Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
3212
View
16
Reply

MOTOR UNTUK kerja

[Copy link]

Author: kmill       Show all posts   Read mode

Author
Post time 8-4-2017 02:11 AM | Show all posts |Read mode
Assalam semua...saya baru first time post kat cari forum ni and nak tnye pendapat brader2 and otai2 sekalian.Okay semua walaupun ini agak cliche and selalu ditanya kt sini,so motor apa yang sesuai untuk beginner cam saya ni boleh bagi cadangan? Serta motor tu kalau boleh jimat minyak,laju pon bolehla and bole bwk jauh and pakai lama.Saya punya budget bwh rm 4000 and target motor 2ndhand maklumlah saya ni student.


Berikut adalah motor2 yang ok bagi saya:

honda ex5
modenas gt128
honda wave 100,110,125
modenas kriss mr1
modenas ct110
suzuki shogun axelo




Klau nk tambah dipersilakan..
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2017 02:57 AM From the mobile phone | Show all posts
entahla dik..ex5 kot..sebab thn lasak..value for money klu just nj bwk pg belajar je..tp I xtaw psl moto ni.adk I dkt u dulu pon bwk ex5..spare part pon murah.nnt klu beli tkr tyre tubeless. .tp moto tu sng kene curi gak..
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2017 03:03 AM From the mobile phone | Show all posts
btw..u ni student ke or dh nk hbs study lps tu trs keje..klu ikutkan pglmn kwn2 laki I dulu wkt dkt u org kedah, penang, terangganu ngan kelantan mmg byk pki ex5..hbs sem je diorg konvoi blk kampung naik moto ex5 je.diorg kate thn lasak n sllu la servis on time... tp ye la..maybe ade forumer blh suggest moto yg sesuai kot..iols mmg xtaw psl moto2 ni semua
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2017 05:20 PM | Show all posts
Tengok jugak distance pakai hari2.
Pernah pakai gt128. Travel sehari dalam  55-65 km roundtrip.
Pro:
Ada rpm meter
Dual headlights. kalu satu tebakor ada lagi satu nyala.
Digital odometer,trip meter, servis meter, clock
Disc brake depan & belakang.

Cons:
Strong vibration @ above 80kph
Disc brake - kalau emergency brake tayar belakang senang lock.
Enjin susah start lepas hujan/sejuk.
Spring utk double stand sebelah kiri. Kalau rantai kendur,  kena sagat la.

Anyway, bila dah kerja tu. Simpan duit, boleh upgrade motor yg best sikit.
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2017 04:31 PM | Show all posts
aku rasa honda 125 lebih sesuai lah, cc lebih besar lebih senang nak jalan jauh, kalau nak jauh ex5 pun  ok tapi lebih laju dan senang sikit jln jauh honda 125, sebab ex5 mcm pick up je laju jln jauh mcm nak explode....hehe

ct128 canggih byk spec ada, tapi kena jaga sikit bila dah rosak nanti kepala kena sakit nak keluar duit byk sikit.



Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2017 12:19 PM | Show all posts
nak tumpang tanya juga..scooter sym 250 ..ok tak...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-4-2017 02:33 AM | Show all posts
hanisbunny replied at 8-4-2017 03:03 AM
btw..u ni student ke or dh nk hbs study lps tu trs keje..klu ikutkan pglmn kwn2 laki I dulu wkt dkt  ...

saya ni student lagi dua bulan nak praktikal.so mtor ni adala keperluan untuk ke tempat praktikal.
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 05:15 PM | Show all posts
amik LC la bro puashati laju, cari yg secondhand pun takpe, janji enjin elok
sy baru beli 2nd punya tahun 2013... cenggini
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2017 09:08 AM | Show all posts
harrypoter replied at 20-4-2017 05:15 PM
amik LC la bro puashati laju, cari yg secondhand pun takpe, janji enjin elok
sy baru beli 2nd punya ...


good advice
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-4-2017 01:57 AM | Show all posts
harrypoter replied at 20-4-2017 05:15 PM
amik LC la bro puashati laju, cari yg secondhand pun takpe, janji enjin elok
sy baru beli 2nd punya ...

Tpi risiko dia panas bro hahaha.Tk snang hati klau park kt luar
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-4-2017 02:00 AM | Show all posts
harrypoter replied at 20-4-2017 05:15 PM
amik LC la bro puashati laju, cari yg secondhand pun takpe, janji enjin elok
sy baru beli 2nd punya ...

