Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
4183
View
115
Reply

Mereka suka meminta-minta

[Copy link]

Author: LalaUsurpadora    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 17-4-2017 05:38 PM From the mobile phone | Show all posts
kekgebu replied at 17-4-2017 05:21 PM
betul la weih, rumet spesen ni, tak jadi kawan pon tak per la.
haisshh..teringat masa aku mula2  ...

Skrg aku mnyewa sorg..

Dlu la awal2 kje mnyewa reramai..kt 7bln gk.sbb tkde duit..yg duk skali tu geng2 sama tmpt kje..msing2 tahu gaji byk mane.tp jenis sume kedekut nk tong2 duit dapur pdhl deme yg beriya mkn.dr awal dulu msuk umh tu mmg aku beli gas beli beras n brg2 dapur sbb aku jnis msk kt umah.brg2 bsh sume aku beli buh kt peti.awal2 ok la tp bila mkin lm mkin mlmpau aku jd skit ati.aku ni jnis tk bkira lg2 bab mknn tp klo org kedekut mmg aku akn jd kdekut gak..satu kje plk nk tggung deme.

Ade la sorg dua hat jnis phm kdg2 dorg insist nk beli brs bila tgok dh hbis kn.tp awl2 dulu je.sbb biasa klu hbis tu mmg ari yg sama aku g beli baru.so brg2 dpur aku xputus.tu blum lg mknn dlm peti lauk2 hbis deme mkn xbgtau aku..bygkn blik kje nk pns kn lauk nk mkn tgok licin tkde ape.bila duk rmai2 gitu sorg pun tak mgaku.

Tu blom lg bab pkai heels2 aku tk bgtau.dh tu buat mcm hrta sendri bila aku cr nk pkai tgok xde.duk buh dlm kete deme.bila aku ckp nk pkai br deme pulang tgok2 sampai kmbang kasut aku jd bsr.Tak phm jnis mnusia2 gini kedekut nk beli utk diri sndri tp hat org kemain buat mcm hrta sndri.nk pkai tk kisah tp bila deme sesuke ati ambik tnpa pngetahuan,mmg boleh naik angin.sbr pn ade limit.masing2 klo nk kluar kmain mekap tp bilik bersepah.toilet pn tk pernah sental rmbut bersepah dlm toilet.benda2 cmni la buat aku blah n duk mnyewa sorg.

So aku rasa tt ni jnis tk berani bsuara..pastu sedih bila org pijak kepala.bnda2 cmni mnyewa klo sume sekepala ok tp klo ada hat kdekut,kdg2 kite kne jd kedekut gk.klo tak,deme2 ni takkan phm and selagi tu akn ambik ksempatan.melainkn klo ko snggup nk hbiskn duit nk tggung dorg mkn lantak ko la.
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2017 08:41 PM | Show all posts
Lala cari kerja part time yg bg makan sekali.
Kerja je kat mcD ke, KFC ke...
Sebelum balik rumah perut dah kenyang.
Dh kerja part time, ada duit lebih, lunch mkn luar je.
Leceh masak2 ni setakat mkn sorang2.
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2017 03:01 AM From the mobile phone | Show all posts
lala oh lala

problem kita sama..aku dgn osmet aku dok bertiga je dalam rumah ni..yang sorang ni aku tak kisah sangat sebab kitorang selalu give and take makanan kitorang..

tapi yang sorang lagi ni pulak, barang masak dia simpan dalam bilik..lepas tu kebas barang masak orang lain yang kitorang taruk kat dapur..mostly barang aku la dia rembat sebab aku memang suka masak2 ni..
sekarang ni aku beli spageti dgn sos spageti je..saje beli makanan pelik2 biar tak selera rembat barang aku
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2017 03:03 AM From the mobile phone | Show all posts
well..mungkin lain sikit la prob kita..tapi point sama gak.kita nak berjimat tapi ada je yang muka tak malu mintak di sponsor
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2017 03:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Pernah terjadi kat diri ini ketika baru2 keje.
Gaji mmg keciklah and mmg slalu bawak bekal.
And housemate i masa tu pon mcm housemate u lah. Tapi iols jenis cakap terus terang. I cakap je sorryy, ni utk bekal cukup2 je untuk aku sorang. Kalau aku kasi korang aku nak makan ape. Takpe. Nnti kita share2 beli barang dapor, aku masakkan utk korang? Okay?. Dan semenjak itu, kami beli brg dapor together2 and aku jadi tukang masak. Kdg2 diorg beli lauk lain suruh aku masak and aku pun dapat habuannya sekali. Aman2 je.
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2017 12:22 PM | Show all posts
LalaUsurpadora replied at 13-4-2017 11:30 PM
Menu lala pelbagai.
Lala goreng nasi bodo2
Mihun kuey teow semua pun diorang dtg amik bau dan ca ...

"Pasni kalau dtg lagi lala cakap je la lala masak nasi kangkang.
Mungkin dgn cara itu mereka x sior dah dgn masakan lala."


Bahahahha yang ni win!
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2017 12:23 PM | Show all posts
Kesian TT.

Saya rasa housemate awak ni jenis malas nak masak kot lala.

