Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
2955
View
62
Reply

pil perancang,iud,implan dan suntikan depo..

[Copy link]

Author: aunisofia       Show all posts   Read mode

Post time 18-4-2017 03:19 PM From the mobile phone | Show all posts
fulusss replied at 17-4-2017 04:38 PM
nak tanya jugak la..

kalau dah ambil pencegahan kehamilan ni memang buat seks macam biase?

Nak tahu jugak.
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2017 08:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Ai nak pakai kondom je...kalau pregnen lagi pun tak kisah je...buleh cuti lagi kan...

Tapi kalau boss paksa jugak ambik iucd kut...senang takde kesan hormon...buleh buat pap smear sekaligus...
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2017 10:08 PM | Show all posts
fara7351 replied at 13-4-2017 02:13 PM
betul ker MAB(maajun anggun bestari) berkesan sebagai perancang? sy tgok kat fb info ibu hamil ramai ...

saya le tu

10thn dgn mab , dr ank ke 2 umo setahun lbh.
masa tu stop pil sbb nk tunggu result pap smear ..huhu..
gogle jumpa MAB,thn 2007.

sejak tu trus xambik pil dah.
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2017 10:12 PM | Show all posts
aunisofia replied at 15-4-2017 01:57 PM
sy tak pernah try tapi kawan ada amik dia kata sesuai dgn dia....dan buat badan dia menten kurus.
...

saya pun menten.Alhamdulillah.
bukan kata kurus keding tp sesuai dgn BMI .
tinggi 150,berat dlm 47/48 gitu.
anak 4 org czer

sy bkn semata2 mnjual tapi sbb ini experience sy selama mkn mab.kami yg mnjual mmg wajib mkn atleast 6btl dulu


Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2017 11:10 AM | Show all posts
aqyueetda replied at 18-4-2017 10:08 PM
saya le tu

10thn dgn mab , dr ank ke 2 umo setahun lbh.

ohh yeke.. mmg ternyata berkesan sebagai perancang yer..
boleh lah sy plan nak ambil juga..
skrg tgh pregnant 6 bulan.. anak first..
dok survey2 perancang asek jumpa pasal MAB je...
hehehe.. tq uols

Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2017 11:29 AM | Show all posts
fara7351 replied at 19-4-2017 11:10 AM
ohh yeke.. mmg ternyata berkesan sebagai perancang yer..
boleh lah sy plan nak ambil juga..
skrg ...

sama2 ..
semoga sihat selalu & dipermudahkan hr bersalin nnti
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-4-2017 01:18 PM | Show all posts
fulusss replied at 17-4-2017 04:42 PM
Ade kawan Ai pulak dah setahun beranak. badan dah ramping cantik molek dari lepas beranak lagi sti ...

sabar jela....memang nak kena tunjal tu. huhuhu
tapi ada juga org badan yg jenis menten slim je lps beranak...dan ada juga yang debab..
mcm kwn ai dia sejenis baka yg menten slim wlpun anak dah 6 orang huhuhu.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-4-2017 01:31 PM | Show all posts
Edited by aunisofia at 19-4-2017 01:42 PM
husie91 replied at 17-4-2017 04:47 PM
TT pakai pil yasmin efek susu badan tak? Kalau tt myusu laaa.. sbb dgr org ckp efek susu bdn tp bonu ...

ai tak bf sbb air tak byk...anak dpt susu pun kejap je....
tapi klu kata badan slim...ya ai akui...sbb bdn ai menten je wlpun ai makan tak igt donia.(tp tak tau la klu org lain hehe).
utk kulit...jerawat ai kurang. tapi ai mmg tak jerawat pun. cuma kadang2 kuar jerawat2 gatal
klu nak kulit cantik yg ai tahu amik pil diane.
utk yg menyusu badan amik pil noriday.

"il perancang jenama Diane 35 amat terkenal untuk kesihatan kulit. Pengguna akan mendapati kulit muka akan kurang berminyak atau tiada minyak langsung, bintik-bintik hitam atau jeragat dan jerawat (juga jerawat teruk) di muka juga boleh pudar dan menghilang. Sesetengah individu mendapati pil ini tidak menyebabkan berat badan bertambah, tiada kesan mual, pening atau loya akibat pengambilannya. Boleh juga diambil oleh wanita yang mengalami hirsutism (muka ada misai dan berbulu banyak). Kedatangan haid akan menjadi tepat setiap bulan. Harganya pula dalam lingkungan RM35-40.00 sekotak.

