Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
12Next
Return to list New
2600
View
38
Reply

Persiapan utk anak UPSR 2017

[Copy link]

Author: BT10       Show all posts   Read mode

Author
Post time 3-4-2017 02:59 PM | Show all posts |Read mode
Salam, all parents...share persiapan uoall for kids UPSR this year.....tq
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2017 03:28 PM | Show all posts
kaka buat :

masak sarapan
dhuha
hajat
study sama2 dengan anak pastikan homework siap..
banyak latihan selain upsr  contoh sudoku,  mathematic, dan lain2 lagi..


angan2 je..kaka tiada anak upsr tahun ni.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-4-2017 03:33 PM | Show all posts

la.......tapi betul la tu yg u suggest....so anak u dah lepas UPSR ke & kecik lagi......apa pun kita boleh share apa.....tq

Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2017 01:52 PM | Show all posts
Dari dalam peyut dah  prepare.....

Sekian.......
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2017 06:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Banyak buat latihan...untuk tingkatkan vocabulary dan grammar bagi subject bahasa...matematik pulak supaya dapat kira dgn cepat dan tepat dalam masa yg ditetapkan...

Memang kami lakibini belajar sendiri topik2 upsr dan ajar kat anak...tuisyen pulak susah sikit sebab kekurangan masa...ada anak2 kecik lagi...baru je dapat baby baru...so susah nak hantar tuisyen...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-4-2017 12:07 PM | Show all posts
marumaru replied at 17-4-2017 06:48 PM
Banyak buat latihan...untuk tingkatkan vocabulary dan grammar bagi subject bahasa...matematik pulak  ...

thanks u......my hero mamanya yg ajar latih tubi so far math. nya alhamdullilah ok.....cuma my hero ni malas membaca & UPSR start 2016 new format kan........lagi susah coz soalan subjectif....guna minda
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2017 01:55 PM From the mobile phone | Show all posts
BT10 replied at 19-4-2017 12:07 PM
thanks u......my hero mamanya yg ajar latih tubi so far math. nya alhamdullilah ok.....cuma my her ...

Tu la pasal...my son lak otak dia lurus bendul sikit...bila soalan belit atau guna perkataan yg dia tak paham, mulalah dia jawab merapu...memang selalu kena cubit dgn ayahnya sebab careless mistakes..

Memang tak dinafikan susah...bahasa melayu pun soalan kadang2 saje je nak trap student...english pun punca ramai dapat rendah upsr tahun lepas kan...terpesong tak menjawab soalan jadinya...

Sains ok sikit sebab ramai yg minat jadi derang faham betul2...

Math pulak soklan suka belit2...scope pun luas pulak tu...ade yg tak sempat jawab sampai habis...

Adoi...mak bapak lagi stresss bila fikir pasal preksa ni...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-4-2017 02:38 PM | Show all posts
marumaru replied at 19-4-2017 01:55 PM
Tu la pasal...my son lak otak dia lurus bendul sikit...bila soalan belit atau guna perkataan yg di ...

tu la harapan i tinggi gak......pd hero sorang ni je i ada u.....so i do everything for him.....selalu doa & solat hajat agar dia cemerlang dunia & akhirat......

Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2017 03:01 PM | Show all posts
memandang kan sy tak hantar anak pegi tuisyen (just pegi tuisyen sekolah), sy beli sasbadi online, tutor.com and fullAmark utk latih tubi anak kat rumah.

antara 3-3 ni pada sy sasbadi online (ilearnace) yg paling best. ada nota, ada quick test, ada assesment, kertas objektif, subjektif. sy pulak yg minat study banding anak, yelah time zaman dulu takde benda mcm ni, buku rujukan pun tak mampu beli, so belek je la buku teks huhu

dok sebelah anak time ulangkaji, 1st suh baca nota sasbadi by topic then latih tubi dulu dgn quick test, tgk sama ada dah kuasai atau belum 1-1 topik tu, dah yakin and quick test byk jwp betul, baru la masuk topik lain pulak.

