Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
1654
View
15
Reply

Sup 'Antibiotik' Untuk Anak Yang Sering Demam, Selesema

[Copy link]

Author: CARI-MAMS       Show all posts   Read mode

Author
Post time 19-4-2017 05:11 PM | Show all posts |Read mode

"Kawan nurse yang kasi resipi ini. Alhamdulillah, sejak amalkan sup ini, anak yang selalu kena demam, batuk dan selesema dah kurang."


Itulah yang ditulis oleh seorang ibu ini melalui laman Facebook. Justeru ramai yang mula tertarik untuk mencuba resipi khas untuk anak-anak ini.


Katanya, ia resipi 'antibiotik' kerana mampu membantu meningkatkan kesihatan dan sistem pertahanan anak-anak. Biasakan, ketika anak-anak tak sihat, kita memberikan mereka sup atau bubur.


Tak salah rasanya mencuba resipi ini, jika ia bertujuan untuk kebaikan anak-anak. Bahan yang digunakan juga semuanya berkhasiat.








Bahan-bahan:


5 biji buah pelaga
5-7 biji bunga cengkih
4 ulas bawang putih | dihiris halus
1 biji bawang besar | dihiris halus
3 biji lada hitam
3 cawan air
1 batang lobak merah | dipotong bulat
Sedikit ikan bilis yang ditumbuk


Foto: Rasa


Cara memasak:


1. Tumiskan bawang putih, bawang merah dan semua rempah.
Apabila sudah naik bau, masukkan semua bahan lain dan biarkan mendidih.


*Untuk sumber karbohidrat, anda boleh masukkan mihun atau makaroni.


*Ikan bilis boleh digantikan dengan ayam.


*Sebaiknya, tumis bahan dengan minyak zaitun.


*Masukkan sedikit daun sup untuk sup lebih harum. - CARI




Sumber: Facebook Hanif/ Majalah Rasa
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2017 05:17 PM | Show all posts
wah boleh cuba ni, mcm anak2 iols da makin besar da jarang demam
alhamdullilah
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2017 07:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Blh lh try nnt
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2017 08:32 PM From the mobile phone | Show all posts
good sharing.. biasa chinese pakar bab sup2 ni
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2017 09:37 PM | Show all posts
carrot tu boleh tukar dgn benda lain tak?
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 09:33 AM | Show all posts
ni sama je resipi buat sup cuma dia tak letak halia. rasanya letak halia lagi bagus.
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 09:34 AM | Show all posts
prettyuglybabe replied at 19-4-2017 09:37 PM
carrot tu boleh tukar dgn benda lain tak?

tukar je la u, benda berkhasiat juga. tukar kentang tapi pastikan bukan kentang made in china la.
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 12:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Resepi sup mak aku lgi senang..kalau hari hujan kompom ibu aku masak..lgi senang dari resepi ni..

Ayam
Lada sulah (tumbuk kasar2)
Kentang potong 4
Bawang besar poland potong 2..semua2 sekali tu rebus je smpai kentang/ayam empuk..letak garam.siap..kalau nak lgi pedas letak lada sulah lebih sikit..lepas minum sup ni keleubung 1 badan dlm selimut smpai berpeluh..demam pun tak jadi nak singgah
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 11:31 PM From the mobile phone | Show all posts
ok..bole cuba nie..
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2017 11:24 AM | Show all posts
thnx sharing....balik umah nak cuba utk anak2
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2017 01:09 PM | Show all posts
buat sup tulang atau kaki ayam pun bagus untuk imun. kena rebus dalam slow cooker lama sikit..
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2017 07:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Nice info. Taklah bosan kan budak2 waktu demam mkn resipi yg sama.
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2017 05:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Good info. Boleh try nanti
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2017 09:45 PM | Show all posts
Resepi ni untuk range umur berape ye?
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2017 12:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Good info. Boleh cuba nnt
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2017 06:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Good info.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.058100s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list