Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
766
View
8
Reply

Persiapan utk anak UPSR 2017

[Copy link]

Author: BT10       Show all posts   Read mode

Author
Post time 3-4-2017 02:59 PM | Show all posts |Read mode
Salam, all parents...share persiapan uoall for kids UPSR this year.....tq
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2017 03:28 PM | Show all posts
kaka buat :

masak sarapan
dhuha
hajat
study sama2 dengan anak pastikan homework siap..
banyak latihan selain upsr  contoh sudoku,  mathematic, dan lain2 lagi..


angan2 je..kaka tiada anak upsr tahun ni.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-4-2017 03:33 PM | Show all posts

la.......tapi betul la tu yg u suggest....so anak u dah lepas UPSR ke & kecik lagi......apa pun kita boleh share apa.....tq

Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2017 01:52 PM | Show all posts
Dari dalam peyut dah  prepare.....

Sekian.......
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2017 06:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Banyak buat latihan...untuk tingkatkan vocabulary dan grammar bagi subject bahasa...matematik pulak supaya dapat kira dgn cepat dan tepat dalam masa yg ditetapkan...

Memang kami lakibini belajar sendiri topik2 upsr dan ajar kat anak...tuisyen pulak susah sikit sebab kekurangan masa...ada anak2 kecik lagi...baru je dapat baby baru...so susah nak hantar tuisyen...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-4-2017 12:07 PM | Show all posts
marumaru replied at 17-4-2017 06:48 PM
Banyak buat latihan...untuk tingkatkan vocabulary dan grammar bagi subject bahasa...matematik pulak  ...

thanks u......my hero mamanya yg ajar latih tubi so far math. nya alhamdullilah ok.....cuma my hero ni malas membaca & UPSR start 2016 new format kan........lagi susah coz soalan subjectif....guna minda
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2017 01:55 PM From the mobile phone | Show all posts
BT10 replied at 19-4-2017 12:07 PM
thanks u......my hero mamanya yg ajar latih tubi so far math. nya alhamdullilah ok.....cuma my her ...

Tu la pasal...my son lak otak dia lurus bendul sikit...bila soalan belit atau guna perkataan yg dia tak paham, mulalah dia jawab merapu...memang selalu kena cubit dgn ayahnya sebab careless mistakes..

Memang tak dinafikan susah...bahasa melayu pun soalan kadang2 saje je nak trap student...english pun punca ramai dapat rendah upsr tahun lepas kan...terpesong tak menjawab soalan jadinya...

Sains ok sikit sebab ramai yg minat jadi derang faham betul2...

Math pulak soklan suka belit2...scope pun luas pulak tu...ade yg tak sempat jawab sampai habis...

Adoi...mak bapak lagi stresss bila fikir pasal preksa ni...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-4-2017 02:38 PM | Show all posts
marumaru replied at 19-4-2017 01:55 PM
Tu la pasal...my son lak otak dia lurus bendul sikit...bila soalan belit atau guna perkataan yg di ...

tu la harapan i tinggi gak......pd hero sorang ni je i ada u.....so i do everything for him.....selalu doa & solat hajat agar dia cemerlang dunia & akhirat......

Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2017 03:01 PM | Show all posts
memandang kan sy tak hantar anak pegi tuisyen (just pegi tuisyen sekolah), sy beli sasbadi online, tutor.com and fullAmark utk latih tubi anak kat rumah.

antara 3-3 ni pada sy sasbadi online (ilearnace) yg paling best. ada nota, ada quick test, ada assesment, kertas objektif, subjektif. sy pulak yg minat study banding anak, yelah time zaman dulu takde benda mcm ni, buku rujukan pun tak mampu beli, so belek je la buku teks huhu

dok sebelah anak time ulangkaji, 1st suh baca nota sasbadi by topic then latih tubi dulu dgn quick test, tgk sama ada dah kuasai atau belum 1-1 topik tu, dah yakin and quick test byk jwp betul, baru la masuk topik lain pulak.

utk makanan tambahan plak sy ada beli juzQ30 dr doktor asmadi tu. baru makan seminggu. harap2 dia jadi einstein la lepas makan jus tu hahaha

pastu sy galakkan anak masuk tido awal, kul 9 dah tido lepas solat isyak. pastu kunci jam bangun kul 4.30. sy pun bangun sekali ajak anak solat taubat, tahajud, hajat. suh dia doa juga mintak Allah terangkan hati, permudahkan segala urusan, bagi kejayaan cemerlang  bla bla. pas solat bagai tu buat la homework. pulun study cuma hari tak sekolah. hari sekolah just buat homework yg menimbun2 tu je.

itu je la yg leh sy bantu anak nak peksa ni. Sy cuba la usaha mana daya selebihnya tawakal pada Allah.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.061291s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list