Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
2729
View
113
Reply

Mereka suka meminta-minta

[Copy link]

Author: LalaUsurpadora    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 13-4-2017 10:21 PM From the mobile phone | Show all posts
mujer_in_espejo replied at 13-4-2017 08:22 PM
Lala stop masak sedap2. Mkn telur dadar je la. Atau rebus telor masin. Sy rasa itu punca utama house ...

Tak boleh.
Nanti tekak lala bosan.
Lalu lala terbeli makanan diluar.
Habis la duit lala
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2017 10:23 PM From the mobile phone | Show all posts
LalaUsurpadora replied at 13-4-2017 07:59 PM
Baiklah.
Tu je jalan terbaik
Esok lala kena buat presentation dan keringkan hati sikit la.

Cakap elok2 selaku orang dewasa jangan ko fikirkan diorang nak sentap ke apa. Selama ni pun dorang makan bukan bayar pun kan. Jadi sila kental. You did nothing wrong
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-4-2017 10:23 PM From the mobile phone | Show all posts
ajinomotonosuga replied at 13-4-2017 08:34 PM
Ko pk too much mende lom jadi laa macik

Ce blajo speak ur mind walo dgn tengku mail who bloody ca ...

Garangnyew macik.
Takut lala.  
Baiklah.
Lala pasni nak cakap je terus terang lala tgh bajet.
Tak bole nak sponsor mereka makanan sedap lala.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-4-2017 10:28 PM From the mobile phone | Show all posts
prettyuglybabe replied at 13-4-2017 08:46 PM
sy cadangkan masak waktu mereka tak ada atau belum balik kerja..
atau tengah malam bila mereka dah  ...

Lala memang speed cooking kaka.
Tapi bau semerbak tu yang menarik2 mereka ke dapur
Sebenarnya lala selalu jugak masak time mereka keluar berjimba
Mmg selamat masakan lala kalau mcm tu.
Tp ade jugak time mereka dah keluar lala pun masak.
Tengok dah seperti hijabista hijabistek bersiap.
Tapi tiba2 10minit kemudian dah balik rumah pastu mintak masakan lala.
Wadehek.
Takpe pasni lala cakap je lala tengah bajeting.
Kalau mereka nak cerita tentang miskin bandar,
Lala cerita la pasal kira syiling kt penjuru bilik plak.
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2017 10:30 PM | Show all posts
Lala mintalah housemate lala masuk ke thread ini.
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2017 10:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Masa study duk rmh sewa dulu dlm rumah meols ada bendahari okey. Tiap bulan bg duit sewa dan duit dapur. Pastu sama2 beli brg beras, lauk, brg kering,  etc... siap ada giliran masak stiap hari. Xleh ke buat cmtu lala?
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2017 10:32 PM | Show all posts
ermm.... lala terus terang je dengan diorg..
bgtau, bukan tak nak share makanan lala or kedekut,
tapi tu je la cara lala nak survive setiap bulan dengan gaji lala sekarang.

n bgtau diorg, kalau nak share makanan juga, apa kata, korg serumah share duit beli makanan basah. dan buat giliran sape yg kena masak. n klau diorg tak pandai sgt nak masak, lala masak lah utk diorg sekali, tapi kurgkan le skit portion duit utk beli brg basah, sbb lala bg tenaga.

dedulu, masa time kat u, mcm ni le kami buat..memasing faham..so ok le...

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-4-2017 10:54 PM From the mobile phone | Show all posts
ajinomotonosuga replied at 13-4-2017 08:45 PM
Lai satu lala, ko jgn biasa kasik peminta sedekah seme tu , jangan, never!!#  dia buta ke mata terjo ...

Memang tak kasi.
Tapi still annoying la bagi lala.
Lala nak stopkan terus mereka dari meminta2.
Mcm semalam lala masak asam pedas dtg merayu2 pada lala.
Lala buat pekak je.  
Cuma lala nak stopkan perangai meminta2 ni je.
Kesian telinga lala.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-4-2017 10:56 PM From the mobile phone | Show all posts
mujer_in_espejo replied at 13-4-2017 10:30 PM
Masa study duk rmh sewa dulu dlm rumah meols ada bendahari okey. Tiap bulan bg duit sewa dan duit da ...

