Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
1643
View
84
Reply

kalau ade 50k saving ape korg nk buat?

[Copy link]

Author: Abot    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 20-4-2017 03:41 PM | Show all posts
idakamaruddin replied at 20-4-2017 03:31 PM
ok lg ke loan ASB uolss..ramai kata x untung

iols xde loan ASB so x sure..dgr2 dr org terdekat  ...

ok je...

6 to 7% percent per year.

Cth:-

Kalo 150K=every year RM10,500

Byr monthly RM 880..

Tahun pertama byr sendiri :RM 10,560.

Tahun ke2, amik anak die byr,tk pyh keluar duit dah.

Tetiba after 5 years nk terminate; so dapat anak2 + reimbursement.

Kalau kata, kita tak mau loan,nk pakai cash je RM880 sebulan,nanti anak tak byk sebab tak letak sedebuk duit, untung akan pro rate.

Rugi akan jadi, kalau main amik duit dividen tu...

If tetiba loan tu naik mencanak2,10% interest kononnya...ape lagi terminate je la....

Ni consider low risk punya investment.



Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 03:48 PM | Show all posts
ape lagi buat mlm lahhhhhh
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 04:30 PM | Show all posts
daftar hj
melancong,
beli tanah, jual tanah, beli tanah, jual tanah



nak jadi tai tai
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 05:17 PM | Show all posts
i nk tnye sis2 semua, i simpan 20k(bkn loan, tp cash) di asb tahun ni, adekah dividen akan masuk pada tahun depan? boleh sspe jelaskan mcm mne kiraan?
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 05:30 PM | Show all posts
-electrifying- replied at 20-4-2017 05:17 PM
i nk tnye sis2 semua, i simpan 20k(bkn loan, tp cash) di asb tahun ni, adekah dividen akan masuk pad ...

dia akan pro rate kalkulation dia kalau x silap


Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 06:32 PM | Show all posts
my suggestion ...
1. simpan 10k dlm tabung haji
2. balance 40k simpan dlm asb

jgn masuk yg lain2 sebabnya ... yg dua atas tu je yg stabil ....

i ada byk jugak dlm UT ... (PM, CWA, AIA dan mcm2 lagi ) ... tapi semuanya tak mcm yg org dok canang2kan returnnya .. sgt sadis . kalau tahu ..  biar je beranak pinak dlm EPF nun .. mau dah berkali2 ganda (dlm UT tu dah almost 15yrs & returnnya baru 8%??) ..
UT ni bergantung kepada rajin & knowledge of agent .. ramainya sibuk nak create fund byk tapi malas nak monitor ... kalau monitor pun, pada yg diorg akan continuously invest byk2 so that diorg boleh dpt komisen
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 06:41 PM | Show all posts
Aku pun rasa nk buat diversity in investment tp aku x reti nak simpan2 emas... gold bar or emas2 perhiasan tu aku mmg x reti. X suka jgk pki emas, pastu bila nk beli aku rasa mahal sgt. Pastu nak jual balik pun bukan harga dia turun ke? Huhuhu... aku cuma ada asb, TH n PM jer...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-4-2017 07:14 PM From the mobile phone | Show all posts
wandacoffee replied at 20-4-2017 03:27 PM
50 k tak byk TT, simpan je la diam2 dlm ASB sinun...kang sesak2 boleh pakai anak2 die yg beranak eve ...

