Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
3798
View
62
Reply

budak manja @ mak bapak tak ajar @ aku yang over?

[Copy link]

Author: wanawina       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 19-4-2017 11:39 AM From the mobile phone | Show all posts
chinta89 replied at 19-4-2017 09:34 AM
ak tgk mak sedara aku.. dia ade sorg ank pompuan jenis x reti bahasa. ak namakan nor. si nor ni anak ...


mak sedara kau tu lagi sedih. nasib baik ada jugak nek aku naik suara dgn budak2 ni. kiranya budak2 ni still ada kasih syg la walaupun berperangai gitu.

aku mmg sakit hati berbulu je tgk. mak sedara aku balik keje,kadang2 balik awal pun nak tgk anak tidak. anak dibiarkan dgn nek aku. di membungkang dalam bilik. aku bising japgi confirm dia kata aku belum keje dan ada anak.  :zz

ada je adik dia (mak sedara aku jugakla), balik kampung. dia sound je akak dia. nan hado nak amik port.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-4-2017 11:42 AM From the mobile phone | Show all posts
BlueRoses96 replied at 19-4-2017 10:54 AM
Aku pantang betul jenis mak bapak yang tak reti ajar anak : Lepas tu menyusahkan org lain, esp ...

siap request lagi. tu tak part pegi pasar, diorang order ayam ke udang ke ikan ke. YANG DAH KITORANG BASUH DAN SIANG YE. aku tak tahu diorang masak ke x. tapi tu mmg buat aku plg bengkek sbb diorang tak penah pegi pasar. busuk dan geli katanya.  :  :

berlagak gila.
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2017 11:43 AM From the mobile phone | Show all posts
wanawina replied at 19-4-2017 11:35 AM
masalahnya kak, parents budak2 ni percaya keganasan bukan cara terbaik utk didik anak kot. anak2 c ...

Adk, tlg lempang mak ayah dia 10 das..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-4-2017 11:44 AM From the mobile phone | Show all posts
RatuDunia94 replied at 19-4-2017 11:11 AM
Sebenarnya org tua mmg mcm tu. Dia paranoid kalau anak terasa n amik hati.. So jadi kuli batak pon k ...

kau okayla boleh letak syarat mcm tu. yg ni mak bapak hidup lagi. aku ada je letak syarat kat budak2 tu. tapi x jalan. sbb diorang pegang cakap nenek aku dan mak bapak diorang yg always takpe. tak payah.

Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2017 11:50 AM From the mobile phone | Show all posts
wanawina replied at 19-4-2017 11:44 AM
kau okayla boleh letak syarat mcm tu. yg ni mak bapak hidup lagi. aku ada je letak syarat kat buda ...

So masalah u ni bpunca dr parents budak2 tu sendiri la.. Kalu gitu terus terang je la dgn parents budak tu. Ckp je perangai anak dia mcm mana.. Even kalo parents dia x boleh terima, ckp kalau mcm tu x payah hantar ke rumah nenek u lg. Bukan dorang ckp nk belajar berdikari ke?
Hidup ni kena ada peraturan. Kalu x nk ikut peraturan duk dlm hutan kata kat dia..
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2017 11:51 AM | Show all posts
wanawina replied at 19-4-2017 08:57 AM
ada je part yg aku pun terlibat sama dalam babysit budak2 ni. tapi aku mcm fikir takpelah. walaupu ...

