Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
1814
View
165
Reply

[Tempatan] rakyat tak reti cakap bahasa kebangsaan sendiri,kerajaan galakan untuk belajar bahasa melayu

[Copy link]

Author: rakun       Show all posts   Read mode

Author
Post time 15-4-2017 03:06 PM | Show all posts |Read mode
BANGI D All races in the country especially the younger generation should be fluent in Bahasa Malaysia, Prime Minister Datuk Seri Najib Razak said today.

The new generation, be it Indian or Chinese, speak our national language well, Najib said during the National Culture Congress and Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) here.

He said that students from vernacular school systems should also be able to converse well in the national language.

MEANWHILE, according to Malaysiakini:

Prime Minister Najib Abdul Razak defended the importance of the Malay language as it is the language of unity.

Even if you go to a Chinese or Indian vernacular school, you have to be able to speak Malay well (because) it is our language, our language of unity, our identity, Najib said in a speech during the Culture Congress 2017 in Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) today.

The youths, he said, from all backgrounds and ethnicities need to learn to speak Malay well.

He acknowledged the importance of learning a second language, but stressed that they have to uphold the Malay language.

The English language, for example, is important for the country to be competitive on the world stage, he said.

In a speech text distributed to the press, local authorities were also encouraged to name housing areas, shopping malls and streets with names that have local elements and avoid using names with Western connotations.

One of the resolutions of the Culture Congress also said that the Dual Language Programme (DLP) should focus more on the national language, that is Malay, instead of English.

The Malay language, as the national language, should be made the language of knowledge, administration, trade, and law in the country, the resolution read.

MALAY MAIL / mkini
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2017 03:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Bangla lagi fasih dari cainis local
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2017 03:33 PM | Show all posts
bioessence replied at 15-4-2017 03:26 PM
Bangla lagi fasih dari cainis local

Bila ada topik ini musti ada orang lompat keluar tuduh cina tak pandai BM.
Macam semua bangala pandai BM, semua cina tak pandai BM.
Biasanya yg bising cina tak pandai BM, sendiri inggeris teruk.

Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2017 03:35 PM | Show all posts
Cina pandai BM pun bukannya boleh dapat layanan adil, pandai BM pun susah dpt kerja gomen,  keputusan lebih baik tak jamin masuk IPTA, kena tanggung diskaun premis orang lain d.l.l.
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2017 03:37 PM From the mobile phone | Show all posts
v(T.T)v replied at 15-4-2017 03:33 PM
Bila ada topik ini musti ada orang lompat keluar tuduh cina tak pandai BM.
Macam semua bangala pa ...

Sejak bila bahasa inggeris jadi bahasa kebanggaan penjilat singapork?
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2017 03:38 PM | Show all posts
Edited by v(T.T)v at 15-4-2017 03:40 PM

Nak cakap BM cina tak bagus, tajuk topik ini satu kesilapan perkataan, ada nampak?

GALAKAN, sepatutnya Galakkan, atau Menggalakkan.

BM bagus ada apa kelebihan, bukannya tak payah bayar cokai.
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2017 03:40 PM From the mobile phone | Show all posts
v(T.T)v replied at 15-4-2017 03:35 PM
Cina pandai BM pun bukannya boleh dapat layanan adil, pandai BM pun susah dpt kerja gomen,  keputusa ...

Cainis pls go migrate to Spore
That is where your beloved cainis gomen resides
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2017 03:41 PM | Show all posts
PM Najib nak berjuang memperkasakan BM ke?  Taoi selalu dengar beliau cakap BI  je  ketika sampaikan   speech dlm majlis  yg ramai tetamu asing.  Negara asing tetap je gunakan bahasa ibunda  mereka  tanpa mengambil kira tetamu mereka faham ke tidak.
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2017 03:43 PM | Show all posts
bioessence replied at 15-4-2017 03:37 PM
Sejak bila bahasa inggeris jadi bahasa kebanggaan penjilat singapork?

Bahasa Mulayu dipilih sbg Bhs Kebangsaan merupakan toleransi dari kaum lain, oleh itu Perlembagaan tidak mewajipkan rakyat fasih BM.
Dulu orang cina mula2 mau mandarin jugak disenarai sbg Bhs Rasmi, lepas itu sebab mau jaga perasaan puak suchi maka bertolak ansur, skrg puak suchi pulak hari2 kutuk cina tak pandai BM, malu sikit pls.

Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2017 03:46 PM | Show all posts
bioessence replied at 15-4-2017 03:40 PM
Cainis pls go migrate to Spore
That is where your beloved cainis gomen resides

malu sikitlah, nenek moyang ko entah2 asal hutan indon. negara ini bukan bapak ko punya, tiada hak ko suruh orang migrate.  silap2 ko baru 3 generasi kat Mesia.
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2017 03:47 PM | Show all posts
Banyak mulayu bandar anak2 mereka pun speaking , tak pandai BM jugak, tak suruh dia orang migrate indon?
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2017 03:47 PM From the mobile phone | Show all posts
v(T.T)v replied at 15-4-2017 03:43 PM
Bahasa Mulayu dipilih sbg Bhs Kebangsaan merupakan toleransi dari kaum lain, oleh itu Perlembagaan ...

