Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
1857
View
165
Reply

[Tempatan] rakyat tak reti cakap bahasa kebangsaan sendiri,kerajaan galakan untuk belajar bahasa melayu

[Copy link]

Author: rakun    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 15-4-2017 07:57 PM From the mobile phone | Show all posts
zamzarai replied at 15-4-2017 05:04 PM
ada cina rasis panas ati dlm ni

Apa lagi
Miss Ng tu repot Kat mod la
Kena warning ler kita

Miss Ng pun mcm Miss Kelly Ng
Dua dua kaki sentap
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2017 08:10 PM | Show all posts
Tak payah kutuk2 cina tak fasih BM lah, kalau ko mampu jadikan BM maju macam English , satu dunia pun belajar BM, ada mampu?
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2017 08:47 PM From the mobile phone | Show all posts
v(T.T)v replied at 15-4-2017 07:12 PM
Orang cina memajukan ekonomi ko ada bersyukur?
Orang cina memberi cukai paling banyak ko ada bert ...

org melayu dah banyak tolak ansur dgn org cina.kongsi tanah air.xtau bersyukur ka?pehal la ko ni busuk ati sgt dgn melayu?melayu ada kacau ko cari makan ka?jgn semai api permusuhan tolol oi.
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2017 08:48 PM From the mobile phone | Show all posts
bioessence replied at 15-4-2017 07:57 PM
Apa lagi
Miss Ng tu repot Kat mod la
Kena warning ler kita

dah lama aku perati cina ni.rasis ya amat.melayu ada rampas tanah dia kot.hari2 meroyan provok melayu
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2017 08:50 PM From the mobile phone | Show all posts
kecimpret replied at 15-4-2017 07:52 PM
Yg kasi srjk wujud tu nape...pastu salahkn cina india bila x fasih bm....bangang

kalau xwujudkan ada cina sakit ati.dah wujudkan pun sakit ati gak.
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2017 08:53 PM From the mobile phone | Show all posts
memperkasakan bahasa melayu mmg tujuan yang baik..dlm ms y sama mempelajari bahasa lain juga perlu..seiring dengan keperluan semasa..
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2017 08:59 PM | Show all posts
v(T.T)v replied at 15-4-2017 03:38 PM
Nak cakap BM cina tak bagus, tajuk topik ini satu kesilapan perkataan, ada nampak?

GALAKAN, sepat ...

dalam semua ppoints yg you bawa yg i tak setuju

galakkan tu  betul instead of galakan


galakan = kata nama terbitan as kata  dasar

galakkan - kata kerja  yups

i mean - bab bab  nak letak 'di' dekat ke jauh,  dua ' k ' atau  satu ' k' ni  bab yg tricky sedikit ...

dijauhi
didedaktkan
di  tepi
di bawah
di sisi

disisihkan ...

menggalakkan
galakan
galakkan....


Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2017 09:19 PM | Show all posts
hmm well, interesting. ai rasa this campaign will never work.  

why? mcm dejavu, heard this again and again, since ai kecil, means dr sekolah rendah menengah, kerja dan berfamily..  but i dun see any hasil pun   trust me, the same campaign akan tetap akan repeating 100 tahun lagi, but result well... u guest and you know kan..

kat tempat kerja pun dah mmg english blaka...  guna bm pun sgt kurang. and then setiap kaum pakai bahasa masing2.. . sekolah2 pun bahasa masing2... there is no clear integration among kaum pun..  means melayu sesame melayu, cina only cina, india only india. i mean secara in general. while in kes sgt2 minor the integration tu well ada lah juga, but tak significant....

kadang2 expat dan vendor , partner pun pelik like negara kita mcm xde jati diri , while org putih bangga dg bahasa sendiri, malaysia alone tiada single bahasa  yg uniquely signify  it's own .  yang peliknya, nak kata kita berbangga dgn english , but negara  thai, india and filipina , singapore hmm english mereka  jauh lagi hmmm well you know kan..   

see..lagi pun golongan cerdik pandai, menengah ke atas pun lebih value bahasa enggeris, that bm widely used di area kampung2 gitu... so makin negara kita maju, i se ethe trend that english will be more hmm. yep yep..  

