Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
12Next
Return to list New
1013
View
39
Reply

pil perancang,iud,implan dan suntikan depo..

[Copy link]

Author: aunisofia       Show all posts   Read mode

Author
Post time 12-4-2017 04:53 PM | Show all posts |Read mode
salam mommies..

saya nak minta pendapat, antara pil perancang, iud, implan dan suntikan depo  apa ya yang bagus....
sebelum ni saya pernah amik pil yasmin dan untuk saya ok je tiada juga masalah...tp mcm nak cuba yg lain selain pil.

Harap mommies ada la cadangan yang dapat membantu...

tq ya semua...
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2017 05:09 PM From the mobile phone | Show all posts
I choose pill.sbb  ada my friend pakai.iud termengandung juga..implan pulak gemuk dan tk period.
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2017 05:18 PM | Show all posts
petua2 org dulu sapu kapur sireh supaya air mani tak masuk rahim..  tengok org dulu akciden sampai 20 anak..
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2017 05:21 PM | Show all posts
pill lagi better kot...
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2017 12:57 AM | Show all posts
Hmm.. implan lah bagus tahan bertahun dan memang berkesan tanpa ragu-ragu. Pil pun berkesan, cuma harus telan setiap masa, tak boleh missed langsung walaupun sekali. - Kata-kata budak grad doktor, bukan i.
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2017 02:13 PM | Show all posts
betul ker MAB(maajun anggun bestari) berkesan sebagai perancang? sy tgok kat fb info ibu hamil ramai yg cakap MAB bagus sebagai perancang.. ade sesiapa yg ada pengalamn?
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2017 02:35 PM | Show all posts
paling bagus implan...
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2017 02:38 PM | Show all posts
kaknab nak tau gak...lepas beranak ni habis je pantang terus nk kne berlari2 mendapatkan perancang. takut lak yg jenis2 kacau hormon, takut gumookk susah nk kurus
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2017 10:41 PM | Show all posts
implant kena tgk hormon, x semua org yg guna implant ok, meaning xde mslh period terlebih byk ke ape ke..

pill pula, mmg xboleh miss makan untuk yang jenis subur...hihi

iucd, plg berkesan..tapi masih ada percentage utk termengandung...doctor pun bgtau..ada kebrgkalian 0.009% utk hamil. tapi mostly yg hamil ada sebab le.... iucd tercabut ke...ape ke..

jamu..bukan ke jamu tu panas? klau panas lg menyuburkan le...ikut kata acik tukang urut/bidan saya dulu...


selain drpd ianya mmg ketentuan dari Allah...

saya pakai iucd dah 6 tahun ++, Alhamdulillah masih ok..
guna pill masa lps dpt anak pertama, skip tak makan sekali je..terus lekat..hihi..

kita hny merancang, Allah menentukan..tapi usaha perlu ada..

Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2017 05:24 PM | Show all posts
lepas pantang sy makan noriday sbb masih bf..lepas susu dah x de, terus amik depo..gi KK..byr singgit jek..saya amik depo sbb kalau makan pil saya takut termiss..sbb sy ni mmg susah nk disiplin..implan x pakai sbb fikir kos kot..(ok iols is cheapskate )..first 4 months masih period setiap bulan walaupun x sama mcm period biasa..lepas tu terus x period..n unfortunately, berat badan makin naik....byk baju n seluar dah x muat..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-4-2017 01:39 PM | Show all posts
mirandanicky1 replied at 12-4-2017 05:09 PM
I choose pill.sbb  ada my friend pakai.iud termengandung juga..implan pulak gemuk dan tk period.

yaka....betul la kawan2 sy pun ada ckp mcm tu huhuhu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-4-2017 01:42 PM | Show all posts
amal12bh replied at 14-4-2017 05:24 PM
lepas pantang sy makan noriday sbb masih bf..lepas susu dah x de, terus amik depo..gi KK..byr singgi ...

