Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
5034
View
54
Reply

Kucing Jahat

[Copy link]

Author: KatakPisang       Show all posts   Read mode

Author
Post time 6-4-2017 02:06 PM | Show all posts |Read mode
Salam uols...

Ni nk ngadu sket pasal my cats.

Nama die Maikel Gotot. Umo 5 tahun dan berat die 4kg ++
Die ni dari kecik mmg pendiam, tak banyak berlari macam adik-beradik die yang len. Tym tu assume dia jez malas nk lari2.

Bila dah cecah umo 2 tahun, dia mula tunjuk taring, semua kene ligan dengan dia. Sapa kacau dia nk makan ke, nak berak ke, abesla kene cakar dengan maikel. Sian budak2 bulus yang lain..abes cedera teruk..Yang paling teruk bila tuannya juga kene gigit sampai kene beberapa jahitan. Bukan sekali 2 3 kali...So, maikel terpaksa diasingkan ke kandang yang lain.

Waktu dilepaskan pon asing2..pepagi, maikel keluar dulu..bila die dh balik, penat...masuk kandang sendiri..baru adik2 yang lain keluar...kalau keluar sekali...dengan tuan2 sekali leh masuk wad...

Tabiat maikel ni makin lama makin teruk.

Aritu tgk kat animal planet ade satu kes kucing die keje die asek mencakar sapa2 yang dekat dengannya..and the vet diagnosed kucing tu ade masalah ketidakseimbangan kimia dalam badan kucing tu...so..before aku bawak maikel ke vet utk sahkan yg maikel ni ade ketidakseimbangan kimia, aku try main2 toys dengan maikel. Suprisingnye...die main macam kucing yang lain2 jugak..so aku rase xde kes ketidak seimbangan kimia pd maikel. Vet pon cakap maikel is NORMAL.

Dua hari lepas, aku lepas maikel, then die balik dok gigit anak kucing jiran aku...mati anak kucing tu...sian la anak kucing tu...nangis jiran aku...sib baik  la jiran aku de lagi 2 3 ekor yang lain..tp still rase bersalah tu ade...dh jd pembunuh si maikel ni...

Mak aku dok suh aku buang je maikel ni ke market ke, ke pasar ke..janji buang sbb takmo ade konflik lagi dengan jiran aku...tp aku yg besarkan  maikel dari kecik tak sampai ati nak buang die. so, pg td aku lepas maikel tapi maikel pakai leash la...jenuh la jugak, sbb maikel mmg tak pernah pakai leash.

penah ke korang ade kucing camni.? and apa tindakan korang? buang? atau still bela...if you guys still bela...macammana uols bela ye? pakai leash sampai bila2 ke atau ade apa2 ikhtiar lain yang boleh kurangkan kejahatan si maikel ni...

Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2017 02:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Cuba berikan perhatian yang penuh dgn kucing.mungkin rumah terlalu byk kucing jadi dia rasa kurang kasih sayang.jangan ada perasaan takut dengan kucing
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2017 02:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Jangan cakap kucing jahat.tp more to belai n manja2 kan dia.kucing memahami apa yang manusia katakan.saya ada seekor.lepas kt org knl sbb nya.baru kucing tu ok.mmg ambik masa yang lama.
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2017 02:33 PM | Show all posts
Garangnya kucing TT.
I've never experienced this.

Kat rumah ada sekor kucing paling tua memang bajet king dengan kucing2 yang lain. Memang slalu yang muda2 ni kena luku tak pun berkuntau kalau lalu depan dia. Sampai berterbangan bulu2. Tapi still mendengar kata. Kalau larang dia dengar, walaupun tak puas hati. Sebab sambil blah dia akan bebel.

Kalau TT belai2 dia, dia garang jugak ke?
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2017 03:01 PM | Show all posts
maikel tu tt neuter tak?
kalau belum, cuba neuter dia..
pastu cuba buat full check up..
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2017 03:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku pun rasa kucing tu nak perhatian, sbb ada kucing lain dlm rumah.

Cubalah tengok My Cat from hell....ada solution dia kat situ. Pernah tgk  kucing gigit tuannya dan attack kucing lain dan Jackson dpt selamatkan kucing tu jadi baik, sbb tuannya dah nak buang dia.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-4-2017 03:55 PM | Show all posts
prettyuglybabe replied at 6-4-2017 03:01 PM
maikel tu tt neuter tak?
kalau belum, cuba neuter dia..
pastu cuba buat full check up..

Masa jumpa vet aritu pon vet kene belasah ngan maikel..siap 2 3 orang lagi try to control maikel ni...tu nak wat cekap je...takleh nk imagine klu wat mende len...urusan kejap jd 3 4 jam...
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2017 03:56 PM | Show all posts
KatakPisang replied at 6-4-2017 03:55 PM
Masa jumpa vet aritu pon vet kene belasah ngan maikel..siap 2 3 orang lagi try to control maikel n ...

kalau neuter dorang bius.. so tak yah risau kena belasah ke apa..

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-4-2017 03:58 PM | Show all posts
toteng replied at 6-4-2017 02:24 PM
Cuba berikan perhatian yang penuh dgn kucing.mungkin rumah terlalu byk kucing jadi dia rasa kurang k ...

