Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
123
Return to list New
1186
View
63
Reply

Dilema nak resign lagi....

[Copy link]

Author: iwan007    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 20-4-2017 11:57 AM | Show all posts
Hehehe... i dulu pernah keje satu hari je... tapi tu mase fresh grad... emmm, my advice u buat je la yang termampu.... cukup sebulan then u nk resign...resign je la
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 12:07 PM | Show all posts
Edited by idakamaruddin at 20-4-2017 12:16 PM
iwan007 replied at 20-4-2017 11:50 AM
Iols kalau boleh mmg cari AP or AR. Reporting mmg x kan laaa. I dah trauma teruk sis. Btw thanks f ...

nevermind iols nmpk byk jugak utk AR n AP kt jobstreet

mcm adik ipar iols dia kt sime skg ni buat AP jugak tp dh ura2 mmg akan vss ujung thn ni

so dia pn tgh usha2 keje lain n kalau bole nk buat AP jugak

try2 cari..iols yakin senang jugak uols dpt ganti keje lain..sementara masih muda blm kawen lg ni

iols dulu pn byk gak sangkut keje lain tp bila pikir environment, workload keje, cmpur kos travelling n masa kalau tak berbaloi mmg iols reject je..

xpe uols cuba je..kalau x kene cari lg nnt mesti lama2 jupe jugak ngn pilihan hati


Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 12:11 PM | Show all posts
iwan007 replied at 20-4-2017 11:54 AM
Yezza analisis sis ni mmg detail. Sama mcm apa yg iols cuba nak explain kat sini.
So isu dia mmg  ...

iols mcm paham la uols nk bgtau tu... tp kalau attitude team mate susah tau nk ubah.... budak tu masih mentah blm rasa environment keje tmpt lain sbb tu dia cmtu....

btw all the best ok!


Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 01:03 PM | Show all posts
iwan007 replied at 19-4-2017 07:57 PM
mamat tu mmg kesayangan bos. dia tau serba serbi pasal system dengan gst nih. dia mmg kedekut ilmu ...



I fhm perasaan u bcoz situasi mcm ni lah yg terjadi dlm account department company I. I am not from account department tp my bff dlm department ni. Masa my bff mula2 masuk kerja, senior just letak file atas meja sheols dgn harapan sheols blh belajar sendiri. Kalau u tnaya ape2 soalan, mmg senior x layang lgsung. Terkapai-kapai jugak my frens tu mula2 masuk kje. Menangis + stress xpayah ckp. My company ni mmg mengamalkan system seniority. Senior kereks with new staff. Kesian jugaklah new staff kt account department. Bukan sorang dua yg kena mcm tu...blh dikatakan semua yg baru masuk.

Mana yg kebal tu...bertahan la. Yg xkebal selalunya seminggu da resign. I sampai skrg xfhm knp senior kt account dept semua spesis mcm tu...department lain aman2 jer. Bile staff baru yg da lama bekerja ni tgk ade new staff masuk, so dorg pun membalas dendam la buat balik mcm yg dorg kena dgn senior.


Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 02:22 PM | Show all posts
zuri154 replied at 19-4-2017 07:09 AM
mesti ada SOP atau manual standard procedure. kalau takde camne department compliance ataupun de ...

ini sebaiknya...
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 02:39 PM | Show all posts
idakamaruddin replied at 20-4-2017 11:15 AM
setiap position dlm company ada range gaji dia...x mcm gomen kan..kalau tak silap..kalau masuk je  ...

detail betul ko explain utk justify kenapa orang lama kena ajar orang baru yang masuk gaji tinggi kah?







Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 02:53 PM | Show all posts
Hana replied at 20-4-2017 02:39 PM
detail betul ko explain utk justify kenapa orang lama kena ajar orang baru yang masuk gaji tinggi  ...

xpe la kaka..kaka nk pikir apa pn...i is ok

dh bc blk komen kaka sblm ni..nmpk sgt kaka x paham apa TT ni cite

apa masalah kalau ajar kt org baru even gaji tinggi sikit pn? tak salah pn kaka

kita keje ni berpasukan,....bila keje berpasukan byk benda bole settle ngn baik..

kalau mcmtu baik tak yah keje berpasukan..bg sume kt mamat tu tgk bole tak buat sorang2...

nasi pn dpn mata kalau byk2 bole ke habiskan sume?

