Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
4476
View
115
Reply

Mereka suka meminta-minta

[Copy link]

Author: LalaUsurpadora       Show all posts   Read mode

Author
Post time 13-4-2017 06:13 PM | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum semua

Lala ade permasalahan nak mintak pendapat forumers
masalah tak besar mana tapi mengganggu lala

Lala ni dok kat pusat bandaraya.
Living cost tinggi.
Lala pulak banyak komitmen
pas tolak segala expenses komitmen bagi parents savings semua, ade la 400 dalam tangan lala utk survice until next month
bagi setengah org jumlah tu sikit
bagi lala, alhamdulillah lala masih boleh bertahan
sebab lala bukan kaki shoping
lala pun bukan kaki bersosial
cara lala nak jimatkan blanja ofkos la lala masak
Lala akan bawak bekal ke ofis
disinilah masalah bermula

Lala biasa akan beli stok barang dapur banyak2 dan masak
Lala ni bukanla rajin nak masak hari2,
masak pun sebab nak jimatkan kos
jadi lala biasa masak 2hari sekali
means, lala masak cukup2 utk makan selama 2 hari.
2x lunch dan 2x dinner
means kalau masak ayam tu lala akan masak 4 ketul - enough for 2days of lunch & dinner
lala jenis tak kisah makan makanan yg reheat - sebab lala biasa asingkan terus dlm 4 bekas berasingan
1 bekas utk 1 portion makan.

yang jadi masalah bila housemate lala mintak masakan lala
lala ni bukan la nak berkira
housemate lala pun baik belaka
tapi bila lala kata lala berjimat utk survive dgn RM400 selama sebulan
RM400 in 4 weeks
situlah belanja dapur - situlah belanja kalau tetibe teringin nak makan sesuatu
situlah belanja kalau tiba2 ada apa2
masalah bila mintak makan without beli barang dapur
lala tak kedekut, but lala memang kena berjimat utk hidup selama sebulan
lala xtau macamana nak decline permintaan tu
tiap kali lala masak, datang dapur dan tanya (sebab semerbak satu rumah)
i'm not a very good cook eventhough most people yg rasa masakan lala cakap sedap
tapi jgn la guna alasan lala masak sedap utk sponsor makan satu rumah


kejam sangat tau
lagi2 bila masing2 balance gaji lepas tolak expenses ribu riban
lala yg balance gaji 400 ni kena sponsor makan
sekali makan if seketul ayam, 2x makan 2 ketul ayam. dah amik portion lala utk sehari

mintak makan tu kadang secara paksaan
"lala, sedapnyeeeee lala masak ayam rempah ni... nak seketul, nak seketul, nak seketul.
simpankan la seketul, pleaseee pleaseeee"
haaa cenggitu sekali rayuannya
lala masalah sekarang ni xtau nak decline mcmana
lala pun tak rajin sgt nak tolong masakkan utk diorang if diorg sudi menyumbang duit brg basah pun
sbb lala pun tak la rajin nak masak - lala masak sebab lala have to - nak berjimat

Lala tanya sebab lala dgn housemates lala ok
lala xde problem dgn diorg
lala cuma nak cara decline permintaan diorang tu tanpa gaduh2 dan tanpa reveal kenapa lala xnak kasi
takkan la lala nak cakap lala punya gaji tinggal 400, sehari cuma boleh makan seketul ayam
if u take my portion, i have to eat something else or have to spend more to buy food etc etc yada yada
tak perlu la diorang tau financial lala.
lala cuma nak decline dgn cara yg baik.

hope ada yang boleh bantu lala
sebab bagi lala, masalah ni quite mengganggu.
dah banyak kali terkena.
latest semalam, lala masak cukup2 utk portion sampai dinner esok
datang sebelah lala merayu2.
ke lala kena start masak biasa2
tapi utk lala survive x makan luar, ofkos lala kena layan tekak lala dan ofkos menu lala x boleh sama je. kena la rajin tukar,
arini masak lemak, lusa asam pedas, next 2days kari, next 2 days sup, next 2 days sambal, next 2days paprip, next 2 days masak kunyit.
tu kot punca diorang asyik terliur dgn masakan lala lalu meminta-minta.
tapi kadang2 lala masak sardin or goreng ayam pun masing2 jenguk dapur macamkan lala masak special pulak.
lala stress - bantulah lala.


Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2017 06:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Sabar lala sabar..
Nant ada lah yg akan komen nant..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-4-2017 06:59 PM From the mobile phone | Show all posts
tiang@pi replied at 13-4-2017 06:51 PM
Sabar lala sabar..
Nant ada lah yg akan komen nant..