IPTA am not sure, whether semua IPTA guna english or bm as bahasa pengantar. itu belum lagi kolej2 ....

dari satu segi, ekonomi, then good, sbb kita boleh compete and deal globally. bla bla welll. hmmmm yep yep...  lagi satu, when there is no unity of language and kaum, then secara politically ia menguntungkan kaum majority as well. ini my personal view only.

cuma dari segi karya kreatif, like penyanyi hebat mcm siti nurhaliza terutamanya, shila amzah,  dayang faizah susah nak dpt fan dr bangsa selain melayu... sayang sbb derg boleh make it big  sebab vocally way better then kpop singer yg hebat  atau level mahaguru mcm soh yang,park  kiyoung, yang pa,  ailee,son song yeon, lee yeong hyun, mamamoo..
and of course kita yg melayu impossible nak dengar chinese singer malaysia in mandarin sbb x faham.  kalau ada exception pun, nothing big  ....drama, of  course drama melayu pun sure org melayu je yg tonton..


cuma kedai makan je, hehe hmm well. yg boleh lah hihih

jadi kita kena belajar dgn indonesia, dr segi bahasa dan integrasi kaum ini . kena panggil forumer indosia jua bg sepatah dua kata...

Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2017 10:51 PM From the mobile phone | Show all posts
v(T.T)v replied at 15-4-2017 07:12 PM
Orang cina memajukan ekonomi ko ada bersyukur?
Orang cina memberi cukai paling banyak ko ada bert ...

Pembayar cukai terbesar ialah GLC bukan para businessmen etnik cina. Top ten towkay ialah golongan yang tak suka bayar cukai dan simpan cukai yg sepatut di bayar itu di negara cuci cuci wang nomuro uno. Money laundering di Sana. Sebab tu korang benci gst
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2017 08:30 AM From the mobile phone | Show all posts
v(T.T)v replied at 15-4-2017 07:35 PM
jika nenek moyang ko merempat sampai China, ko pun mengaku China part of Nusantara. Tapi betul jug ...

Sila hadam miss ng
FB_IMG_1492263470959.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2017 08:52 AM From the mobile phone | Show all posts
bioessence replied at 16-4-2017 08:30 AM
Sila hadam miss ng

Tak terhadam la oleh mek tu.
Katanya tak guna fasih bahasa malaysia,
Bukan blh masuk gomen pun. Yg puak2 kau x apply tu kenapa? Semua nak salahkan melayu. Babi sgt.
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2017 09:27 AM From the mobile phone | Show all posts
v(T.T)v replied at 15-4-2017 08:10 PM
Tak payah kutuk2 cina tak fasih BM lah, kalau ko mampu jadikan BM maju macam English , satu dunia pu ...

Satu benda ko kena ingat ko lahir kat Malaysia.. Membesar kat Malaysia.. Tak payah tunggu BM maju mcm English pun sepatutnya ko fasih berbahasa melayu? Apa sebab? Itu bahasa kebangsaan negara kelahiran ko tempat ko membesar MALAYSIA...  
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2017 11:18 AM | Show all posts
cHimo replied at 16-4-2017 09:27 AM
Satu benda ko kena ingat ko lahir kat Malaysia.. Membesar kat Malaysia.. Tak payah tunggu BM maju  ...

Dia nak Mandarin official language meh....
Sebab tu tak mo belajar BM
FB_IMG_1491150649554.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2017 11:21 AM From the mobile phone | Show all posts
v(T.T)v replied at 15-4-2017 07:35 PM
jika nenek moyang ko merempat sampai China, ko pun mengaku China part of Nusantara. Tapi betul jug ...

