Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
2417
View
78
Reply

[Tempatan] Kek pandan bukan asal dari Malaysia. Harap maklum

[Copy link]

Author: R2D2       Show all posts   Read mode

Post time 20-4-2017 03:44 PM | Show all posts
da lama tak buat kek pandan
nak menbaking pun da malas skrg
tunggu la nak dekat raya nanti
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 03:50 PM | Show all posts
ok noted..
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 05:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Any type of cake pasti asal dari Europe, sebab tepung gandum, butter semua tuh, mana ada mulayu/indon tau semua tuh ... kalau yg pakai bahan tepung beras ke ubikayu ke tu baru asal dari rantau ini ....  
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 05:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Kek pon nak berebut
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 05:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Muntz replied at 20-4-2017 01:10 PM
Kalau Sarawak, mmg banyak kek yg sedap2 selain kek lapis, antaranya kek hati pari, kek lumut, kek ja ...

... kek lapis atau kue lapis, pasti asal Portugis (Goa), indon jangan nak klaim      @rakun




http://appeti.in/resources/images/carousel/resized/3.jpg

Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 07:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak penting sangat dr MANA.yg penting sedap perut kenyang.
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 07:20 PM | Show all posts
jetrofa replied at 20-4-2017 02:09 PM
asal m'sia la kot...s'pore tu kan memang asal m'sia...so apa2 yg diangkutnya haruslah berasal dri si ...

Ha ha ha....... Dia org pun x tau kot Singapura asalnya dari Malaysia.................
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 07:21 PM From the mobile phone | Show all posts
terpaku replied at 20-4-2017 01:23 PM

Lucahnya kuih tu sis
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 07:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Pandan pun tak tertanam kat sana oiii. Makcik aku tanam dalam pasu, ah so depan rumah komplen takut ulau masuk katanya. Yor lah tu
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 07:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Since singaporn asal usul malaysia so pd akak apa2 makanan dorg asal dr malaysia...
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 07:54 PM | Show all posts
Yang utama ianya sedap
kaka ngap jer
like who cares asal dari mana
siapa nak claim suka hati lah, bukan dapat hadiah pun
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 08:01 PM | Show all posts
yg pntg sdap xkre la asal mne..
xkoserr nk claim2 bgai nie..
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2017 03:06 AM | Show all posts
sedap lagi kek lumut rasa nya walaupun sama kaler hijau

lebih-lebih lagi sekarang ada 3 versi
versi asal
versi 2in1
versi 3in1

versi 2in1
LC.jpg
kek lumut dan cheese kek

versi 3in1
Kek BLC.jpg
kek belacan + kek cheese + kek lumut



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2017 05:45 AM | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 20-4-2017 07:06 PM
sedap lagi kek lumut rasa nya walaupun sama kaler hijau

lebih-lebih lagi sekarang ada 3 versi

tak buat kek sambal ikan bilis?  
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2017 09:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Ok.. kalau gitu.. aku calonkan bingka sebagai kek nasional Malaysia..

X kisahla bingka ape pon..
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2017 09:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Kek lapis serawak... dia punuer inovasi sampai ade yg lapisnyer rase mengarut..

Suka rase dan lapis warna yg simple2 je..
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2017 10:01 AM | Show all posts
makanan ni susah nak identify origin. sbb sharing culture..

bg aku S'pore ni bijak....  buat2 sampai mendunia... dpt award... padahal makanan tu  tpt lain pun ade... sama kes dgn hawker yg dpt michelin satr tuh
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2017 05:35 PM | Show all posts
pyropura replied at 20-4-2017 05:21 PM
... kek lapis atau kue lapis, pasti asal Portugis (Goa), indon jangan nak klaim      @rakun ...

Kek lapis portugis & Indon mcm lebih kurang sama. Tapi kek Sarawak yg bukan lapis, mmg jauh beza. Ianya dikukus, bukan dibakar. Contohnya:


Kek Hati Pari


Kek Belacan


Kek Kelasi Mabuk


Kek Lumut


Kek Proton Saga


Kek Dangdut


Kek Madu Kemenyan

Kek2 di atas ni semua purely tradisi dan idea org Sarawak.

Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2017 05:38 PM | Show all posts
True-X replied at 21-4-2017 09:57 AM
Kek lapis serawak... dia punuer inovasi sampai ade yg lapisnyer rase mengarut..

Suka rase dan la ...

Aku sebenarnya pun jemu dgn kek lapis Sarawak yg baru2 sbb lately mcm inovasinya mengarut2. Tapi aku lebih prefer kek2 kukus Sarawak yg simple, takder berlapis byk2, dikukus dan moist. Itu identiti kek kukus Sarawak. Mcm contoh aku letak kat atas.

Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2017 05:41 PM | Show all posts
True-X replied at 21-4-2017 09:56 AM
Ok.. kalau gitu.. aku calonkan bingka sebagai kek nasional Malaysia..

X kisahla bingka ape p ...

Filipin pun ada kek bingka. Diorg panggil "bibingka". Ada mcm2 bibingka ni, ada bibingka malagkit, bibingka galapong etc.

Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2017 05:47 PM | Show all posts
Kecur air liur tgk gambar2 kek yg ditepek
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2017 05:50 PM | Show all posts
thread pasal kek pandan, cerita pasal kek lapis la, bingka la, nasi lemak la. cambabi je sekor2.

Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2017 05:58 PM | Show all posts
R2D2 replied at 20-4-2017 02:14 PM
Entah entah kek lapis Sarawak pun bukan asal Sarawak

Kalau kek lapis bakar tu, itu mmg diinspirasi dari kek sebelah Sambas, which is not far from Kuching jua. Tapi kalau kek2 kukus Sarawak yg bukan lapis bakar, mmg byk yg tradisional dan idea org Sarawak sendiri. Aku bagi contoh kek proton saga mcm kat atas tu, tak mgkin lar org Indon nak bagi nama proton saga kat kek diorg kan? Kek lumut, kek hati pari etc tu aku mmg dah makan dari kecik lagi, dari awal 80an. Cuma inovasi kek2 lapis Sarawak yg baru2 ni mostly datang lepas tahun 1995. Sampaikan tiap kali ada drama, pelakon atau apa2 yg trending akan dibuat kek lapis.. contohnya kek lapis ombak rindu, kek lapis neelofa, etc.

Yg betul2 original kek kukus Sarawak ialah mcm yg aku tepek atas tu. Selain tu ada jugak kek goreng Sarawak mcm kek jantung pisang.

Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2017 07:19 PM From the mobile phone | Show all posts
alahaiii....kosssser tauuu nak makan pun kena pikir asal usul makanan,ngap ajela jangan banyak bunyi,
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2017 08:16 PM | Show all posts
So ape masalahnye?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.080545s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list