Lala sabar sampai stress.
Diorang malam2 order delivery pizza kfc mekdi secara online,
Tapi masih mengganggu masakan lala yang tak seberapa itu.
Kadang2 siap mintak nak tapau masakan lala utk bekal mereka esok hari
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2017 07:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Alaaa kesiannya tt..sabar k..i rasa u kena terus terang dengan housemate u tu..dia tengok u pun macam tak kisah sebab tu deyols slumber yaya je mintak2 makanan.cakap je permasalahan tt tu yg memang tt tgh berjimat.mesti deyols akan faham.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-4-2017 07:09 PM From the mobile phone | Show all posts
estrelle replied at 13-4-2017 07:02 PM
Alaaa kesiannya tt..sabar k..i rasa u kena terus terang dengan housemate u tu..dia tengok u pun maca ...

Pernah la hint2 cite pasal berjimat
Pastu housemate lala tu kuarkan kitab cakap dia miskin bandar
Miskin bandar kategori dia which is hari2 makan luar dan seminggu sekali or berkali2 shopping barangan harga sama dgn belanja lala sebulan.
Jenis yang "kau susah aku 1000x susah"

Ke memang nak kena lala terus cakap
"Duit belanja lala tinggal rm400, da beli ayam cukup utk sebulan, jgn mintak ayam lala hatta secubit"

Lala xnak mintak simpati deyols pun.
Lala cuma nak selamatkan lauk pauk lala.
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2017 07:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Orang miskin yang bersedekah lebih disukai daripada orang kaya bersedekah.
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2017 07:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Eiii bongok nye housemate kau...muka x malu btl...kalu aku malu nk mintak makanan org hatta kopok sekeping..aku tunggu org offer...dah la kedekut..makan nak duit taknak hulur

Ko boleh cuba msk tgh mlm sket kot..biasa tgh mlm pompuan bujang taknak mkn sbb diet ceh...lps tu pack n tulis kt kertas tu dinner lala brp hb..lunch lala brp hb..biar kwn ko tau tu la makanan kau utk dua hari..else ko ckp je yerus terang time nk stockup makanan..u guys nk share beli lauk x? Sbb i nak beli ENOUGH utk i minggu ni je...kalau nak i msk jom la beli brg bsh sama2...kalau diorang taknak share tp tine ko msk nk ngendeng..ko terpaksa keras hati jgn jd lembik ckp ke "aiiii aritu kata xnak share"

Ko jgn bg org pijak ko...blaja to say no kalau x nangis la kau kt bucu bilik sambil kira syiling
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2017 07:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Lala kena terus terang.
Ckp "aku bukan tak nak bagi, tp ni bekal aku utk esok. Apa kata korang beli ayam nanti aku masakkan. Hari2 pun boleh."
Lala cakap dlm nada lembut. Ckp je, lala skrg tgh simpan duit, keluarga nak pakai duit (contohnya).
Sambil cakap tu lala mintak maaf la kata bukan lala sengaja nak kedekut ke apa, tp lala mmg tgh berjimat. Kalau diorang beli ayam/lauk, lala kena masak sekali utk diorang lah.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-4-2017 07:48 PM From the mobile phone | Show all posts
PEPPERMAN replied at 13-4-2017 07:23 PM
Orang miskin yang bersedekah lebih disukai daripada orang kaya bersedekah.

Itulah yang terpaling susah lala nak buat
Sebab housemate lala x susah
Kalau housemate lala berpendapatan lagi sikit dr lala dan betul2 x mampu,  lala berbesar hati nak share makanan lala.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-4-2017 07:51 PM From the mobile phone | Show all posts
siputsedut replied at 13-4-2017 07:26 PM
Eiii bongok nye housemate kau...muka x malu btl...kalu aku malu nk mintak makanan org hatta kopok se ...

Itulah. Dulu lala memang masak malam2 sikit.
Tp sejak dua menjak ni asyik mengantuk awal
Faktor usia mungkin  
Jadi lala masak awal lepas2 maghrib gitu
Tapi banyak la anasir2 luar.
Housemate lala ok, cuma bab mintak makan kat lala tu je.
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2017 07:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Cakap terus terang bajet ko. Betapa kalau dorang minta hatta seketul ayam, ko terpaksa ikat perut sebab bajet tight dah lari. Tu hak ko. Say for your right. Dari ko makan hati berbahasa bahasi they wont care ko yg makan diri
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-4-2017 07:56 PM From the mobile phone | Show all posts
aldilla_zahraa replied at 13-4-2017 07:26 PM
Lala kena terus terang.
Ckp "aku bukan tak nak bagi, tp ni bekal aku utk esok. Apa kata korang beli ...

