Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
1234Next
Return to list New
4440
View
76
Reply

pendpat utk buat pendapat smpingan

[Copy link]

Author: bravocharlie       Show all posts   Read mode

Author
Post time 3-4-2017 12:34 PM | Show all posts |Read mode
Edited by bravocharlie at 3-4-2017 03:30 PM

1ST sy tak tahu nk letak thread mana..pebincangan kluarga ke peribadi ke ape ke...andai salah tempat mohon momod alih ya...maaf.

Saya ni mengalami mslah kewangan negara al mklulah al jibby mentadbir mcm2 hal(salahkan jibby plak )
gaji aku gan laki btol2 tak cukup nak tmpung kehidupan ktrang kt kl neh..so aku nk wat part time..wlu lelaki sepatut wat part time kann..tp aku sedar laki aku mlm lepas magrib baru lek umh..acaner? ahad jek cuti...aku kdg2 bajet makan chuolss..byk brang xbeli, lagi2 aku nk beranak lagi 3 bulan..pastu brg2 umh mmg xcomplte langsung...mcm bangla menywa pon ade tp aku syukur sesangagttt...ALHAMDULILLAH cume aku nk wat dropship/upah...aku nk mitk pendapat kwan2 mana ok..

1. nk buat dropship baju raya - risiko - komfom byk saingan..dan yg tokey baju raya ni siap ckp klu tak de jualan dalam 3  bulan aku akan dikick..dan klu nk behenti jadi droship die, kene bagi notis bapa bulan...(mcm keje rasmi plakkk) daftar agen kene byar >> dalam pertimbangan maybe nk buat jugak
2. aku nk wat jualan doorgift..komfom ramaii yg buat...tp aku 1st ni slow2 nk buat, amek upah jek..contoh pengantin2 ade yg tak larat nak packing brg2 doorgift ,aku boleh tlg buatkan...ade tak org buat mcm tu ek?aku nk try..tp tak tau nk amek upah bapa sen utk satu goddies..
3. nk jadi agen pinjaman bank/ koperasi- kalau korang nk wat pinjaman , roger la aku..bukan ahlong..tp koperasi ke bank ke kan..tp aku tak de pngalaman n lubang lagi ..


so pendapat korang? aku jd makin hari makin fikir smpai bile nk hidup mcm ni...aku nk ubah diri aku..tambah2 coming soon ade anak..at lest dpt la beli susu pampers anak skit2 kan...

mohon jangan maki..aku tkot perot aku mnegeras..
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2017 01:51 PM | Show all posts
lagi 3 bulan nak bersalin, maksudnya tt 6 bulan hamil la ye... first of all, tahniah nak dapat baby dah...


anyway tt duduk area mana?

pasal dropship tu yes, memang banyak saingan tapi market pun besar..sekarang ni ramai yg shopping online je kan untuk baju raya so ya... just usaha, promote kaw kaw,ringan mulut jawab pertanyaan customer, rajin up post iklan  Insyaallah ada rezeki...takut tak menang tangan nak balas whatsapp customer je nanti...   idea kerja part time lain seperti jadi house helper  tak sesuai pula sbb tt hamil...tapi maybe husband boleh join...https://www.maideasy.my/jom-kerja-cleaner   

tt minat menjahit tak?  nanti lepas bersalin dah habis pantang why not try belajar menjahit kat Giat Mara.. ada certain kes lepas belajar boleh dapat mesin jahit free...lepas dah belajar menjahit, buka fb page kedai tailor sendiri pastu rajin share teknik menjahit kat group2 menjahit utk exposure...  ni contoh tailor online yg for me berjaya sbb suka tengok cara dia promote perkhidmatan menjahit beliau... nampak profesional padahal menjahit kat rumah je... https://www.facebook.com/IdzyanIsmail/

customer beliau mostly online..hantar kain dan baju contoh by pos laju...

menjahit ni bidang luas, kalau tak suka jahit baju, boleh jahit barang baby.... contoh sewist barang baby yg berjaya..https://www.facebook.com/feltaholics/?fref=ts


dan bila menjahit dari rumah boleh jaga baby sekali..   

just my suggestion sahaja...untuk long term part time/full time income...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2017 02:27 PM | Show all posts
tt punya keyboard tak cukup huruf ke?
ataupun kena charge kalau type penuh?
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2017 03:09 PM | Show all posts
dulu akupun sama tapi sejak aku meniaga n lemak ari ahad alhamdulillah...
tapi kenala korbankan sabtu ahad utk prepare ration tak tido bai penat lg..      
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-4-2017 03:15 PM | Show all posts
prettyuglybabe replied at 3-4-2017 02:27 PM
tt punya keyboard tak cukup huruf ke?
ataupun kena charge kalau type penuh?

