Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
8806
View
26
Reply

Jiran ubahsuai tak apply PBT & kebenaran jiran sebelah

[Copy link]

Author: KZie       Show all posts   Read mode

Author
Post time 18-4-2017 12:17 PM | Show all posts |Read mode
Minta nasihat sikit.Ada sesiapa yang jadi jiran kepada jiran yang buat ubahsuai rumah tanpa kelulusan PBT? Ada tak jiran tersebut minta kebenaran daripada anda untuk buat ubahsuai rumah?

Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2017 12:35 PM | Show all posts
kebenaran daripada jiran tu tak penting just bagitau bubble je, yg pentingnya kebenaran dan kelulusan daripada PBT, kalau dia takde kelulusan daripada PBT, dia boleh diadukan dan kena kompaun minimum 8K
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-4-2017 12:50 PM | Show all posts
harrypoter replied at 18-4-2017 12:35 PM
kebenaran daripada jiran tu tak penting just bagitau bubble je, yg pentingnya kebenaran dan kelulusa ...

Sekiranya diadukan, ada masalah tak dengan jiran tu? Mungkin akan bergaduh kemudian hari.
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2017 12:56 PM | Show all posts
KZie replied at 18-4-2017 12:50 PM
Sekiranya diadukan, ada masalah tak dengan jiran tu? Mungkin akan bergaduh kemudian hari.

memang 'mendapatla' jiran tu, serta merta PBT dtg melawat..
jgn risau PBT takkan dedahkan siapa pengadu

Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2017 12:56 PM | Show all posts
Apa yg jiran u buat ubaisuai tu..cerita sket..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-4-2017 01:01 PM | Show all posts
anakin_ena replied at 18-4-2017 12:56 PM
Apa yg jiran u buat ubaisuai tu..cerita sket..

Rumah kembar 4 bercantum dapur. Sambung tepi tinggal 2,3,4 kaki je dari jiran sebelah dan car porch pulak pecah jadi master bedroom. Boleh ke macam tu? Kesian jiran yang kena tu.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-4-2017 01:18 PM | Show all posts
KZie replied at 18-4-2017 01:01 PM
Rumah kembar 4 bercantum dapur. Sambung tepi tinggal 2,3,4 kaki je dari jiran sebelah dan car porc ...

Dah periksa ngan PBT, memang tak lulus renovation tu sebab tak ikut garis panduan. Dekat betul jarak rumah mereka.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-4-2017 05:15 PM | Show all posts
Edited by KZie at 18-4-2017 06:42 PM
KZie replied at 18-4-2017 01:18 PM
Dah periksa ngan PBT, memang tak lulus renovation tu sebab tak ikut garis panduan. Dekat betul jar ...

Jadi, patut atau tidak saya pergi buat aduan? Sedangkan itu bukan rumah saya yang kena tapi jiran lain. Mungkin jiran saya yang kena tu malas nak bergaduh dikemudian hari.
Kalau saya yang kena, saya akan report ke PBT. Sure akan bergaduh besar punya. Takkanlah kita nak mengalah ngan jiran yang tak fikirkan kesejahteraan orang lain, betul tak?
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2017 10:44 AM | Show all posts
KZie replied at 18-4-2017 05:15 PM
Jadi, patut atau tidak saya pergi buat aduan? Sedangkan itu bukan rumah saya yang kena tapi jiran  ...

nasihat saya pegi report thru email dan cc kepada YDP PBT, media...jgn bg info tgt u kalau tak nak bergaduh

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-4-2017 08:27 PM | Show all posts
krustykrab replied at 27-4-2017 10:44 AM
nasihat saya pegi report thru email dan cc kepada YDP PBT, media...jgn bg info tgt u kalau tak nak ...

Sy dah check. Pengadu memang rahsia tapi jiran tu akan kena panggil ngan PBT untuk perbincangan antara jiran. Memang akan bergaduhlah jadinya.
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2017 08:47 PM | Show all posts
ssh jgk yer....
nk tny pada yg otai2...

ingt nk pegi MPS(sepang) apply permit nk renovate rumah nie...
nk tambah dapur & porch...

1. Nk taw brape kos nk dapatkan pelan dr Arkitek?
2. So bila dah dapat plan 2, kerja2 ubahsuai 2 kne amek dgn arkitek sama ker?
3. Ingt nk amek Indon area cni jer.. murah siket...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-4-2017 04:05 PM | Show all posts
KakiSelpi replied at 27-4-2017 08:47 PM
ssh jgk yer....
nk tny pada yg otai2...

Bagus. Pergilah apply PBT sebelum buat renovation. Jangan kita menidakkan hak jiran kita.
Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2017 11:11 PM | Show all posts
GIGOLO_JANA PENDAPATAN_GIGOLO
Selamat Datang ke Agensi Dating terbaik dengan rekod yang sangat baik di Malaysia. 
Kami mempunyai rangkaian pelanggan yang berpengaruh terdiri daripada pegawai kerajaan,ahli politik,senator,eksekutif,baron minyak,
 ahli perniagaan,pemilik hotel, lelaki emas dan wanita. Kami juga mempunyai rangkaian berpengaruh sugar mummy,sugar daddy,gay,lesbian di seluruh Malaysia. 
Jadilah antara mereka yang bertuah mempunyai hubungan eksklusif dgn mereka melalui kami. Kami adalah agensi terbaik untuk anda berpeluang berjumpa dengan mereka. 
(WhatsApp : +601151260351) skrg until dihubungkan dengan mereka dalam masa hanya 2 jam. Kami mempunyai sugar mummy/ sugar daddy di seluruh Malaysia yang sanggup 
memewahkan anda dengan duit, hadiah,kereta mewah termasuk mendapatkan kontrak, membantu anda mendapatkn pekerjaan,memasuki industrial hiburan dan fesyen. 
Mereka juga akan membantu anda mendapatkan pinjaman dan bantuan kewangan. APA yang mereka mahu hanyalah kepuasan seksual dan mereka akan bayar servis anda.
(whats app No:  +601151260351) bayaran daripada RM6000 kepada RM7,000 PER-NIGHT
NOTA: PEMOHON MESTILAH DI ATAS 18 TAHUN
MUMMY UMUR 32-50
GIGOLO COTACT AGEN: Agent. ROMEO (whatsaapp  +601151260351) untuk berhubung dengan mereka sekarang!!





