Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
4146
View
81
Reply

Dilema nak resign lagi....

[Copy link]

Author: iwan007       Show all posts   Read mode

Post time 20-4-2017 11:57 AM | Show all posts
Hehehe... i dulu pernah keje satu hari je... tapi tu mase fresh grad... emmm, my advice u buat je la yang termampu.... cukup sebulan then u nk resign...resign je la
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 12:07 PM | Show all posts
Edited by idakamaruddin at 20-4-2017 12:16 PM
iwan007 replied at 20-4-2017 11:50 AM
Iols kalau boleh mmg cari AP or AR. Reporting mmg x kan laaa. I dah trauma teruk sis. Btw thanks f ...

nevermind iols nmpk byk jugak utk AR n AP kt jobstreet

mcm adik ipar iols dia kt sime skg ni buat AP jugak tp dh ura2 mmg akan vss ujung thn ni

so dia pn tgh usha2 keje lain n kalau bole nk buat AP jugak

try2 cari..iols yakin senang jugak uols dpt ganti keje lain..sementara masih muda blm kawen lg ni

iols dulu pn byk gak sangkut keje lain tp bila pikir environment, workload keje, cmpur kos travelling n masa kalau tak berbaloi mmg iols reject je..

xpe uols cuba je..kalau x kene cari lg nnt mesti lama2 jupe jugak ngn pilihan hati


Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 12:11 PM | Show all posts
iwan007 replied at 20-4-2017 11:54 AM
Yezza analisis sis ni mmg detail. Sama mcm apa yg iols cuba nak explain kat sini.
So isu dia mmg  ...

iols mcm paham la uols nk bgtau tu... tp kalau attitude team mate susah tau nk ubah.... budak tu masih mentah blm rasa environment keje tmpt lain sbb tu dia cmtu....

btw all the best ok!


Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 01:03 PM | Show all posts
iwan007 replied at 19-4-2017 07:57 PM
mamat tu mmg kesayangan bos. dia tau serba serbi pasal system dengan gst nih. dia mmg kedekut ilmu ...



I fhm perasaan u bcoz situasi mcm ni lah yg terjadi dlm account department company I. I am not from account department tp my bff dlm department ni. Masa my bff mula2 masuk kerja, senior just letak file atas meja sheols dgn harapan sheols blh belajar sendiri. Kalau u tnaya ape2 soalan, mmg senior x layang lgsung. Terkapai-kapai jugak my frens tu mula2 masuk kje. Menangis + stress xpayah ckp. My company ni mmg mengamalkan system seniority. Senior kereks with new staff. Kesian jugaklah new staff kt account department. Bukan sorang dua yg kena mcm tu...blh dikatakan semua yg baru masuk.

Mana yg kebal tu...bertahan la. Yg xkebal selalunya seminggu da resign. I sampai skrg xfhm knp senior kt account dept semua spesis mcm tu...department lain aman2 jer. Bile staff baru yg da lama bekerja ni tgk ade new staff masuk, so dorg pun membalas dendam la buat balik mcm yg dorg kena dgn senior.


Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 02:22 PM | Show all posts
zuri154 replied at 19-4-2017 07:09 AM
mesti ada SOP atau manual standard procedure. kalau takde camne department compliance ataupun de ...

ini sebaiknya...
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 02:39 PM | Show all posts
idakamaruddin replied at 20-4-2017 11:15 AM
setiap position dlm company ada range gaji dia...x mcm gomen kan..kalau tak silap..kalau masuk je  ...

detail betul ko explain utk justify kenapa orang lama kena ajar orang baru yang masuk gaji tinggi kah?







Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 02:53 PM | Show all posts
Hana replied at 20-4-2017 02:39 PM
detail betul ko explain utk justify kenapa orang lama kena ajar orang baru yang masuk gaji tinggi  ...

xpe la kaka..kaka nk pikir apa pn...i is ok

dh bc blk komen kaka sblm ni..nmpk sgt kaka x paham apa TT ni cite

apa masalah kalau ajar kt org baru even gaji tinggi sikit pn? tak salah pn kaka

kita keje ni berpasukan,....bila keje berpasukan byk benda bole settle ngn baik..

kalau mcmtu baik tak yah keje berpasukan..bg sume kt mamat tu tgk bole tak buat sorang2...

nasi pn dpn mata kalau byk2 bole ke habiskan sume?

mgkn kaka kt tmpt keje lama kaka, kaka pn mcmni ngn junior kot..kedekut ilmu agaknye...taknak ajar org baru




Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-4-2017 03:00 PM | Show all posts
Eee baru nak  bg surat kat bos aku. Dia x masuk opis lagik. Geram betul la. Esok dah la aku nak mc. X per ptg jap lg aku letak jer surat cinta atas meja dia
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 03:10 PM | Show all posts
idakamaruddin replied at 20-4-2017 02:53 PM
xpe la kaka..kaka nk pikir apa pn...i is ok

dh bc blk komen kaka sblm ni..nmpk sgt kaka x paham ...

nasi kalau tak abis makan, bagi ayam makan.
tapi, masalah utamanya sapa suh tanak beras byk2 sampai tahap berlebihan?
sapa suruh salah estimate order katering sampai berlebihan?
bukan salah orang tak abis makan tapi, orang yang order/tanak nasi berlebihan tu mengada2.

teori ko menarik tapi, tak semua orang akan ikut.

secara jujurnya..mmg tak ajar. pandai2 le nak survive.  
takdenya baik hati nak ajar sana sini.
tapi, aku takde nak tikam2 orang or swap nama gitu2.

Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 03:14 PM | Show all posts
Hana replied at 20-4-2017 03:10 PM
nasi kalau tak abis makan, bagi ayam makan.  
tapi, masalah utamanya sapa suh tanak beras ...

hahaha ngek la kaka ni

xpe la si TT pn nk resign dah pn

penat kita duk bg idea kt dia haha ujung2 resign jugak haha
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 03:24 PM | Show all posts
idakamaruddin replied at 20-4-2017 03:14 PM
hahaha ngek la kaka ni

xpe la si TT pn nk resign dah pn

dateline dah dekat. stress lah kot. team mate pulak tanak turunkan ilmu



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-4-2017 03:32 PM | Show all posts
idakamaruddin replied at 20-4-2017 03:14 PM
hahaha ngek la kaka ni

xpe la si TT pn nk resign dah pn

Iols dah pikir masak2 no point kalau keje environment yg mcm ni. Environment yg sihat baru la produktif dan bersemangat nak keje

Dulu iols pernah keje shared service centre kat damansara. Diorang punya dokumen mmg tip top. Ada amoi cina gak ajar i tapi x cantik la . Laju gila dia ajar tp iols still boleh catch up lg. sayang situ pun x la,a jugak sebab diorang ni byk gila sistem pakai. Pastu mcm2 report nak submit. Tiap2 bln ada jer changes of treatment dia

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-4-2017 04:48 PM | Show all posts
Actually kan iols dah raised iols punya concern masa interview  hari tu. iols mcm x brp yakin sebab iols ni gst knowledge very2 the basic. Pastu iols bukan from banking industry. Iols tanya diorang kalau i masuk akan ada training mcm mana buat kerja tak?

Masa interview tu diorang bg janji manis kat i kata akan ada in job training la. Bila dah masuk sini mmg hampeh. Tipah tertipu. Rupanya self learning n training.