alamak....tp ramai2 org yang sy tanya n nmpk amik depo ni bikin gemok

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-4-2017 01:48 PM | Show all posts
testly replied at 13-4-2017 10:41 PM
implant kena tgk hormon, x semua org yg guna implant ok, meaning xde mslh period terlebih byk ke ape ...

thnx bg pendapat....blh la sy fikir2 apa yang terbaik untuk diri heheh
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-4-2017 01:49 PM | Show all posts
JeNaB_PopPop replied at 13-4-2017 02:38 PM
kaknab nak tau gak...lepas beranak ni habis je pantang terus nk kne berlari2 mendapatkan perancang.  ...

hahahaha kan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-4-2017 01:51 PM | Show all posts
Lagubestbest replied at 13-4-2017 12:57 AM
Hmm.. implan lah bagus tahan bertahun dan memang berkesan tanpa ragu-ragu. Pil pun berkesan, cuma ha ...

ya betul....tp sy pernah termiss amik pil (yasmin) ada berapa kali jugala dan nasib tak termengandung.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-4-2017 01:52 PM | Show all posts

tgh pertimbangkan...thnx ya
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-4-2017 01:53 PM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 12-4-2017 05:18 PM
petua2 org dulu sapu kapur sireh supaya air mani tak masuk rahim..  tengok org dulu akciden sa ...


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-4-2017 01:56 PM | Show all posts

kan...tp tgh pertimbangkan. tp klu sy setakat ni yg sesuai dgn saya pil yasmin.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-4-2017 01:57 PM | Show all posts
fara7351 replied at 13-4-2017 02:13 PM
betul ker MAB(maajun anggun bestari) berkesan sebagai perancang? sy tgok kat fb info ibu hamil ramai ...

sy tak pernah try tapi kawan ada amik dia kata sesuai dgn dia....dan buat badan dia menten kurus.
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2017 09:58 AM | Show all posts
aunisofia replied at 15-4-2017 01:42 PM
alamak....tp ramai2 org yang sy tanya n nmpk amik depo ni bikin gemok

iya sis..xpela sis..anggapla ni pengorbanan seorang ibu sis..biar ibu gemok, asalkan anak cukup kasih sayang.....voley gitu..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-4-2017 10:06 AM | Show all posts
amal12bh replied at 17-4-2017 09:58 AM
iya sis..xpela sis..anggapla ni pengorbanan seorang ibu sis..biar ibu gemok, asalkan anak cukup ka ...

kan.... td baru je cerita pasal gemuk ni. kawan opis br start keja arini dr berpantang...masuk2 jak cerita perut dia buncit...
saya da 3 tahun berlalu slps melahirkan masih buncit...nasib baik dia kata takpe la buncit n gemok pun sbb anak...


Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2017 04:24 PM From the mobile phone | Show all posts
siape pernah termiss inject depo?aduh seksanye kene tunggu lagi 2minggu utk cek upt..suami pulak jenis xnk pakai kondom
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2017 04:38 PM | Show all posts
nak tanya jugak la..

kalau dah ambil pencegahan kehamilan ni memang buat seks macam biase?
maksud Ai takde ke buang luar ke still pakai kondom ke?
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2017 04:42 PM | Show all posts
aunisofia replied at 17-4-2017 10:06 AM
kan.... td baru je cerita pasal gemuk ni. kawan opis br start keja arini dr berpantang...masuk2 ...

Ade kawan Ai pulak dah setahun beranak. badan dah ramping cantik molek dari lepas beranak lagi still cakap nak kurus and die cakap die gemuk.
Ai rase nak tunjal je kepala die... sebab kawan Ai sorang lagi baru lepas pantang. memang gemuk dan buncit. Ai pun tak slim mane selepas beranak pinak ni.

kadang2 Ai rase die tengah mengata Ai dengan kawan Ai sorang lagi je...
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2017 04:47 PM From the mobile phone | Show all posts
TT pakai pil yasmin efek susu badan tak? Kalau tt myusu laaa.. sbb dgr org ckp efek susu bdn tp bonus laa kulit cantikk
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.074385s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list