Buat apa aku merempat ke china
Aku bukan pelarian ekonomi
Aku dari Alam melayu Pilipina, Indonesia, Malaysia @tanah melayu


Kedah tua tu related dgn melayu sebab kami di sini sejak sebelum Islam lahir lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2017 09:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Ala anak melayu pun nyk tak pandai cakap melayu..siap bangga lg english lg bagus dr bm. Malu wey..
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2017 09:28 PM | Show all posts
bioessence replied at 15-4-2017 03:26 PM
Bangla lagi fasih dari cainis local

bahasa mulayu low stendet, sebab tu ummah low class macam Bangla aje yg suka belajau ...
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2017 12:46 PM From the mobile phone | Show all posts
pyropura replied at 17-4-2017 09:28 PM
bahasa mulayu low stendet, sebab tu ummah low class macam Bangla aje yg suka belajau ...

Tapi u ni one thing la
Even tak seakidah dan sebangsa dengan Ku
At least ko belajar BM and able to dupe bbnu forum into believing yg ko malay muslim

Setuju tak @Simunggu @peterpan  
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2017 01:59 PM From the mobile phone | Show all posts
bioessence replied at 18-4-2017 12:46 PM
Tapi u ni one thing la
Even tak seakidah dan sebangsa dengan Ku
At least ko belajar BM and able  ...

Ko ingat aku kapir non mulayu ke?  
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2017 02:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Orang melayu bawah kaki orang cina so pasai pa nk fasih malay?

Klo melayu hari ni super power cam ankel Sam, tak yah suruhhhhh, depa berlomba nk blajo

Tak caya? Tgk arabic hari ni, sapa nk blajo? Ce  baca sejarah masa zaman islam kuasai spain beratus taun, sapaaaaa mai blajo? Pakai garb n serban lagi ikut cam arab, ari ni??? Arab haramjadah tu sme jadi apa, buat apa? Klo tak kerna ISLAM arab hari ni dah pupusss, punnn melayu dok idola arab bodoh tu sme lagi ,why?
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2017 03:05 PM | Show all posts
v(T.T)v replied at 15-4-2017 07:11 PM
ala, nenek moyang ko merempat dari indon, cuma tak mau mengaku aje.
Orang cina datang sebelum dan ...

Terimalah hakikat kaum cina adalah kaum minoriti di Malaysia. Golongan minoriti kena hormat hak kelompok majoriti.

Banyak negara di mana kaum cina adalah majoriti. Di sana yang 'bukan cina' menghormati hak kaum cina sebagai majoriti.

Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2017 02:07 PM | Show all posts
bioessence replied at 18-4-2017 12:46 PM
Tapi u ni one thing la
Even tak seakidah dan sebangsa dengan Ku
At least ko belajar BM and able  ...

aku tak faham apa engkau taip....maaf ya...
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2017 02:14 PM | Show all posts
bioessence replied at 16-4-2017 11:21 AM
Buat apa aku merempat ke china
Aku bukan pelarian ekonomi
Aku dari Alam melayu Pilipina, Indones ...

die terasa la tu sbb nenek moyang dia merempat ke sini, lps tu berlagak pulak
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2017 02:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Kenapa dulu2 tok nenek kita tak pulih bahasa inggeris sbg bahasa kebangsaan??
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 07:14 AM From the mobile phone | Show all posts
krustykrab replied at 19-4-2017 02:14 PM
die terasa la tu sbb nenek moyang dia merempat ke sini, lps tu berlagak pulak

Cina mati mati nak tudoh melayu pendatang di tanah melayu kihkih
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 07:32 AM From the mobile phone | Show all posts
v(T.T)v replied at 15-4-2017 03:35 PM
Cina pandai BM pun bukannya boleh dapat layanan adil, pandai BM pun susah dpt kerja gomen,  keputusa ...

kan? sedap cakap bhs unity tapi pada masa yg sama sibuk bezakan antara bumi / non bumi & islam / kafir...

babi2 ketuanan melayu mmg hipokrit sgt

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.064309s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list