maaf....jap hedit
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-4-2017 03:32 PM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 3-4-2017 01:51 PM
lagi 3 bulan nak bersalin, maksudnya tt 6 bulan hamil la ye... first of all, tahniah nak dapat baby  ...

time kasih bg cadangan...jahit tu tak pandai...sy kerja full time...tu nk wat part time online...
kannn doorship tu kene gigih kan...sy pk tu jek online dropship...tu je yg npk skg...gan agen pinjaman...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-4-2017 03:33 PM | Show all posts
harrypoter replied at 3-4-2017 03:09 PM
dulu akupun sama tapi sejak aku meniaga n lemak ari ahad alhamdulillah...
tapi kenala korbankan sab ...

aku tak pndai sgt wat nasik lemak, tak powerrr mcm peniaga tu...tp boleh lah belajar...uolss buat sbtu ahad modal berapa?keuntungan berapa?mesti penat gile kann....
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2017 04:48 PM | Show all posts
bravocharlie replied at 3-4-2017 03:33 PM
aku tak pndai sgt wat nasik lemak, tak powerrr mcm peniaga tu...tp boleh lah belajar...uolss buat  ...

ahad je, jadila sales sehari tolak modal semua bolehla untuk belanja sebulan
lagi senang dari menjahit, sebab terus dpt cash
penat gak la, tapi berbaloi
pegi belajar dgn org dulu,cmana nk buat sambal tu je yg penting
masak nasi senang je, lauk2pun senang
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2017 04:51 PM | Show all posts
bravocharlie replied at 3-4-2017 03:33 PM
aku tak pndai sgt wat nasik lemak, tak powerrr mcm peniaga tu...tp boleh lah belajar...uolss buat  ...

tbh byk je nasi lemak yg jual tu xsedap mana pun, tp org beli sbb senang, dkt dgn opis ke rumah.
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2017 04:57 PM | Show all posts
tt.. since u tengah pregnant, i advice u buat dropship je. u buat la macam2 jenis dropship. kain ela ke, jual baju ke pun boleh. kalau nak, u pm hakak @noraidil ni dia otai segala macam business... nak jadi agen jual kuih raya pun voley dek....

dropship ni u tak perlu kuar modal... u kena spend time kat fb/ig je. pandai-pandailah u budget masa nak repost segala. 1st month tu tak banyaklah... nanti dah 2-3 bulan kalau u rajin, insyaAllah boleh dapat. u boleh deal dengan kak noraidil ni... kalau u comel, lagi dia suka
@noraidil

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2017 04:59 PM | Show all posts
harrypoter replied at 3-4-2017 04:48 PM
ahad je, jadila sales sehari tolak modal semua bolehla untuk belanja sebulan
lagi senang dari men ...

dia tengah pregnant u... larat ke?
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2017 05:01 PM | Show all posts
laki awak kerja apa, awak kerja apa?
kenapa awak kena fikir laki awak penat balik kerja pukul 7 bla bla bla?
tapi suami ada tak fikir isteri penat kerja, mengandung lagi, part time lagi?
why dont awak minta laki awak yang usaha cari part time dulu..
contohnya berniaga burger kat area rumah ke?
kalu kesian laki kena kerja, awak sama-sama buka stall..
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2017 05:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku stuju yg seken...yg first nn three mcm leceh aje....aku suka org buat job yg melibatkan servis camtu

Takpe tt..pelan2 kayuh k..husband aku pon buat part time..mula2 nak nangis tgk upah dn hasil penat lelah..mcm x berbaloi..tp dia konsisten alhamdulillah lps setahun br nampk ada hasil..dan dia makin semangat nk kerja skang

Speaking of which..nape x mintak hubbuy je buat part time dh ko tgh sarat? Husband aku pon balik kerja lps maghrib siap dgn pakej outstation gk..kerap plk tu...bulan byk outstation xde la rezki..bln x byk outstation dpt la lebih...aku nak gk tlg husband aku meniaga kuih tp aku pon dh 5 bln pregnant...penat weih...sbb tido selalu x cukup berjaga malam gi kencing haha
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2017 05:24 PM | Show all posts
MyNameIsIris replied at 3-4-2017 04:57 PM
tt.. since u tengah pregnant, i advice u buat dropship je. u buat la macam2 jenis dropship. kain ela ...

