Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
4181
View
115
Reply

Mereka suka meminta-minta

[Copy link]

Author: LalaUsurpadora       Show all posts   Read mode

Post time 14-4-2017 01:10 AM From the mobile phone | Show all posts
lala
nilaj peluang buat duit
buat frozen food utk depa jugak
mintak mereka bayar yg dh siap
perbulan makan xmakan belakang kira
tiru pengalaman pakcik bangla buat delivery makanan dapat 26k sebulan tu good luck lala
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-4-2017 01:17 AM From the mobile phone | Show all posts
onexox97 replied at 14-4-2017 01:10 AM
lala
nilaj peluang buat duit
buat frozen food utk depa jugak

Ade ke? Baca kat mana tu.
Link please  
Nak buat inspirasi.
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2017 03:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by munchkin at 14-4-2017 03:23 AM

Suggest lala jangan cakap rm400. Nanti depa ingat ala rm400 banyak lagi tu. Cakap je. Duit beli lauk ni cukup utk sekali makan je. Tomorrow cakap benda yang sama kalau depa minta. Housemate lala ni bebal ek. Kalau kita amik makanan orang. Esok kita gantilah makanan orang tu. Kira balas. Kalau org belanja kita, esok kita belanja orang pula. Hari hari minta serupa bebal bangang dia ingat ayam tu petik dari pokok tepi jalan. I suggest walau penat masak seketul je ayam. Seketul je sardin. Kalau dia nak. Sudukan kuah sikit bagi secubit ayam kata aku whole day tak makan takde duit. Kalau tak paham jugak bagi link forum ni kat depa.

Kalau lala masak banyak banyak kalau depa nampak harus depa ingat lalu masakkan utk depa. Tapi kalau lala masak masa depa takde then oklah kan. Selamat. Tak paham aku ngan org bodoh gini.
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2017 06:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Tergelak aku baca prob ko lala, aduhaii tp Dr cara luahan Hati ko ni.cara cik lala menulis. Aku rasa setakat nk Ckp depan2 yg ko xde duit Apa yg ade utk ckup2 je. Blh Jah sisss. Terus terang xyah susah2 pikir. Xkn dh kena puji skit mskn ko  sdp.Ko dh lembut Hati. Aku rs mslh ko nii dh bertahun ko pendam xsettle2 mtk ndapat. Housemate ko plak kn sng biar terkeluar semua mslh PSL kesusahan ko ni. Sbb semua umur dh 20 ke 30 masing2  dh blh phm. Tp ko sndri yg OK jaaaahh. Sooo DRG pn igt ko xkesahhhh. So drg pun Lalalalalal happy dpt mkn.. TERUS TERANG Jah .... Sbb DRG BKn xphm ko susah. Dhla ko mSak. Xde duit nk bjmat
Eeeeee aku cdgkn last ko pindah.sbb kdg3 org phm kita susah cuma tu lah. dgn economy gawat Gini masing2 nk bejimat. Utk kepentingan diri. Adios
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2017 07:15 AM From the mobile phone | Show all posts
LalaUsurpadora replied at 14-4-2017 01:17 AM
Ade ke? Baca kat mana tu.
Link please   
Nak buat inspirasi.

ni sis link nya

sila terinspirasi

https://mforum.cari.com.my/forum ... 037455&mobile=2
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-4-2017 08:48 AM | Show all posts
sandiwaracari replied at 14-4-2017 06:28 AM
Tergelak aku baca prob ko lala, aduhaii tp Dr cara luahan Hati ko ni.cara cik lala menulis. Aku rasa ...

itulah..dapat housemate yg buat hal sendiri senang.

housemate yg friendly ni okey, tapi bila terlebih baik mengambil kesempatan pula

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-4-2017 08:49 AM | Show all posts
munchkin replied at 14-4-2017 03:20 AM
Suggest lala jangan cakap rm400. Nanti depa ingat ala rm400 banyak lagi tu. Cakap je. Duit beli lauk ...