mgkn kaka kt tmpt keje lama kaka, kaka pn mcmni ngn junior kot..kedekut ilmu agaknye...taknak ajar org baru




Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-4-2017 03:00 PM | Show all posts
Eee baru nak  bg surat kat bos aku. Dia x masuk opis lagik. Geram betul la. Esok dah la aku nak mc. X per ptg jap lg aku letak jer surat cinta atas meja dia
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 03:10 PM | Show all posts
idakamaruddin replied at 20-4-2017 02:53 PM
xpe la kaka..kaka nk pikir apa pn...i is ok

dh bc blk komen kaka sblm ni..nmpk sgt kaka x paham ...

nasi kalau tak abis makan, bagi ayam makan.
tapi, masalah utamanya sapa suh tanak beras byk2 sampai tahap berlebihan?
sapa suruh salah estimate order katering sampai berlebihan?
bukan salah orang tak abis makan tapi, orang yang order/tanak nasi berlebihan tu mengada2.

teori ko menarik tapi, tak semua orang akan ikut.

secara jujurnya..mmg tak ajar. pandai2 le nak survive.  
takdenya baik hati nak ajar sana sini.
tapi, aku takde nak tikam2 orang or swap nama gitu2.

Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 03:14 PM | Show all posts
Hana replied at 20-4-2017 03:10 PM
nasi kalau tak abis makan, bagi ayam makan.  
tapi, masalah utamanya sapa suh tanak beras ...

hahaha ngek la kaka ni

xpe la si TT pn nk resign dah pn

penat kita duk bg idea kt dia haha ujung2 resign jugak haha
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 03:24 PM | Show all posts
idakamaruddin replied at 20-4-2017 03:14 PM
hahaha ngek la kaka ni

xpe la si TT pn nk resign dah pn

dateline dah dekat. stress lah kot. team mate pulak tanak turunkan ilmu



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-4-2017 03:32 PM | Show all posts
idakamaruddin replied at 20-4-2017 03:14 PM
hahaha ngek la kaka ni

xpe la si TT pn nk resign dah pn

Iols dah pikir masak2 no point kalau keje environment yg mcm ni. Environment yg sihat baru la produktif dan bersemangat nak keje

Dulu iols pernah keje shared service centre kat damansara. Diorang punya dokumen mmg tip top. Ada amoi cina gak ajar i tapi x cantik la . Laju gila dia ajar tp iols still boleh catch up lg. sayang situ pun x la,a jugak sebab diorang ni byk gila sistem pakai. Pastu mcm2 report nak submit. Tiap2 bln ada jer changes of treatment dia

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-4-2017 04:48 PM | Show all posts
Actually kan iols dah raised iols punya concern masa interview  hari tu. iols mcm x brp yakin sebab iols ni gst knowledge very2 the basic. Pastu iols bukan from banking industry. Iols tanya diorang kalau i masuk akan ada training mcm mana buat kerja tak?

Masa interview tu diorang bg janji manis kat i kata akan ada in job training la. Bila dah masuk sini mmg hampeh. Tipah tertipu. Rupanya self learning n training.

Sebelum iols masuk sini lg iols mmg dah rasa xsedap hati. Something fishy. Rupanya betul. Iols ni tangkap muat jer. Diorang ni pun satu, cari la calon yg betul2 knowledge strong pasal gst n terer excel. Iols rasa  semua yg dah expert mesti demand gaji tinggi diorang x mampu hire. Dasar bank kedekut. Tu yg hire i tu walaupun i x brp knowledgeble
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 08:00 PM From the mobile phone | Show all posts
idakamaruddin replied at 20-4-2017 10:34 AM
aku pn tak paham org yg kedekut ilmu nk mengajar org lain ni

kalau aku la, aku akan ajar org su ...

iols pun ok jer kalau kena guide junior atau fresh graduate yg baru masuk keje. janji junior or fresh grade tu kena cepat2 tangkap apa yg iols ajar. kira iols ajar on job training.

dulu ada fresh grade masuk under iols... skrg pun dah jd manager. iols ok ja. wpun heols dah pangkat manager, still humble & tak lupa diri.

tak faham btul konsep gaji sape lagi tinggi kena belajar sdri. org tak tau ajar je la semoga keje lebih mudah & bole cepat selesai.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.055589s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list