa terdekat ni, kot2 boleh menjawab segala soklan.
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2017 10:43 PM | Show all posts
zura73 replied at 9-5-2017 04:20 PM
Bab makan ni saya akan mkn kat restoran. Selama pi bandung ni xpenah mkn kat gerai. Suami saya ni pa ...

wahh sis tq share info..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-5-2017 11:14 PM | Show all posts
izalias replied at 9-5-2017 06:59 AM
saya pun nak try naik uber di bandung. jauh tak dari airport nak keluar untuk dapatkan uber?

jauh juga. lagi ibu harus bawa luggage.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-5-2017 11:20 PM | Show all posts
zura73 replied at 9-5-2017 03:20 PM
Bab makan ni saya akan mkn kat restoran. Selama pi bandung ni xpenah mkn kat gerai. Suami saya ni pa ...

Pak Cakur org Indon kan, please take note, suruh depa design cantik2 or pak cakur tlg tunjuk kat depa pesen kasut skrg ni.


iya bu. nanti saya kalau ada kilang sendiri buat design yang cantik cantik. hehehe.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-5-2017 11:22 PM | Show all posts
mamaezah replied at 9-5-2017 01:24 PM
hang tak tulih apa pun kat dm mama Cakur, mama tanya pun hang tak jawab...paham ke idok ni....

boleh contact:

WA: +6281293800428
Email: cakurtravel@yahoo.com
Facebook: http://www.facebook.com/cakur.trav
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2017 11:33 AM From the mobile phone | Show all posts
cakur replied at 9-5-2017 11:20 PM
Pak Cakur org Indon kan, please take note, suruh depa design cantik2 or pak cakur tlg tunjuk kat d ...

Ok saya doakan murah rezeki ada kilang sendiri. Dah ada nanti bgtau saya, saya nak beli tp harga adik beradiklah......hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2017 09:45 AM | Show all posts
Ada suggestion tak tempat wisata yang menarik ? (selain kawah putih, tangkuban perahu, floating market, farm house, the lodge)
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2017 10:41 AM | Show all posts
kat bandung ada jual produk herborist ke? yg banyak jual kat bali tu..mcm lulur/mandian/facial care/losyen.
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2017 03:03 PM | Show all posts
cakur replied at 9-5-2017 11:22 PM
boleh contact:

WA: +6281293800428

bisa di atur Pak!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-5-2017 07:28 PM | Show all posts
frin replied at 11-5-2017 08:45 AM
Ada suggestion tak tempat wisata yang menarik ? (selain kawah putih, tangkuban perahu, floating mark ...

glamping / situ patengangn.

dusun bambu.

tebing keraton.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-5-2017 07:29 PM | Show all posts
baby_blue replied at 11-5-2017 09:41 AM
kat bandung ada jual produk herborist ke? yg banyak jual kat bali tu..mcm lulur/mandian/facial care/ ...

harusnya ada.
Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2017 10:32 AM | Show all posts
mamaezah replied at 4-5-2017 03:44 PM
mama nak pergi hari raya nanti 26-29/6/2017, kedai banayk bukak atau cam na, mama duduk hotel
Best ...

Kalau mama nak cotation transport boleh watssup 0172262458....
In Sha Allah boleh bantu
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.084186s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list