Sebelum iols masuk sini lg iols mmg dah rasa xsedap hati. Something fishy. Rupanya betul. Iols ni tangkap muat jer. Diorang ni pun satu, cari la calon yg betul2 knowledge strong pasal gst n terer excel. Iols rasa  semua yg dah expert mesti demand gaji tinggi diorang x mampu hire. Dasar bank kedekut. Tu yg hire i tu walaupun i x brp knowledgeble
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 08:00 PM From the mobile phone | Show all posts
idakamaruddin replied at 20-4-2017 10:34 AM
aku pn tak paham org yg kedekut ilmu nk mengajar org lain ni

kalau aku la, aku akan ajar org su ...

iols pun ok jer kalau kena guide junior atau fresh graduate yg baru masuk keje. janji junior or fresh grade tu kena cepat2 tangkap apa yg iols ajar. kira iols ajar on job training.

dulu ada fresh grade masuk under iols... skrg pun dah jd manager. iols ok ja. wpun heols dah pangkat manager, still humble & tak lupa diri.

tak faham btul konsep gaji sape lagi tinggi kena belajar sdri. org tak tau ajar je la semoga keje lebih mudah & bole cepat selesai.
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2017 08:49 AM | Show all posts
masih menunggu ape cerita TT ni. jadi ke benti. skrg buat apa? dan mcm2 persoalan lagi. akak pun dah dlm dilema ni dan menyesal yg tiada pilihan. akak pun dah rasa nak gerak dulu ni... hahaha. mengharap sgt, dpt kerja yg dulu di kampung halaman ku.

wlpn keja skrg, dikatakan base dia "simen konkrit" aka kukuh (tapi posisi akak masih tak dpt dikukuhkan lagi sejak bertahun lamanya) , tapi hati akak tak happy dik. akak dah jadi mcm rela buat kerja yg kita suka dan enviroment yg menyeronokkan dari hari2 stress. tp sygnya keja yg akak suka gaji dia tak mampu menampung komitmen bulanan akak tu.

bertahan sbb ada benda nak dibayar bulan2. akak masih dan terus, tetap berdoa.
Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2017 12:44 AM From the mobile phone | Show all posts
LuLu^Lost replied at 11-5-2017 08:49 AM
masih menunggu ape cerita TT ni. jadi ke benti. skrg buat apa? dan mcm2 persoalan lagi. akak pun dah ...

Betul sis. Keje sy biasa2 je. Ofis kecik je. Yg bestnya ofis depan umah. 930 masuk keje, 925 baru sy turun. Cukup2 je mase sampai ofis. Kdg2 terlebih seminit dua  

Oficemate sume cina, diorg okey je.. mase mula masuk keje diorg ajar apa yg perlu sbb nt kalo diorg x ajar cane sy nak tau ye tak? Nak kata company ni 100% best tu xde la. Ada jgk kdg2 terasa hati, bengang dan sbgainya. Tapi x selalu.. manusia kan.... kdg ada hari tu, kita sendiri yg emo  

Tbh, gaji kat sini x setimpal pun dgn degree sy..tp sy dah almost 7 taun kat sini, naik sikit2. Ade pikir nk cari keje lain tp syg rasanya nak tinggalkn kemudahan berjalan kaki g keje. X yah redah jem sbb tempat tinggal sy ni mmg jem merata-rata.. Xde politik kat tempat keje cuma kdg2 bengang sikit2 tu biasa lah kan... bila dah lama2 tu rasa boring jugak..heehe..
Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2017 09:36 AM | Show all posts
keje bank mesti tinggi cabaran & mesti makin kedekut org2 nya.

aku yg keje caprut ni pon ada budaya kedekut ilmu tau. senior aku kalau org tanya dia dan2 tu le dia jadi pekak ala2 blur. kang dia buat2 tnya org tu balik. pas org tu belah dia ckp kan aku sengaja xnk ajar
Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2017 10:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Naatasha replied at 12-5-2017 12:44 AM
Betul sis. Keje sy biasa2 je. Ofis kecik je. Yg bestnya ofis depan umah. 930 masuk keje, 925 baru  ...

Alhamdullilah dik. Hehe. Bersyukurlah selagi tak ada komitmen nak bayar. Memandangkan harga rumah melambung tinggi, fokus pula ke tmpt lain bayar hutang pelajaran ke dan beli moto/kete (yg mampu milik ye).