good idea...jadi dropshipper utk kuih raya..selain dari baju raya, kuih raya pun orang cari kan... or dropship produk kerepek dan kekacang ke..
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2017 05:29 PM | Show all posts
bravocharlie replied at 3-4-2017 03:32 PM
time kasih bg cadangan...jahit tu tak pandai...sy kerja full time...tu nk wat part time o ...

sama-sama... itulah benda yg melibatkan skill memang tak ramai yg minat sbb tu ada je peluang utk buat duit..  

tadi kita terfikir, skill dari kerja tt yg fulltime ni tak boleh jadi side income ke? I mean contoh kalau fulltime jadi designer, part time boleh buat kerja design2 banner ke..poster...ambil job online......   

at the mean time, utk persediaan masa bersalin, yg jadi dropshipper tu kalau sungguh2 buat boleh punya tt.. fighting2..  







Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2017 05:30 PM | Show all posts
prettyuglybabe replied at 3-4-2017 05:01 PM
laki awak kerja apa, awak kerja apa?
kenapa awak kena fikir laki awak penat balik kerja pukul 7 bla ...

lelaki kalau nak, tak payah disuruh uols... sendiri ada inisiatif.

Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2017 05:31 PM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 3-4-2017 05:24 PM
good idea...jadi dropshipper utk kuih raya..selain dari baju raya, kuih raya pun orang cari kan... ...

kak @noraidil boleh tolong bab-bab dropship ni.. i pun jadi agen/dropship dia
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2017 05:34 PM | Show all posts
MyNameIsIris replied at 3-4-2017 05:30 PM
lelaki kalau nak, tak payah disuruh uols... sendiri ada inisiatif.

ada setengah orang memang kena push baru nak jalan..
kasihan bini-bini zaman la ni..
kena mengandung, pastu kena fikir nak cari duit lebih..
kalau nak kesian kat laki pun, biar la berpada..


Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2017 05:38 PM | Show all posts
prettyuglybabe replied at 3-4-2017 05:34 PM
ada setengah orang memang kena push baru nak jalan..
kasihan bini-bini zaman la ni..
kena mengan ...

i tambah lagi
kena kerja, kena share bayar bils, kena buat kerja rumah... bersyukurlah kalau dapat husband yang bagi duit poket. ni dahlah suruh kita kerja, duit poket pun tak bagi... sadis betul jantan zaman ni
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2017 05:56 PM | Show all posts
ni just suggestion secara umum, mana tahu ada wanita yg baca dan tgh cari job kan...

boleh cuba jadi tukang urut atau penjaga pantang ibu bersalin....   
kelolaan Blessed Beauty Confinement bawah seliaan Kak Bidan Siti Aishah..  lepas habis kelas, BBC akan guide.....






https://www.facebook.com/bbcspa/?fref=ts


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-4-2017 09:56 AM | Show all posts
time kasih semua bg cadangan...dlm fikiran sy skg ni doorship..smlm dah start wat publish kt fb ttg agen pinjaman tu...kalau korang nk wat loan koperasi ke bank bgtau la...tp sy tak jadikan agen pinjaman ni keutamaan..nk buat jgk doorship baju raya n kuih raya mcm elle mujigae ckp...doa2 la....
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2017 10:04 AM | Show all posts
bravocharlie replied at 4-4-2017 09:56 AM
time kasih semua bg cadangan...dlm fikiran sy skg ni doorship..smlm dah start wat publish kt fb ttg  ...

buat kerja tu jaga jugak kesihatan ye tgh pregnant ni, haish motip aku lak risau? Haha
Semoga pintu rezeki tu terbuka luas utk TT dan famili ye. Jaga diri dan baby.
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2017 03:23 PM | Show all posts
bravocharlie replied at 4-4-2017 09:56 AM
time kasih semua bg cadangan...dlm fikiran sy skg ni doorship..smlm dah start wat publish kt fb ttg  ...

good luck dear... kalau niat u baik, insyaAllah dipermudahkan..
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2017 11:17 AM | Show all posts
bravocharlie replied at 4-4-2017 09:56 AM
time kasih semua bg cadangan...dlm fikiran sy skg ni doorship..smlm dah start wat publish kt fb ttg  ...

Good luck tt. Teruskan berusaha, jaga diri dan kesihatan baby. Semua forumer doakan semoga chuols murah rezeki
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-4-2017 11:42 AM | Show all posts
korang2 beli la baju raya kt iolss...heheheheheh...jual2 baju raya dship ni byk btol saingan kan...kdg2 smpai giveup....sblum ni buat dship jual mekap cmtu gak.....tp kali ni kene btol2 la...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.060885s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list