Itulah
Rasanya memang xde jalan lain kecuali berterus terang
Cemana nak menyusun ayat ye
Supaya tak ditwist tentang mereka juga golongan miskin bandar yada yada
Sekarang pun diorang mintak2 kekadang lala buat2 pekak je
Contoh lala masak diorang datang cakap "masak ape tu" kemudian cakap "sedapnyeeee lala, lala sedapnye"
Banyak2 kali sambil ala2 drooling,
Lala buat bodoh je x offer.
Tp rasa tak best la.
Macam berkira je kan. Tp memang berkira la dgn org yg lagi kaya dari lala.  
Sedapnye lala lala sedapnye tu mcm lala ni plak makanan kan.
Dah la nama timangan lala ibarat kerang kerangan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-4-2017 07:59 PM From the mobile phone | Show all posts
doubleA replied at 13-4-2017 07:52 PM
Cakap terus terang bajet ko. Betapa kalau dorang minta hatta seketul ayam, ko terpaksa ikat perut se ...

Baiklah.
Tu je jalan terbaik
Esok lala kena buat presentation dan keringkan hati sikit la.
Org mcm housemate lala ni rasanya tiada jalan penyelesaian melainkan cakap yang benar aje.
Tq utk suggestion.
Lala akan ikut
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2017 08:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Lala stop masak sedap2. Mkn telur dadar je la. Atau rebus telor masin. Sy rasa itu punca utama housemate meminta minta. :zz
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2017 08:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by ajinomotonosuga at 13-4-2017 08:37 PM

Ko pk too much mende lom jadi laa macik

Ce blajo speak ur mind walo dgn tengku mail who bloody care?  Yg penting ko di jln benar

Elooo wakkk, duit aku tinggal cukup cukup mkn untuk sebulan ok? Ni sme lauk bajet aku, cukup untuk aku!! Toksah mengader merengek mintak okkk? Klo korang gian masakan aku, sorang kasik 100 rm, aku masak lebih untuk korang, mauuuu? Takmo sudah, mau kalo bak sini 100, klo korang curiiiii lauk aku ni aku sumpahhhh korang jadi dugong tawww!!!
Susah ke lala nk.ckp camtu??? Takut ilang seri wanita ko klo kaso skit?? Ko lembikkk orang pijak ko taw? Akuuuu ni mak aku pun takut mgan aku tau aaaaa, dia kata aku kuat mengamok iskkk aku tgk lam.cermin rupa cam aaron ajissss camni manaaa reti ngamok, apalah mummy nih ...btui tau lala aku cite ni
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2017 08:35 PM | Show all posts
lala kena jujur.. itu jek.. jujur pada kawan2.. cerita pada dorg yang lala dok miskin tahap 4.. sadis kot...
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2017 08:40 PM From the mobile phone | Show all posts
ajinomotonosuga replied at 13-4-2017 08:34 PM
Ko pk too much mende lom jadi laa macik

Ce blajo speak ur mind walo dgn tengku mail who bloody ca ...

pak ajiii bkn xmaklommm org melayu ni mslhnye mmg payah nak say NO sbb nk jaga hati kwn2 jiran2
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2017 08:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by ajinomotonosuga at 13-4-2017 08:47 PM

Lai satu lala, ko jgn biasa kasik peminta sedekah seme tu , jangan, never!!#  dia buta ke mata terjojol kuo ke tade mata ke never give apa pun ok

Oooooo bio dunia kata ko bakil tp tuhan tauuu apa ko buat, tangan kiri pun tatau apa.tangan kanan ko kasik , pahammmm??