Hr tu ada juga iklan keje...kilang teh depan rumah. Tp nak yg boleh ckp mandarin pulak. Hakak undur diri. Hihi. Sygnya kalau x, akak pun jln kaki pi keje. Jimat segalanya.
Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2017 11:08 AM From the mobile phone | Show all posts
LuLu^Lost replied at 12-5-2017 10:09 AM
Alhamdullilah dik. Hehe. Bersyukurlah selagi tak ada komitmen nak bayar. Memandangkan harga rumah  ...

Sy ada juga komitmen kak. Ptptn sy dah habis byr tinggal lagi byr keta rm300++ sebulan   lambat lagi nak habis. Gaji sy skrg 2 ribu lebih sikit je    tolak epf socso jadi kurang lah lagi. Tp insyaAllah boleh manage sbb sy dh jimat petrol dgn parking.

Tu la kak, sy pun kdg2 ada pikir nk keje yg lebih bagus. Tngok la nt cama  
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2017 02:40 PM | Show all posts
wafel mase mule2 masuk pun agak akwark ngn environment office keje sekarang. cmpany sebelum ni xde banyak protokol n sop sangat. company sekarang tersangatlah strict. dulu masuk pun dengan minimal knowledge. ramai gak masuk keluar office tu sebab tak tahan. wafel pun xtau cmne blh bertahan ngn company ni. alhamdulillah boleh biase kan diri smpai skrg da dekat 3 tahun okey je.

kengkadang bukan semua environment blh fit dengan kite. samada stay atau cari opportunity lain. kawan2 wafel yg keluar semua hasut suh blah je dr company.. tp tu lah wafel da blh sesuaikan diri.

so, tt boleh la buat keputusan untuk diri sendiri. yang penting dapatkan kerja dlu, sain offer letter baru resign..
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2017 09:17 AM | Show all posts
zuri154 replied at 20-4-2017 08:00 PM
iols pun ok jer kalau kena guide junior atau fresh graduate yg baru masuk keje. janji junior or fr ...

mushroom tak kisah nak train orang baru bagai
tp kalau yg taraf senior ke manager blur memanjang..
semak la jugak pala nih..
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2017 01:18 PM | Show all posts
Ai pon ok train budak baru nie tapi kkdg budak baru nie manja sangat. Semuanya la nak tanya. Bende2 yang tak kaitan pon dok tanya. Mana tak senior nie naik bengang.
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2017 11:10 AM | Show all posts
i feel u...saya penah keje dgn org yg x nak ajar...kalau ajar pon, bg ajaran sesat dgn harapan nanti bos marah saya. Alasan dia buat mcm tue, dia nak saya rasa mcm mana dia kena...selalu kena marah dgn bos...

org2 mcm nie mmg ada...mmg demotivate jugak la nak keje
apa2 pilihan awak...all d best...semoga awak dpt apa yg awak cari
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2017 11:22 AM | Show all posts
Owh, menarik baca thread ni. I pun tgh 50/50 nak berhenti kerja atau tak. Sebab? Seriously, I rasa i mentally depressed dgn work life one month ago. Surroundings? Kawan kerja lain? Seniors? Gaji? Semua okay je. tapi diri ni yang struggling so much dgn kehidupan bekerja walaupun dah nak 6 bulan start kerja. I freshgrad btw. I tak faham apa yg I nak dlm hidup ni. But one thing for sure, I tak yakin I boleh buat  semua kerja ni even though so far tak ada complaint dari atasan.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-7-2017 07:39 AM | Show all posts
makbedah replied at 30-6-2017 11:22 AM
Owh, menarik baca thread ni. I pun tgh 50/50 nak berhenti kerja atau tak. Sebab? Seriously, I rasa i ...

Jgn berenti sis. Skrg ni susah nak dapat job zaman jibby ngan rosmah puaka ni. Sis dah dpt bertahan 6 tu kira ok la. Actually kalau baru start keje sebulan dua bulan tu x tahan, better baru berenti. Maybe sis patut stay setahun or dua . Btw bg dapat job baru dulu baru berenti
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.052308s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list