Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
1967
View
165
Reply

[Tempatan] rakyat tak reti cakap bahasa kebangsaan sendiri,kerajaan galakan untuk belajar bahasa melayu

[Copy link]

Author: rakun       Show all posts   Read mode

Post time 20-4-2017 07:36 AM From the mobile phone | Show all posts
v(T.T)v replied at 15-4-2017 07:11 PM
ala, nenek moyang ko merempat dari indon, cuma tak mau mengaku aje.
Orang cina datang sebelum dan ...

bagi species parliah ketuanan melayu, mereka distorted history dimana cina hanya sampai ke sini apabila british invited to come...mmg cetek otak mereka.

mereka tak tau indian dan cina dan wujud di sini jauh lebih awal drp nenek moyang mereka
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 08:36 AM | Show all posts
sejak bila india dan cina wujud sebelum orang melayu di tanah melayu?
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 08:45 AM | Show all posts
pulauturtle replied at 20-4-2017 07:32 AM
kan? sedap cakap bhs unity tapi pada masa yg sama sibuk bezakan antara bumi / non bumi & islam / k ...

habis ko tak sedar diri ke ko keturunan pendatang??untung keturunan ko dulu tak kena sembelih masa 13 may..untung jugak bumiputara ni yg ada bertolak ansur kat keturunan pendatang..kalau ko kat indon mampus keras la ko nak hidup gaya cina ko tu
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 08:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Ni ambo nak ghoyak ni.. Demo lo ni tok supo mulo
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 09:21 AM | Show all posts
pulauturtle replied at 20-4-2017 07:32 AM
kan? sedap cakap bhs unity tapi pada masa yg sama sibuk bezakan antara bumi / non bumi & islam / k ...

ko tak rasa kaum ko pun nak claim status ketuanan tu?



Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2017 05:52 AM From the mobile phone | Show all posts
krustykrab replied at 20-4-2017 09:21 AM
ko tak rasa kaum ko pun nak claim status ketuanan tu?

bodoh. semua bangsa hanya nak become malaysian kecuali ketuanan melayu yg tamak nak sendiri special saja ma. mcm mana nak capai perpaduan
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2017 05:53 AM From the mobile phone | Show all posts
lalala22389 replied at 20-4-2017 08:45 AM
habis ko tak sedar diri ke ko keturunan pendatang??untung keturunan ko dulu tak kena sembelih masa ...

2 words for u si pendatang indon:

pi mampus
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2017 08:21 AM | Show all posts
Edited by lalala22389 at 21-4-2017 08:22 AM
pulauturtle replied at 21-4-2017 05:53 AM
2 words for u si pendatang indon:

pi mampus

2 words for u jugak pendatang tongsan:
get lost


aku memang darah orang asli malaysia ye..memang takde darah pendatang indon atau pendatang cina..memang aku ada hak kat malaysia..ko tu je sedar diri sikit pendatang
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2017 08:26 AM | Show all posts
salah kan tok nenek you all yg salah landing kat negara bukan "ketuanan cina" loooohhh, bodoh punyerrr oversea chinese tak sedar diri, solution dah depan mata tapi tak nak ikut, sembang kencang jerrrr jenis cina macam ni.....
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2017 08:33 AM | Show all posts
dcruins replied at 20-4-2017 12:26 PM
salah kan tok nenek you all yg salah landing kat negara bukan "ketuanan cina" loooohhh, bodoh punyer ...

Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2017 08:33 AM | Show all posts
indon piiii malaysia, malaysia pi indon, bahasa & budaya sama zaman berzaman, tak derrr problem nak click....

cina pengecut lari dari China piii nusantara, cuma tau bahasa ketuanan cina jerrr....

solution dia, balik negara ber"Ketuanan Cina" loooohh kalau tak biasa dengan negara ketuanan bangsa lain, jangan pulak pi lari negara ketuanan cucu2 Roman empire pulak daaaaa....
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2017 08:35 AM | Show all posts
Khen hidup deme asyik menyalahkaaaan orang jer. Bila lar bangsa Cinks neh nak maju mentalitinya? Bila lar bangsa Cinks neh nak stop being toxic narcissists. Kalau lawa takpe lar jugak neh seko2 pun macam decrepit mutants jer

https://www.quora.com/What-is-th ... among-women-and-men
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2017 08:49 AM | Show all posts
negara ketuanan cina pun tak hingin cina oversea jenis pengecut....

piii negara "ketuanan cina" Taiwan loooohhh kalau China pun dah tak sanggup nak urus berjuta lagi cina oversea....ikut mereka lawan China loooh.