ye ke da 2x. bnk x marah ke. lame x proses kalau terminate. sbb suami aku pun ade loan asb. cimn punye. ade x kene tolak ape2 duit kite?
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 08:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Teruskan je menyimpan....50k x cukup pun nak renovate rumah
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 09:09 PM | Show all posts
habiskan terus 50k itu pergi eropah ka, ausi ka amerika ka
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 09:49 PM From the mobile phone | Show all posts
felda tu bukan badan berkanun ke? kalau bdn berkanun dia terima bonus dan increment mcm gov ke

kalau sesiapa yg berminat utk melabur wmas tapj xmahu simpan emas di tangan dan tak mahu pakai, boleh beli emas di kfh, harga berubah hari2 boleh semak di http://www.kfh.com.my/kfhmb/
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-4-2017 11:16 PM From the mobile phone | Show all posts
korang ni x baik tau. 50k mungkin nmpak sikit kt mata korang tp besar kt mata aku.. puas nk kumpul ni. duit meniaga yg halal tau.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-4-2017 11:17 PM From the mobile phone | Show all posts
onexox97 replied at 20-4-2017 09:49 PM
felda tu bukan badan berkanun ke? kalau bdn berkanun dia terima bonus dan increment mcm gov ke

ka ...

mmg bdn berkanun... dlu mase awl keje..bonus bln 5 dpt 7bln gj. paling sket 5bln. skng 1/2 buln.. teruk x
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2017 12:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Lebih Baik masukan dalam ASB Dan tabung haji Serta simpan sikit untuk keperluan kecemasan.lebih Selamat Dan risiko pun kurang.
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2017 01:12 PM | Show all posts
50K?  Buat modal masuk MLM tipu keliling. Insyaallah lepas 5 tahun akan ada 5 juta dalam akaun.
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2017 02:33 PM | Show all posts
Abot replied at 20-4-2017 07:14 PM
ye ke da 2x. bnk x marah ke. lame x proses kalau terminate. sbb suami aku pun ade loan asb. cimn p ...

dah 2X sy terminate ,1 account buat masa study ,terminate pasal nk buat lagi byk...yg 2nd ni terminate,buat same amount juga ,terminate pasal loan cimb dah ade islamic punya,so tukar Islamic loan la...

tak lama...isi form shj...dalam 3 weeks to sebulan dapat reimbursement..tak perlu byr apa2..make sure every month tak pending byr le..kalo lama tak byr,sah2 la tak untung apa2....ckp kat pegawai tu,nk terminate ,brp sy akan dpt? die bgtau je nanti...
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2017 02:34 PM | Show all posts
Abot replied at 20-4-2017 11:16 PM
korang ni x baik tau. 50k mungkin nmpak sikit kt mata korang tp besar kt mata aku.. puas nk kumpul n ...

so dont waste it  untuk high risk investment....
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2017 03:06 PM | Show all posts
50k tu kecik je. xpayah la bt apa2. simpan dlm asb kasik beranak je la. xpayah langsaikan hutang selepuk. amek div bayar hutang bulan2..
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2017 10:58 PM | Show all posts
buat bodo cam tak da simpanan..
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2017 11:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Ala jangan la sentap kak. Memang besar nilai 50k. Dah banyak cadangan. Jangan difikirkan sangat duit tu letak je sedebuk dalam asb/TH.

Dah nama simpanan. Tak usah dilangsaikan loan kereta. Jangan pecah2kan pun ambik sikit2 lama2 tak sedar makin menipis. Bahagi dua, tinggalkan sikit untuk emergency
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2017 05:49 AM | Show all posts
simpan diam2 dalam asb.. busuk2 pon dapat 3k++  per year..
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2017 02:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah jadi surirumah kan? Simpan duit tu for rainy days.. Kalau nak beli emas, guna duit poket yang laki bagi....
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2017 02:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah jadi surirumah kan? Simpan duit tu for rainy days.. Kalau nak beli emas, guna duit poket yang laki bagi....
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2017 04:31 PM From the mobile phone | Show all posts
faraway1 replied at 21-4-2017 10:58 PM
buat bodo cam tak da simpanan..

Love this comment... I pun akan buat gini jugak....
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2017 09:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Lagubestbest replied at 21-4-2017 01:12 PM
50K?  Buat modal masuk MLM tipu keliling. Insyaallah lepas 5 tahun akan ada 5 juta dalam akaun.

Punahsihat engko ni  :
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.066869s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list