Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
745
View
12
Reply

Bila PERIOD lambat dua bulan adakah tanda sistem dalaman tidak sihat?

[Copy link]

Author: mademosselle       Show all posts   Read mode

Author
Post time 20-4-2017 02:55 PM | Show all posts |Read mode
Nak tanya kalau ladies kat luar sana alami masalah seperti saya. Mohon kongsikan.

Saya perasan dua bulan ini (Mac & Apr) period saya tak menentu. Bulan lepas date deay almost 6 days. Bulan ni pulak delay 9 days. Saya single, x pernah ada hubungan intim. Dari minggu lepas lagi perut saya rasa sakit (senggugut) tapi bukan period. Tolong share kalau ada sapa2 yang pernah alami masalah ini. Terima kasih.
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 04:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Akak sarankan buat full check up dik. Senang  doc check.
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2017 04:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Selagi ko tak kawen or tak melakukan hub seks ngan mana2 jate kabaret maka tak usah risau klo tak period iya

Sbb tu normal aku dlu penah 2 3 bln lmbat period or takde langsung.Gi jumpa pakar katanya memang normal klo lmbat period gitu..

kadang2 klo kita stress pn boleh buat period takde katenye..tu sume hormon.setiap org badan dia hormon lain2.so xyh la risau org lain period regularly and ko tak..tp klo dh 5 6bln tkde period jgk pegi la jmpa doc..kot ko termengandung ank jin
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-4-2017 02:23 PM | Show all posts
babynina30 replied at 20-4-2017 04:16 PM
Akak sarankan buat full check up dik. Senang  doc check.

Thank you kak. Pagi tdi bru period. Tapi nak chk jugak lah. Senggugut pun teruk. Xle buat apa2.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-4-2017 02:24 PM | Show all posts
beautifulliar replied at 20-4-2017 04:21 PM
Selagi ko tak kawen or tak melakukan hub seks ngan mana2 jate kabaret maka tak usah risau klo tak pe ...

thanks for the info
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2017 03:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau dh gi buat check up, nanti update ye
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2017 04:46 PM From the mobile phone | Show all posts
I pun period selalu lewat 2,3 bulan gak. Biasenya bila i stress and stop exercise, period i jadi lewat. Tp bila i exercise quite regularly period i lancorrrr je. So i tak boleh stop exercise and tak boleh stress
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2017 05:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Setuju dgn dakewa..dulu period saya pun berterabur..lps saya jogging 3x seminggu dgn penuh istiqomah period saya teratur dah. Jogging pun bagus utk ttc dan kurangkn morning sickness.tak percaya cuba la..
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2017 10:28 PM | Show all posts
klu lewat period takpe... ada org hormon x menentu.
tp klu asyik berdarah, sakit perut tak pernah hilang, baik jumpa doc
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2017 11:34 PM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 22-4-2017 11:36 PM

okay ...kalau kitar haid   you normal sebelumni and tetiba let say you tidoq malam lewat and you stress and you ada banyak mental load then kalau lewat seminggu tu ( hehehe) ...yg tak pernah penah terjadi selam lama hidup ni ;sampai kawan pun tanya : hmmm what did u do kalau itu yg berlaku then itu normal kekadang stress ni ganggu banyak  sistem especially hormonnes...so amalkan gaya hidup  sihat , stress is the most common cause of amennorhea ..tak period...so jgn stress chill je...

tapi kalau berlarutan sampai 3 bulan and u rasa ada lagi sistem dalam badan yg tak begitu ' sihat/ normal/ please jumpa gynaecologist...

kalau stress related ...and kita sedar itu maka  dengan insya Allah amalkan cara hidup sihat balik then insya Allah ...



Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2017 02:20 PM | Show all posts
kadang2 kalau kita terlalu stress, memang akan mengganggu body system kita.

macam-macam simptom yang kita akan dapat. kadang-kadang period pn datang lambat atau terlalu cepat.

selalu jugak kena macam ni especially bila terlalu stress
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2017 01:14 AM | Show all posts
2 bulan tak period? pergh cemana tahan. ai lambat beberapa hari pun dah merengsa. sebab kadang2 tu simptom je lebih. macam cramp perut, kaki sejuk, keluar discharge, mood kelaut. tapi tak period2. bila dah start keluar darah baru lega.
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2017 09:18 PM | Show all posts
better g doc je la. cek betul2
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.061760s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list