Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
4184
View
115
Reply

Mereka suka meminta-minta

[Copy link]

Author: LalaUsurpadora       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 14-4-2017 01:59 PM From the mobile phone | Show all posts
duri_durians replied at 14-4-2017 01:08 PM
mereka ada Lala utk disusahkan bila bab makan.

Lala tak rela disusahkan mereka lagi  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-4-2017 02:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Minami2013 replied at 14-4-2017 01:43 PM
I doakan moga u dipermudahkan rezeki ye.... nak bagi nasihat pun same je cam forumer yg lain... bert ...

Thanks sis.
Lala pun doa yang sama.
Takpe pasni lala akan berterus terang.
Biar jelas dan terang segalanya.
  
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2017 02:13 PM | Show all posts
LalaUsurpadora replied at 14-4-2017 11:34 AM
Pernah la ckp sblm ni.
Tapi baru nak cakap housemate lala sambung ayat lala dgn ayat
"Haah, kita ...

Lepas ni Lala jgn bagi chance housemates bertuah tu potong ckp Lala ye.  Cerita dgn jelas dan terang. Kalau dorang ikhlas berkwn, dorang akan terima apa yg Lala ckp dgn lapang dada.  Semoga Allah kuatkan semangat Lala dan melancarkan lidah Lala.

Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2017 02:21 PM From the mobile phone | Show all posts
LalaUsurpadora replied at 14-4-2017 12:31 PM
Betul. Sangat susah lala nak say no.
Paling2 pun lala ignore je bila mereka meminta2 tu.
Tapi la ...

Lala dont be too apologetic..kalau diorang mintak masa lala tgh masak, ckp je straight to the point..err korang sorry aku mmg ration food aku ni cukup2 utk aku sorang sampai esok..dah stop situ xyah jelas pjg2..abis masak masuk dlm bekas ready for work tomorrow
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2017 02:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by munchkin at 14-4-2017 02:33 PM
LalaUsurpadora replied at 14-4-2017 12:34 PM
Tersangatlah benarnya kaka munchkin.
      
Kadang2 hairan kemana common sense mereka.


Lala. Baguslah dia tak susahkan mak bapa. Tapi mereka senang lenang susahkan lala. Kita manusia kena fikir pasal orang. Jangan buat apa yg kita tak suka terhadap org lain.

Kami ni kalau ipar belanja saya catat tau. Kita kena belanja dia balik. Lepas tu adik ipar kerja tak berapa stabil. Bila dia dapat kerja teruslah biras ni cakap lepas ni belanjalah chilis bla bla bla. Kami lain senyap je. Kami tau kalau dia dapat duit lebih mesti dia nak cover bulan bulan dia tak kerja. Tapi overall biras ni baik. Ada juga belanja belanja. Tapi adik ipar i tu kerja tak stabil. Kena sensitif sikit pasal perasaan orang or keadaan orang. Kalau nak belanja utk diri sendiri sampai tergolek terlentang tertonggeng takpe. Itu duit kau. Tapi janganlah guna duit orang or minta hak ngan orang. Kalau minta guna lah kepala otak yang Allah bagi ganti balik. Benda semua bukan one way street. Mesti nak dua hala.
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2017 02:33 PM | Show all posts
LalaUsurpadora replied at 14-4-2017 12:30 PM
Kalau pindah dok sorang takut bajet makan tinggal 200 je kang.   
Or x dapat savings.

pernah alami camtu gak
housemate time beli barang dapur n masak
haram buat xreti je
tapi bila da siap masak
tetibe terjengah bawak pinggan
lama2 menyampah terus masak cukup2 untuk sekali mkn je
hahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2017 02:50 PM | Show all posts
babinya roomate kau. pindah rumah je adik..
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2017 02:57 PM | Show all posts
Hi Lala. Pada pendapat saya, masalah Lala akan selesai bila Lala berterus-terang dengan mereka2 yang tak faham ni. Bila ada yang memotong/ menyampuk kata miskin bandar la ape la (i pun ada kawan yg macamni) u cakap dgn dia "NO". dan sambung ayat u balik. Kadang orang2 macamni dah jadi tabiat dorang suka nak meminta walaupun kadang tu tak lapar pun. Kadang tu saja je and dia tengok u ok je... So, belajar bertegas and say NO dengan cara baik. Cakap sorry tu cuma sekali dan bukan byk2 kali ye. Kalau dorang kawan yang baik, dorang akan faham apa yg Lala katakan.
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2017 04:28 PM | Show all posts
As Salam...