Mereka ada yang malas masak.
Ada yg xreti masak
Ade yang masak tp suka memandai2
Mimpi ngeri lala tengok
    
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-4-2017 10:59 PM From the mobile phone | Show all posts
testly replied at 13-4-2017 10:32 PM
ermm.... lala terus terang je dengan diorg..
bgtau, bukan tak nak share makanan lala or kedekut,
t ...

Tulah.
Lala rasa mcm nak meniaga lunchbox pulak kat housemate lala
1 box rm5.
Nasi dgn lauk
Modal sikit je.
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2017 10:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Belajar say no sbb nk jimat. Tak perlu bg alasan berjela jela.  Selagi tak cakap, selagi tu dorg dtg.  Kalau dorg ckp ko bakhil berkira just sbb tak share mknn, maknanya nilai ko pd dorg just tukang masak free je la
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2017 11:01 PM From the mobile phone | Show all posts
LalaUsurpadora replied at 13-4-2017 10:54 PM
Memang tak kasi.
Tapi still annoying la bagi lala.
Lala nak stopkan terus mereka dari meminta2.
...

Kena rajin ulang again and again say no sampai dorg sndr stop mintak
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-4-2017 11:02 PM From the mobile phone | Show all posts
ajinomotonosuga replied at 13-4-2017 09:04 PM
Tokleh plan ko tuuu, manaaa leh masak terburu buru or sorok sorokk eeiii kompem lala tak mo makan  ...

Ape ni pitenah lala
Housemates lala yg hati kering tu la peminat lopatah dan drama2 melayu lain
Lala yg berhati lembut ni selera pada filem or siri2 omputih je.
Yg pasal canibal, bunuh tikam sembelih psycho tu sume lala minat.
Tp ternyata kecenderungan kita pada sesuatu genre x mempengaruhi tahap kekeringan hati kita.
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2017 11:03 PM From the mobile phone | Show all posts
ajinomotonosuga replied at 13-4-2017 09:04 PM
Tokleh plan ko tuuu, manaaa leh masak terburu buru or sorok sorokk eeiii kompem lala tak mo makan  ...

klu air tangan sedap, masak simple cam mana pun sedap bam aji...
sy pun selalu masak simple..
within 30 min boleh siap dua masakan..
hosmet dulu pun selalu ngendeng lauk sy..
tapi sy buat kering je..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-4-2017 11:06 PM From the mobile phone | Show all posts
sharlenetexas replied at 13-4-2017 10:10 PM
Dah tiba masa lala kena bertegas. Cakap lala on tight budget.

Tak paham la housemate mcm ni. Dah  ...

Haah bab tu memang x reti bahasa.
Takpe la pasni pun lala buat tak reti bahasa jugak la.
Ade la diorang beli ayam yg ketul2 tu kat supermarket.
Mcm drumstick/ribs/ikan 2-3 potong tu stock dlm fridge.
Mula2 lala mcm nak ambik je masak tu.
Tp bila lala pikirkan balik sbenarnya dah berapa bulan mereka beli ikan/ayam tu biar dlm fridge x masak2.
Dah sama keras dgn air batu.
Tak lalu lala nak masak.
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2017 11:07 PM From the mobile phone | Show all posts
LalaUsurpadora replied at 13-4-2017 10:28 PM
Lala memang speed cooking kaka.
Tapi bau semerbak tu yang menarik2 mereka ke dapur
Sebenarnya la ...

hidup ni simple je..
kalau tak nak kena buli, belajar untuk bertegas..
awak masak guna duit awak tenaga awak..
peduli apa dorang nak mengata awak kedekut ke apa..
kalau nak share, suruh dorang bagi duit beli barang sama-sama..
kalau tak nak, pergi mereput kat bucu sana..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-4-2017 11:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Nenasketum replied at 13-4-2017 10:16 PM
Suka budak macam lala yang ingat parents dan tak suka membazir tak tentu pasal. Moga hidup Lala penu ...