Awak masak seminggu pastu frozenkan je lah.

Pastu siap tulis date sekali kat bekas tu. Hehehehe
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2017 07:14 PM | Show all posts
Cakap terus terang je dik...berkias2 ni org tak paham....jgn salahkan diorg pulak kalau terus mengecek lauk ko....biasa diorg start mintak sikit kan...then ko start la nyembang "haaa...nampaknya buat masa ni mmg aku kena masak hari2...belen gaji rm400 je, so dgn duit tu la aku berjimat masak utk makan sebulan, nk simpan sikut utk emergency lg...kalau gaji aku besar mmg aku beli je...ni pun ayam 4 ketul, utk harini dan esok....kalau korg rasa masakan aku sedap, beli la bahan2 aku boleh tlg masakkan...." jgn lupa nada suara kena ceria
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2017 08:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Lalalalalalalala
Lala cuba lah pulak kalau nk makan ajak dorg lepak pastu mbtk dorg blanje dgn cara yg sama
"Alaaa korg lanje la lala ekk, lala kan slalu masak sedap2 untk korg... boleh la boleh la"
Lala kne pmdi jd parasite skang ni
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2017 02:18 PM | Show all posts
LalaUsurpadora replied at 13-4-2017 07:51 PM
Itulah. Dulu lala memang masak malam2 sikit.
Tp sejak dua menjak ni asyik mengantuk awal
Faktor  ...

ko masak time dorang xleh ke? pastu beli 1 fridge kecik letak dlm bilik..pas masak dh pack siap2 trus kemas dapur n masuk dlm fridge
buat ala2 dorang tak perasan masa bila ko masak...


Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2017 02:37 PM | Show all posts
pindah la  lalalalalala...

kesian you.. Ai faham sangat perasaan bile kite tengah nerjimat orang tak faham
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2017 09:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Nenasketum replied at 13-4-2017 10:16 PM
Suka budak macam lala yang ingat parents dan tak suka membazir tak tentu pasal. Moga hidup Lala penu ...

yg ni aku setuju..tt masak 4 hari sekali ok dah.cari time yg diorang tak der ke.tp kalo tak jalan jgk kena bgtau depan2.. dok bandar besar biasa lah,gaji tak cukup mana tp gah nak bergaya.bila tt ni nmpk baik hati mula amik kesempatan..cilakak btol..huh.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-4-2017 01:54 PM | Show all posts
Edited by LalaUsurpadora at 25-4-2017 01:55 PM

hai semua
lala busy sikit haritu, balik kampung.
lepas tu keje menimbun
buat part time lagi last week untuk tambah2 duit belanja
thanks semua untuk suggestions.
so far lala dah cakap dekat sorang housemate lala tu yg senior sikit
lala cite habis2 la yang lala cuma ada sikit duit utk survive each month
Alhamdulillah dia boleh paham
lala cerita tu pun by whatsapp sebab kalau cakap depan tu nanti dia asyik nak potong dgn cerita dia miskin Bandar, dia lagi susah yada yada
so lala cakap ade benda nak cakap
then lala taip panjang2 then send kt whatsapp
dia terkejut sebab tak sangka selama ni lala cuba survive sebegitu sekali
dia ingatkan lala ni gaji besar
lala terus terang je la gaji lala is banyak mana roughly, then berapa left for expenses sebulan.
dia ingat selama ni gaji lala 4-5K. boleh pulak mereka assume2 gaji lala begitu ye.

so one down. dia dah xde mintak2 bila lala masak.
cuma tegur2 je la Tanya lala masak ape

tinggal sorang lagi je
yang ni dulu selalu mintak lauk lala cakap nak tapau jugak
tapi lala belum cakap dengan dia sebab dia takde kat rumah dah 2 minggu.
outstation.
yg ni lala tak reti la nk cerita dalam whatsapp.
tunggu la lala jumpa dia dan cakap depan2.
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2017 02:25 PM | Show all posts
good job lala..senang hati kan bila dah terus terang ni..xpe, nnt terangkan la kt housemate yg lain pulak yer..
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2017 09:19 AM | Show all posts
faham perasaan lala...sy pun penah menagalami mcm tu. xboleh nak salahkan kawan2 jugak.even 1 opis.preference kita semua lain2. wa dulu pun same jugak kongsi2 beli brg 1 rumah tp rase bersalah jugak nk guna sebab ade yg suka mkn lua n ade yg suka masak sendiri. so, wa rase kene ckp jugak terus terang or kalau nk lg selesa lala duk bilik sorg dengan stranger. buat hal masing2 lg okey.
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2017 11:28 AM From the mobile phone | Show all posts
LalaUsurpadora replied at 13-4-2017 06:13 PM
Assalamualaikum semua

Lala ade permasalahan nak mintak pendapat forumers

Ckp direct je kau tgh bjimat.kalau nk lebih soh dia beli beg mentah kau masak nak makan sampai tahun depan pon xpe.

Benci betul aku sejenis muka x malu mintak mknn org ni.aku ajar anak2 jgn suka meminta..kalau org bagi sila tolak.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.053734s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list