utk makanan tambahan plak sy ada beli juzQ30 dr doktor asmadi tu. baru makan seminggu. harap2 dia jadi einstein la lepas makan jus tu hahaha

pastu sy galakkan anak masuk tido awal, kul 9 dah tido lepas solat isyak. pastu kunci jam bangun kul 4.30. sy pun bangun sekali ajak anak solat taubat, tahajud, hajat. suh dia doa juga mintak Allah terangkan hati, permudahkan segala urusan, bagi kejayaan cemerlang  bla bla. pas solat bagai tu buat la homework. pulun study cuma hari tak sekolah. hari sekolah just buat homework yg menimbun2 tu je.

itu je la yg leh sy bantu anak nak peksa ni. Sy cuba la usaha mana daya selebihnya tawakal pada Allah.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-5-2017 09:08 AM | Show all posts
meesiput replied at 26-4-2017 03:01 PM
memandang kan sy tak hantar anak pegi tuisyen (just pegi tuisyen sekolah), sy beli sasbadi online, t ...

sasbadi online (ilearnace)ni camne u......cite sikit guna last year paper ke.....Costnya RM bape tu.....berkesan & mudah utk belajar ke......my hero pun pegi tuisyen sekolah je & mamanya ajar kat umah


Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2017 05:48 PM From the mobile phone | Show all posts
wow rajin ye. i masa anak first bersungguh jugaklah tusyen bagai.  now yg kedua ni i mellow down byk. tusyen pun amik dua paper je, math n science. anak i pun moderate je lah yg ni. Yg first dulu push gila2 pun average juga. Usaha yg i rasa sesuai utk sek rendah. taknak dah over mcm dulu.
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2017 11:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Utk subjek bahasa inggeris ,bahaya melayu i beli buku pt3 untuk rujukan sbb kebanyakan jawapan detail untuk upsr ada dalam tu .. i buat berdasar pengalaman mak saudara i ,anak dia  upsr tahun lepas 6a
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-5-2017 04:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Ladybosss replied at 5-5-2017 11:17 PM
Utk subjek bahasa inggeris ,bahaya melayu i beli buku pt3 untuk rujukan sbb kebanyakan jawapan detai ...

Tq....kalau ada lagi petua dr mak saudara u share ye......
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2017 04:24 PM From the mobile phone | Show all posts
BT10 replied at 8-5-2017 04:20 PM
Tq....kalau ada lagi petua dr mak saudara u share ye......

Welkam ... insyaAllah kalu ada saya share
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2017 11:04 AM | Show all posts
Anak aku umur 12 tahun, Tahun ni mmg akan UPSR la. Anak aku sekolah agama, tp sekolah tu mmg tak ambik UPSR. Tahun depan dia dh tak mau sekolah tu dah sbb dia tak leh masuk subjek banyak sangat.  Aku ada call sekolah kebangsaan yg terdekat untuk masukkan anak aku calon persendirian untuk UPSR.  Bercakap dengan guru besar sek tu, dia kata UPSR dgn PT3 tak ada calon tumpang. Hanya SPM sahaja.
So, aku Tanya la, klu next year ank aku nk masuk sek men keb. macamana? Guru besar tu kata takdak masalah, nnt diaorg tgk result exam sek lama la utk tentukan kelas mn.
Aku nk lagi confirm, aku call pej, pendidikan. Pun jawapan yang sama, nnt kalau nk tukar sekolah, cuma perlu daftar saja kat pej pendidikan daerah mana yg nk tukar tu...
Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2017 03:19 PM | Show all posts
BT10 replied at 2-5-2017 09:08 AM
sasbadi online (ilearnace)ni camne u......cite sikit guna last year paper ke.....Costnya RM bape t ...

ni contoh screenshot ilearnace (sasbadi online). nota2 online = buku sasbadi jual kat kedai tu.
boleh try dulu tgk kat http://ilearnace.com (ada 7days trial)

RM385 utk 12 bulan
RM193 utk 6 bulan

anak sy ada darjah 4 dan darjah 6..so diorang boleh la share pakai. jimat kalau time peksa takyah beli buku rujukan, buku2 soalan, semua dah ada dlm tu. rajin ngan tak rajin je la budak2 ni.
notes ilearn.png
notes ilearn2.png
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2017 11:09 AM | Show all posts
salam sis @meesiput....