Pil perancang jenama Yasmin paling bagus untuk sesetengah individu kerana dikatakan pengguna pil ini tidak mempunyai masalah berat badad, tidak mengganggu mood dan pengguna berselera terhadap hubungan seksual (tiada masalah kurang libido). Kedatangan haid adalah tepat pada setiap bulan. Namun harganya sedikit tinggi daripada dua pil yang disebutkan di atas iaitu dalam lingkungan RM40-55.00 sekotak."

c/p blog ana farhana

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-4-2017 01:34 PM | Show all posts
aqyueetda replied at 18-4-2017 10:12 PM
saya pun menten.Alhamdulillah.
bukan kata kurus keding tp sesuai dgn BMI .
tinggi 150,berat dlm  ...

oooyaka okla...kwn pun agen juga hehe.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-4-2017 01:36 PM | Show all posts
Edited by aunisofia at 19-4-2017 01:41 PM

ya boleh je main/seks sepuas hati tak perlu ada perlindungan apa2 pun..(utk yg amik pil perancang yasmin).

klu yg lelain tu ai kurang pasti. tp sama juga kot hehee.




Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2017 03:58 PM | Show all posts
aqyueetda replied at 18-4-2017 10:12 PM
saya pun menten.Alhamdulillah.
bukan kata kurus keding tp sesuai dgn BMI .
tinggi 150,berat dlm  ...

selain boleh cegah kehamilan, ape lagi kebaikan?

untuk ibu menyusu anak?
ibu yg gemuk?
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2017 06:27 PM | Show all posts
fulusss replied at 19-4-2017 03:58 PM
selain boleh cegah kehamilan, ape lagi kebaikan?

untuk ibu menyusu anak?

JARAKKAN KEHAMILAN SECARATRADISIONAL

whassup / Pm: xxxx (pm tepi)
bit.ly/1ytHiiG

FAMILY PLANNING, MERAWAT KEPUTIHAN, SENGGUGUT, PERIODTIDAK TERATUR & UNTUK KESIHATAN DALAMAN

KHASIAT-KHASIAT ISTIMEWA DARI MAB

1. Sebagai perancang keluarga bagi yang inginmenjarakkan kehamilan/family planning.

2. Merawat segala masalah dalaman wanita sepertimasalah keputihan, kegatalan dibahagian sulit yang teruk dan bau yang tidakmenyenangkan.

3. Mengetatkan kembali bahagian kewanitaan bagiwanita selepas bersalin.

4. Memontokkan dan memejalkan kembali otot payudara

5. Menghangatkan dan mengeratkan hubungan suamiisteri.

6. Memanaskan badan terutama bagi wanita selepasbersalin.

7. Melancarkan peredaran haid setiap bulan jgmengembalikan darah haid yg terhenti selepas penyingkiran toksin ataudarah-darah kotor.

8. Membuang/menyahkan darah-darah kotor dan toksindalam badan

9. Menyihatkan badan disamping menambah tenagasepanjang hari

10. Mencantikkan kulit iaitu selepas pengeluarantoksin-toksin dan darah-darah kotor yang terdapat di dalam badan

11. Mempertingkatkan kembali imun ketahanan badan,dimana badan menjadi sihat, segar dan kuat tiada lagi masalah seperti tidakbermaya atau tidak larat.

12. Merawat/memecah ketulan angain bagi ygmengalami masalah angin di dalam badan

13. Melawaskan pembuangan air besar

14. Mengawal selera makan dan menurunkan beratbadan

15. Mengurangkan kesakitan ketika haid (segugut)
16. Dapat melangsingkan badan bagi yang mengamakandiet. Ini kerana akar-akar kayu ini bertindak sebagai penyikiran bahan-bahantoksin di dalam badan. Jadi badan menjadi ringan dan segala lemak dapatdisingkirkan.

17. Dapat menambahkan air susu bagi wanita yangsedang menyusukan bayi

18. Melambatkan proses menopous bagi golonganwanita yang sudah berumur.

19. Merawat sakit-sakit sendi,sakit pinggang danlenguh-lenguh badan terutama bagi golongan wanita yang telah berumur.

20.Mengempiskan perut dan menegangkan kembaliotot-otos perut terutama bg ibu yg lepas bersalin.

21.Kelihatan awet muda bg wanita yang mengamalkansecara berterusan

Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 09:51 AM | Show all posts
aqyueetda replied at 19-4-2017 06:27 PM
JARAKKAN KEHAMILAN SECARATRADISIONAL

whassup / Pm: xxxx (pm tepi)bit.ly/1ytHiiG

Terima kasih atas penerangan..




Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 02:19 PM | Show all posts
fulusss replied at 20-4-2017 09:51 AM
Terima kasih atas penerangan..

sama2
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2017 12:03 PM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 12-4-2017 05:18 PM
petua2 org dulu sapu kapur sireh supaya air mani tak masuk rahim..  tengok org dulu akciden sa ...

Kalau tutup jerk lobang kencing lelaki Tak boleh Kah?????





Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2017 10:17 PM From the mobile phone | Show all posts
fulusss replied at 17-4-2017 04:38 PM
nak tanya jugak la..

kalau dah ambil pencegahan kehamilan ni memang buat seks macam biase?

Ye mcm biasa. X perlu dh kondom. Tapi kalau nk double protection blh je  

Sy guna iucd. Ok je setakat ni. Tapi masa nk bukak & psg baru tu agak ngeri sikit
Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2017 02:56 PM | Show all posts
pill - disadvantage sebab kena makan hari2 maybe terlupa

implan - kacau period. adik aku pakai 2 tahun tak period

iucd - safest perancang according to doctor, x kacau period. cuma mula2 pakai je darah bnayak.

jamu - kena banyak minum air kalau tak beban pada buah pinggang nak proses..kalau ada penyakit hepatitis tak digalakkan sebab x boleh consume produk herba2 ni...effect pada hati.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-5-2017 04:58 PM | Show all posts
anggerix replied at 1-5-2017 02:56 PM
pill - disadvantage sebab kena makan hari2 maybe terlupa

implan - kacau period. adik aku pakai 2  ...

thnx ya infonya..
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2017 01:03 PM | Show all posts
iols amek nordette. ade sape2 amek yg same tak?
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2017 05:40 PM | Show all posts
testly replied at 13-4-2017 10:41 PM
implant kena tgk hormon, x semua org yg guna implant ok, meaning xde mslh period terlebih byk ke ape ...

ya gynea explain mcm u ckp ni. i myself guna iucd. 3 kali dah. so far ok takde masalah. of cos for assurance i kira jugak ovulation date and avoid it.
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2017 01:47 PM | Show all posts

awk..sy mkn mab dh 3 botol..tp mse tu mmg xpnh bsama dgn suami..

sbb sy ni jnis subur sgt..mse bru lps kawin,,trus melekat anak fes..

ni skrg dh xmkn pape n bsama dgn suami dah..

cume kdng2 buang luar or pki kondom..tp buang luar tu dosaa..

skrg mcm nak sbung mkn mab balik..cumenyee...sy tkut pregnant lg je..ank bru 7 bulan...
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2017 01:48 PM | Show all posts
sy ade terbace kt cari ni..ade sejenis pil perancang yg x elok utk ibu2..tp lupe name die noriday ke jasmine..

side effect die truk jgk klau ikut artikel tu..
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2017 10:10 PM | Show all posts
haliamerah replied at 7-5-2017 01:47 PM
awk..sy mkn mab dh 3 botol..tp mse tu mmg xpnh bsama dgn suami..

sbb sy ni jnis subur s ...

kalo mak cik urut sy hr tu dia kata org dedulu punya cara boleh ikut.
lepas bersama tu cepat2 ke toilet buang air,cangkung lama skit.

so sambil mkn mab guna cara lain.
buang luar boleh buat asben stress.tak elok utk kesihatan dia.(iols baca kt grup ibu hamil berpantang kt fb)
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2017 10:12 PM | Show all posts
haliamerah replied at 7-5-2017 01:48 PM
sy ade terbace kt cari ni..ade sejenis pil perancang yg x elok utk ibu2..tp lupe name die noriday ke ...

pil apa2 pun tak boleh mkn lama2..
ada kakak deler saya di Kota kinabalu 11thn mkn pil yasmin,sblh ovari kena buang.
dia mkan mab pun nurse yang kenalkan.

Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2017 10:22 PM | Show all posts
NUTRITION FACT MAB

Inilah fakta nutrisi yang terdapat dalam MAB bagi setiap 100gm. Analisis dijalankan oleh Institut Bioproduk Universiti Teknologi Malaysia

1)Moisture - 14.3gm
2) Ash - 2.8gm
3) Protein - 5.8gm
4)Fat - 7.1gm
5)Carbohydrate - 70.0gm
6)Energy - 367.1 kcal

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.047741s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list