Bangun pagi dielah yang dibelai...tak penah pon ckp mende negatif ngan die..selalu gak ikut tip2 dlam my cats from hell...tapi maikel ni tataula..sifat marah die.nauzubillah..

nak kata kurang belaian...tiap2 petang before tutup kelambu kandang die...mak hari2 dodoikan, usap kepala maikel..but still tak merubah pon sifat pemarahnye..sedih lak..

kucing2 yang lain tak penah pon kene dodoi macam maikel, idok pulak meragam sampai membunuh anak kucing...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-4-2017 04:00 PM | Show all posts
prettyuglybabe replied at 6-4-2017 03:56 PM
kalau neuter dorang bius.. so tak yah risau kena belasah ke apa..

xceli b4 ni penah nak kene bius sbb gigi die rosak...vet kene 3 jahitan. Lama pastu tak p pon vet...hahhaa...sib baik vet tak saman sbb kene geget.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-4-2017 04:04 PM | Show all posts
macammana korang kata cukup perhatian arr...kene usap or main selalu ke..nk kene cium selalu ke...my cats semuanye ade kandang depa sendrik...yg tak gaduh berkongsila kandang..yang peel macam maikel ni..dok sekor2...
semua kucing kat umah ni mmg lepas bebasbelah pagi n petang..cuma bila ptg menjelang maghrib kurungla sbb rumah tepi jalan raya...
kucing dulu2 selalu kene langgar then buat  kandang besar bertingkat2 untuk keselamatan daripada kene langgar kat jalan raya..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-4-2017 04:06 PM | Show all posts
iusedtolikeyou replied at 6-4-2017 02:33 PM
Garangnya kucing TT.
I've never experienced this.

Maikel ni mmg suka dibelai..tapi lama2 die balas balik dengan gigitan.
Pastu siap buat research macammana nk usap kucing dengan betul...try jugak..the result stil the same...menghadiahkan gigitan yang quite dalam...
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2017 04:15 PM | Show all posts
Kucing tu masih blum dapat apa yang dia nak.perhatian bg kita tak sama bagi kucing.kucing kalau dia selesa,dia akan mula sayang dan manja.kucing saya ated jantan sudah tua sekarang.garang macam kucing tt.lama saya ambil masa utk dia memahami saya dan sebaliknya.kesabaran penting.jangan putus asa.kucing memang boleh agak perasaan manusia.
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2017 04:22 PM | Show all posts
KatakPisang replied at 6-4-2017 04:00 PM
xceli b4 ni penah nak kene bius sbb gigi die rosak...vet kene 3 jahitan. Lama pastu tak p pon vet. ...

try beli ada satu ubat tu dalam tube..bg kucing jilat.. dia more untuk menenangkan kucing..
so try bg dia sebelum bawa ke vet..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-4-2017 04:24 PM | Show all posts
prettyuglybabe replied at 6-4-2017 04:22 PM
try beli ada satu ubat tu dalam tube..bg kucing jilat.. dia more untuk menenangkan kucing..
so tr ...

Apa nama ubat tu...nk try cari...kind of sedatif for cats ke
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-4-2017 04:26 PM | Show all posts
toteng replied at 6-4-2017 04:15 PM
Kucing tu masih blum dapat apa yang dia nak.perhatian bg kita tak sama bagi kucing.kucing kalau dia  ...

hmm..nk cuba beranikan diri untuk terus membelai dan menyayagi maikel...tp hati ragu2..sbb tangan dh penuh balar ngan parut maikel cakar/gigit...
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2017 04:33 PM | Show all posts
KatakPisang replied at 6-4-2017 04:24 PM
Apa nama ubat tu...nk try cari...kind of sedatif for cats ke

try tengok kat petshop or vets..
sy tak ingat kat sini jual yang mcm mana..
rasa dulu pernah beli tapi mana entah letak..
sama ada yang ini,



atau yang ni,


Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2017 04:33 PM | Show all posts
Cer tt tepek gambo Maikel Gotot ni.....macam macho je bunyinya. Mokcu memang suka kucing. Kucing Mokcu yang paling tua dah 5 tahun rasanya. Tapi baik ...pendiam dan memahami walaupun nampak garang.
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2017 04:52 PM | Show all posts
KatakPisang replied at 6-4-2017 04:06 PM
Maikel ni mmg suka dibelai..tapi lama2 die balas balik dengan gigitan.
Pastu siap buat research m ...

Macam my cat yang bajet king tu la.
Kena belai lama2, dia pulak geram, digigitnya kita tak pun dicakarnya.
So TT kena tahu limit la. Belai dia but not until dia geram. Kena faham dia.
This is what I practice dengan kucing I yg sekor ni la.

Bab bunuh anak kucing ni, nature kucing kot.
Mesti maikel ni more dominant & rasa anak kucing tu bakal menggugat dia.
It's not Maikel fault.
Sebab kucing jiran I pun bunuh anak2 kucing I yang comel.
Yang comel je ye. Yang tak berapa comel selamat.
Kucing kat rumah tak pernah pulak bunuh anak2 kucing ni.
What we did, bila ada anak kucing baru kitorang kurung je without fail.
Dah besar, pandai lari selamatkan diri baru start lepaskan main kat luar.

Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2017 05:50 PM | Show all posts
jangan lah dibuang, kesian. dia dah biasa dibela, ada makan dekat rumah... tetiba x da makan nanti dia kena belajar cari. kesian nya
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.362408s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list