Apa kata lala buat biznes dgn diorg...cakap je..diorg nak makan apa..nt lala masakan..tetapi brg2 diorg belikan la....lala cuma masak je...make sure brg yg diog beli tuh..cukup cover utk lala sekali la...so jimat la duit lala yg rm400 tuh...cuma letih kena masak je la...

kalo lala tak larat...mmg kena cakap direct je...cam ni..sorry la...budget aku cuma rm400 je utk sebulan..aku byk komitment...ni masak pun siap2 bekal utk 2 hari...minta maaf ye kawan2 tersyg..kalo aku bg kat korang...mmg la..aku akan kelaparan nt..huhuhuh
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2017 07:24 PM From the mobile phone | Show all posts
LalaUsurpadora replied at 14-4-2017 01:59 PM
Lala tak rela disusahkan mereka lagi


Testing la next week. Nnt masuk sini bgthu, kut ada lagi dorg mnjwb. Nk tau gak aku   kalau member ko ckp dia miskin bndr, ko balas je cmtu meh la combine duit gaji then kita bahagi dua
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2017 08:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Kesian lala..sabar.aku phm sebab aku dlu duk mnyewa gini gk ada mnusia spesis housemate ko tu..ape bnda yg aku msak msti ada yg nk mengendeng2.skali dua ok la tapi klo dh tiap kali msak jd muka xtau malu gitu so aku sakit ati..mcm kite nk kne tanggung dia plk kn.sedangkn deme2 tu kedekut.

Penah beberapa kali beras abis gas abis tapi tkde sape volunteer or ajak kmpul duit share beli sesama.sblm2 tu mmg aku yg salu beli deme tahu guna je tp sikit pun aku tk berkira.so smpai sudah deme tk beli.aku jenis suka masak kt umh bila brg2 tu tkda aku jd xbest nk kne trun mkn kt kedai ari2..bkn sbb xde duit pn.So last2 aku beli..esoknye kbtulan aku blik kmpung lps smggu dtg elok je bukak pintu ada housemate2 ni tgh mkn nasik.Aku g dpur tgok beras aku deme bukak dh tggl separuh.sakitnye ati..Terus aku ckp lpsni ape2 brg aku beli xyh guna tanpa izin aku sbb sume kedekut so biar aku jd kedekut gk.So sume terdiam.lntak la lps tu deme nk mngata pn kn

Lm2 aku buat hal aku sendri masak pape pastu mkn kt bilik sorg2 sambil tengok movie.gi kje balik kje mcm biasa tkde aku nk lepak2 gosip kt hall.bcakap tetap bcakap mcm biasa.brg2 aku smpai skrg deme tak berani nk sentuh.Tp time aku xde salu gk perasan ada yg curi2 msuk bilik aku sbb salu ada brg yg beralih kedudukan..deme duk tgok2 kot.
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2017 09:14 PM From the mobile phone | Show all posts
sian lala..i tak paham manusia suka minta2 ni .masa i ade housmate..housmate rajin mask macm lala..hari2 berbau je dapur..tp i sedar diri i yg pemals mask dn x reti mask ni..i beli je.walaupun dorg ajak..i lebih selesa beli sendiri.
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2017 05:53 AM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 15-4-2017 06:59 PM

assalamualaikum,

kalau nak legakan hati , didik hati ikhlaskan dan mohon Allah supaya mudahkan rezeki dengan apa jariah yg awak lakukan. semoga dimurahkan rezeki. ikhlas dibina semasa dalam proses 'ujian ' tu. so , in a way , awak memang baik , i believe in that.