------------------------

http://www.straitstimes.com/asia/east-asia/no-plans-for-beijing-to-issue-overseas-chinese-card-official

No plans for Beijing to issue overseas Chinese card: Official                                

Published
Mar 15, 2016, 5:00 am SGT

-----------------------


Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2017 09:11 AM | Show all posts
pulauturtle replied at 21-4-2017 05:52 AM
bodoh. semua bangsa hanya nak become malaysian kecuali ketuanan melayu yg tamak nak sendiri specia ...

tongong, kalau ko tak nak status ketuanan tu, ko tak bising la mcm anjing melolong nak mengawan sana sini

ko mau perpaduan tapi dalam masa yg sama mau SJKC(sbb x mau bahasa neenkmoyang pupus), bila ada rumour cikgu melayu fasih mandarin nak dihtr ke SJKC ko dah takut ketar2 telur, so lagi mau ckp tgt perpaduan kaum? phuiiii la bangsat, ko mmg hati banyak busuk, dengki, tapi tak mau mengaku
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2017 09:15 AM | Show all posts
pulauturtle replied at 21-4-2017 05:53 AM
2 words for u si pendatang indon:

pi mampus

2 words for you also pendatang mata sepet tak sedar diri:

balik china!!
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2017 05:45 PM From the mobile phone | Show all posts
krustykrab replied at 21-4-2017 09:11 AM
tongong, kalau ko tak nak status ketuanan tu, ko tak bising la mcm anjing melolong nak mengawan sa ...

beria2 kata nak perpaduan dan kutuk sjkc kan?

i bet u not even know wht is sjkc, wht syllabus they adopted, who asked them to become sjkc etc...

nvm, since u as ignorant as the usual ketuanan melayu without use ur brain, apa kata hapuskan perbezaan bumi & non bumi demi perpaduan?

i am ok if non such segregation, no more sjkc

ada berani?
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2017 05:47 PM From the mobile phone | Show all posts
lalala22389 replied at 21-4-2017 08:21 AM
2 words for u jugak pendatang tongsan:
get lost


taniah ur land lost in kelantan, sohai {:laugh
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2017 08:02 PM From the mobile phone | Show all posts
pulauturtle replied at 21-4-2017 05:45 PM
beria2 kata nak perpaduan dan kutuk sjkc kan?

i bet u not even know wht is sjkc, wht syllabus t ...

Heiii cina tongsan ni, ckp dlm ni mmg ko juara, cuba kat luar, ada brani?

Phuii la , kalau hapuskn sjkc, bahasa cina, tradisi cina, lu ada brani? I bet grup2 tongsan lu tak akan mampu la   hati mau claim status ketuanan tp mulut malu mau mengaku...dasar tongsan

Baru dgt rumor pun dh ketar telur, ini kn pula kalau betul2 buat   
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2017 09:47 PM From the mobile phone | Show all posts
v(T.T)v replied at 15-4-2017 03:38 PM
Nak cakap BM cina tak bagus, tajuk topik ini satu kesilapan perkataan, ada nampak?

GALAKAN, sepat ...

Bahasa kebangsaan negara sendiri...melainkan kamu tak rasa macam tu..
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2017 11:59 PM From the mobile phone | Show all posts
krustykrab replied at 21-4-2017 08:02 PM
Heiii cina tongsan ni, ckp dlm ni mmg ko juara, cuba kat luar, ada brani?  

Phuii la , kalau  ...

1st of all, sebelum u bertekak tentang srjkc, apa yg ko tahu tentang srjkc dulu?

adakah ia memecah belahkan malaysian seperti perbezaan bumi & non bumi?
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2017 01:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Deyy @tirawa , paspor kami sama level dengan Belandak, majikan lu

https://mforum.cari.com.my/forum ... page=1&mobile=2
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2017 08:57 AM From the mobile phone | Show all posts
pulauturtle replied at 21-4-2017 11:59 PM
1st of all, sebelum u bertekak tentang srjkc, apa yg ko tahu tentang srjkc dulu?

adakah ia meme ...

Yes tongong, sjkc mmg mempunyai byk kebrukan....kalau tidak knp kaum ko panas pungkok bila ada rumor?

Ko x nk mengaku lagi? Ko mmg tongong
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2017 10:21 AM | Show all posts
v(T.T)v replied at 15-4-2017 03:35 PM
Cina pandai BM pun bukannya boleh dapat layanan adil, pandai BM pun susah dpt kerja gomen,  keputusa ...

tu nak bezakan kau dengan keturunan leluhur kau dari tanah besar dan warga singapork.. jati diri dan bangga dengan bahasa kebangsaan...nak jadi warga malaysia tapi bahasa kebangsaan pun tak pandai...
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2017 10:24 AM | Show all posts
pulauturtle replied at 21-4-2017 05:45 PM
beria2 kata nak perpaduan dan kutuk sjkc kan?

i bet u not even know wht is sjkc, wht syllabus t ...

tak perlu hapus pun non-bumi and bumi... biar depa sedar sikit leluhur mereka.. dan rasa syukur dapat duduk di malaysia... ekonomi dah pegang tapi rasa hak tak cukup lagi... dasar tak sedar huntong..
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2017 10:26 AM | Show all posts
pulauturtle replied at 20-4-2017 07:36 AM
bagi species parliah ketuanan melayu, mereka distorted history dimana cina hanya sampai ke sini ap ...

kitab sejarah mana ko baca?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.064973s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list