Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
4121
View
93
Reply

kalau ade 50k saving ape korg nk buat?

[Copy link]

Author: Abot       Show all posts   Read mode

Post time 20-4-2017 11:38 AM | Show all posts
kikuri replied at 20-4-2017 11:29 AM
ntahlah sis.... ikut cakap member.... labur 200k.... rugi 10k ke 20k.... last year dapat surat pul ...

aku ada gak CWA guna epf

ni pn dh lama x cek apa jd ngn UT aku tu hahah

tu pn buat sbb adik aku agent sian kt dia xde komisen so aku decide la melabur

hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 11:41 AM | Show all posts
idakamaruddin replied at 20-4-2017 11:26 AM
kalau tgk kt habib dh 210/gm

mahal gila...

pehhhh mahalnya
means ida beli kt habib then simpan kt bank
mmg x pki langsung ke
akak ade beli jgk tp wt pakai
wat simpan belum lg
tak terpikir lg
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 11:46 AM | Show all posts
myakayina replied at 20-4-2017 11:32 AM
alahai sygnya sis..rm200k tu mcm2 boleh buat.. if nak invest pun bukan boleh sebarang je..kena che ...

itulah masalahnya... aku tnya dia kalo melabut UT tu minima berapa... dia tunjuk dua jari... aku ingt rm200... rupanya 200k... kat situ aku rasa bapak aku kena game... tp aku tak sure dia labur mcm mana... nilai rm sekarang ni kan banyak susut sebab tu dia tak untung... so sekarang ni dia dah berhati hati dengan duit dia... bukannya pencen gomen tiap tiap bulan dapat pencen... pencen jenis segedebuk gituh...
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 11:47 AM | Show all posts
idakamaruddin replied at 20-4-2017 11:38 AM
aku ada gak CWA guna epf

ni pn dh lama x cek apa jd ngn UT aku tu hahah

ko takde dapat surat ke..? so minima dia berapa untuk unit trust.... sebab bapak aku cakap minima 200k... yeke?
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 12:01 PM | Show all posts
intan_smsb replied at 20-4-2017 11:41 AM
pehhhh mahalnya
means ida beli kt habib then simpan kt bank
mmg x pki langsung ke

beli merata kak..skg ni sume letak kt arrahnu sbb emas tu dh design lama mcm bosan nk pakai cmpur badan dh naik kebanyakan tak muat dh nk pakai hahah tp ada la jugak gold bar...

habib mmg mahal sikit tp ida ada kenal kwn jual2 underground so murah la sikit dr habib
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 12:02 PM | Show all posts
kikuri replied at 20-4-2017 11:47 AM
ko takde dapat surat ke..? so minima dia berapa untuk unit trust.... sebab bapak aku cakap minima  ...

isyy merepek je aku melabur dh lama dh dia kira2 amik dr akaun 1 epf masa dia tolak dlm 8k tak silap...

surat smpai umah mak aku kot..aku pn lupa dh..bila bc komen ko ni br teringat
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 12:26 PM | Show all posts
idakamaruddin replied at 20-4-2017 12:01 PM
beli merata kak..skg ni sume letak kt arrahnu sbb emas tu dh design lama mcm bosan nk pakai cmpur  ...

yela betul jgk cakap ida
skrg da ade 150grm
banyak tu ida
insya Allah nnti pun akan menceburkan diri dlm simpanan mcm ni
bese klu simpan diaorg bg apa?
xkan buku simpanan kot
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 12:32 PM | Show all posts
intan_smsb replied at 20-4-2017 12:26 PM
yela betul jgk cakap ida
skrg da ade 150grm
banyak tu ida

bkn la kak ida simpan kt pajak gadai arrahnu hahah

duit tu ida amik..tp loan tu x byk la..kalau ada duit lebih tebus la..kalau tak just biar je situ byr upah simpan je every 6 months

kalau simpan je kt bank xde duit extra money
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 12:34 PM | Show all posts
idakamaruddin replied at 20-4-2017 12:32 PM
bkn la kak ida simpan kt pajak gadai arrahnu hahah

duit tu ida amik..tp loan tu x byk la..kalau ...

