Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
5187
View
105
Reply

[Tempatan] Oh God, so sad... Demi cinta, BUDAK umur 7 tahun buat 4 KERJA sara bapa PENAGIH (Update: Statement dari bapa Ahmad yang tegap & sihat #1)

[Copy link]

Author: Kentang.Goreng       Show all posts   Read mode

Author
Post time 15-4-2017 08:23 PM | Show all posts |Read mode
Edited by Kentang.Goreng at 16-4-2017 09:52 AM

Elok sihat nampaknya bapa si Ahmad ni, siap ada buncit lagi...

Janji berubah
Ahad, 16 April 2017 @ 7:01 AM

Kuala Lumpur: Saya sayangkan anak saya. Saya akan ke pejabat JKM (Jabatan Kebajikan Masyarakat) Isnin ini (esok) untuk uruskan dokumen pengenalan diri dia, sebelum ini saya tidak tahu macam mana nak buat, insya-Allah saya akan sampai untuk urusan ini demi masa depan anak, kata Mohamad (bukan nama sebenar), 40-an, bapa kepada Ahmad, kanak-kanak yang melakukan pelbagai kerja untuk menyara kehidupan mereka dua beranak.

Dia yang ditemui ketika selesai menerima rawatan di Klinik Cure & Care Chow Kit, awal pagi semalam memberikan komitmen itu kepada Ketua Bahagian Kanak-Kanak dan Perintah khidmat Masyarakat Jabatan Kebajikan Masyarakat Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (JKMWPKL) Zulyadain Limat yang menjejak kelibatnya di sekitar kawasan itu sebagai reaksi segera atas laporan muka depan akhbar ini, semalam.

Dalam pertemuan yang turut dihadiri dua pegawai bahagian itu bersama wartawan, Mohamad mengakui dia cuba mendapatkan pekerjaan untuk memberikan yang terbaik kepada Ahmad, tetapi gagal kerana statusnya sebagai bekas penagih.

Katanya, kerana tidak mahu berjauhan dengan anaknya, dia mengambil keputusan untuk membawa Ahmad ke mana saja termasuk tinggal di dalam khemah di kaki lima sebuah bangunan dekat sini sambil berusaha mencari kerja.

Mohamad berkata, sebagai  bapa, dia berusaha memberikan yang terbaik kepada Ahmad namun kerana tiada dokumen pengenalan diri seperti sijil lahir, tidak banyak yang boleh dilakukannya.


Ahmad ditemui ketika menemani bapanya menumpang mandi di sebuah premis di Jalan Haji Taib 4, Kuala Lumpur

Budak tujuh tahun buat empat kerja sara bapa menagih

15 April 2017

KUALA LUMPUR, 15 April D Seorang kanak-kanak tujuh tahun di sini terpaksa menyara bapanya yang juga seorang penagih dadah.

Dikenali sebagai Ahmad, kanak-kanak seusianya sudah berada di bangku sekolah namun dia masih buta huruf kerana terpaksa melakukan empat kerja berasingan.

Tak pernah sekolah, surat beranak tidak ada. Ahmad cari dan jual botol kalau nak makan.

Kadang-kadang dapat RM2 kadang-kadang RM3 kemudian beli makanan.

Penat cari duit. Panas. Tetapi demi bapa, saya sanggup buat apa saja, katanya seperti dilaporkan Harian Metro.

Ahmad bekerja menanggung bapanya dengan mengutip botol, meminta derma, menjaga parkir dan membantu pemuzik jalanan.

Empat kerja tersebut dilakukan demi membeli makanan dan membayar sewa bilik berharga RM10 hingga RM20 sehari.

Sementara itu, pekerja bantuan sebuah pertubuhan mendedahkan ibu Ahmad merupakan seorang warga Indonesia.

Norakmar Ali berkata wanita tersebut meninggalkan dua beranak itu kerana tidak tahan dengan sikap suaminya yang menagih dadah.

Katanya, Ahmad pernah dihantar ke Jabatan Kebajikan Masyarakat namun dihalang bapanya.

Lebih malang Ahmad melihat perlakuan bapanya menghisap dadah di depannya.

Kami bimbang Ahmad akan terpengaruh dan berharap ada pihak yang tampil memberi sinar baharu buat kanak-kanak ini, dia dilaporkan berkata.