kalau masa ko babysit, then do it your way..
makcik ko nak marah, ko bagi tepat je la..
dorang sendiri pun tak mampu nak disiplinkan anak..
buat apa jadi mak bapak..
pasal nenek ko berhabis duit kat dorang, lantak kan je la..
as long as duit ko dan mak ko dorang tak usik..
lagi pun by right korang yang menumpang rumah nenek..
kira pakcik makcik ko mengalah pindah keluar pun dah cukup bagus..
ko dengan mak ko nak masak, masak je la..
tapi masak cukup-cukup untuk bertiga..
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2017 03:58 PM From the mobile phone | Show all posts
kalo tegur makcik die mesti x suka, diekn professional, agipun u blm kawin.they will never take part ur advice.
Ur nenek pula mesti x suka u tegur makcik.sedangkn sakit pn die bgn mskkan .
So u kena telan je peel ank beranak tu.its common dlm masyarakat kita.
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2017 04:27 PM | Show all posts
sorry lah tt tapi rasanya kalau nenek tt tak berubah, mmg tt x blh buat apa lah.. sbb bdk2 tu kurang ajar dgn nenek tt tp nenek tt mcm redha jer..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-4-2017 05:01 PM From the mobile phone | Show all posts
GadisShizuka replied at 19-4-2017 11:23 AM
Ish, kesian nye nenek ko. Mak sedara ko pun tak kesian ke tengok mak dia berhempas macam tu. Nenek k ...

tulah. macam naik lemak. nek aku dia x cakap terus trg dia x larat. dia mcm ckp, nor, mak sakit lutut. nor, mak rasa pening2. tapi dia bwk balik ubat jela. anak dan lauk mangkuk tingkat tetap jalan.  :
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-4-2017 05:03 PM From the mobile phone | Show all posts
prettyuglybabe replied at 19-4-2017 11:51 AM
kalau masa ko babysit, then do it your way..
makcik ko nak marah, ko bagi tepat je la..
dorang s ...

aah. pendek kata mmg menumpang. sbb tu mak aku ckp tgk jela. nak buat mcm mana lagi kan. haih.
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2017 06:08 PM | Show all posts
Assalammu'alaikum TT,

Sabar ye.  Geram ye org mcm tu.  Mcm tu la.  Org mcm2 perangai.  Jgn kita jd mcm tu sudah.  Jadikan ikhtibar utk kita di masa hadapan.  
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2017 06:25 PM From the mobile phone | Show all posts
wanawina replied at 19-4-2017 09:01 AM
penah je ajak yg kakak tu masak. for now dia reti buat toast. tapi bila nak goreng2 mcm telur, mak ...

Since bdk tu blh follow arahan ko, aku rasa ko blh je ajar bdk2 tu. Bdk2 tu konpius sbb apa yg ko bgthu dgn mak dia bgthu tu beza. Aku cadangkn ko bgthu klau boleh masak telur, telur jd sedap lagi, tak perlu tunggu nenek buat, blh buat bile2 masa.  Ko explain akibat drpd sebarang perbuatan yg ko nk diorg follow.
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2017 09:32 PM | Show all posts
marah betul korang, ai rasa nenek yg masak utk cucu dan anak biarla ikhlas.
tak ikhlas ni x bagus utuk zaman akan datang spt time sakit takdak org jenguk ka. sbg ahli keluarga mmg lumrah anak beranak makan2 tumpang rumah dll. kalau dihalau ka nnt kecik hati lantas pergi jauh2 tak mau kembali tak mengaku sedara. macam kawan ai yg  duduk rumah nenek dari sekolah rendah sampai bekerja, masa bekerja diorg bayar nenek seratus tup2 pakcik makcik bercakap sesuatu membuatkan mereka lari, sorang lari menetap 500km jauh, sorang lagi beli rumah taman sebelah, kedua2nya x pernah kembali ke rumah itu sampai sekarang
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2017 10:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Biar la nanti dh tua anak dia plak wat kt mak pak dia mcm tu..
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2017 10:04 PM From the mobile phone | Show all posts
IMHO I prefer nenek yg manjakan cucu sbb nenek I dulu straight.  Org tua ni what is left in life depa nak kasih sayang anak cucu... Xmo anak mnantu merajuk macam ninja cakap tu.  Kalau depa penat,  kita tak payah la lectures depa.  Urut2 belai kan saje. Nnt bila budak2 perati, depa pun ikut la. Kurangkan arahan lebihkan dorongan.
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2017 10:48 PM From the mobile phone | Show all posts
wanawina replied at 19-4-2017 11:42 AM
siap request lagi. tu tak part pegi pasar, diorang order ayam ke udang ke ikan ke. YANG DAH KITORA ...