So far lauk lala yg dah siap packing dlm peti ais tu x penah la hilang.
Sebab rumah sewa lala ade microwave.
Kalau mereka nak curik time lala xde boleh je.
Masuk microwave 2-3 minit dah siap boleh makan.
Tapi lala rasa mereka ni mudah tergoda makanan fresh lala masak time bernau 1 rumah tu.
Yang lala perasan time lala panaskan lauk guna microwave tu takde pulak yg tanya2 lala makan ape, nak sikit yada2 tu.
Mungkin lala kena masak 2-3 jenis lauk terus utk stok seminggu ke. So lala xde masak hari2.
Bila tak masak xde bau semerbak.
No bau no pathetic housemates asking for food.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-4-2017 11:16 PM From the mobile phone | Show all posts
nuryakmal replied at 13-4-2017 10:18 PM
Korang tak boleh pool money kongsi barang dapo ke? Takkan tu pun tak boleh pikir. Makan sama2 bagi s ...

Tak boleh kaka.
Membazir kot rasanya.
Kalau lala letak lunchbox lala rm5 vs tudung neelopak rm300, mereka rela pilih  yg 300 tu.
Ni contoh la.
Haih sikitnya bonus tawun ini yada2 sambil online shopping.
Begitulah..  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-4-2017 11:18 PM From the mobile phone | Show all posts
doubleA replied at 13-4-2017 10:23 PM
Cakap elok2 selaku orang dewasa jangan ko fikirkan diorang nak sentap ke apa. Selama ni pun dorang ...

Baik. Lala will do.
Tunggu next sesi masak lala.
Kalau ade yg mintak lala just cakap
"No, lala masak cukup2 utk lala makan.
Kalau nak, next time okeh. Sama2 beli barang basah."
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-4-2017 11:21 PM From the mobile phone | Show all posts
spiderman80 replied at 13-4-2017 10:30 PM
Lala mintalah housemate lala masuk ke thread ini.

Boleh tapi lala kena buat ala2
'KLIK SINI UTK EDISI DUCKSCARVES TERBARU LIMITED EDITION'
Kemudian link ke sini.
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2017 11:21 PM | Show all posts
ai faham org kurang berduit sedaya upaya utk jimat2, masak sendiri, duit siling sanggup kutip kumpul utk emergensi. diorg umur berapa, kalau muda2 masih  ada tabiat spt duduk rumak parent mak diorg sudah siapkan masak diorg hanya tau makan aja. ai cadangakn kurangkan masak sedap2, masak cincai2 aje. jimat2 pun u masih makan ayam hari2. kurangkan ayam2 masak sayur ka telur ka mihun ka nasi goreng ka.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-4-2017 11:23 PM From the mobile phone | Show all posts
testly replied at 13-4-2017 10:32 PM
ermm.... lala terus terang je dengan diorg..
bgtau, bukan tak nak share makanan lala or kedekut,
t ...

Pasni lala cakap nape lala xnak share.
Weekend tu boleh la kalau nak share n lala masakkan
Tapi weekdays lala will say no la.
I need my rest time also.
Sehari masak. Off day masak nak mendobi la lipat kain la belek kulit muka la.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-4-2017 11:24 PM From the mobile phone | Show all posts
tiramisuu replied at 13-4-2017 10:59 PM
Belajar say no sbb nk jimat. Tak perlu bg alasan berjela jela.  Selagi tak cakap, selagi tu dorg dtg ...

Aye aye chief!
Dah nekad lala ni
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-4-2017 11:30 PM From the mobile phone | Show all posts
ninja boy replied at 13-4-2017 11:21 PM
ai faham org kurang berduit sedaya upaya utk jimat2, masak sendiri, duit siling sanggup kutip kumpul ...

Menu lala pelbagai.
Lala goreng nasi bodo2
Mihun kuey teow semua pun diorang dtg amik bau dan cakap sedap lala lala sedap.
Taktau nak simple mana dah.
Nasi, mee, mihun, kueyteow lala biasa kosong je. Xde isi.
Dah siap letak telur mata sebijik.
Pun menjeling2 ibarat lala masak mee raja ss murni.
Pasni kalau dtg lagi lala cakap je la lala masak nasi kangkang.
Mungkin dgn cara itu mereka x sior dah dgn masakan lala.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-4-2017 11:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Housemates lala pelbagai peringkat umur.
Early 20s to early 30s i guess.
Takpe thanks semua.
Pasni lala berterus terang je la yg lala memang xleh share makanan lala sbb lala masak cukup2.
And lala tak free utk masakkan utk diorang on weekdays.
Kalau weekend nak lala masakkan boleh tapi sila beli bahan. I cook so i'll eat for free.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.057246s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list