GET RICH NOW AND EARN 6,000 RM FROM A WEALTHY RICH SUGAR MUMMY, AND CLEAR ALL YOUR DEBT WITH THESE GREAT OPPORTUNITY.
FAST WAY TO EARN 6,000RM  PERDAY FROM A RICH SUGAR MUMMY. EARN FAST MONEY NOW AND GET HOOK UP  IMMEDIATELY.
NOTICE:  THESE IS A LEGIT HOOK UP WHICH HAVE HELP ALOT OF APPLICANT FOR SAFEING THEIR LIFE , FOR PAYING ALL THE DEBT, AND LOAN THEY  REQUEST FROM MONEY LENDER . ALL APPLICANT THAT APPLY FOR HOOK UP ARE FULLY RICH NOW AND REJOYCING, BECAUSE, IS A GREAT OPPORTUNITY, TO EARN 6,000 RM PERDAY. FROM A WEALTHY RICH SUGAR MUMNMY,. KINDLY  ( WHATS APP AGENT ROMEO  +601151260351.  )  .  AND GET HOOK UP AND EARN 5,000SGD IMMEDIATELY FROM A WEALTHY RICH SUGAR MUMMY.  WHATS APP ROMEO  NOW  +601151260351  AND EARN 6,000 RM. SUGAR MUMMY  IS THE ONLY WAY YOU CAN EARN LEGIT MONEY BECAUSE THEY ARE ALL WEALTHY RICH .  ALOT PEOPLE TODAY MAKE 6,000 RM  AND THEY DONT WANT TO TELL THEIR FRIENDS AND FAMILY WE NEED EXPOSED THESE OUT SO THAT YOU ALL WILL BE FULLY HAPPY AND BE RICH.  WHATS APP AGENT ROMEO   +601151260351  AND START EARNING 6,000 RM  PERDAY.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-5-2017 11:15 AM | Show all posts
Tiada siapa yg berani mengaku yang mereka ialah jiran yang telah teraniaya sebab tak nak bergaduh ngan jiran yg buat renovation tak apply PBT?
Nak juga tau pendapat mereka yang teraniaya ni atau memang tak kisahpun jiran buat macam mana pun?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-5-2017 05:14 PM | Show all posts
KZie replied at 5-5-2017 11:15 AM
Tiada siapa yg berani mengaku yang mereka ialah jiran yang telah teraniaya sebab tak nak bergaduh ng ...

Zaman sekarang mana ada orang yang nakkan kebenaran. Malas nak bergaduh tapi "makan hati" sampai akhiranlah
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2017 04:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Jiran sblh i renovate tmbh dapur tp kontrator buat keje x btul. Sambungan bumbung x btul, klu hujan habis air bocor smpai siling dapur rumah i. Bile tanye jiran, die dah try call kontraktor, senyap je dah lari. Hangin btul. Pastu xde inisiatif nak call kontraktor lain btulkan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-5-2017 01:51 PM | Show all posts
Edited by KZie at 25-5-2017 06:10 PM
lililen replied at 20-5-2017 04:44 PM
Jiran sblh i renovate tmbh dapur tp kontrator buat keje x btul. Sambungan bumbung x btul, klu hujan  ...

Terima kasih sebab berkongsi cerita.Nak tunggu jiran sebelah tu betulkan lambatlah...Apa kata, cakap ngan jiran yg Mem nak buat sendiri lepas tu claim semula kat jiran sebelah tu.
Tengok apa dia kata tapi sendiri kena keluar duit dulu le...Ini namanya menyusahkan jiran.

Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2017 01:50 PM | Show all posts
kalau report PBT.. Denda 8k.. habis jiran rumah tu dpt 8k sebagai ganti rugi.... hidup tak habis berdengki je kerjanya...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-8-2017 01:40 PM | Show all posts
tempur replied at 27-7-2017 01:50 PM
kalau report PBT.. Denda 8k.. habis jiran rumah tu dpt 8k sebagai ganti rugi.... hidup tak habis ber ...

Maksudnya, walaupun kita tidak selesa...biar jelah jiran tu buat ubahsuai ikut suka hati dia walaupun tidak ikut garis panduan. Lepas tu, makan hatilah sampai bila2. Kalau bersua muka, senyum jelah walaupun dalam hati sebenarnaya "bengkak"...gitu ke? Jadi hipokrit... gitu?
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2017 09:00 PM | Show all posts
KZie replied at 22-8-2017 01:40 PM
Maksudnya, walaupun kita tidak selesa...biar jelah jiran tu buat ubahsuai ikut suka hati dia walau ...

kes i plak... jiran besarkan dapur, beritahu guna whatsapp jek itu pun pada hari kejadian selepas dia potong pagar rumah i supaya senang kontraktor dia nak buat kerja. nearly a week pagar belakang rumah i ternganga...

then i pun whatsapp dia balik suruh tutup pagar tu dengan segera, sampai la ni tak bercakap...walaupun terserempak depan rumah.

tp i amik pendekatan, lantak kau la... malas nak terjebak dalam situasi awkward, kita tak keluar rumah pun, tutup cerita.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.089119s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list