oo ok2 baru kaka paham
igt mcm org wt simpan jgk
klu x silap kaka omputeh kan suke simpan emas berketul2 dlm bank
ingat sama
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 12:36 PM | Show all posts
intan_smsb replied at 20-4-2017 12:34 PM
oo ok2 baru kaka paham
igt mcm org wt simpan jgk
klu x silap kaka omputeh kan suke simpan emas b ...

tu kalau dh kaya sgt kaka
hahah sllu ida guna duit dr arrahnu utk beli emas lg..emas tu sllu kurang berat dia sbb amount loan tu dh berkurang





Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 12:46 PM | Show all posts
idakamaruddin replied at 20-4-2017 12:36 PM
tu kalau dh kaya sgt kaka
hahah sllu ida guna duit dr arrahnu utk beli emas lg..emas tu sllu ku ...

tp elok jugak ida wat mcm tu
untung2 ade kecemasan ade jgk benda nak dicari
klu nk pki pun skrg ni zaman jenayah sana sini bahye
kaka ritu pi vietnam kaka pki jgk
sbb lupa nk buka, sanggup kaka ltk getah rambut besar2 nak kasik tak nampak
kunun wat cam gelang
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 12:54 PM | Show all posts
simpan je la masuk asb, asb2, tabung haji, tabungan anak..
awak pun sedar awak dah tak bekerja..
so hutang kereta tu biar je la suami bayar..
cukup-cukup la alasan nak ringankan beban suami..
dorang entah fikir ke tidak pasal bini yang dok bersusah payah..
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 01:11 PM From the mobile phone | Show all posts
kikuri replied at 20-4-2017 11:29 AM
ntahlah sis.... ikut cakap member.... labur 200k.... rugi 10k ke 20k.... last year dapat surat pul ...

You jual waktu harga rendah memang ler rugi.. Harga akan naik balik.. Selagi x jual, x rugi apa2.. Penting jgn panik..
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 01:41 PM | Show all posts
intan_smsb replied at 20-4-2017 12:46 PM
tp elok jugak ida wat mcm tu
untung2 ade kecemasan ade jgk benda nak dicari
klu nk pki pun skrg  ...

kecik2 tu ok je kak

kalau mcm anak che ta tu risau la zaman skg ni

ada je mata2 tgk..takut..dh la ritu ada org masuk pecah rumah ida..siap dia tarik tilam lg..nsb xde brg hilang...cuma pintu rumah terkopak ngn bilik bersepah sikit
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 01:42 PM | Show all posts
umbut replied at 20-4-2017 01:11 PM
You jual waktu harga rendah memang ler rugi.. Harga akan naik balik.. Selagi x jual, x rugi apa2.. ...

UT ni pelaburan low risk tp low return nye..skg ni utk stock ETF/UT mmg slow sikit

market kt malaysia utk stock tu quite slow....tp safe...

btl selagi tak jual takde rugi pn..biar je la kt situ utk few years lg....


Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 01:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Bank in kt account iols..
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 01:55 PM | Show all posts
ko biar je la dalam asb kak. duit kalau lesap sekali mmg susah nak kumpul balik.. keta tu liability. bukan asset. so kalau nak keluaq seketui bayaq mmg sakit pada aku la kan. baik ko letak dalm asb beranak gak dividend sikit
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 01:57 PM | Show all posts
1. nak simpan dalam UT boleh tapi janganlah semua... simpan dalam 2 account UT dalam RM5k each. zaman ni nak beli seunit murahlah tapi jangan expect pulangan dalam masa setahun 2 ni... yach! KLCI agak sendu tapi taklah sesendu zaman paklah

2. Simpan sikit dalam ASB. asb anak pun boleh... lagi bagus.. aim untuk sekolah-uni dia ke. atleast dah ada simpanan untuk dia belajar nanti

3. tabung haji simpan 10k - 15k untuk pergi haji...

