Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
1514
View
15
Reply

Rawatan penyakit mak..

[Copy link]

Author: Adamss       Show all posts   Read mode

Author
Post time 21-4-2017 10:59 PM | Show all posts |Read mode
Edited by Adamss at 21-4-2017 11:00 PM

Assalamualaikum uolss. Iolls nie kawan kepada seorang perempuan, i call it as amy. Amy nir anak sulong , parent divorce and dia pun tengah belajar lagi. Btw baru2 nie mak dia jatuh sakit jantung but she has no money with her. Ayah dia pun x tau kemana, family dia susah sangat. Dia sanggup buat  kerja haram untuk dapat duit rawat mak dia. Mak dia orng perak, uolls please bagi idea mcm mne nak tolong dia. I hope u can give idea or dapat bantuan. I x nak dah dia buat kerja2 haram nie. Please uollss, urgent sangat bnde nie...please ye bagi idea..

Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2017 11:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Kesiannya kawan u..try mohon kat wakil rakyat kawasan dia.PRU pon dah dekat kan.sebab ada parent anak murid i dulu penah mohon utk anak dia sakit jantung.dapat sikit pon ok utk ringankn beban.
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2017 11:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Pergi pejabat zakat minta bantuan kewangan? Kalau korang masih study tak tahu nak refer mana, refer kaunseling universiti/kolej dapatkan khidmat nasihat dan jalan keluar.

Worst thing yg korang boleh usahakan, letak kisah kat media sosial mohon bantuan (kalau korang rela kisah dipertonton masyarakat, which I don't encourage to do this)
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2017 11:55 PM From the mobile phone | Show all posts
keje haram tu such as?
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2017 12:26 AM | Show all posts
Assalamualaikum,

bless her,

okay boleh terangkan kerja haram tu membabitkan  aktiviti berisiko terhadap kesihatan dia kah?

kalau ye

mohon hentikan dan dapatkan rawatan di pusat kesihatan




okay mak sakit jantung


- sakit jantung ni  adalah sakit yg selalunya kronik dan oleh kerana tak tahu apa apa  diagnosis yg diberikan so jadi macam tak jelas.

sebab dengan mengetahui penyakit ini  , apa yg kawan awak perlu lakukan ialah


a) tolong daftarkan ibu di pusat rawatan berhampran yg kerajaan punya atau

b) pi pusat pesakit luar - i am sure ade kan kat malaysia -? atau dapatkan surat referral doktor dan  register ibu dia kat hospital


c) kalau perlukan bantuan lanjut ke like IJN sila bincang


d) dapatkan bantuan  keawangan melalui unit hal ehwal pelajar


e) pejabat zakat? baitulmal?

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-4-2017 12:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Thanks uoll atas cadangan, tapi dengar khabar dari dia, mak dia dah nazak sekarang. Doa yang baik2 ye untuk dia. Iolls rasa bersalah sangat sebab x dapat bantu dia sepenuhnya.After this Mak ayah  dia dah xde, then adik2 dia pun sedang belajar lagi termasuk dia. X tau la macam mne hidup dia after this. Hope, uolls can contribute idea atau cadangan for her and her siblings to continue for living after this.
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2017 04:57 PM | Show all posts
Adamss replied at 22-4-2017 12:44 PM
Thanks uoll atas cadangan, tapi dengar khabar dari dia, mak dia dah nazak sekarang. Doa yang baik2 y ...

selain pejabat zakat,

jkm pun boleh bantu..
adik2 yang sklh tu, try bincang dgn guru, kut cikgu ada ikhtiar,biasiswa,
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2017 11:14 PM | Show all posts
Adamss replied at 22-4-2017 12:44 PM
Thanks uoll atas cadangan, tapi dengar khabar dari dia, mak dia dah nazak sekarang. Doa yang baik2 y ...

doa...doa ...dan awak bantu dia approach agensi dan insiusi Islam atau MARA  atau apa apa sahaja bawa dokumen like surat kematian
tanggungan etc

just bawa benda cari tolong dia

sedaya upaya


sebab kita takut dia akan ke arah yg lebih negatif sebab bila usah ni dugaan yg negatif cepat minda emosi akan menyambar

so as a friend give the moral support ...doakan secara diam diam

u know u can

sebbb tu allah gerakkan hati awak nak cuba cari jalan

sikit sikit



Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2017 11:16 PM | Show all posts
kalau  ada sesiapa PTD ke ape ape ke dalam forum ni

how nak empower pelajar yg sebegini dari tersu keciciran dalam emosi , spiritual dan jiwa

bermula dari cabaran realiti yg memang mencabar dan individu ini amat kuatjiwa untuk mendepani ujian ini

salute...ada kalanya  makhluk ini perlu menyedari bahawa dia adalah indivisu yg paling kuat dan paling Allah sayangi ...untuk survival...

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-4-2017 07:34 AM From the mobile phone | Show all posts
mbhcsf replied at 22-4-2017 11:14 PM
doa...doa ...dan awak bantu dia approach agensi dan insiusi Islam atau MARA  atau apa apa sahaja b ...

Thanks so much for your advice. I will try my best to help her. I pun buntu sangat2 mcm mne nak help her survive through this phase. Ye la, i know duit bukan segala-galanya tapi segala-galanya perlu duit. Syawal dan ramadan pun bakal menjelang tiba, sayu hati bila parent diorng dah x de. Adik2 dia pun semua girls, semua belajar lagi.

Btw, mak dia baru saja meninggal semalam. Al fatihah buat mak dia. I'm really sad to heard about that. Tapi dah menjadi ketentuan takdir.

Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2017 10:21 PM | Show all posts
Adamss replied at 23-4-2017 07:34 AM
Thanks so much for your advice. I will try my best to help her. I pun buntu sangat2 mcm mne nak he ...

انا لله وانا اليه راجعون



bless her

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-4-2017 01:26 PM From the mobile phone | Show all posts
prettyuglybabe replied at 21-4-2017 11:55 PM
keje haram tu such as?

X perlu la tau kot. Aib dia kne jaga btw i dah force her to stop.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-4-2017 01:27 PM From the mobile phone | Show all posts
mbhcsf replied at 22-4-2017 12:26 AM
Assalamualaikum,

bless her,

Pejabat zakat and baitulmal? Ade x laman web tersebut. Dia orng perak jadi pejabat zakat perak je la kan boleh tolong?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-4-2017 01:36 PM From the mobile phone | Show all posts
mbhcsf replied at 22-4-2017 11:14 PM
doa...doa ...dan awak bantu dia approach agensi dan insiusi Islam atau MARA  atau apa apa sahaja b ...

Did u have any other way to solve her problem? Can u help her. Btw i rasa nak give up dah. Banyak sangat debt dia ada , rasanya 17 k jugak untuk rawatan kos mak dia before this and hutang2 yang lain untuk sara mak dia and her other siblings.
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2017 03:27 PM | Show all posts
your friend x da mak sedara or pak sedara ke? at least mesti ada sedara mara lain... hutang tu plak hutang ngan siapa? bank ke?
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2017 11:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Pegi terus pusat zakat. Tanya kat kat kaunter
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.053289s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list