....jpg

..jpg

...jpg
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2017 08:27 PM | Show all posts
memang la bapak halang sebab punca rezeki dia nak beli dadah... dah tiba masanya akta perlindungan kanak2 dilaksanakan dengan ketat... put it very clear kriteria yang akan membuatkan hak makbapak gugur... dalam kes ni clearly hak bapak dia dah lama hilang...
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2017 08:28 PM From the mobile phone | Show all posts
KO beli racun rumpai BG dia Minum dek.
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2017 08:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Sedihnya..gaya bercakap pun nmpak lg matang dah dr usia dia..
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2017 08:34 PM From the mobile phone | Show all posts
harap besar nanti adik nie lebih berjaya..jadikan pengajaran ape y bapak die wat..takot sgt nnt die pon terikut jgk..mohon laa bdn kebajikan lebih tegas..
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2017 08:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Lagi2 stress aku masuk thread ni.jilake bapaknye aniaya anak. More anak tu dilindungi dari penderaan fizikal
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2017 08:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Mohon bpk ahmad mereput kt penjara ke mne2 pusat serenti
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2017 08:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Bunuh je vapak tak guna tu. Hidup menyusahkan anak..
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2017 08:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Racun senyap2 je bapaknya tu esok lusa bapaknya rompak ragut masyarakat susah nanti
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2017 08:48 PM From the mobile phone | Show all posts
7tahun buat 4kerja???
Anak lelaki aku pun 7tahun. Tak berani aku lepaskan keluar rumah tau
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2017 08:53 PM | Show all posts
sebu1 replied at 15-4-2017 08:36 PM
Lagi2 stress aku masuk thread ni.jilake bapaknye aniaya anak. More anak tu dilindungi dari penderaan ...

mak indon lagi jilaker tinggal anak kat penagih..

padan muka indon, ingat dapat laki tempatan bahagia, rupanya penagih
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2017 09:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Pajeri_Nenas replied at 15-4-2017 08:28 PM
KO beli racun rumpai BG dia Minum dek.

  bagi minum pakai straw dek.
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2017 09:20 PM From the mobile phone | Show all posts
stressnya lahai baca benda mcm ni. budak tu kecik lagi... huhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2017 09:24 PM From the mobile phone | Show all posts
knp xde tindakan
igt td kt indon rupa maknya yg indon
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2017 09:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Menyesakkan dada. Kesihan, anak yang sepatutnya sedang belajar & bermain, menjadi hamba kepada penagih dadah.
Semoga Allah melindungimu nak.
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2017 09:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Mak dia indon. Bapaknya kalo x indon lahir kt indon takpun indon lahir sini dan ada ic. Perasan x malaysia ni bg jenis2 org mcm ni beranak pinak membiak n jd rakyat msia. Kalo kt indon kes camni mmg lumrah. Budak gelandangan bkn perkara baru kt indon. Baguslah kita bg diorg masuk reramai n membiak di sini. Hujung cerita nti org jenis ni juga yg mghabiskan dana negara sbb tampung diorg.
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2017 09:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Kesiannya
Mak dia oun bingai.. Gi tinggal anak kat bekas laki
Semoga apaknya mampus cepat sket
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2017 10:24 PM From the mobile phone | Show all posts
barfi replied at 15-4-2017 08:48 PM
7tahun buat 4kerja???
Anak lelaki aku pun 7tahun. Tak berani aku lepaskan keluar rumah t ...

Lhir tahun berapa sis ank?
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2017 10:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Entahlah.tibe2 teringt trisnalovezul.. Hidup ke dia lgi?
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2017 10:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Esmiria replied at 15-4-2017 10:24 PM
Lhir tahun berapa sis ank?

2010. Masa aku umo 19
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2017 10:54 PM From the mobile phone | Show all posts
trisna kata pompuan indon setia tak tinggal laki.. kejadahnya ni
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2017 10:58 PM From the mobile phone | Show all posts
prettyuglybabe replied at 15-4-2017 10:54 PM
trisna kata pompuan indon setia tak tinggal laki.. kejadahnya ni

trisna berckp ikut bontot
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2017 11:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Celaka bye paper, tunjuk la muka bapak tu skali.
Senang org nak tabur kpala dia.:
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2017 11:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Malas nak ulas pasal indon. Dah bertahun2 komen sama.
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2017 11:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Harap bapaknya dipanah petir dgn kadar segera...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.082989s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list