4. kalau ada hutang kecik2 macam personal loan, cc ke..settlekan. boleh jimat interest. loan kereta takpelah.. tapi settle loan anda sahaja k jangan memandai gi settle loan husband.

5. buat modal buat business kecil2lan. i suggest modal tu jangan lebih dari 1k. nanti kalau businss bagus baru topup sikit sekali ganda... gittew

6. beli emas boleh... belilah sikit untuk simpanan masa sesak. beli emas biasala boleh pakai...

7. jangan buat apa2 loan panjang... u kan dah tak kerja... big no di zaman kegawatan ni k...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-4-2017 03:09 PM From the mobile phone | Show all posts
idakamaruddin replied at 20-4-2017 11:21 AM
beli emas, pajak beli lg pajak

so emas ko bertambah n nilai 50k bole jd more than 50k

aku x bp paham la cara ni.x pernah jejak arrahnu. kalau pajak bp lame tempoh kene byr balik tu??
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 03:15 PM | Show all posts
Abot replied at 20-4-2017 03:09 PM
aku x bp paham la cara ni.x pernah jejak arrahnu. kalau pajak bp lame tempoh kene byr balik tu??

6 bulan selalunye then nnt kene tebus or sambung loan

then byr je la upah kt arrahnu tu


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-4-2017 03:18 PM From the mobile phone | Show all posts
byk btol info2 yg membuka minda... ok2 tq guyss..

actualy kete tu loan atas nme aku, tp husbnd byrkn.. die pun x kasi nk clearkan..tkut sesak2 nnt saving xde plak.. cume tula..laki aku keje felda..ko thu staf felda skng mmg susah..ot xde, bonus xde..kesian sungguh... nk harap gji pokok je la...
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 03:19 PM | Show all posts
Abot replied at 20-4-2017 03:18 PM
byk btol info2 yg membuka minda... ok2 tq guyss..

actualy kete tu loan atas nme aku, tp husbnd b ...

staff FGV ke?
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 03:27 PM | Show all posts
50 k tak byk TT, simpan je la diam2 dlm ASB sinun...kang sesak2 boleh pakai anak2 die yg beranak every year..

Buat lagi loan ASB from bank CIMB ke...with that 50k ,boleh juga buat byr tahun pertama loan kalo buat 100k....tahun ke 2 beranak ASB account baru....so pakai je aank yg beranak every year tu utk byr loan ASB baru..

Yang cash tu duduk je la situ diam2..dah agak2 5 years taknak byr bulan2 ,kang terminate la account no 2 tu...nanti dpt cash lagi....

I dah 2 kali  terminat loan ASB,dpt cash topup to cash ASB...

Ni zaman duit ni..nilai duit tiap hari makin jatuh...if takmo beli emas..buat le gitu..slamat ckit...
UT i masuk juga...tp keluar yg gaji monthly ajer....

Org panggil diversity in investment....
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 03:30 PM | Show all posts
Abot replied at 20-4-2017 03:18 PM
byk btol info2 yg membuka minda... ok2 tq guyss..

actualy kete tu loan atas nme aku, tp husbnd b ...

kalau nk beli IPO pn bole...

once dh listed kt bursa malaysia, price will hike not lesser than 25%


Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 03:31 PM | Show all posts
wandacoffee replied at 20-4-2017 03:27 PM
50 k tak byk TT, simpan je la diam2 dlm ASB sinun...kang sesak2 boleh pakai anak2 die yg beranak eve ...

ok lg ke loan ASB uolss..ramai kata x untung

iols xde loan ASB so x sure..dgr2 dr org terdekat merintih sbb x untung
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.049536s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list