Sabor je la dgn manusia perangai hauk cmtu  :
Hope one day tt dapat jumpa jalan penyelesaian
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 09:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Org2 tua skrg mcmtu kan..
Agaknya mcne kita esok tua nanti.
Mcm MIL FIL iols. Diorg byk jalan pun tak kuat, naik tangga pun tak kuat. Tp anak perempuan dia mcm tak kisah. Asyik la suruh mak ayah dia ikut pegi memana sampai berjam2.

Adik ipar ni baru dpt baby. Asyik pujuk mak ayah tu pindah KL, duduk dgn dia. Tolg jaga baby dia. MIL ada ckp..minta tolg mertua dia jaga baby sebulan dua. Dia tak nak.
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 09:17 AM From the mobile phone | Show all posts
TT, cuba layan program Super nanny: Jo Frost.
Mcbe dia ajar budak2.

Mertua iols oun mcntu jg. Jenis manjakan anak2 dan cucu. So cara halus iols buat...iols tak bagi anak2 iols stay lama2 dgn atuk nenek dia. Klu tak, nnt diorg spoilt. N iols selalu pesan jgn demand or mengada dgn atuk nenek. Ada masa mmg budak2 ni buat perangai tp still accepted. Budak2 kan..
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 10:13 AM | Show all posts
untung nya ada orang sanggup nak masak utk ko, jagakan anak2 ko... pastu for free pulak tu...

aku nie dahla keja, balik keja time magrib...sblm subuh dah bangun... balik nanti nak masak lagi, nak mandikan bby lagi...

PIL aku tak masuk campur... mak aku sendiri pun aku tak harapkan diorang jaga anak2 aku..

even aku yang siapkan rumah utk mak  siap bg bulan2 poket money..

kadang2 jeles jugak tgk life orang yang sungguh senang....
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 12:01 PM | Show all posts
TT,, aku terpaksa mengaku la.,aku ni ada ciri2 mak sedara binawe ko tu.. parents aku dedua dah pencen..adik2 aku semua dok luar kawasan yg balik sekali sekala..kira aku jela yg dok rumah 10 minit dari rumah mak aku.. aku pulak mmg dengan ank2 ja..sb laki PJJ..

anak2 aku memang parents aku x jaga..sorg aku hntr BS sorg lagi p skolah balik transit.. tp parents aku ni suka ja p amik anak aku yg transit..depa hantar mengaji la makan semua.. in fact aku balik keja ja mmg balik makan rumah parents aku..kalau aku x singgah, satgi call aku la,,merajuk la..kadang2 mai rumah aku hantar makanan..

aku rasa adik2 aku mungkin marah jugak kat aku..tp nak buat camna..aku rasa parents aku sunyi..depa nk layan cucu2 depa..dengan2 aku tumpang skali..anak aku hat besaq mmg makan ayam ja..so dengan duit pencen tu la kot depa beli ayam masak merah kat anak aku..

aku bg la juga elaun kat parents aku,,sb mmg terdidik dah begitu sejak dari awl keja..tp aku xde la merasakan sb aku bg duit jadi aku mengkulikan parents aku..aku rasa parents aku sunyi..dan kehadiran anak2 n aku buat depa happy..kalau x parents aku kata asyik p makan kat kedai ja..sb kalau 2 org depa x berbaloi masak..

so sstgh org akan cakap aku ni anak yng mengkulikan makpak la..tapi bg aku ni tuhan bg rezeki kat aku..tu je laa..
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 12:24 PM | Show all posts
Edited by mesmerize at 20-4-2017 12:25 PM

sebenarnya betul. yang orang2 tua ni bahagia bila dikelilingi cucu2.
jadi mereka tak kisah penat ke nak pengsan ke demi melayan cucu.
cuma sebagai anak2 kena tengok keadaan ibu bapa tu la
kalau ibu bapa tu sihat n badan kuat lagi.. dan mmg mereka sendiri yang mencari cucu2 nak bermain.. it's ok la.. acceptable

ni kalau ibu bapa dah bengkok2 badan.. sakit itu sakit sini.. nak juga kulikan.. perintah suruh masak sedap2, pastu siap mengemas lagi sisa2 makan kita.. memang melampau..
diorang ni belakang merungut kat anak2 yg lain, tapi depan2 bermanis muka sebab taknak anak cucu berkecil hati.. cuma kita sebagai anak kena ada empathy la.. kena paham keadaan mereka..
dah tua2 mereka perlukan masa untuk berehat, beribadat..
bukan nye membanting tulang melayan kita n cucu2..


Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 07:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Mmg naluri sorg mak (nenek) kau tu tt melayan perangai anak2 dia. Mungkin  itu bahagia dia, tapi tt je nmpk tak. Wlupun dia mengadu sakit2 kat org lain yakni  kau tt. Puas sdh aku tgk.. perangai mak2 camtu dgn anak2 manja diorg, nmpk mcm penat, tp dorg senang dlm hati. Cuma kdg2 dorh ngadu sakit kat org lain. Bab budak2 tu, (sepupu) kau la kan? Klu aku, aku sergah je. Kena pndai buat ayat saiko sikit. Pndai2 la ko.
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2017 08:29 AM From the mobile phone | Show all posts
dewimalam78 replied at 20-4-2017 09:17 AM
TT, cuba layan program Super nanny: Jo Frost.
Mcbe dia ajar budak2.


Haah jo frost tu bes. Suka tgk, kbyknnya mslh cara ajaran mak ayh
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2017 04:43 PM | Show all posts

My Mom pulak duduk dgn my brother n my SIL.  Abg  & SIL i dua2 kerja. Abg I pada asalnye stay kt JB tp after ayah I meninggal, dia berkorban pindah blk kmpung utk jaga mak I sbb mak I duduk sorang. My SIL pun redha blk duduk dgn mak I. Anak2 abg I semua da bersekolah, blk sekolah mak I tgk2 kan dorang tp dorang pun pandai bawa diri. Mkn sendiri, mandi sndiri, pakai baju sndiri.

Ape yg I kagum, my SIL stp hari bgn pagi2 masak breakfast & lunch so secara xlangsung mak I relax je xpayah buat pape. Mak I byk habiskan masa tgk tv jer & tunggu cucu2 blk sekolah. Kalau cucu2 dia buat sepah pun, blk keje abg I yg akan kemas rmh. My mom betul2 relax. I plak yg kesian tgk SIL I tu, kalau ade sedara mara blk dia la yg masak even sabtu ahad tu ptut dia blh rehat je dr memasak. Rezeki abg I dpt wife baik camtu
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2017 05:25 AM | Show all posts
bab cakap dengan nek aku tengking-tengking.
budak2 tu tengking nenek tt ke? aku sejenis garang.. kalau aku jadi tt, dah selamat budak tu kena tengking balik..

bagi aku, kena start dari mak bapak budak tu.. takde ke sape2 yg boleh tegur makcik tt? tak pon tegur je nenek..
bukan tak bagi dia manjakan budak2 tu.. nenek manjakan cucu tu normal.. tapi kalau dah tahap jadi hamba anak cucu tu melampau namanye.. suruh nenek ajar dorang berdisiplin sikit..

nenek tt penah keje ek? dia dah terbiasa ada aktiviti time keje dulu kot.. skarang dah pencen, mungkin bosan.. mula2 melayan cucu nak hilangkan sunyi.. last2 dah rasa macam tanggungjawab.. tu yg gigih masak even tak sihat..

tt tak keje skrg? kalau ada bajet try bwk keluar nenek dari rumah tu dalam seminggu dua.. bawak g jalan2 jauh sikit dari rumah..

budak2 time kecik macam ni insyaAllah sempat lagi nak ubah.. dah besar lagi banyak perangai... jangan sampai cucu2 yg dia manjakan sgt tu pijak kepala dah la..


nenek aku dah kena.. kalau aku cite kat sini 2-3 post pon tak habis lagi cite nye..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.044326s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list