Really?
U Chinese ask for Mandarin to be official language?
Chilakak pergi meninggal
Gomen should now review the auto citizenship should not apply on your race alone

U know why u besar kepala?
Becoz malays treat u well
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2017 04:05 PM | Show all posts
Edited by bioessence at 15-4-2017 04:06 PM
v(T.T)v replied at 15-4-2017 03:46 PM
malu sikitlah, nenek moyang ko entah2 asal hutan indon. negara ini bukan bapak ko punya, tiada hak ...

So kau admit ye indon is part of Malay archipelago
We malays sudah ada kerajaan kedah tua di semenanjung Tanah melayu ini yg di kenali sebagai kadaram. Since kurun ke5 sebelum masehi. Beribu tahun kami di sini

Kamu orang kongsi gelap datang sini sebagai pendatang ekonomi, sebab itu sifat kamu yg tamak itu menjengkelkan peribumi di negara lain.

Ini bukti leluhur kami
IMG-20170321-WA0013_1490485335772_1492243126642.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2017 04:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Topik bergasak hahah
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2017 04:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Topik bergasak hahah
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2017 04:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Cina berpura pura tak paham bahasa bila beratur nak nasi percuma dari soup kitchen tanggungan melayu tiba tiba fasih rerus. Wakaka
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2017 04:18 PM From the mobile phone | Show all posts
v(T.T)v replied at 15-4-2017 03:33 PM
Bila ada topik ini musti ada orang lompat keluar tuduh cina tak pandai BM.
Macam semua bangala pa ...


Cina semua paham bm la. Tengok bila kena saman terus fasih
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2017 04:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Berlakon jer tak paham bm konon. Dei porah
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2017 05:04 PM From the mobile phone | Show all posts
ada cina rasis panas ati dlm ni
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2017 05:48 PM | Show all posts
Buat je spm wajib kredit. Sekali dgn melayu tak lepas hahaha..
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2017 07:11 PM | Show all posts
Edited by v(T.T)v at 15-4-2017 07:27 PM
bioessence replied at 15-4-2017 03:47 PM
Really?
U Chinese ask for Mandarin to be official language?
Chilakak pergi meninggal

ala, nenek moyang ko merempat dari indon, cuma tak mau mengaku aje.
Orang cina datang sebelum dan semasa penjajahan British, bekerja dgn usaha sendiri, bukan mengemis dari siapa2.
British berjanji beri kemerdekaan hanya semua pihak bersetuju bersama, kalau orang cina tak bertolak ansur, British kekal menjadi kerajaan.
bangsat macam ko mana tau sejarah, kalau tau pun nak pusing.

ko lah yg harus bersyukur, kerana jika nenek moyang ko tak datang dari indon, ko skrg mungkin menjadi PATI kat Mesia. "Hak istimewa" yg ko menikmati skrg itu pun pengkorbanan dari orang cina. ko dpt "hak istimewa" tak jika duduk indon?
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2017 07:12 PM | Show all posts
Edited by v(T.T)v at 15-4-2017 08:16 PM
zamzarai replied at 15-4-2017 05:04 PM
ada cina rasis panas ati dlm ni

Orang cina memajukan ekonomi ko ada bersyukur?
Orang cina memberi cukai paling banyak ko ada berterima kasih?
Orang cina tanggung diskaun rumah utk ko orang, ko ada mengenang budi?
Dapat perkerjaan dgn taukeh cina , ada menghargai?  

Tapi hari2 marah orang cina tak pandai BM, membesarkan kelemahan dan kesilapan orang cina,  ko tak rasis?   

ala bukannya tak tau perangai ko orang, jika semua orang cina pandai BM nanti, ko pun akan cari alasan lain kutuk orang cina.
Alasan satu aje, dengki.
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2017 07:35 PM | Show all posts
Edited by v(T.T)v at 15-4-2017 07:43 PM
bioessence replied at 15-4-2017 04:05 PM
So kau admit ye indon is part of Malay archipelago
We malays sudah ada kerajaan kedah tua di seme ...

jika nenek moyang ko merempat sampai China, ko pun mengaku China part of Nusantara. Tapi betul jugak ada kajian bhw Mulayu asal Tanah Besar China, tak balik claim bumiputra?

Kerajaan Kedah tua itu tamadun Hindu buddha, ada kaitan dgn ko?  nak mengaku sedara skrg pulak?
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2017 07:49 PM From the mobile phone | Show all posts
bioessence replied at 15-4-2017 03:47 PM
Really?
U Chinese ask for Mandarin to be official language?
Chilakak pergi meninggal

Cina sepet babi dah banyak bunyi sekarang ni
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2017 07:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Yg kasi srjk wujud tu nape...pastu salahkn cina india bila x fasih bm....bangang
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.067507s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list