no lah.
lala xde la nak cakap balance gaji lala banyak mana kan
cuma lala nak ckp je lala on tight budget.
lala akan berkeras je la lepas ni
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-4-2017 08:55 AM | Show all posts
onexox97 replied at 14-4-2017 07:15 AM
ni sis link nya

sila terinspirasi

thanks sis.
wow terbeliak mata lala
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2017 09:37 AM | Show all posts
lala len kali masa depa huloq pinggan ckp la.. nnt u bg ai 20 eh nk beli ayam bebila free bole masak, ai rasa housemate lala tu ok jerk.. tp bengap sket..kikiki
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2017 09:57 AM | Show all posts
Edited by Genkidesuka at 14-4-2017 09:58 AM

Assalammu'alaikum Lala,

Lala bgtahu je.  Jgn underestimate empathy housemates.  Mungkin mereka akan fhm your situation.  Ada je org kaya yg reti kesusahan org tak berduit.   Mcm mana mereka nak tahu kalau Lala tak bgtahu?  Lainlah kesnya kalau Lala dah bgtahu tapi mereka buat dek.  So, nasihat akak... bgtahulah mereka keadaan Lala yg sebenar.  Manalah tahu, ada antara mereka yg bermurah hati sekali-sekala belanja lauk utk Lala ke kan.

P.S:  Nak lebih jimat, sekali-sekala tukar lauk kpd tofu or tempe or kacang2 (kacang dhal) sebagai ganti protein haiwan.
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2017 10:44 AM | Show all posts
Edited by Hana at 14-4-2017 10:47 AM

kesian ko lala. orang mcm nie le best utk dibuli.

kalau ko suka masak, better in future ko cari housemate yang kaki masak jugak or duk umah sewa sorang2. itu yang terbaik.
mampus le ko duduk dgn housemate yang bukan kaki masak. akan berterusan buli ko tu.

ko kena cakap terus terang.
budget mkn ko sebulan rm400 aje. sbb tu ko masak.
kalau derang nak, kena sumbang la bahan mentah, ko aje yang masak.
kalau TANAK sumbang bahan mentah, jangan le mengada2 mintak. lempang kang.
cakap dgn garang2 tau. supaya orang takut sket.

cuba ko masak meggi. derang mintak tak?
aku, kalau orang masak meggi, confirm aku cakap..alamak..sedapnya..nak sket. (bergurau2 dgn ofismate)
pastu aku masak meggi sendiri.  nasib baik meggi ada jual kat vending machine.

lala, ada satu cara lagi.
kalau derang mintak, ko buang kahak ko dalam lauk tu, pastu baru offer. nak ke? dgn muka tak bersalah.
kahak sendiri, tak kan le ko tak lalu pulak kan?

anak no.2 aku selalu guna cara ini. dia jilat2 makanan tu dulu. yang masalahnya, itu mmg bahagian anak sulung aku.
ape lagi. gaduh le.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-4-2017 11:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Genkidesuka replied at 14-4-2017 09:57 AM
Assalammu'alaikum Lala,

Lala bgtahu je.  Jgn underestimate empathy housemates.  Mungkin mereka ak ...

Pernah la ckp sblm ni.
Tapi baru nak cakap housemate lala sambung ayat lala dgn ayat
"Haah, kita pun sama mcm lala. Miskin bandar."
Pasni lala kena ckp dgn lebih serius dan potong cakap mereka la.

Penah je lala masak lauk tauhu je.
Tauhu telur tu
Masak tumis biasa letak sos tiram sikit.
Pun kerumun ckp sedap lala lala sedap.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-4-2017 11:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Hana replied at 14-4-2017 10:44 AM
kesian ko lala. orang mcm nie le best utk dibuli.

kalau ko suka masak, better in futur ...

Lala macam x sanggup je nak makan kahak sendiri kaka hana.  
Kahak/air liur dlm tekak boleh ditelan2
Bila da keluar dr mulut, nak telan balik tak sanggup.
Ke kaka hana penah try?  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-4-2017 11:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Terima kasih semua atas feedbacknya.
Nanti pas lala cakap dgn housemate lala update sini ye.
Hari ni lala nak balik kampung.
Ahad malam lala akan pulang dan masak utk bekalan lala next week.
Kalau ade yang dtg pura2 kacau lauk dalam kuali lala sambil cakap sedap tu nanti lala bagitau la ye.
Doakan lala berjaya dan housemate lala paham permasalahan lala ini.
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2017 11:48 AM | Show all posts
arghhh buruk nye perangai kawan-kawan kau... mcm ni kau try cakap elok2 seperti dicadangkan, kalau lepas tu kau dikutuk hina atau dipulau ketahuilah bahawa mereka bukanlah kawan seperti yg kau rasa.

Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2017 11:52 AM | Show all posts
LalaUsurpadora replied at 14-4-2017 11:38 AM
Lala macam x sanggup je nak makan kahak sendiri kaka hana.   
Kahak/air liur dlm tekak boleh di ...

HAHAHA..tak penah jugak.
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2017 12:01 PM | Show all posts
pindah duk sorg
hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2017 12:07 PM | Show all posts
bebal betol ari2 nk menempel mkn. ko mesti susah nk say no kan dkt housemate ko. tp ko kene belajar ckp jgk utk say no, mula2 mmg rase payah tp lame2 ok la. aku dulu pon susah say no kt kwn2 tp kwn aku ni suka pinjam duit la. tp mcm ko ckp i have to. so aku ckp jgk xbole tanpa bg alasan. lps aku buat mcm ni br kwn2 aku tu tau respek aku ok. ala2 diva tau aku skrg
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2017 12:25 PM From the mobile phone | Show all posts
cakap je lala ni lauk 2 minggu lepas. Masak balik. Kalau cirit birit tak tanggung ye. Aku terpaksa recycle sebab dah sesak.

Aku kenal je org cam ni. Bab barang dapur takde duitlah mahal lah. Pastu paw barang mak bapak dah pencen. Dia berduck kulu kilir. Ber lv. Heiii cepuk kang. Balik rumah mak pak kobek peti aid bawak balik barang basah utk laki bini.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-4-2017 12:29 PM From the mobile phone | Show all posts
duri_durians replied at 14-4-2017 11:48 AM
arghhh buruk nye perangai kawan-kawan kau... mcm ni kau try cakap elok2 seperti dicadangkan, kalau l ...

Noted.  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-4-2017 12:30 PM From the mobile phone | Show all posts
renko replied at 14-4-2017 12:01 PM
pindah duk sorg
hahaha

Kalau pindah dok sorang takut bajet makan tinggal 200 je kang.  
Or x dapat savings.  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-4-2017 12:31 PM From the mobile phone | Show all posts
netto_ replied at 14-4-2017 12:07 PM
bebal betol ari2 nk menempel mkn. ko mesti susah nk say no kan dkt housemate ko. tp ko kene belajar  ...

Betul. Sangat susah lala nak say no.
Paling2 pun lala ignore je bila mereka meminta2 tu.
Tapi lala has to stop them from asking.
Sekarang lala kena ckp no and explain why i cant share my food.  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-4-2017 12:34 PM From the mobile phone | Show all posts
munchkin replied at 14-4-2017 12:25 PM
cakap je lala ni lauk 2 minggu lepas. Masak balik. Kalau cirit birit tak tanggung ye. Aku terpaksa r ...

Tersangatlah benarnya kaka munchkin.
    
Kadang2 hairan kemana common sense mereka.
Ramai org kita yg mengamalkan konsep biar papa asal bergaya itu.
Tapi housemate lala ni takdela menyusahkan mak bapak.
Cuma duit lebih suka spend ke shopping dan makan kat kafe hipsturrrr dan berjoli every weekend.
Mereka anak yg baik tak susahkan makbapak.
Mereka tak sedar mereka dah susahkan hati lala.
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2017 01:08 PM | Show all posts
LalaUsurpadora replied at 14-4-2017 12:34 PM
Tersangatlah benarnya kaka munchkin.
      
Kadang2 hairan kemana common sense mereka.

mereka ada Lala utk disusahkan bila bab makan.
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2017 01:43 PM | Show all posts
I doakan moga u dipermudahkan rezeki ye.... nak bagi nasihat pun same je cam forumer yg lain... berterus terang je your financial position... and i rase u offer diri la kalau derang nak u masakkan just derang beli barang2 basah so that boleh masak sekali ngan urs...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.060847s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list