Tpi bro motor ni pkai clutch kan?saya tk biasa motor clutch
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2017 01:15 PM | Show all posts
Ex5 pun okay walaupun model sekarang dah tak tahan lasak macam model lama
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2017 09:07 AM | Show all posts
kmill replied at 23-4-2017 02:00 AM
Tpi bro motor ni pkai clutch kan?saya tk biasa motor clutch

kan ada dua version, 4speed dgn 5 speed
4speed takde clutch, kalau pasal moto panas tu pandai2la kunci
ex5 pun panas juga
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2017 10:28 AM | Show all posts
nak tahan, x nak pening kepala... amik ex-5 je
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2017 09:11 AM | Show all posts
amik je apa2 motopun, yg penting pandai jaga
skang ni payah nk katala yamaha ke honda ke modenas ke demak ke suzuki ke semua kualiti lebih kurang je...
Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2017 11:12 PM | Show all posts
GIGOLO_JANA PENDAPATAN_GIGOLO
Selamat Datang ke Agensi Dating terbaik dengan rekod yang sangat baik di Malaysia. 
Kami mempunyai rangkaian pelanggan yang berpengaruh terdiri daripada pegawai kerajaan,ahli politik,senator,eksekutif,baron minyak,
 ahli perniagaan,pemilik hotel, lelaki emas dan wanita. Kami juga mempunyai rangkaian berpengaruh sugar mummy,sugar daddy,gay,lesbian di seluruh Malaysia. 
Jadilah antara mereka yang bertuah mempunyai hubungan eksklusif dgn mereka melalui kami. Kami adalah agensi terbaik untuk anda berpeluang berjumpa dengan mereka. 
(WhatsApp : +601151260351) skrg until dihubungkan dengan mereka dalam masa hanya 2 jam. Kami mempunyai sugar mummy/ sugar daddy di seluruh Malaysia yang sanggup 
memewahkan anda dengan duit, hadiah,kereta mewah termasuk mendapatkan kontrak, membantu anda mendapatkn pekerjaan,memasuki industrial hiburan dan fesyen. 
Mereka juga akan membantu anda mendapatkan pinjaman dan bantuan kewangan. APA yang mereka mahu hanyalah kepuasan seksual dan mereka akan bayar servis anda.
(whats app No:  +601151260351) bayaran daripada RM6000 kepada RM7,000 PER-NIGHT
NOTA: PEMOHON MESTILAH DI ATAS 18 TAHUN
MUMMY UMUR 32-50
GIGOLO COTACT AGEN: Agent. ROMEO (whatsaapp  +601151260351) untuk berhubung dengan mereka sekarang!!





GET RICH NOW AND EARN 6,000 RM FROM A WEALTHY RICH SUGAR MUMMY, AND CLEAR ALL YOUR DEBT WITH THESE GREAT OPPORTUNITY.
FAST WAY TO EARN 6,000RM  PERDAY FROM A RICH SUGAR MUMMY. EARN FAST MONEY NOW AND GET HOOK UP  IMMEDIATELY.
NOTICE:  THESE IS A LEGIT HOOK UP WHICH HAVE HELP ALOT OF APPLICANT FOR SAFEING THEIR LIFE , FOR PAYING ALL THE DEBT, AND LOAN THEY  REQUEST FROM MONEY LENDER . ALL APPLICANT THAT APPLY FOR HOOK UP ARE FULLY RICH NOW AND REJOYCING, BECAUSE, IS A GREAT OPPORTUNITY, TO EARN 6,000 RM PERDAY. FROM A WEALTHY RICH SUGAR MUMNMY,. KINDLY  ( WHATS APP AGENT ROMEO  +601151260351.  )  .  AND GET HOOK UP AND EARN 5,000SGD IMMEDIATELY FROM A WEALTHY RICH SUGAR MUMMY.  WHATS APP ROMEO  NOW  +601151260351  AND EARN 6,000 RM. SUGAR MUMMY  IS THE ONLY WAY YOU CAN EARN LEGIT MONEY BECAUSE THEY ARE ALL WEALTHY RICH .  ALOT PEOPLE TODAY MAKE 6,000 RM  AND THEY DONT WANT TO TELL THEIR FRIENDS AND FAMILY WE NEED EXPOSED THESE OUT SO THAT YOU ALL WILL BE FULLY HAPPY AND BE RICH.  WHATS APP AGENT ROMEO   +601151260351  AND START EARNING 6,000 RM  PERDAY.
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2017 05:05 PM | Show all posts


salam

honda wave 125 ok x utk pergi keja n balik?
dulu pakai lc 135 eksiden dan da jual

regards
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.104326s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list