Oang mesia bodoh, kesian tk kne tempat sampai bnyk sindiket pengemis spai bek peker pun skang pandai mintak duit, bodoh
Aku ajor diri aku klo tembong pengemis aku buat muka hajiiiii bakhil , huhhh senget muke tengok pengemis pastu paling muka jalannnn terus wat pekak je haaa, klo sme oang mesia cam akuuuu, mesia tadak.sekor pun pengemis okkkkk,  kalo nk sedekah ko piiiii umah anak yatim, direct kasik or ko carik koge susah n biayai depa, bnyk cara nk dpt pahala sedekah,alasan depa yg bodoh derma pengemis tu alaaaaa depa tipu depa dosa laa, niat aku baik ahahaha buleh gitu? Bongok, otak tak mencerna punye jenis, terikut budaya besar mesia SUKA MEMBERI spai tergadai body, tak reti sombong pada tpat nya, SOMBONG YG ADIL lagi baik dari PEMURAH YANG BODOH!!!
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2017 08:46 PM From the mobile phone | Show all posts
sy cadangkan masak waktu mereka tak ada atau belum balik kerja..
atau tengah malam bila mereka dah tidur atau awal pagi masa mereka masih tidur..
kalau masa tak izinkan, sy suggest u belajar speed cooking.. maksudnya prep bahan siap-siap tinggal masak..
kalau rasa masih tak boleh jugak, then terus terang dan belajar say NO.. kalau mereka nak juga, u mintak duit then masak lebih.. dah alang-alang memasak kan..
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2017 08:59 PM From the mobile phone | Show all posts
blue_ivy replied at 13-4-2017 08:40 PM
pak ajiii bkn xmaklommm org melayu ni mslhnye mmg payah nak say NO sbb nk jaga hati kwn2 jiran2 :l ...

Ooo oang mayu gitu ke yanggg, hard to say NO

Klo cam tu aku ajak ko kawin mauu?? Aa aaa kenot say nooo tauu

Abe aji pandai masak nasik ambeng yuuu
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2017 09:04 PM From the mobile phone | Show all posts
prettyuglybabe replied at 13-4-2017 08:46 PM
sy cadangkan masak waktu mereka tak ada atau belum balik kerja..
atau tengah malam bila mereka dah  ...

Tokleh plan ko tuuu, manaaa leh masak terburu buru or sorok sorokk eeiii kompem lala tak mo makan apa dia masak

Masak ni art, nk sedap ko kne relax aaa mcm belai bini gak, take ur time  gitu, baru sedapppp

Klo aku masak, klo aku rasa sedap kompemmm orang lain kata sedap gak klo tukang masak sendiri tak lalu mkn apa dia masak eeiiii boleh??

Lala tak reti keringkan ati dia, tu laaa dok tgk drama lopatah jek ati tu lama lama asik cayer jer, aku tak tgk tv, tu pasal keras ati ahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2017 09:14 PM From the mobile phone | Show all posts
ajinomotonosuga replied at 13-4-2017 08:59 PM
Ooo oang mayu gitu ke yanggg, hard to say NO

Klo cam tu aku ajak ko kawin mauu?? Aa aaa kenot s ...

abang aji xyah la kawen ngn melayu ni hantatan mhl kang smpai bercucu duk bacar loan kawen lg  

nasik ambeng xbape suka iols is urban makan mekdi kepci gituu
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2017 10:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah tiba masa lala kena bertegas. Cakap lala on tight budget.

Tak paham la housemate mcm ni. Dah tau perangai suka mintak2, cuba2lah sponsor ayam seekor ke. Beras 5 kg ke. Tak segan ke tiap kali org masak,  korang amik kesempatan nk mencekik. Have guts.

Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2017 10:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Suka budak macam lala yang ingat parents dan tak suka membazir tak tentu pasal. Moga hidup Lala penuh dengan keberkatan sebab senangkan keluarga.
(Menganjing mode) roomate binawe memang melambak kat KL ni. Asik nak mengenakan orang dan ambil kesempatan. Duit orang dia nak bersedap, duit dia nak enjoy dan beli barang memahal. Tinggal kat kota metropolitan (cewah) hati kena kental. Kalau tak mau gaduh, masaklah sedikit tiap hari. Masak lebih letak dalam fridge kang ada yang kendurikan lauk lala. Cakap kat diorang sori tak boleh boleh jer dengan muka selamba atau dengan senyuman tapi menggunakan perkataan pedas. Lala boleh masak 4 hari sekali kemudian masuk dalam freezer. Diorang mesti malas nak panaskan. Atau beli alatan yang boleh masak dalam bilik macam rice cooker atau yang jenis thermos. Letak atas api 20 menet, pastu pack up bawak ke opis. Time lunch, lauk panas dah boleh dimakan.
Jangan bagi muka, nanti esok bopren, laki semua diorang nak kebas sebab dah terbiasa tibai kepunyaan Lala.
Kentalkan hati. There's many ways to get to a destination. Kena selamba tak perlu gaduh, get the message accross. May the force be with you... hehe
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2017 10:18 PM | Show all posts
Korang tak boleh pool money kongsi barang dapo ke? Takkan tu pun tak boleh pikir. Makan sama2 bagi sama2 la. Kalau katala roomate paling busuk pun ada 4 org sorang 50, korang da ada rm200. Cukup la makan sebulan. Beras takkan beli hari2
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.062573s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list