lagi satu - buat suggestion kat housemates : cakap tak perlu nada serious like  : hey - we need to talk gitu; just bercanda like: weii hampa rasa sedap ye: meh sat kita pakat pakat join venture masak ? like hampa bagi sorang RM 2 then i beli X, Y Z ...then ...i  ke sapa sapa pakat masak...ikut lah sapa nak preapare apa sekali seminggu jeeee....( s , kat sini u dah mula disiplinkan sikit perangai yg tak begitu baik depa tu kepada satu kali je seminggu instead of every single meal u masak depa nak menumpang je )

okay :


or

buat tabung / funding kat rumah awak , habaqlah - i ni tengah budget tapi i kesian you all...nak makan masakan i , apa kata kalau kita pakat pakat funding sensorang RM 2 seminggu ....then buatlah satu minggiu tu sekali makan sama sama housemates....
atau sorang pakat buat pot luck ...or buat sikit majlis tazkirah ke buang 30 mins or watching movie time ke  - dah sekali JE seminggu ...not more ...itu rules; then hampa makan lah lepas tu hahahaaha


well u know banyak je cara  awak boleh ubah sikit keadaan tu dari berorientasikan : i yg masak, depa makan makanan i , dan i tak ada duit  etc etc

lebih kepada depa juga menyumbang kepada penyelesaian...


means that kalau depa suka u masak ...well okaylah itu secara positif quality you yg depa suka , cuma macam mana nak uruskan budaya minta minta tu...

so dengan  doa pada Allah , ikhlaskan hati dan semoga dengan jariah makanan nii Allah mudahkan rezeki yg lain who knows , kan?

atau may be nak tunjuk kat you jln itu yg may be rezeki insya ALLAH AKAN ADA DIMURAHKAN WHO KNOWS?


atau kalau u tak tahan senang je pindah rumah?

cari housemates yg individualistic sikit yg jenis tak meminta minta and you can be honest  
or

kalau rasa tak tahan then habaqlah ....weh hampa bancrupt aku ni ...lagu ni weh,....kurus kering i ...cara lawak lawak...may be i think your housemate boleh terima? who knows...kalau depa menjawab juga gunakan bahasa badan like mimik muka yg guys please...i am broke or on budget ......( kata pilah )

i think u jenis yg suka kawan suka kat you ke jenis yg tak berani nak being honest ke?ni, bina strong character dengan berprinsip dan dengan membuat keputusan

u can be honest but cara tu...like bercanda canda or suggestion ...mula mula start dengan sorang , habaq suggestion / cadangan you tu ...then bagi depa nampak feadah buat lagu tu


i wish you well...






Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2017 05:57 AM | Show all posts
akula203 replied at 14-4-2017 04:28 PM
As Salam...

Apa kata lala buat biznes dgn diorg...cakap je..diorg nak makan apa..nt lala masakan. ...

i like this one...yups ..bagi sama sama rasa tanggungjawab instead of dia sorang dok prepare meals...
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2017 05:58 AM | Show all posts
atau Lala tukaq resipe yg murah dan menjimatkan sandwich ke salads yg mudah mudah dan murah. haa for sure depa tak sentuh dah  kot ...hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2017 09:50 AM | Show all posts
mbhcsf replied at 15-4-2017 05:58 AM
atau Lala tukaq resipe yg murah dan menjimatkan sandwich ke salads yg mudah mudah dan murah. haa for ...

Assalammu'alaikum mbhcsf,

Ha kan?  Sandwich tu tak semua org boleh masuk kat tekak.  Ndak2 sandwich telur.  Sandwich sardin bahaya sikit - kalau kena gaya dgn org yg pandai buat, sedap sampai tak cukup satu bungkus roti hehehe.

Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2017 07:02 PM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 15-4-2017 07:04 PM
Genkidesuka replied at 15-4-2017 09:50 AM
Assalammu'alaikum mbhcsf,

Ha kan?  Sandwich tu tak semua org boleh masuk kat tekak.  Ndak2 sand ...

wa'alaikumussalam  
aah kan betul jugak mai gang yg semua dia hentam sardines pun depa makan...

tulah , pada i elok TT buat snack food je balaik keje makan , masa time keje dia masak sungguh sungguh waktu pagi and makan masa kat tempat keje, bila waktu petang , dia buat scrambled eggs+ whole meal and air teh  ke milo ke
or salads terus ...yg kembang tengkok tak akan sentuh dah seriously ..if jenis kena makan makanan melayu ni...
tapi kalau TT boleh get used to this lah
lagipun healthy
or makan oat je with ??? i dunno anything , gerenti housemates tak minat dah ...hahaha


tapikan i suggestlah dalam nak budget tu TT kena manjakan atau reward diri jugak beli makanan  yg healthy, murah ,berkhasiat...sebab masa muda jaga diri dengan healthy diet, biar je dalam fridge ada salads, ke ulaman ke, then telur ke and roti and buah buahan ...tu je

Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2017 01:54 PM | Show all posts
lala beli seketul ayam utk sekali makan. balik rumah x pyh mkn2 dah. minum nesvita je cukup.

oleh sb xde dh lauk utk masak hari ni, (memandangkan lala beli seketl je) eloklah lala mkn biskut cicah tea o je. balik kja, lala beli seekor ikan atau seketul ayam n masak utk hari tu shja. so diorg x leh nk mtx2 sb seketul je kan.


tu je cara lala. sb, kalau lala nk bgtau deols jgn ambik portion lala, akan ade umpatan malah akan ade yg mjauhkan diri dsebabkan hal ni. susah kte hidup ade housemate ni... nak tak nak, lala cuba pendapat sy.


ke lala jenis pengsan kalau x mkn nasik 2x sehari? if begitu, lala hadaplah masalah portion lala diambil org.
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2017 02:51 PM | Show all posts
LalaUsurpadora replied at 13-4-2017 11:16 PM
Tak boleh kaka.
Membazir kot rasanya.
Kalau lala letak lunchbox lala rm5 vs tudung neelopak rm30 ...

Apa yg membaZirnya. Bila da pool money takde ka nak pikir duit nak makan apa. Every month bayar la. Kalau ada extra later end of the year ke apa korang boleh makan besar. Kalau 300 boleh keluar 50 utk makan sebulan pun takkan kedekut paing
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2017 02:47 PM | Show all posts
beautifulliar replied at 14-4-2017 08:45 PM
Kesian lala..sabar.aku phm sebab aku dlu duk mnyewa gini gk ada mnusia spesis housemate ko tu..ape b ...

bilik tak kunci ke?
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2017 03:13 PM | Show all posts
Lala

nasihat i sama macam yang lain

u need to clarify.. or pool money.. and gilir2  masak.. habis crita

one more thing..

find extra job..

dek 400 stay in kl.. mana cukup dek..


find new job ke yang boleh bg u extra money..

sampai bila u nk mcm ni?

learn jd straight to the point person..

hidup kat luar ni.. kena firm dek..

Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2017 03:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Ko mintak diorg duit barang basah. Cakap yang ko ni ngam2 sangat duit belanja. Kalau diorg setuju ok arr. Kalau tak setuju mesti diorg malu nak mintak lagi
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2017 04:41 PM | Show all posts
LalaUsurpadora replied at 13-4-2017 10:59 PM
Tulah.
Lala rasa mcm nak meniaga lunchbox pulak kat housemate lala
1 box rm5.

ni idea yg bernas lala.
ko keringkn la hati buat bisnes ngn diorg. leh dpt extra income, housemate ko pon happy dpt rasa masakan ko. hehheeh
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2017 04:50 PM From the mobile phone | Show all posts
prettyuglybabe replied at 17-4-2017 02:47 PM
bilik tak kunci ke?

Xkunci..tkde brg2 berharga pun
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2017 05:21 PM | Show all posts
beautifulliar replied at 14-4-2017 08:45 PM
Kesian lala..sabar.aku phm sebab aku dlu duk mnyewa gini gk ada mnusia spesis housemate ko tu..ape b ...

betul la weih, rumet spesen ni, tak jadi kawan pon tak per la.
haisshh..teringat masa aku mula2 keje dulu. mcm ko jugak la lala, mmg da bajet utk aku belanja sebulan rm400 jer.
tp aku tak la rajin masak, cuma bajet sehari mkn dlm rm10 je. beli la ape2 yg murah. and kadang2 mmg masak gak. rumet aku nasib semua baik, bukan jenis nak pau2 bagai...

tp kan, dr segi ko citer ni, mmg diorg tak tahan bau masakan ko kot. ala2 mcm nak rasa je kuah tu. nth, kalo aku jadi housemate ko pon maybe akan menyendeng, minta2 mcm tu. (tp niat nk rasa sesudu, bukan la makna nk amik nasi sepinggan trus kot?) kalo aku nk smpai mkn sepinggan bg kenyang, mmg da lama la aku tontong beli barang basah suh ko masak, silap2 aku nk belajar masak sekali.

so, antara berterus terang, atau ko pekakkn telinga buat tak tau. da bape lama ko duduk ngn diorg ni???
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.062938s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list