kos RM193 utk 6 bulan tu cover semua subjek n topic ke ?

anak I ni tak sempat nak tuisyen bagai. sebab hari sekolah biasa pun memang sekolah provide tuisyen lepas waktu sekolah jam 1 petang tu utk primary 2 student (sekolah cina). Even Saturday pun ada tuisyen berbayar kepada certain cikgu yg buat tuisyen dari jam 7.30am hingga 12pm...(ni utk kelas exam upsr)

apa yg I nmpk sekolah cina ni kureng sikit BI... risau gak... pernah plan nak bg tuisyen weekend hujung tahun 2016 tp, sekolah dah ada plan bagi tuisyen on Saturday. BUT no special tuisyen for BI k. mengharap kelas biasa je...
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2017 11:20 AM | Show all posts
anak I baru je lepas trial upsr yg pertama. BI memang tak dpt score A... Nak cari tuisyen BI dlm masa singkat ni mcm mustahil tuk dia cope dgn weekdays seharian disekolah. Balik rumah dah penat nak buat homework lagi.
Atleast kertas subjektif tu bolehlah dia buat baik sikit kira ok dah.
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2017 11:26 AM | Show all posts
Ladybosss replied at 5-5-2017 11:17 PM
Utk subjek bahasa inggeris ,bahaya melayu i beli buku pt3 untuk rujukan sbb kebanyakan jawapan detai ...

mungkin boleh apply cara ni untuk subjek BM & BI.

tq ben10 buka benang seumpama ini...
sgt berguna utk panduan parents yg anak sulung UPSR tahun ni.. hihi
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-5-2017 11:27 PM From the mobile phone | Show all posts
honey76 replied at 18-5-2017 11:26 AM
mungkin boleh apply cara ni untuk subjek BM & BI.

tq ben10 buka benang seumpama ini...

Welcome....sama la kita my hero sorang tu pun upsr this year....kita lak yg takut....hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2017 01:07 PM | Show all posts

itu lah harapan untuk si mak buat si anak....tapi kadang2 sgt penat... terbujur tidur selepas balik kerja
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2017 01:12 PM | Show all posts
Ladybosss replied at 5-5-2017 11:17 PM
Utk subjek bahasa inggeris ,bahaya melayu i beli buku pt3 untuk rujukan sbb kebanyakan jawapan detai ...

tq for the info... kadang2 bila tanda jawapan tu mmg ajak anak sama- sama check jawapan... maklumlah.. xde kepakaran dlm mengarang ayat BM dgn BI seperti kehendak format UPSR... risau jugak taku terberi jawapan syok sendiri kat anak
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2017 04:20 PM From the mobile phone | Show all posts
izyanimr replied at 25-5-2017 01:12 PM
tq for the info... kadang2 bila tanda jawapan tu mmg ajak anak sama- sama check jawapan... makluml ...

Sama2 mana yang tahu blh share xrugi pon ... sama2 kita berusaha utk anak kita
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2017 03:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Result ujian pertengahan tahun dah keluar belum?check dekat saps dah keluar except math...nampak ade peningkatan english dan bm...sains pulak menurun sikit...@Ladybosss thanks share tips guna buku pt3...nanti nak gi kedai cari...

Personally saya tak berapa suka jawab/ belajar online...sebab tak feel macam preksa sebenar...jadi somi saya akan cari soalan dan print out kan...

Bulan puasa ni banyak berdoa supaya cerahkan hati supaya buleh paham dan ingat ape yg dipelajari...serta dapat ilham ape yang masuk preksa...semoga anak2 semua dapat keputusan cemerlang...amin...
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2017 01:10 PM | Show all posts
biarpun anak akak xde amik upsr dlm ni tp bila baca effort parents yg anak ada exam besar mcm wow sekejap...akak xde anak lg yg amik  exam besar.tp cuma ada 1 pesanan dr arwah ayah mertua : parents kena rajin buat solat hajat setiap hari kalau boleh sbb nk doakan anak2 kita dipermudahkan utk terima ilmu,x perlu masa periksa je.inshaallah segala dipermudahkan
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.072671s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list